2023. november 13., hétfő

Beth O'Leary: Bepalizva


"Nem jött el."

*

8 óra 52 perc. Siobhan alig várja a randiját Josephfel. Egy Valentin-napi reggeli azért már jelent valamit… De hol van ő? 
14 óra 43 perc. Miranda őszintén reméli, hogy a Josephfel megbeszélt, Valentin-napi ebédrandi méltó alkalom lesz megünnepelni, hogy új munkája van. De hol késlekedik már a férfi? 18 óra 30 perc. Joseph megígérte, hogy eljátssza Jane partnerét a Valentin-napi eljegyzési bulin. Csakhogy nem jelenik meg a helyszínen… 
Három faképnél hagyott nő, és mindhármukat ugyanaz a férfi ültette fel. Mi ez, ha nem botrány? 
Beth O'Leary legújabb regénye egy igazán különleges, elképesztően bájos, szívszorító, mégis örömteli történet randizásról és várakozásról, illetve arról, hogy a szerelem milyen sokféle úton-módon találhat ránk.





" - Férfi, tehát átvert. Mi másra számíthattam volna?"

Mindenkinek receptre írnám fel Beth O'Leary könyveit, aki úgy érzi, hogy egy katasztrófa a szerelmi élete, továbbá azoknak, akik jól szeretnének szórakozni olvasás közben. Egy zseni az írónő, imádom, amit csinál és az eddigi általam olvasott regényei közül a Bepalizva tetszett a legjobban. Van benne minden, amit szeretek: komoly és humoros helyzetek, egy alapkonfliktus és olyan karakterek, akiket lehet szeretni, vagy éppen utálni, ha úgy hozza a helyzet. IGEN, JOSEPH EZ RÁD VONATKOZIK!!

Viszonylag gyorsan kiolvastam a Bepalizva c. kötetet, amihez nagyban hozzájárult az is, hogy csak a úgy vitt magával a történet, és egy percre sem éreztem azt, hogy leülepedett volna a sztori, sőt... Tart egy bizonyos tempót, egy lendületet, ami egészen a végéig elkísér, és nem érezteti azt, hogy félúton meghalt volna a cselekmény, mert nem. Az egyik legszórakoztatóbb regény, amit mostanában olvastam és ha tudom, hogy ennyire élvezhető az írónő munkássága biztos vagyok benne, hogy korábban a kezembe vettem volna a könyveit.

Egy rossz nap után, esetleg esős napon tökéletes kelléke lehet a nyomott hangulatnak, mert biztos vagyok abban, hogy ahol Beth O'Leary felbukkan ott mosoly fog szaladni az arcokra. Én szinte majdnem végig mosolyogtam, jól szórakoztam és csak úgy élveztem a kötet olvasását. Na meg a kellő helyeken jól meglepődtem és szó szerint leesett az állam. Maga az alapszituáció nagyon bravúros, na meg valamilyen szinten szomorú is. Adott 3 női karakter - Shiobhan, Miranda és Jane -, 4 különböző életút ahol kellett volna Joseph asszisztenciája, és az a bizonyos férfi, aki ezt a 3 nőt úgymond felültette Valentin napon, és innen indul minden.

De vajon lehet ebből az alapból happily ever after, vagy minden veszve van? Hol volt Joseph, amikor a legnagyobb szükség lett volna rá? Miért nem jelent meg egyik randihelyszínen sem? Lehet ebből egyáltalán romantikus vígjáték? Ezek és ehhez hasonló kérdések merültek fel bennem, de szerencsére az írónő szinte mindenre választ ad nekünk.

Az alap nem egyedi, hiszen filmek is készültek hasonló szituációból, viszont itt nem is azon van a hangsúly, hanem azon, hogy a jó embereket találja meg magának a kötet, és élvezzük Beth O'Leary stílusát. Nekem sikerült és végig azt éreztem, hogy kellett nekem a Bepalizva, de nagyon. Imádtam elmerülni, és újra meg újra visszatérni a karakterekhez, felderíteni, hogy mi is történt azon az ominózus Valentin napon, és mi vezette el Josephet odáig, hogy 3 nőt is felültessen.

Ha Beth O'Leary akkor a jó hangulat garantált!! A regény egyik különlegessége az, hogy nem egy, nem kettő, hanem három szemszögből olvashatjuk, ami azért is tett jót a cselekménynek, mert így nemcsak egy oldalról közelítjük meg, hanem látjuk a többi karakter érzelmeit, gondolatait, és én alapból jobban szeretem azokat a könyveket, ahol többen is esélyt kapnak a kibontakozásra. Ebből a szempontból nagyon tarolt számomra a Bepalizva.

A főgonosz a történetben egyértelműen Joseph, igen ám, de amíg az elején utáljuk, addig ez nem mondható el a kötet többi részére. Egy adott ponton 180 fokos fordulatot vesz a karaktere, és már nem tudjuk utálni, nem tudjuk azt mondani, hogy kár a levegő érte, mert megmutatta az írónő, hogy semmi sem fekete-fehér, és bizony elkezdtem együttérezni vele, viszont azt sem tagadhatom, hogy olyan jó volt egy kicsit utálni őt.

És talán pont emiatt sem lehet azt mondani a Bepalizva c. kötetet, hogy átlagos romkom lenne, mert nem az. Tényleg olvasni kell ahhoz, hogy megértse az ember, hogy mire is gondolok, de annyi legyen elég, hogy rendesen megvezetett engem is O'Leary és bepalizott. Azt érzem, hogy végig tévúton vezetett és ott röhögött a markában. A kötet befejezése mindenképp meglepő, egyáltalán nem számítottam rá, és hogy ez happy end e vagy sem, azt döntse el mindenki saját maga. 

Ha szeretnél egy bravúros, de szórakoztató történetet olvasni, ami Valentin-napon, a szerelmesek ünnepén kezdődik és díjazod a jófajta humort, akkor semmiképp se hagyd ki ezt a fergeteges romkomot, mert Beth O'Leary arra született, hogy írjon, és én személy szerint simán el tudnám képzelni, hogy filmvásznon is részese legyek a Bepalizva c. kötetnek.
"Ha tudta volna, hogy felültetik Valentin-napon, rendes tejet kér a kávéjába. Siobhan csak akkor vegán, ha jó a hangulata."

"Megszokta már, hogy kidolgozza fejben, mi a lehető legrosszabb forgatókönyv, hozzászokott a lemondásokhoz és ahhoz, hogy senkitől ne várjon semmit."

"Nem baj, ha össze vagy törve. Teljesen rendben van. Sokan vagyunk ezzel így. Ez még nem jelenti azt, hogy nem vagy csodálatos ember. Vagy hogy többé nem lehetsz boldog."

"Először önmagadat szeresd! Ne tőle várd a szeretetet!"

"Ezért olyan fontos ténylegesen ragaszkodni a határokhoz, amikor az ember eldönti, hogy meghúzza őket. Mert ha nem, akkor megint felhívja azt a valakit, akit nem kellene, és hajnali egykor az illető szülővárosában találja magát."

"A valóság nem mindig hagyja, hogy azt tegye az ember, amit akar."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...