2023. november 19., vasárnap

Rebecca Yarros: Fourth Wing - Negyedik szárny (Negyedik szárny 1.)


"Repülj... vagy halj meg."

*

Rebecca Yarros regényében egy sárkánylovasok képzésére szolgáló kadétiskola brutális és elit világába lépünk be. 
A húszéves Violet Sorrengailnek az Írnokok Kollégiumában lett volna a helye, ahol könyvek között csendesen éldegélhetett volna, beszíva a történelem levegőjét. A vezénylő tábornoka, egyben kőkemény édesanyja azonban megparancsolta, hogy Violetnek be kell lépnie a többszáz jelölt közé, akik Navarre elitjéhez, a sárkánylovasokhoz akarnak tartozni. 
De amikor valaki mindenki másnál kisebb, a teste törékeny, akkor csak egy hajszál választja el a haláltól…mert a sárkányok nem kötődnek a „törékeny” emberekhez, hanem felperzselik őket. 
És amikor kevesebb a kötődni hajlandó sárkány, mint kadét, a többség szívesen végezne Violettel, hogy növelje a saját esélyeit a sikerre. A többi meg azért ölné meg, mert az anyja lánya; köztük van Xaden Riorson is, a Lovasok Kollégiumának leghatalmasabb és legkönyörtelenebb szárnyvezére. Violetnek minden ravaszságára szüksége lesz, hogy másnap reggel is életben legyen. 
Közben a háború az iskola falain túl egyre gyilkosabb, a királyság védelmét szolgáló erődítmények sorban elesnek, és egyre többen halnak meg. A helyzeten tovább ront, hogy Violet gyanakodni kezd, hogy a vezetés rettenetes titkot rejteget. 
Barátok, ellenségek, szeretők. A Basgiath Katonai kollégiumban mindenki tervet forral, mert ha egyszer bekerül oda, csak két kiútja van: elvégzi az iskolát vagy meghal.


"Egy sárkány a lovasa nélkül tragédia. Egy lovas a sárkánya nélkül halott."


Szerintem senkinek sem kell bemutatnom Rebecca Yarros sikerkönyvét, ami pillanatok alatt hódította meg a könyves sikerlistákat, és az olvasók szívét. Nemcsak a TikTokon ütött nagyot Violet és Xaden története, hanem a bookstagramon is. A Rainydays kiadónak köszönhetően nálunk is jön magyarul, így mi is élvezhetjük ezt a fenomenális New Adult történetet tele sárkányokkal, harcokkal, és egy iskolával, ahova te is járni szeretnél. Lépj be te is Basgiath kapuin, és éld át a Negyedik szárny varázsát.

A hype-olt könyvekkel igyekszem nem túl magas elvárásokat támasztani, mert sokszor túl magasak azok az elvárások, de az a helyzet, hogy akármilyen magasra is tettem volna a lécet, a Negyedik szárny megugrotta volna azt, ennyire jó. Nemcsak azért, mert elhoz nekünk egy újabb enemies to lovers párost, akikért lehet drukkolni, hanem a legnagyobb varázsa talán abban van, hogy bevezet egy olyan világba, ami habár veszélyes, tele van halállal és aközeli élménnyel, mégis szívesen belépnél te is Basgiath kapuján, és az sem érdekelne, ha a végén nem lenne sárkányod. A Negyedik szárny nem véletlenül ennyire népszerű, tele van izgalommal, vérrel, ellenségeskedéssel, fenyegetéssel, megannyi apró részlettel, egy brutál jól felépített világgal, és megannyi érdekes karakterrel, akiket a szívedbe zársz, és alig várod, hogy újra találkozhass velük. Utoljára talán akkor éreztem ekkora rajongást egy könyvsorozat iránt, amikor elkezdtem Cassandra Clare Árnyvadász univerzumának a könyveit olvasni. Az idei évem egyik nagy kedvence lett, és biztos vagyok benne, hogy még nagyon sokáig a hatása alatt leszek. Annyira jó, egyedi történetet hozott létre az írónő, amit egyik általam olvasott másik könyvhöz sem tudnám hasonlítani, viszont ha elfogadtok egy jó tanácsot, akkor ne este kezdjétek el olvasni, mert a Negyedik szárny képes arra, hogy miatta hajnalig olvass nem törődve a következményekkel, és azzal, hogy rohamosan közeleg a reggel. Egy igazán addiktív, sárkányos fantasy a javából enemies to lovers szállal. Ha a következő nagy kedvencet keresed, azt hiszem meg is van a nyertes, a Negyedik szárny személyében.

Rebecca Yaross regénye egy brutális világot mutat be, ahol úgy hullanak az emberek, mint a legyek. Ahol sárkányok repkednek az égen, és ha kiválasztanak téged lovasuknak, akkor beszélnek is hozzád. Ez a mozzanata a kötetnek egy hatalmas pluszt ad, hiszen nem sűrűn olvasni beszélő sárkányokról. Violet habár elsőre nem tűnik egy erős karakternek, a kötet végére azért megmutatja, hogy milyen fából is faragták őt, és jóval több, mint egy csenevész lány, akinek nem a Lovasok Kvadránsába kellett volna kerülnie.

Az egyik ok, amiért szerettem olvasni a Negyedik szárnyat az az, hogy emlékeztetett arra, miért is szeretek high fantasyket olvasni. Újra bebizonyította számomra, hogy ez az az alműfaj, amiben a legotthonosabban mozgok, ami a szívem csücske, és annyira jó érzés volt, hogy végre találtam egy új kedvenc sorozatot, aminek lehet várni a következő részeit, és ami egyszerre izgalmas, ad újdonságot és megmutatja, hogy még nem lerágott csont az enemies to lovers szál.

Emellett persze van benne egy jó nagy adag forbidden love, amiért élek-halok, és a Violet - Xaden közötti szikrázó levegő, az adok-kapok helyzetek, sőt Xaden kezdeti ellenszenve is csak hozzájárult ahhoz, hogy még többet és többet akarjak tudni ebből a világból. Néhány éve jobban szeretem a New Adult könyveket, és az írónő olyan elemeit ragadja meg ebből a közegből amik még inkább hozzátettek ahhoz, hogy népszerű és igazi siker legyen a Negyedik szárny.

Nemcsak a világ felépítése van jól kidolgozva, hanem a karakterek is. Tökéletes összhangban mozognak, átadják a dark academia hangulatot, a veszélyeket, a Basgiath beli életet, azt, hogy bárki bármelyik percben porrá lehet, és semmire sincs biztosíték. A sárkányok léte csak még inkább megfűszerezi a már így is minden jóval teli történetet, és a nagy csavar miatt még kedvelhetőbbé és izgalmasabbá teszi azt. Imádtam a sárkányok gondolatait hallgatni, azt hogy ők is személyiségek, akik a saját fejük után mennek, de közben megvan bennük a törődés és a tisztelet is lovasuk iránt.

A világ mellett Violet és Xaden viszi a hátán a cselekményt Liam mellett, akit imádtam. Ha elfogadtok még egy jó tanácsot, senkit se kedveljetek meg igazán, hiszen egy hadi iskoláról van szó, ahol bármelyik percben elérhet a vég. Visszatérve Violethez és Xadenhez... Violet eleinte egy nem túl erős, sokkal inkább esetlen karakter, mégis az ő nézőpontjából ismerhetjük meg a Negyedik szárny világát. Aztán ahogy haladunk előre úgy lesz egyre erősebb, felnő a jelenhez és megmutatja, hogy ő is tud erős lenni. Xaden mellett egy igazán pozitív személyiség, aki nem kevésbé vakmerő, mégis van benne valami, ami arra ösztönöz, hogy végig fogjuk a kezét, és ne hagyjuk, hogy valami hülyeséget csináljon.

Xaden... Mit is mondhatnék? Azt hiszem a kedvenc könyves pasijaim listája egy újabb taggal bővült, aki fejezetről fejezetre egyre magasabbra mászott a ranglistán, és elég közel is jutott az elejéhez. Xaden az a tipikus grumpy karakter, akit imádsz utálni. Van benne egyfajta sötétség, tiltott dolog, ami miatt még inkább vonz magához, és ami miatt a gondolataid is körülötte forognak. Olyan, mintha Rhysand és Azriel szerelemgyereke lenne, így ha ezt a két karaktert kedveled, biztos vagyok benne, hogy Xadent is fogod.

    Elég sok okot fel tudnék sorolni, hogy miért is érdemes elolvasni a Negyedik szárnyat, de kezdésnek adok 5 okot, amiért kötelező, ha szereted a high fantasy regényeket.

    1. Egy olyan világban játszódik, ahol szó szerint háború folyik, mindennapos a brutalitás, és ha az utolsó Harry Potter részekre azt mondtad, hogy sötét, akkor még nem találkoztál a Negyedik szárnnyal. Olyan mértékben fantasztikus a világa, maga az az univerzum, amiben játszódik, hogy az valami hihetetlen.
    2. Nemcsak sárkányokat találsz benne, hanem mágiát, barátságokat, érdekes karaktereket, akiket lehet szeretni. Például ott van Liam vagy éppen Rhiannon.
    3. Enemies to lovers, nemcsak látszat ellenségek, hanem TÉNYLEG azok. Csak úgy pattog le az elektromos kisülés és a kémiai vonzás a lapokról. Hol vággyal fűtött, hol pedig ellenszenvvel. Erős érzelmekkel játszik, mégsem égeti meg magát közben.
    4. Xaden. Ha azt hitted Xaden nem lesz az egyik ok, akkor tévedtél. Már miatta érdemes volt kézbe venni Rebecca Yarros regényét. Ha szereted a sötéthajú, tetovált, sebhelyes férfi karaktereket, nem is kérdés, hogy neked is kell az életedbe egy Xaden Riorson.
    5. Tényleg szükség van még egy ötödik okra? Hát legyen... Egy olyan egyedi világot kapsz, amit utoljára a nagy disztópiák idején láttál, úgy mint A beavatott, vagy Az Éhezők Viadala. 4 Kvadránsra oszlik Basgiath, de nekünk a Lovasok Kvadránsa a lényeges. Emellett slow burn. Ismétlem SLOW BURN!! A végére begyorsul, de addig lassú tűzön ég, és minden egyes pillanatban még inkább beletaszít egy olyan örvénybe, amiből nem lehet kijönni.
    Összességében, mint arra már ti is rájöhettetek engem nagyon megnyert magának Violet és Xaden, na meg az egész Negyedik szárny. Nagyon várom, hogy mit kapunk még, de arra legyetek lelkileg felkészülve, hogy az utolsó néhány fejezet hatalmasat üt, és ha nem jelent volna meg már angolul a második rész, akkor igencsak kaparnád a falat a folytatás miatt, mivel függővéges, amivel engem szó szerint a sírba lehet tenni, de tényleg. Úgy érzem ez az értékelés sokkal inkább egy fangirl pillanathoz hasonlít, de ez történik akkor, ha kezedbe veszed a Negyedik szárnyat. Kalandok, veszélyes zuhanások, egy gyorsan pörgő cselekmény. Szó szerint annyi minden történik, hogy nem tudod hova kapd a fejed, és ha jobban belegondolok már ez az első rész a maga 800 oldalával felér két kötettel, és ez még csak az 5 részes sorozat első része. El sem tudom képzelni, hogy mi lesz még itt. Ha egy olyan történetre vágysz, ami nem hasonlít egyik előző olvasmányodra sem, szeretnél egy kegyetlen világ részese lenni, érdekelnek a sárkányok, a sárkánylovasok és egy a cselekmény közben zajló háború eseményei, akkor ne habozz kézbe venni Rebecca Yarros Negyedik szárny c. kötetét!! Öveket becsatolni, mert húzós menet lesz, de minden egyes percet megért, ha másért nem is, Xaden miatt mindenképp. :)
    🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva előrendelhető! :)

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése

    Carley Fortune: Várlak a tónál

    " Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...