2024. július 16., kedd

Grace Draven: Ragyogás


" Ma volt Ildikó esküvőjének a napja, és úgy döntött, ha nem fogja beteríteni a vendégeket a gyomra tartalmával, már rendkívül sikeresnek értékelheti az eseményt."

*

Egy ​férfi és egy nő – akiket a kötelességtudat és a politikai játszmák hoztak össze egymással – lassan ráébred, hogy a sors egymásnak szánta őket, miközben egy ellenséges királyság éppen a szétszakításukon mesterkedik. 
Egy jelentéktelen herceg 
A kai herceg, Brishen Khaskem, már régen beletörődött abba, hogy apja után a bátyja fogja megörökölni a trónt, és ő csupán egy lényegtelen tartalék a család és a királyság számára. Amikor azonban az emberek által lakott Gauri Királyság és a kaiok Bast-Haradis-i Királysága politikai és kereskedelmi szövetséget köt egymással, Brishennek feleségül kell vennie egy gauri nőt, hogy megpecsételjék a megállapodást. A herceg kötelességtudóan beleegyezik a házasságba, és szembesül a ténnyel, hogy menyasszonya épp olyan csúnya, mint amilyenre számított, de mégis sokkal gyönyörűbbnek találja, mint elképzelte. 
Egy jelentéktelen udvarhölgy 
Ildikó, a gauri király unokahúga, már régen beletörődött abba, hogy csupán érdekházasság szempontjából képviselhet értéket a királyi család számára. Mégis döbbenten értesül arról, hogy nem egy külföldi nemesnek szánják, hanem a kai király kisebbik fiának, vagyis a jövendőbelije még csak nem is ember. De újdonsült férje oldalán elindul az ismeretlenbe, és idővel megtanulja elfogadni a társát, aki bár sötétségbe burkolózik, de lelkét a legragyogóbb fényből kovácsolták.


" - El kell búcsúznom az anyádtól? 
- Csak abban az esetben, ha mazochista vagy. "

Grace Draven kötete nagyon meglepett, mert nem arra számítottam, mint amit adott, hanem sokkal, de sokkal jobb volt annál. Ha mindig is inkább a Szörnyeteget kedvelted a Herceg helyett a Szépség és a Szörnyetegben, akkor te is imádni fogod ezt a rövid, gyorsan olvasható és feszes tempót diktáló monster romance-t. Kicsit meghökkentett, az igaz, de magamat is meglepve extra gyorsan a végére értem. Az újdonság varázsával ledöntött, és biztos vagyok benne, hogy szeretnék még olvasni az írónőtől.

Amikor valaki azt mondja, hogy Szépség és a Szörnyeteg retelling, akkor nem egészen arra gondolsz, hogy a Szörnyeteg megmarad szörnyetegnek, hanem arra, hogy visszaváltozik herceggé, igaz? Na Grace Draven ezen csavart egyet, és a regénye egyik kulcsfontosságú karakterének egy kai herceget tett meg, aki megjelenésben nagyon elüt az emberekétől. Szőrös testével és sárga szemével inkább hasonlít egy vadállatra, mint egy értelmes, gondolkodó személyre. A monster romance mindig is az a műfaj volt, amit kicsit féltem kipróbálni, mert mi van ha tetszene? Azt már tudtam, hogy az alien romance bejön, na de, hogy a monster is? Aztán szépen lassan rájöttem olvasás közben, hogy talán nem is baj, hogy megtalált magának ez a kötet, mert szerintem kezdésnek nagyon jó. Se nem túl erotikus, se nem túl durva. New Adult vonalon mozog, mégsem akar több lenni, mint ami: egy szórakoztató, elrendezett házassággal átitatott, két faj szerelme, amiben barátokból lesznek szerelmesek. Fantasy a javából, hiszen nagyon érdekes a világfelépítése, és kevesebb mint 300 oldalban képes felvázolni előttünk a Grace Draven által megálmodott világot, ami eleinte tele van előítéletekkel, majd ahogy haladunk úgy jövünk rá, hogy sokkal fontosabb az egyén, a gondolkodás és a személyiség, mint az, hogy ki melyik fajhoz tartozik, és hogy mennyire találja csúnyának vagy éppen visszataszítónak a másikat. Viszont mindenképp újdonság volt, ahogy arról olvashattam mennyire is nem szívleli a két faj egymást, és hogy mennyire is undorodnak a másiktól. Ebben a történetben elsősorban a kaiokról és a gauikról tudunk meg többet, míg a kaiok inkább állatias jegyekkel rendelkeznek, addig a gauik hasonlítanak leginkább az emberre.

Már a kötet eleje elég viccesen és valamilyen szinten humorosan kezdődik ahhoz, hogy már az első oldalak után azt éreztesse, hogy ez más, mint az eddigi olvasmányaid. Más, mert az írónő stílusa nagyon egyedi, kis egyszerű, ami csak a legszükségesebbekre tér ki, és nem szaporítja feleslegesen a szót. Elmondja, amit szeretne, feszített tempóban haladunk, és végig ott motoszkál a fejedben.

Az elrendezett házasság sem a megszokott módon zajlik, hiszen ezekben általában valamilyen szintű vonzalom van a két fél között, de nem a Ragyogásban, mert itt tényleg undorodnak egymástól a karakterek, történetesen Ildikó és Brishen. Ezek a részek számomra a legszórakoztatóbbak voltak, leginkább azért, mert az ellenszenv ellenére is tisztelettel tudtak fordulni a másik felé.

Nem titok, hogy a borító miatt és a fülszöveg miatt én azt hittem, hogy Grace Draven Ragyogása egy retelling valamilyen formában, és ha úgy nézzük akkor valóban az, közben meg mégsem. Ildikó egy vöröshajú, rózsaszín bőrű nő, akit kiszakítanak az otthonából, és akinek alkalmazkodnia kell egy számára ismeretlen faj szokásaihoz, ételeihez és életmódjához. Ismerősen hangzik, ugye?

Elsőre meglepődtem a magyar nevű főszereplő miatt, gyorsan rá is kerestem, hogy valóban Ildikó akar e lenni, és igen, így számomra ez egy kicsi pluszt adott, mivel nagyon ritka, hogy külföldi szerzők magyar nevet adjanak a főszereplőnek. Már emiatt is megkedveltem az írónőt, de úgy igazán a kötet különcsége vett meg magának. Egyszerű, ahol kell ott leíró, de legtöbbször gyorsan haladós, rövid fejezetekkel átitatott könnyed kis olvasmány.

Brishent leginkább egy óriásra nőtt beszélő farkashoz tudnám hasonlítani, de a Szörnyeteg is tökéletes példa a kaiok megjelenéséhez. Ugyanakkor a kemény külső egy igazi úriembert takar, aki a helyzete mellett is előtérbe helyezi a felesége igényeit és semmit sem erőltet rá. Az eleinte fennálló kémia hiánya eléggé szórakoztatott ahhoz, hogy beszippantson a kötet, viszont örülök, hogy a barátságra és a másik megismerésére helyezi a hangsúlyt az írónő.

A spicy részek először megleptek, mert hiába tudtam, hogy lesz benne nem számítottam rá, hogy leíró lesz. Valahogy teljesen ignoráltam a tényt, hogy a Ragyogás egy max. 🌶️🌶️ faktoros regény. Annak azonban örülök, hogy az első találkozásom a monster romance-okkal ilyen lightos lett. A másik megismerése mellett kapunk egy adag veszélyt, izgalmat és udvari intrikát is, na meg egy olyan befejezést, ami kiállt a folytatásért és azért, hogy többet tudjunk meg. Összességében, ha elsőre fura is volt a kötet a végére megszerettem, mert jól van felépítve, könnyed kikapcsolódást nyújt, gyorsan lehet haladni vele és pont annyit ad, mint amennyi szükséges. Se nem több, se nem kevesebb, mint egy szórakoztató, fél nap alatt kiolvasható regény. A karakterei szimpatikusak, Ildikó és Brishen párosa eleinte szokatlan, de aztán, ahogy egyre nagyobb teret kapnak úgy lesznek kedvelhetőek együtt, és őszintén én a végét végig izgultam. Szerintem ilyen gyorsan a végére nem akartam egy kötetnek sem érni, mert egyszerűen tudni akartam, hogy mi lesz a végkimenet. Örülök, hogy olvashattam a kötetet, és remélem, hogy meg fogja találni magának az olvasóit ez a különleges fantasy történet. Ha még csak most ismerkednél a monster romance műfajával, akkor kezd Grace Draven Ragyogás c. kötetével!
" - Ha a hála kifejezése szégyent hoz rám és a családomra, akkor csupán árnyékok vagyunk."

"Uralkodónak lenni többet jelent a vérnél és a születési előjognál."

" - Elhangoznak a jó tanácsaikkal, együttérzően megveregetik a vállam, és azt mondogatják, hogy egyszerűen feküdjek hanyatt, és gondoljak arra, hogy ez a kötelességem a királyommal és a házammal szemben. - Szárazon elmosolyodott. - A többség egyébként azt javasolta, hogy legyen olyan sötét a szobában, hogy az orromig se lássak. És ha már itt tartunk, lehetőleg a maga orrát se lássam."

" - De akkor is az enyém vagy, férjem."

"Lehet, hogy az emberek szépnek tartották, a kaiok pedig csúnyának, de jól vágott az esze, és jólelkű volt. Brishen egyre jobban csodálta őt."

"Nem volt oka arra, hogy sírjon. A férje nem nyert volna meg egy gauri szépségversenyt, de különleges férfi volt, és Ildikó kedvelte őt. Kevés nőnek volt ekkora szerencséje azzal a házastárssal, akit kiválasztottak neki, vagy akit ő kiválasztottak maguk mellé."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Brynne Weaver: Butcher and Blackbird - Mészáros és Madárka (The Ruinous Love trilógia 1.)

" Olyan sorozatgyilkosnak lenni, aki sorozatgyilkosokat öl, pompás hobbi..." * Amikor egy véletlen találkozás valószínűtlen kötődé...