2024. május 20., hétfő

Shelley Parker-Chan: A sötétségbe fojtott világ (A nappá vált lány 2.)


"Togon Temür, a Nagy Jüan mongol birodalmának tizenötödik nagykánja uralkodásának huszonharmadik évében a mongolok akkora vereséget szenvedtek a birodalom belső ellenségeivel szemben, hogy elvesztették országuk déli része feletti irányításukat."

*

Mennyit ​áldoznál fel azért, hogy megszerezd a világot? 
Csu Jüancsang, a Fénylő Király, csodálatos győzelmet aratott, amikor elszakította Kína déli részét mongol uraiktól. Most új vágytól ég: meg akarja szerezni a trónt, és császárrá akarja koronázni magát. 
Nem ő azonban az egyetlen, akit efféle becsvágy hajt. Déli szomszédja, Csang asszony, a kurtizán, a férjének akarja megszerezni a trónt – és elég erős hozzá, hogy eltörölje Csút a Föld színéről. Ahhoz, hogy játékban maradjon, a fiatal nőnek kockára kell tennie mindent, és szövetségre kell lépnie egy régi ellenségével, a tehetséges, ám kiszámíthatatlan eunuchhal, Oujang tábornokkal, aki már mindent feladott azért, hogy bosszút állhasson apja gyilkosán, a nagykánon. 
A déliek tudtán kívül egy új szereplő még közelebb került a trónhoz. A lenézett tudós, Vang Paohsziang addig mesterkedett, amíg el nem jutott a fővárosba, és most halálos udvari játékai azzal fenyegetnek, hogy térdre kényszerítik a birodalmat. Paohsziang ugyanis szintén bosszúra éhezik: ő akar lenni a történelem legelfajzottabb nagykánja, hogy ezzel űzzön gúnyt az értékekből, amelyeket mongol harcosokból álló családja jobban szeretett nála. 
A trónkövetelők eltökélték, hogy bármit megtesznek a győzelemért. Csakhogy amikor az ember vágyának tárgya az egész világ, az még a legkegyetlenebbek számára is túl sokba kerülhet…


" - Alábecsültem magát, Csu Jüancsang."

A nappá vált lány óta várom, hogy olvashassak még az írónőtől, hiszen elég magasra tette a lécet Shelley Parker-Chan, viszont úgy érzem, hogy sikerült megugrania azt. Nem tudom, hogy mi van velem meg ezekkel a vaskos, politikával átitatott könyvekkel, de ezt is gyorsan kiolvastam. Valamivel jobban fel voltam készülve rá, a várakozás is sokat segített, de ami igazán megindított az a stílus. Imádom, ahogy az írónő szövi a szálakat, játszadozik a karakterekkel, ahogy bevezeti a politikai részeket, és ahogy fejezetről-fejezetre egyre többet és többet ad.

A sötétségbe fojtott világ egy igazán remek folytatás, ami nem hagy kérdéseket maga után. Tele van megannyi izgalommal, ha kell akkor kicsit lassabb ütemet vesz fel, de ha arra van szükség, akkor bizony begyorsít. Nem egyszer éreztem azt, hogy hiába egy igencsak vaskos kötet, mégis csak úgy pörgött a kezeim között.

Ahogy A nappá vált lányban úgy itt is szerteágazó a cselekmény, jó sok nevet kell megjegyeznünk, illetve észben tartani, de ha egyszer elkap a gépszíj, akkor nincs menekvés és még a karakterek sokasága sem tántoríthat el. Imádtam, hogy Csu továbbra is kiáll önmagáért, harcol az igazáért, és bárkin képes átgázolni csak azért, hogy elérje azt, amire igazán vágyik, és ami miatt megéri számára lerombolni a körülötte lévő világot. Ő az egyik legkiemelkedőbb karaktere a kötetnek, és nem győzöm hangsúlyozni, hogy mekkora szüksége is van rá a duológiának.

A sötétségbe fojtott világ egy lenyűgözően összetett és komplex kötet a politikáról és a megtévesztésről. Akárcsak az első rész, úgy ez is furfangos, van benne tanulság, élet és egyszerűen káprázatos, ahogy az írónő tálalja nekünk Csu történetét. Játszi könnyedséggel alakítja a szálakat, görgeti elé az akadályokat és nem hagyja, hogy a politika örvénylő forgatagában elvesszen.

Úgy érzem, hogy méltó folytatása lett A nappá vált lánynak, még akkor is ha helyenként összezavar, vagy erősen el kell gondolkodni azon, hogy éppen mi is történt az előbb. Erős folytatás, ami megérdemli a sikert, a díjakat és azt, hogy még többen olvassanak ettől az ausztrál szerzőtől. Én még biztosan fogok, és alig várom, hogy megtudjam, mivel rukkol elő legközelebb.

Szerettem A sötétségbe fojtott világba azt, hogy bonyolult a világa, nagyon kellett nekem az, hogy el tudjak veszni benne, és ez a kötet nemcsak egy egyszerű folytatás, mivel az írónő egy olyan történetet hozott létre, amiben mindenkinek van múltja, titka vagy éppen motivációja, ami végig hajtja előre, és pont ez A sötétségbe fojtott világ szépsége. Ok-okozati összefüggésekkel játszik, zseniális eszközökkel és egy olyan képpel, ami minden képzeletet képes felülmúlni.

Maguk a karakterek sokszínűek, mindenkinek van valami hátsó mozgatórugója, illetve célja, amit el akar érni. Legyen az ambíció, gyengédség vagy konfliktus generálása. Az biztos, hogy Shelley Parker-Chan A nappá vált lány duológiáját jó pár évig nem fogom elfelejteni. Azokat a régi fantasyket idézi fel bennem, amikor még nem egy kaptafára épültek fel, és szinte mindegyikben volt valami egyedi. Na, A sötétségbe fojtott világ pont ilyen.

Ha érdekel egy 14. századi, alternatív kínai történelmet bemutató, harcoktól hemzsegő, erős, ugyanakkor grandiózus történelmi fantasyt olvasni, amiben a főszereplő nem bináris, akkor olvasd el Shelley Parker-Chan A nappá vált lány duológiáját!!


🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Amanda Glaze: Edie és Violet Bond második halála

"Violet késett." * Sacramento, ​1885. Edie és Violet Bond valóban tudja, mit rejt a halál – a tizenhét éves ikerlányok médiumok,...