2024. augusztus 7., szerda

Tahereh Mafi: Felfeslő királyság (Felfeslő királyság 1.)


 "Alizeh csillag és tűz fényénél, gyakori szokása szerint szorosan a kemencezugba kuporogva varrt a konyhában."

*

Alizeh látszatra csak szolgáló, egy a sok közül, valójában azonban az ősi dzsinn királyság rég elveszett örököse. Egész életében vadásztak rá, ezért álcáznia kell magát. Egy napon azonban hibát követ el. 
Kamran, a koronaherceg, ismeri a próféciákat, melyek szerint egy félelmetes szörnyeteg öli majd meg nagyapját, a királyt. Amikor birodalmában felüti a fejét a sötétség, Kamran a forrását keresi, de helyette egy szokatlan szemű szolgálólányra bukkan, akiről minél többet tud meg, annál inkább a bűvölete alá kerül. Azonban, ha Alizeht választja, mindent kockára tesz, amit addig ismert. 
A Felfeslő királyság egymással hadakozó birodalmak, egy tiltott szerelem és egy elveszett királynő története, akinek elő kell törnie a sötétségből, hogy visszaszerezze a trónját, újjáépítse országát, és megmentse népét az elnyomástól.



"De azzal ugye tisztában vagy, hogy egy férfi attól még, hogy kardja van, nem legyőzhetetlen?"

Tahereh Mafi a tavalyi évem kedvence volt. A Ne érints sorozata a szívem egyik csücske lett, és nem lehetek elég hálás neki, hogy megteremtette Aaron Warnert. Mivel annyira lenyűgözött ezekkel a könyvekkel tűkön ülve vártam, hogy valami mást, valami újat is olvashassak tőle, és a Felfeslő királyság egy olyan sorozatkezdés, ami minden várakozásomat teljes mértékben felülmúlta.

Ennyire egyedi dzsinnes sztorit sem olvastam még, és úgy érzem, hogy nem kaptam eleget belőle. Lenyűgöző a világ, kedvelhetőek a karakterek, és nem utolsó sorban izgalmas, kicsit sejtelmes is, ugyanakkor baromi egyedi. A Felfeslő királyság kép nép történetébe enged betekintést. Nemcsak az emberek (agyagok) oldaláról mutatja be a világot, hanem a dzsinnek oldaláról is. Alizeh és Kamran is megkapják a lehetőséget, hogy megmutassák magukat. S való igaz, hogy Kamran nem egy Aaron Warner, viszont rá is érdemes odafigyelni. Alizeh a dzsinn oldalt mutatja meg, a hányavetett sorsot, azt hogy milyen eltiporva lenni, milyen nélkülözni és úgy élni a mindennapokat, hogy nem tudhatod, hogy lesz e holnap, vagy egy botlás miatt mindent elveszítesz a fejed felől. A történet legnagyobb része erről a lányról szól, akiről jóslat szól, aki nem azt az életet éli, mint amit élnie kellene. Egy megdöntött birodalom, egy feledésbe merült faj királynője ő, aki a szerénységével és kedvességével már az elején megmutatja, hogy más, mint amilyennek képzelné őt az ember. Ebben a történetben a dzsinnek a gonoszak, az ellenség, akik fenyegetést jelentenek. Ők azok, akik az idő során egyre kevesebben lesznek, és ők azok, akiknek el kell takarniuk a valódi kilétüket. Igazán hányavetett a sorsuk, de közülük is kiemelkedő Alizeh, aki eleinte nem tűnik oly fontos személynek, majd szépen lassan megmutatja az írónő, hogy több lapul benne, mint azt elsőre gondolnánk róla. Egy egyszerű cselédből válik a szemünk előtt valaki mássá. Nagyon könnyű volt együtt érezni vele, és könnyű volt már az elején megkedvelni a karakterét.

S igaz, hogy eléggé lassan indulnak be az események, mégsem bánom, hogy várnom kellett, mert Tahereh Mafi lehetőséget ad ezzel arra, hogy jobban megismerjük a világot, a dzsinn vs. agyag konfliktust, és azt, hogy mi is váltja ki Alizeh lelepleződését. Mellette Kamran, az agyag, leendő uralkodó diadalmaskodik, aki más, mint amilyennek tűnik. Az ő kettejük tiltott szerelméről szól a Felfeslő királyság, a dzsinnek sorsáról és egy jóslatról, ami akkor is beteljesedik, ha megpróbáljuk kijátszani az ördögöt.

A történet ott kezdődik, ahol minden valamire való fantasy történet: egy lánnyal és egy fiúval, akik véletlenül találkoznak, és ez a véletlen indít el egy lavinát, ami bármelyik pillanatban maga alá temethet. Elég egy végzetes pillantás, és vége a nyugodt, munkával töltött napoknak, vége a koronaherceg unalmas életének, és vége egy sanyarú sorsú cseléd dolgos mindennapjainak.

A Felfeslő királyság egy kecsegtető sorozat első része, ami tele van váratlan fordulatokkal, egy birodalommal, aminek a sorsa Alizeh és Kamran kezében van, egy szerelemmel, ami tiltott a két faj között és megannyi ismeretlennel, hiszen ez még csak az első rész és úgy érzem, hogy a java csak ezután jön. Maga a történet egészen addiktív és annyira egyedi, hogy képtelenség nem szeretni.

Ugyanakkor sose voltam az a nagy Aladdin rajongó, nem jött át sose a lámpás meg az egész világ, sokkal jobban szerettem elmerülni Ariellel az óceánban, viszont az írónő olyan művészien, olyan precízen adaptálta bele a már ismert világot ebben a regénybe, hogy sokszor elgondolkodtam azon, hogy vajon velem volt a baj, vagy csak nem értem meg Aladdin és Jázmin szerelmére? Az viszont biztos, hogy ez nem igaz Alizeh és Kamranéra, mivel minden egyes morzsa, amit kaptam boldogsággal töltött el.

Ha egy szóval kellene jellemeznem ezt a történetet azt mondanám, hogy badass, igazi rejtett kincs. 40 fejezeten keresztül kápráztat el és mutatja meg, hogy nagyon is ott van Mafiban az erő, és van élet a Ne érints sorozaton túl is. Ez a könyv szó szerint kirángatott a megszokott közegemből, és a feje tetejére állította a világomat. Elérte, hogy minden egyes szabad pillanatomat Alizeh és Kamran társaságában töltsem, illetve minél többet és többet akarjak belőlük.

Az írásmód akárcsak eddig makulátlan, a fordítás is nagyon jól sikerült, és plusz pont a nyomdának, hogy ténylegesen ki lehet nyitni a könyvet, nem egy masszív valami, amit feszítővassal kell olvasni. Nemcsak a történet remekelt, hanem ez a kiadás is. Megvan minden benne, amit keresek egy fantasy történetben: érdekes karakterek, újdonság, remek írói stílus, badass karakterek, tiltott szerelem és megannyi apró részlet, amik teljessé teszik az élményt.

A perzsa mitológia beleszövése zseniális húzás volt. Csüngtem minden egyes szaván, és habár a történet eleje lassabban indult be, mint amihez hozzá vagyok szokva, mégsem tudom azt mondani, hogy elégedetlen lennék, mert a vége meg valami eszméletlen gyors volt, csak úgy kapkodtam a fejem, és amit ledobott a végén bomba, az teljesen tönkretett. Leesett az állam, és nem igaz, hogy így ért véget. Egyszerűen nem lehet. Követelem a folytatást!! A perzsa mitológia, illetve az Aladdinos hangulat mellett egy enyhe Hamupipőke is érződik a köteten. Ha eddig még nem sikerült meggyőznelek, remélem ezek után már nincs benned kétely, hogy adj e egy esélyt a Felfeslő királyságnak! Alizeh megérdemli a világot, és még annál is többet. Igazi kis gyöngyszem, aki addig nem veszélyes, amíg nem érzi magát fenyegetve, és aki ha akarná se tudná letagadni, hogy bizony a koronaherceg nem közömbös a számára. Éltem-haltam a közte és Kamran között kialakult banter miatt. Egyszerűen túl jók együtt, hogy csak ennyit kapjak belőlük. Ha az első rész ennyire mesteri el sem tudom képzelni, hogy mit kapunk a folytatásban. Mafi egy istennő, akinek imába kellene foglalni a nevét. Aaron Warner után kaptunk egy koronaherceg Kamrant, aki legalább annyira értékes része a Felfeslő királyságnak, mint Alizeh. Ha téged is érdekel, hogy a Ne érint sorozaton kívül mit tud még az írónő, ne hagyd ki a Felfeslő királyságot, ami egy zseniális sorozat első, fenomenális része!!
"Ó, az ördög mindig pontosan tudta, mikor kell meglátogatnia."

" - Azóta, hogy találkoztunk, minden gondolatom a tiéd - mondta a férfi. - Most, a jelenlétedben, mindenestül furcsa érzés kerít a hatalmába. Azt hiszem, akár a holdat is elhoznám, ha ezzel megakadályozhatnám, hogy újból elsírd magad."

" - Furcsa lány vagy te - mondta halkan. 
- Nézed a rózsát, de csak a töviseit látod, sosem a virágát."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Raquel Vasquez Gilliland: A növénybűvölő (A növénybűvölő 1.)

"A dédnagynéném, Nadia szerint rossz ötlet visszautasítani egy kísértettől kapott ajándékot." * A ​legenda szerint a Flores csal...