2024. július 1., hétfő

L. J. Shen: Vonzó (Vágyak iskolája 4.)


"Az anyám sírja fölött állok, és azon merengek, mi a faszért száraz a szemem."

*

Mi lehet fontosabb az álmainknál? 
Bailey Followhill a tökéletes lány. Kedves, jószívű, csinos, kontrollmániás. Megjelenése és modora kifogástalan. Szöges ellentéte bajkeverő nővérének, Dariának. 
Ám amikor kiváló teljesítménye épphogy közepessé válik a Juilliardon, Bailey látszólag nagyszerű élete gyorsabban foszlik szét, mint az elnyűtt szalagok a balettcipőjén. A pletykák főszereplőjévé válik. A zűrös diák, a drogos. 
Lev Cole olyan különleges, hogy amihez csak hozzáér, az arannyá változik. Díjnyertes hátvéd és futballkapitány. Dél-Kalifornia legdögösebb pasija. Egy tipikus klisé. 
Azonban Lev csak tengődik a barátnője mellett. Nem szereti. És az előtte álló karrierlehetőség sem érdekli. Két dolog fontos számára – Bailey és a pilótává válás –, ám azok elérhetetlenek. Csakhogy a fiú többé már nem elégszik meg azzal az élettel, amit mások választottak neki. 
Vajon a szomszéd rosszfiú megmentheti a sérült lelkű „jókislányt”? Az Amazon, USA Today és Washington Post bestsellerszerző L. J. Shen szívszorító regénye az embereket összekötő igazságokról… és az őket szétválasztó hazugságokról mesél.


" - Kérlek, segíts megírni a mi „boldogan éltek, míg meg nem halak" befejezésünket!"

Lehet, hogy kő alatt élek, de nem tudtam, hogy a Vágyak iskolájának lesz új része. Én abban a hitben éltem, hogy ez egy trilógia, de repes a szívem, hogy mégsem, és újra elmerülhettem egy már ismert és szeretett világban. L. J. Shen mindig meg tud lepni, és a Vonzó az egyik legjobb meglepetés, amit kaphattam tőle!! Ha azt hitted, hogy a Vágyak iskolájának elég három kötete elég, akkor tévedtél, mert a Vonzó pont az a rész, amire nem tudtad, hogy szükséged van egészen addig, amíg kézbe nem vetted.

Ha azt mondom, hogy tönkretett és megtiporta a lelkem ez a kötet, akkor nem fogalmazok elég pontosan. Már Knight könyve is fájdalmas volt Rosie és Dean miatt, de a Vonzónál érzem csak azt igazán, hogy milyen is az, ha kitépik a szívem a helyéről, majd belökik egy lávafolyamba, és hagyják, hogy percről-percre egyre többet vegyen el belőlem. L. J. Shen szinte minden kötete nagyon erős, Lev könyve is az, sőt... Azt éreztem olvasás közben, hogy hiába repes a szívem a lelkem apró darabokban hever valahol a földön. Nagyon megviselt a kötet olvasása, ugyanakkor nem cserélném el az élményt semmiért. Nagyon, de tényleg nagyon ritkán sírok könyveken, legutóbb talán pont Knight volt az, aki megríkatott, de az a helyzet, hogy Levnél több olyan fejezet is van, ami könnyeket csalt a szemembe, és ami miatt nem volt elég a kikészített papírzsebkendő mennyiség. L. J. Shen újból megcsinálta, és megmutatta egy függőségekkel teli kötetben, hogy miért is imádok annyira olvasni tőle. Mind a Sinners of Saint, s mind a Bostoni Bikák sorozata komoly témákkal foglalkozik, s hiába hasonló Lev kötete Knightéhoz, mégsem éreztem azt, hogy ugyanaz lenne. Bailey függőséggel szenved, míg Lev megfelelési kényszerrel, ami miatt elnyomja önmagát, a vágyait és sokkal tovább tart számára a boldogsághoz vezető út. Lev és Bailey kapcsolata ezért toxikus, és hiába volt valamilyen szinten a többieké is az, ők mindenkin túltesznek, talán Vicious bácsin nem, de nem számítottam arra, hogy Lev története ennyire kemény és ennyire aljas lesz.

A függőség legcsúnyább, legelborzasztóbb oldalát mutatta meg. Úgy érzem, hogy teljesen kitárta előttünk a szívét, és arra várt, hogy mi hozzunk ítéletet felette. Nem egyszerűen hagyta, hogy a karakterek kibogozzák az érzéseiket, hanem jól megforgatta bennünk a kést, és arra várt, hogy mi döntsük el vajon Bailey megérdemli e Levet, vagy minden veszve van számára, amit eddig fontosnak tartott?

Maga a cselekmény is pont a függőség miatt eléggé durva, néhol mocskos is, és morálisan erőteljesen megkérdőjelezhető. Nem az a tipikus friends to lovers szerelem, mint amit a legtöbb könyvben kapunk. Ebben van verejték, feláldozás, megtartóztatás, kifordulás önmagunkból, temérdek fájdalom, könnyek, viharos érzelmek, és egy olyan vonzalom, ami minden akadályt képes legyőzni.

Bevallom Bailey és Lev annyira nem rémlett, hiszen a testvéreik mellett nagyon eltörpültek, ugyanakkor a Vonzó az a kötet, amire tényleg nem gondoltam volna, hogy szükségem van. Nemcsak az előző kötetek szereplői köszönnek vissza, hanem a szülők is, és nem egyszer szakadt meg a szívem. Akik olvasták Dean és Rosie kötetet, vagy Knightét azok hozzám hasonlóan még inkább össze fognak törni, és nagyon nehéz volt kikerülni ebből az ördögi körből.

Ahogy az lenni szokott egy L. J. Shen regénynél, úgy a Vonzó is megkapta a maga spicy részeit, viszont azt kell, hogy mondjam sokkal toxikusabb lett, mint a többiek egybevéve. Nagyon mocskos, néhol teljesen megalázó és valahol szomorú is, hogy a nyomásnak köszönhetően Bailey kifordult önmagából, és olyan dolgokat tett, amiket a függősége nélkül nem tett volna. Ezek a részek hiába voltak szenvedélyesek, mégis fájtak.

Közben meg olyan szépen átadja az írónő az érzelmeket, hogy te is megéled a fájdalmakat, és te is úgy érzed, hogy teljesen kifacsart Lev kötete. Kifacsart, mert érzelmileg elég sokat elvett, és nem tudom még, hogy a befejezés elég e ahhoz, hogy minden könnyemet és szomorúságomat visszaadja. Keményen leterített, és nem is találhatott volna meg magának jobbkor.

Ami a legjobban megviselt a regényben az a függőség közelisége és az az út, amit Bailey körbejárt. Az írónő nem szépít semmit, és a nyers tényeket dobálja felénk. Nem teketóriázott, nem akart mellébeszélni, és olyan valóságosan adta át azt a gyötrelmet, amit Lev és Bailey bejártak, hogy bizony én is darabokra törtem, de mellettem nincs egy Lev, aki megvárja, hogy összeszedjem magam, és képes legyek újra lélegezni.

Érzelmileg teljesen kicsinált, de ha tudnék sem változtatnék semmit sem a Vonzóban. A nyersessége és őszintesége az, ami miatt leginkább levett a lábamról, és ez az, ami miatt fel sem tűnt mennyire belemerültem, amíg fel nem tekintettem a lapokból. Úgy hiszem, hogy ez a kötet segítség lehet azoknak, akik küszködnek valamilyen függőséggel, hiszen Bailey-n keresztül látjuk a kezdeteket, a tagadást, az első lejtmenetet, a szakadék szélét, a kihágásokat, a megváltozott viselkedést, és azt is, hogy egy fiatal lány, hogy lesz rabja ennek a függőségnek, ami élete végéig el fogja kísérni, és ott lesz vele kísértésként. Levnél nagyszerűbb, odaadóbb társat nem is kívánhatna magának. Viszont Lev sem tökéletes, ugyanúgy küszköd problémákkal, mint bárki más. Nála a másoknak való megfelelés (Dean álmainak kergetése) nyomja rá a bélyegét a döntéseire, és arra, hogy milyen jövőt is szeretne magának. Nagyon örülök, hogy amikor már Rosie nem lehetett ott mellette, akkor Dixie ott volt, és meghozta helyette a fontos döntéseket. Nagyon megszerettem Lev és Bailey párosát, annak ellenére is, hogy baromi fájdalmas volt olvasni a Vonzót. Viszont az kicsit vigasztal, hogy Dean életébe is beleláthattunk, és nem hagyta az írónő, hogy dagonyázzon a boldogtalanságban Rosie után. Ha szereted az írónő regényeit, illetve a Vágyak iskoláját, akkor a Vonzót se hagyd ki!!
" - Bailey Followhill. Szerelmes vagyok veled. Nem emlékszem olyanra, hogy ne lettem volna szerelmes beléd. És nem tudom elképzelni az életemet nélküled. Már a születésem előtt te voltál az igazi. És te leszel. az a halálom után is. Te vagy a kezdetem, a közepem és… nos, a halálom is te okozod majd, valószínűleg."

" - Nem kérem a bocsánatkérésed! 
- Az örökkédet akarom."

" - Mind elbukunk. Azok, akik felállnak, na ők az igazi győztesek. És ha már voltál a padlón, megtanulod sokkal jobban értékelni a jó dolgokat."

"Miért tesz bárki olyasmit, amit nem szabadna? 
Fájdalomból, elkeseredettségből, dühből."

" - A sérült áru is áru. A hibák teszik különlegessé. Attól lesz önmaga . Egy túlélő vagy, akit az őt ért hatások formáztak. Légy büszke a sebhelyeidre, Gerle! Mert ahol te nehézséget látsz, én ott lehetőséget. Ahol te tökéletlenséget látsz, én fejlődést. Ahol te kudarcot látsz, én erőfeszítést. Ahol te elkeseredést látsz, én reményt."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Brynne Weaver: Butcher and Blackbird - Mészáros és Madárka (The Ruinous Love trilógia 1.)

" Olyan sorozatgyilkosnak lenni, aki sorozatgyilkosokat öl, pompás hobbi..." * Amikor egy véletlen találkozás valószínűtlen kötődé...