2023. november 15., szerda

Beth Moran: Let it Snow - Szerelem karácsonyra


" - Összefoglalva, Poppy Walton, megmondhatja édesanyjának, hogy holnap délután biztosan jól jön majd egy új szánkó."

*

Hull ​a pelyhes… 
Bea Armstrong, a helyi időjós – miután véget ért hosszú távú kapcsolata – igyekszik kerülni a családját, ezzel együtt elkerülhetetlen „ugye megmondtam” megjegyzéseiket. Ám ahogy sebesen közeledik a karácsony, végül mégis hazafelé tart a Charis House-ba, a sherwoodi erdő mélyén megbúvó iskolába, amelyet anyja és apja vezet a régi családi otthonukban. Mindennek tetejébe az elviselhetetlen Henry Fairfax – akit a szülei a kezdetektől fogva férjének szemeltek ki – szintén meghívást kapott. 
A megváltás egy utolsó pillanatban kapott meghívó formájában érkezik egy felvételi interjúra, amelyen elnyerheti álmai állását. Csak néhány apró probléma akad… Az interjú Skóciában lesz, Bea-nek nincs autója, és máris hull a hó. Az egyetlen megoldás az, hogy Henry elviszi őt. Vajon lehet ennél rosszabb ez a karácsony…? 
Ám a felejthetetlen, kétnapos interjú, egy rönkházban töltött éjszaka és egy rémálomszerű, havas tájakon át vezető utazás során Henryről kiderül, hogy egyáltalán nem olyan, mint gondolta. Ráadásul, amikor Bea első szerelme, egyben friss exe is felbukkan, Bea-nek nehéz döntést kell hoznia…



" - De a csodának sokkal nagyobb az esélye, ha megpróbálod."


Nagyon szeretem a Netflix karácsonyi filmjeit, és a Szerelem karácsonyra pont egy ilyen hangulatú kötet. Nemcsak a külső megjelenése szemet gyönyörködtető, hiszen a belseje is egy igazan szeretetreméltó, kedves karácsonyi történetet tartalmaz tele kutyákkal, karácsonyi/családi hagyományokkal, és az élet válaszaival. Imádom, hogy egyre több élfestett könyv jelenik meg nálunk is, és Beth Moran könyve az egyik legszebb, amivel az utóbbi időben találkoztam.

Ritkán olvasok kifejezetten olyan könyveket, amiben a karácsony a fő téma, és ha jól emlékszem akkor eddig csak egy ilyet olvastam, viszont ahogy belekezdtem a Let it Snowba egyből megcsapott az ünnep és a szeretet szelleme,  ez egész végig ki is tartott. Adott Bea, egy időjós, a múlt, Henry, az Armstrong család kalandos élete, és egy mindent megváltoztató interjú tele hóval, karácsonyi énekkel és vidámsággal. Emellett tele van érzelmekkel hadával, döntésekkel és egy olyan írói stílussal, ami könnyed, ugyanakkor nagyon szépen átadja a történet mondanivalóját. Már a kötet eleje megfog magának, bevonz ebbe a szeretettel teli, kedves történetbe, ahol nemcsak az ünnepeken van a hangsúly, hanem egy szerelem is kibontakozófélben van. A történet javarészt az Armstrong családról szól, a szülői elvárásokról, a nem mindennapi interjúról, ami megadhatja Beának az álmai munkáját, illetve gyerekkori emlékekkel, amik talán nem is úgy történtek, ahogy Bea emlékszik rájuk. Bea mellett Henry a másik főszereplő, mellettük Adam mint harmadik fél jelenik meg, de végig megmarad annak a szívmelengető történetnek, mint ami már az elején is volt.

Ahhoz képest, hogy nem falom az ilyen típusú könyveket, szerintem elég gyorsan elolvastam, és közben ha nem is kezdtem el karácsonyi dalokat énekelni, kedvem támadt feldíszíteni a házat, Mikulásvirágot venni, és elkezdeni mézeskalácsot sütni. Kétség kívül belelöki az embert az ünnepi hangulatba, de közben meg is mutatja a szeretet igazi erejét.

Bea már az elején szimpatikus, örültem, hogy rajta keresztül élhetjük meg a Szerelem karácsonyra cselekményét, mert amellett, hogy kedves, foglalkozik az emberrel, egy kicsit esendő is, ugyanazokba a hibákba esik bele, mint bárki más, továbbá nem mindig látja a fától az erdőt, és emiatt olyan emberi, szinte olyan, mintha te is ismernéd őt, és nemcsak a tévéből, hiszen egy igazán közvetlen, közösségi ember, akinek fontos a másik, érdeklődő, és jó a társaságában lenni.

Mellette Henry fontos karakter még, viszont neki nincs megszólalási joga, amit amúgy sajnálok, mert ő is szerethető, kedves és önzetlen. Egy tipikusan olyan férfi karakter, aki egy karácsonyi történetbe kell. Akit lehet szeretni, akinek lehet drukkolni, és aki megmutatja, mennyire támogató személyiség, és tudja mikor kell félrelépnie, ugyanakkor a múltbéli események tükrében úgy gondolom, hogy jobban ki kellett volna mutatnia az érzéseit. Viszont nagyon cuki volt az, hogy Bea Henryt különcnek tartotta gyerekként, majd az újbóli találkozás alkalmával rájött, hogy nem is annyira fura, és végig ott volt mellette, mint barát.

Az enyhe szerelmi háromszög Adamnek köszönhető, akit alapesetben kedvelnék, és drukkolnék is neki, ha nem lenne a támogató Henry. Adam kapcsán azt érzem, hogy csak a bonyodalomhoz kellett, ahhoz hogy lépésre sarkallja Beát, és alapvetően sok szerepe nincs. Viszont kicsit felrázza a kötetet, és megmutatja, hogy nem szabad újra és újra ugyanabba a hibába esni, akkor sem, ha az lenne az egyszerűbb út.

Maga a cselekmény könnyed, olyan érzés olvasni, mintha belecsöppennél egy nagyobb családi hagyományba, körbevesznek az illatok, a fűszerek, és a forralt bor mámorítóan csalogat, hogy légy te is részese az Armstrong család karácsonyának. Mint minden valamirevaló ünnep, Beáéké sem lehet csak önfeledt szórakozás, így komolyabb gondolatok, kalandos utak, érzelmi áttörések is részesei a nagyobb képnek. A családi birtok mellett Skóciába kalauzol el minket, majd a szív végeláthatatlan útvesztőjébe.

Összességében úgy gondolom, hogy egy igazán szerethető, kellően karácsonyi történettel van dolgunk, amit szigorúan csak az ünnepre való készülődés előtt ajánlatos olvasni, máskülönben te is legszívesebben elkezdenéd feldekorálni a lakást. Az egyik legnagyobb erénye a kötetnek az, hogy nem szirupos, nem próbál meg túl sok lenni, és pont olyan ütemben adagolja az érzelmeket, ahogy jónak látja. Maga a romantika a kötet vége felé lesz igazán hangsúlyos, addig csak építi az odáig vezető utat, és megmutatja, hogy a legnagyobb csodák nemcsak karácsonykor történhetnek. Tele van valódi érzésekkel, a család összetartó erejével, cukorka illattal, élményekkel, döntésekkel, bohókás megoldásokkal, és egy szerethető hősnővel, aki megmutatja, hogy sosem késő felfedezni az életben rejlő apró csodákat. Legyen az egy kedves néző, egy gesztus, vagy egy rég nem látott rokon csillogó tekintete. Ha egy ünnepi, csupaszív történetre vágysz ne hagyd ki a Kossuth Kiadó lélegzetelállítóan szép élfestett kötetét, a Let it Snow - Szerelem karácsonyra c. regényét. Beth Moran a maga laza és szeretetteljes stílusával minden bizonnyal téged is el fog varázsolni.

"A tudomány tisztelőjeként nem voltam hajlandó hinni a szerelem első látásra dologban. De hetedik látásra? Bizonyítékom volt rá."

" - Azt hiszed, elszalasztom a lehetőséget, hogy Frankenstein Manóját a családomra szabadítsam?"

" - Szerintem a legmenőbb dolog, amit tehetsz, hogy önmagad vagy."

"Évekig azt hittem, hogy Henry és én utáljuk az egymás által kilélegzett levegőt is, és most itt volt, Skóciában, két nappal karácsony előtt, és a legtisztább szándékkal nekem szurkolt. Milyen szánalmas, nyomorult módon elpazarolt gyerekkori barátság!"

" - Azt hiszem, amikor az élet a feje tetejére áll, csak annyit tehetsz, hogy lépésről lépésre haladsz."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...