2024. február 21., szerda

Danielle Paige - Kass Morgan: A Hollók (A Hollók 1.)


"A boszorkány lenézett a földön kuporgó szőke lányra, akinek a félelmétől elkerekedett a szeme."

*

A ​Kappa Rho Nu, más néven a Hollók, nem egy átlagos főiskolai lányszövetség. Tagjai becsvágyók, gyönyörűek és okosak, és a Westerly Főiskola legbefolyásosabb hallgatói. Messze földön híresek a bulijaikról. De a Hollók közös titkot őriznek: a szövetség valójában boszorkányok gyülekezete. 
Scarlett Winter mindig is tudta magáról, hogy boszorkány, és eltökélt szándéka, hogy a szövetség elnökévé válasszák, ahogy előtte az anyját és a nővérét is. De ha a múltjának egy fájdalmas titka valaha is napvilágra kerül, akkor mindent, de mindent elveszíthet… 
Vivi Devereaux-nak sejtelme sincs arról, hogy boszorkány, és sehol sem lakott elég sokáig, hogy barátokat szerezzen. Amikor végre megszerzi a vágyott tagságot, és beléphet a Hollók közé, megfogadja, hogy mindent elkövet, hogy a varázsszövetséghez tartozhasson. Egyedül Scarlett áll az útjában, aki nem tartja alkalmasnak arra Vivit, hogy igazi Holló váljon belőle. 
De amikor egy sötét erő bukkan fel a kampuszon, a lányoknak félre kell tenniük a versengést, hogy megmenthessék a szövetségbeli nővéreiket. Valaki a Hollók titkának nyomára bukkant. És ez a valaki mindent megtesz, hogy égni lássa ezeket a boszorkányokat…



"Boszorkány volt. Holló. És a nővéreivel együtt bármit el tudott érni."


Kass Morgan neve nem ismeretlen előttem, hiszen annak idején, amikor megjelent a The 100 c. sorozat a könyveket is elolvastam. Mindig izgalmas egy olyan szerzőtől olvasni, aki egyszer már megmutatta, hogy mit tud, illetve szeretem ezeket a co-written könyveket, hiszen olyanokat ismerhetek meg általuk, akikre a későbbiekben is oda tudok figyelni. A Hollók pedig egy olyan regény, ami nagyon ígéretes. Nemcsak egyetemi környezetben játszódik, hanem dark academia jegyeket is képvisel, továbbá boszorkányokról szól. Már ez a hármas sikeresen meggyőzött arról, hogy bizony A Hollók nagyon is nekem való olvasmány.

Személy szerint nekem nagyon bejött, és örülök, hogy mindenféle elvárás nélkül kezdtem bele. Tetszett, ahogy a boszorkányságot megjelenítette, kezdve a tarot kártyákkal, varázsigékkel és boszorkány covenek meglétével. Egy igazán pörgős, boszis, YA urban fantasyt kaptam, ami már az elején megnyert magának, és szinte rekordidő alatt a végére értem, amit sajnálok, mert olvastam volna még tovább. Ugyanakkor igaz, hogy tetszett, de nem tudtam még az elején, hogy mire is számítsak tőle. Izgalmas volt belevetnem magam ebbe a kalandba, amit nemcsak a múlt fenyegető aurája vett körül, hanem a boszorkányok kecsegtető új nemzedéke is. A boszorkány szövetségek /covenek/ egy olyan téma, amiről mindig szívesen olvasok. Az biztos, hogy A Hollókban egy nem szokványos megközelítést kaptam, ami emiatt egy kicsit más szemszögből mutatja meg a varázslat és a négy elem boszorkányokra való kihatását, s ennek a világát. A legtöbb embernek az egyetemi szövetségekről olyan fiatalok jutnak az eszébe, akik a tanulmányaik mellett bulit bulira halmoznak, de a két írónő megmutatja, hogy egy csavarral hogyan is lehet ebből a közegbe varázslatot és boszorkányságot csempészni. Hol szórakoztató, hol kihívásokkal teli a cselekmény, de közben megmarad annak a könnyen olvasható történetnek, ami már az elején is volt.

Magát a történetet két szemszögből kísérhetjük figyelemmel. Egyfelől ott van nekünk Vivi, aki nem tudja magáról, hogy boszorkány, és ott van Scarlett, akinek egy örökséget kell betöltenie, magas elvárásoknak kell megfelelnie, és a múlt is mázsás súlyként nyomja a vállát. Az ő kettősük teszi ki A Hollók cselekményét. Bevezet ennek a világnak a mélyére, a szertartásokba, próbatételekbe és megmutatja, hogy semmi sem olyan veszélytelen, mint amilyennek látszik.

A veszély pallosként lebeg a cselekmény egésze felett, és alig várja, hogy lecsaphasson. A kötet elején még csak lerakja az alapokat, hagy időt, hogy megismerhessük a karaktereket, a kapcsolati és hierarchiai rendszert, illetve Mason karaktere miatt már itt az elején elülteti a kétely magvait. Aztán ahogy haladunk előre úgy lesz egyre inkább kiélezettebb a helyzet, és a múlt is derült égből villámcsapásként súlyt le.

A Hollók, mint titkos társaság, innen a dark academia vibe, nagyon jól dolgozik össze a boszorkányok világával. Elszigeteli őket, de közben meg ki is tárja a létezésüket a világ elé. Nem elégszik meg annyival, hogy titokban tartja a tényt, miszerint vannak ilyen covenek, hanem az emberi szem előtt folytatva tevékenységüket mutatja meg magát. Tetszett, hogy habár egy egész világot épít fel a boszorkányság tényére, képes megmaradni a valóság talaján, és az egyetemi életre is legalább akkora hangsúlyt helyez.

A téma miatt a karakterek zöme női karakter. A férfi karakterek elvetve és másodlagos szerepet kapnak. Úgy érzem, hogy habár ebben a részben ők nem forrottak ki, szimplán hozzájárultak a kialakult helyzethez, gondolok itt az érzelmi, illetve a veszélyes oldalra, mégis úgy hiszem, hogy a következő részben nagyobb teret fognak kapni, és a lányszövetség burkából kilépve nemcsak Mason, de Jackson is megkapja a szereplés teljes jogát.

Mint említettem Vivi és Scarlett viszi a hátán a cselekményt. Míg Vivi egy tapasztalatlan, kedves karakter, aki eddig nem igazán találta a helyét a világban, és a folytonos költözések miatt nem adatott meg neki a barátok megléte, úgy érzem, hogy A Hollók végére igencsak kiforr, és kilép abból a buborékból, amiben az édesanyja tartotta. Ezzel szemben Scarlett az elején nem igazán volt szimpatikus, hiszen tipikusan az a 'mean girl', akit igyekszik kerülni az ember, de ő sem szimplán ennyi, és szerencsére az emberi oldalát is elég sokszor láthattuk. Leginkább a Scream Queenshez tudnám hasonlítani a hangulatát nézve, ami egy igencsak érdekes sorozat, viszont én imádom. Nem egyszer jött elő ez az érzés bennem, hogy tisztára Scream Queens A Hollók. Ha szeretted ezt a sorozatot, akkor én mindenképp adnék egy esélyt Danielle Paige és Kass Morgan sorozatának is. Viszont tényleg YA, és ez látszódik is, senkit se tévesszen meg az egyetemi környezet. Boszorkány rajongóknak pedig egyenesen kötelező olvasmány!! Modern, ugyanakkor sokkal kézzelfoghatóbb, mint egy megszokott boszis történet. Az újdonság kedvelői sem fognak csalódni benne. :)
"Vivian – Daphne Devereaux a lánya szobájának ajtajában állt, az arca eltorzult az elviselhetetlen szenvedéstől."

"Ne kérdezd, miért. Csak örülj, hogy végre valami jó történik veled."

"Még senki sem világosított fel, hogy a lovagiasság puszta nőgyűlölet szebb köntösben?"

"Hogy elvehesd egy másik boszorkány varázserejét, ahhoz meg kell ölnöd."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...