2024. július 23., kedd

C. N. Crawford: Tövisek városa (A démonkirálynő próbái 1.)


" Nagyon igyekeztem nem feltűnően bámulni azt a tenyérbemászó kollégista srácot, akit előző este megütöttem, de ezt három dolog is megnehezítette."

*

Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer egy kazamatában fogom énekelni magamnak, hogy „Boldog szülinapot!”. De ez történik akkor, ha egy bűnösen szexi démon jelenik meg egy koktélbárban, akit ráadásul a Káosz Urának hívnak, és összetéveszt engem egy szukkubusszal. 
Szóval, boldog szülinapot nekem! 
Persze belátta, hogy halandó vagyok, amikor megkóstolta a vérem. Én pedig rájöttem, hogy van bennünk valami közös: mindketten bosszúra szomjazunk. Úgyhogy egyezséget kötöttünk: én a tiltott városban maradhatok, hogy megkeressem anyám gyilkosát, cserébe őt hozzásegítem a bosszújához. Ehhez nem kell mást tennem, mint eljátszani a szexi szukkubuszt. Egy probléma van csak: ő a legfőbb gyanúsítottam anyám ügyében. 
Amiről sajnos rendkívül könnyű megfeledkezni, amikor a szerepemre tanít, vagyis a csábításra. Minden egyes forró érintésétől közelebb sodródom a kárhozathoz. De ha megadom magam mágikus vonzerejének, akkor a biztos halál vár rám.


"Lucifer urbem spinarum libarab"

Érdekel egy dark fantasy, amiben démonok, szukkubusz, illetve inkubusz van? Ami egyben paranormális romantika is? Ami urban fantasy is? Na és mi a helyzet a titkokkal, a szexualitással és a próbatételekkel? Ha ezekre a válasz igen, akkor ne hagyd ki C. N. Crawford Tövisek városa c. regényét, ami egy gyorsan olvasható, rövid NA történet.

Az utóbbi időben nagyon szeretem azokat a fantasyket, amik indie kötetekként kezdték, de olyan nagy lett a sikerük, hogy a hagyományos megjelenést is megérték. Már több gyöngyszemet találtam hála annak, hogy felkapottak lettek ezek a kötetek, és az egyik ilyen a Tövisek városa. S habár nem egy véresen komoly történetről van szó, mégis jó volt, hogy pontosan annyit akart adni, mint amire szükségünk volt, és a Tövisek városa megmutatta, hogy lehet kevesebb, mint 300 oldalban is felvezetni a világot, a karaktereket és az alapkonfliktust, ami végigkíséri a történet egészét. A kötet főszereplője, Rowan, aki látszólag egy hétköznapi, egyetemista lány, akinek legfőbb álma bejutni a Tövisek városába, és kideríteni, hogy ki is ölte meg oly sok évvel ezelőtt az édesanyját. A történet eleinte erre a helyszínre fókuszál, Rowan nehézségeire, arra, hogy mennyire is egyedül van a világban, majd egy szerencsés véletlennek köszönhetően minden megváltozik, és egyre közelebb kerül a céljához. De mi van akkor, ha útközben olyan dolgokra derül fény, ami mindent más megvilágításban mutat be, és már semmi sem tűnik olyan egyszerűnek, mint az elején? Mi van akkor, ha Rowan szépen lassan ráébred az őt övező titkokra, és Orion sem olyan megrendíthetetlen, mint amilyennek látszik? Rowan személyében kapunk egy látszólag kedves és szende lányt, míg arra nem kényszerül, hogy igazi nősténydémonná, szukkubusszá váljon, aki csábító és bárkit az ujja köré tudna csavarni. 

Mellett ott van Orion, aki kegyetlennek tűnhet, de az ő szíve sincs jégből, és jóval több, mint egy démon. Neki is, akárcsak Rowannek titkai vannak, amik a kellő helyeken kerülnek elő, és pezsdítik fel a cselekményt. Mindig is vonzottak a fehér hajú férfi karakterek, és ez alól Orion sem kivétel. Ebből a szempontból nagyon könnyű levenni a lábamról, és Orionnak nyert ügye volt nálam, amihez aztán jött a személyisége, és az az igazság, hogy nagyon jól szórakoztam a Tövisek városán egészen addig, amíg nem kezdett komollyá válni a helyzet, és nem éreztem azt, hogy csak úgy lángol körülöttem minden.

Maga a történet nagyon kedvelhető, jó az írói stílus, könnyen lehet haladni a kötettel, nem egy hosszú olvasmány, mégis teljes mértékben ki tud kapcsolni arra a pár órára, míg a végére nem érsz. Vannak benne humorosabb, szexibb vagy éppen veszélyesebb részek is, amiket én személy szerint nagyon bírtam, már csak azért is, mert kreatív megoldásokkal tálalja az írónő a bonyodalmakat. Nem egy helyen szexi és igazán perzselő a kötet, tele célozgatásokkal, manipulációval és titkokkal, amik alig várják, hogy a felszínre kerülhessenek.

A helyszín egyszerre ismerős, hiszen egy része Massachusettsben játszódik, míg a másik ismeretlen része a Tövisek városában, ahol a démonok uralkodnak, halandók pedig csak külön engedéllyel vagy, mint szolgáló léphetnek be. A Tövisek városa egy igencsak veszélyes hely, tele ármánnyal, meglepő felfedezésekkel, és egy világképpel, ami kellően ki van dolgozva. Halkan megjegyzem, hogy simán elfért volna egy térkép, főleg a Tövisek városa miatt.

Rowan és Orion igazi enemies to lovers páros, akik nem tudják levenni a szemüket és a kezüket a másikról, mégis gyűlölik egymást, és cseppnyi kétséged se legyen afelől, hogy ha oda kerül a sor tűzbe mennének e a másikért vagy sem. Orion emellett morally grey karakter is, nem elég a fehér haj, ahh nem, muszáj morally greynek is lennie, hogy a gyanútlan olvasók a bűvkörébe kerüljenek. *guilty*

A történet úgy igazán a vége felé indul be, addig csak tapogatózik, építi a bonyodalmakat, és megalapozza a továbbiakra nézve a cselekmény egészét. Bemutatja a fontosabb karaktereket, az alapot, Rowan kettősségét, és Orion démoni oldalát. Hol a szexualitáson van a hangsúly, hol pedig azon, hogy minél több információ kerüljön a birtokunkba, és próbáljuk meg mi magunk összerakni a képet.

Persze van a kötetben egy-két csavar is, amik pont a kellő helyeken teszik tiszteletüket egy percet sem hagyva arra, hogy túlságosan elkényelmesedjünk, és megadja ezzel azt a lökést, amire a történetnek szüksége van. A kötet vége ha nem is annyira meglepő, attól még úgy érzem, hogy nagyon is kellett bele, és alig várom, hogy még többet tudhassak meg Morganáról, Orionról, a Tövisek városáról és Rowan karakteréről.

Lehet, hogy elfogult vagyok, de eddig még nem olvastam olyan ANASSA kötetet, ami ne tetszett volna. Nagyon jók a választásaik, kiválóak a fordítások, és a Tövisek városa is ilyen. Magamtól biztos nem olvastam volna el, ha szembejön velem, viszont így, hogy ők jelentették meg, amint kiderült, hogy jön magyarul már ugrott is a kívánságlistám élére. A koponyás borítónak meg már az elejétől kezdve nyert ügye volt. Azt érzem, hogy akárcsak a többi fantasy kötetük ez is nekem íródott. Nagyon bejött ez a démonos vonal, örülök, hogy esélyt adtak az írónőnek, annak meg még inkább, hogy nem is kell olyan sokat várni a folytatásra. Visszakanyarodva a történethez azt érzem, hogy megérdemel egy esélyt. Megérdemli, mert ritkán olvasni olyan dark NA fantasyt, ami a démonokra fókuszálna, és emiatt igazi hiánypótló mű A démonkirálynő próbái sorozat első része. A rövidsége is mindenképp az előnyére válik a kötetnek, már csak azért is, mert néha jó olyan könyveket kézbe venni, amik nem 500+ oldalas hosszúságúak, és amikkel ténylegesen lehet haladni. Összességében nekem egy erős 4 csillagos élményt tudott nyújtani a Tövisek városa. Orion levett a lábamról, igazi merénylet, hogy a fehér haja mellett morally grey is, az enemies to lovers szál miatt repes a szívem és örülök, hogy a kezdeti szürke kisegér Rowan helyét szépen fokozatosan átvette a bevállalósabb, keményebb Rowan, aki beveti a démoni csábító énjét, és megmutatja, hogy mi mindenre képes a céljai elérése miatt. Romantasy rajongóknak nagyon ajánlom, na meg azoknak is, akiknek kevés ideje van olvasni, viszont nem szeretnének lemondani a minőségi fantasy élményről sem.
" - Empátia? - Orion szeme jegesnek, kegyetlennek tűnt. - Elég fárasztóan hangzik. Örülök, hogy engem nem sújtott ezzel a sors."

"Még soha életemben nem kívántam ennyire senkit."

"A démon a szemembe nézett, és hullámokban áradt belőle a dominancia. Csábító, égő cédrusra emlékeztető illata körém fonódott. Valami olyat éreztem, ami még erősebbnek bizonyult, mint a bordáim körül kígyózó félelem: ösztönös késztetést arra, hogy megadjam magam neki."

" - Ezért akarsz olyan megszállottan bosszút állni. Nem? Hogy jóvá tedd a dolgod. 
- Vagy talán a dühöm késztette erre, mert nem marad bennem más. Az határoz meg, és az segít elégetni a bűntudatomat. Semmi nem maradt már bennem, csak a harag."

" - Én egyértelműen veszélyes vagyok. Ezt mindenki látja, amikor először találkozik velem. Te viszont rejtegeted a képességeidet. Te egy báránybőrbe bújt oroszlán vagy."

"Évek óta felkészültem a démonapokalipszisre, és most bekövetkezett. Legalábbis számomra."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Brynne Weaver: Butcher and Blackbird - Mészáros és Madárka (The Ruinous Love trilógia 1.)

" Olyan sorozatgyilkosnak lenni, aki sorozatgyilkosokat öl, pompás hobbi..." * Amikor egy véletlen találkozás valószínűtlen kötődé...