2023. december 14., csütörtök

Kate Dramis: The Curse of Saints - A Szentek Átka (A Szentek Átka 1.)


"A kezén vöröslő vér és a köpenyéből csöpögő sor miatt Aya azt gyanította, hogy rémes estéje lesz."

*

Aya ​a királynő kéme és bizalmasa, a fegyelemnek és a kötelességnek szenteli életét, és arra használja az istenektől kapott adottságát, hogy megakadályozza a sötét varázslat visszatérését. Megesküdött rá, hogy megvédi a harcostársait, Willt is beleértve, aki a királynő végrehajtója és Aya ádáz ellensége. 
Mivel a körülmények rákényszerítik őket arra, hogy együttműködjenek egymással, átmenetileg törékeny fegyverszünetet kötnek. Ám amikor bekövetkezik egy tragédia, Aya gondolkodás nélkül cselekszik, és szabadjára engedi azt az erőt, amit a világ ötszáz évvel ezelőtt látott utoljára. Aya majdnem összeroppan, és szembe kell néznie egy képtelenségnek tűnő igazsággal, ami azzal fenyegeti, hogy elveszíti az irányítást önmaga fölött. Kénytelen együttműködni Will-el, mert ki kell deríteniük, ki is Aya valójában. És talán fegyverként fogják használni egy bizonytalan kimenetelű háborúban. 
Will-lel az oldalán és a különleges erő birtokában Ayának el kell döntenie: az-e a küldetése, hogy megmentse szeretett világát – vagy pedig az, hogy elpusztítsa.


" - Valóban azt hiszed, hogy szörnyeteg vagyok, igaz?"


A Szentek Átka egy olyan könyv, amit a borítója miatt olvastam el. Amikor először megláttam az angol kiadást nem éreztem azt, hogy nekem ezt el kellene olvasni, aztán az Anassa Könyvek ezzel a csodás borítóval, és remek fordítással megjelentette és tudtam, hogy szeretném a polcomon tudni. Annyira gyönyörű lett, felhívja magára a figyelmet és biztos vagyok benne, hogy 10 emberből 9 nem tudna ellenállni neki, ha a könyvesbolti látogatása alatt megpillanatá. Szerencsére nemcsak a borító szép, hanem a történet is kalandos, érdekes és ármányban gazdag.

A Szentek Átkában a vallás, a prófécia és a különleges képességek adják a történet vázát. Sok ismeretlen név, kifejezés van benne, de a kötet legelején és a végén is van szómagyarázat, illetve útmutató. Ezeket érdemes előre tanulmányozni, mert egyszerre sok lesz az információ. High fantasy, ami magában hordozza azt, hogy minden egyes apró elemét a világnak az írónő álmodott meg, teljesen rá vagyunk utalva, és nincs ismerős talaj a talpunk alatt, ugyanakkor én pont azért szeretek elmerülni a high fantasy alműfajban, mert minden ismeretlen, és ki kell tapasztalni a dinamikáját. A Szentek Átka egy olyan kötet, ahol látszik, hogy ez még csak a sorozat első része. Leginkább arra fókuszál, hogy megismerd a világot, a karaktereket, az alapokat és a későbbiekben tudj erre a tudásra támaszkodni. Nemcsak Aya és Will kap szerepet, hanem ahogy haladunk előre úgy a többi karakter is megmutatja magát, és bizony előjönnek a történet sajátosságai is. Eleinte fullasztónak tűnhet a sok információ, és valljuk be az is, de nem szabad feladni, mert a végére egész szépen összeáll a történet, és nagyon sok minden értelmet nyer. Egyes helyeken azonban hiányérzetem volt, és nem azért, mert szokatlan a világ, hanem mert olyan, mintha bedobott volna minket az írónő a mélyvízbe, ahol nincs kapaszkodó és neked kell rájönnöd arra, hogyan is kecmeregj ki belőle. Az ismeretlen képes tévútra vinni, vagy összezavarni, és sokáig magam is úgy éreztem, hogy el vagyok veszve, és nem tudom hol is járok.

A különleges képességek és a prófécia nagyon szépen kiegészítik egymást. Eleinte érezhető szerintem egy kis Üvegtrón és Árnyék és Csont a köteten mind hangulatában, s mind a képi világot illetően, de a végére szépen eltűnik ez a feeling. Emiatt azonban sikerült hamar átlendülnöm a kezdeti sokkon, amit okozott az írónő a temérdek információval, amit hozzám vágott. Így visszagondolva azonban nem bánom, hogy sokkolt, mert nagy szükség volt rá.

Kate Dramis egy tehetséges, jó vénákkal megáldott nőszemély, aki ismeri a fantasy kötelező elemeit, mégis képes beletenni a történetbe egy szerelmi háromszöget. Ha csak egy dolgot kéne mondanom, amit nem szeretek az a szerelmi háromszög. Se a könyvek lapjain, sem pedig a való életben. Néhol azt éreztem, hogy arra játszik Dramis, hogy kicsináljon, és ne éljem meg a folytatást.

Máskor meg pont, hogy olyan elemekhez nyúlt, amiket imádok. Erős, badass hősnő? Pipa! Szexi, védelmező férfi hős? Pipa! Egyedi világ? Pipa! Farkasok? Pipa! (Örültem volna, ha többet megtudhatunk róluk.) A jó és a rossz örökös harca? Pipa! Perzselő jelenetek? Pipa! Romantika? Pipa! Ármány, gyilkosság, vér, brutális? Pipa, pipa, pipa és pipa! Kedvelhető mellékkarakterek, akikért lehet izgulni? Pipa! Kalandok, veszély? Pipa és pipa! A férfi karakter esik először szerelembe? Hatalmas pipa! 

Alapvetően három részre oszlik A Szentek Átka. Van az első rész, amiben olyan sok minden nem történik, ugyanakkor itt kezdődik el a kaland, hiszen hőseink egy másik királyságba utaznak el, és ehhez nagyban hozzájárul az a pár fejezet, amit az első részben megismerhetünk. Jóformán a második rész az, amiben már elkezd történni is valami, bár nem éreztem azt, hogy olyan hű de sok mindennek lennénk a szemtanúi. Aztán bumm jön a harmadik rész, és beszélhetünk izgalmakról, na meg cselekményről. Ezzel alapvetően nincs is problémám, mert tök jól elszórakoztam a karakterek közötti veszekedéseken, civakodásokon na meg az emberrablásokon, de A Szentek Átka nem az a könyv, amiben egymást követik a komolyabbnál komolyabb helyzetek. Szimplán lerakja az alapokat, és ad egy kis cselekményt.  

Viszont ezek az alapok nagyon jók, és érdemes odafigyelni a legapróbb részletekre is. Ha kell lassabban, vagy figyelmesebben olvasni, mert ha nem csalnak a megérzéseim, akkor a sorozat többi részében hatalmas szükség lesz arra a tudásra, amit ebből a kötetből kinyerhetünk. A varázsrendszer, illetve a politikai intrika az, ami elsősorban dominál, ami nem hagyja megrekedni A Szentek Átkát. Emellett nagyon jól is áll neki, és a Szentek körüli prófécia, illetve a kirobbanni készülő háború az, ami miatt oly sokrétű a kötet.

Aya olyan, mintha Alina Starkov és Celaena Sardothien szerelemgyereke lenne. Egy különleges képességekkel megáldott kém, akinek a képességeit lehet jóra, illetve rosszra is használni, és ez az örökös dilemma végig kísért minket. Willt azonban nem tudom senkihez sem hasonlítani. Alapvetően ők a főszereplői a történetnek, az ő szemszögükből olvashatjuk A Szentek Átkát, mégsem éreztem megalapozottnak az érzelmeket közöttük. Olyan, mintha egy fontos pillanatot kihagytunk volna, és már csak arra eszméltünk fel, hogy a semmiből előbukkantak ezek a rég eltemetett érzések. Úgy érzem, hogy vannak jó részei a kötetnek, illetve olyanok, amik kicsit hiányosak és lehetett volna mélyebbre ásni velük. Ugyanakkor nem tudom azt mondani, hogy nem tetszett, mert tetszett. Nem a legerősebb első rész, inkább olyan közepes, ami lehetett volna ennél sokkal jobb is. A cselekmény hol felpörög, hol leülepszik, hol izgalmasabb, hol stagnál, de az biztos, hogy megéri a küzdelmet, hiszen hatalmas a tét; a megálmodott világ közel áll a háborúhoz, és csak a karaktereken múlik, hogy sikerül megmenteni a világot, vagy elpusztul. Az utolsó 90 oldalnál éreztem azt (a kötet harmadik része), hogy nem szabad feladni, hiszen itt teljesedik ki igazán a cselekmény, és tölt el reménnyel a folytatást illetően.

"Ő nem volt reménysugár.
Sem a népek és a világ megmentője.
Ha az istenek valóban őt választották, akkor rosszul döntöttek."

" - Te valóban gyűlölsz engem, igaz? - kérdezte Will érdes hangon, miközben a testük egymásnak préselődött, úgyhogy Aya érezte a szívverését."

" - Nem hazudok, és nem bánhatsz velem úgy, mint egy gonosztevővel. Fogalmad sincs arról, mit tettem. Sejtelmed sincs! Mindenáron az ellenséget és a szörnyeteget akarod látni bennem, és ez elvakít téged. Nyisd ki végre a szemed!"

"A halál nem volt ismeretlen számukra, de ez még nem jelentette azt, hogy a barátjuk volt."

" - Az én fejembe ne akarj belenézni - közölte Aya. - Nem valami kellemes hely, nekem elhiheted."

" - A bűntudatom azt jelenti, hogy nem váltam szörnyeteggé."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...