2023. december 4., hétfő

Erin Sterling: Ex Hex - Csiribú, szerelem (Ex Hex 1.)


"Sose keverd a varázslatot vodkával!"

*

Kilenc ​évvel ezelőtt Vivienne Jones úgy gyógyította összetört szívét, mint bármely fiatal boszorkány: vodka, sírós zene, habfürdő… és átok a szörnyű exbarátra. Vivi persze tudta, hogy nem lenne szabad erre használnia a varázserejét, de egy „gyümölcsös széna” illatgyertya igazán nem okozhat nagyobb galibát, mint hogy a pasi frizurája egy-két napig nem engedelmeskedik a fésűnek… 
Egészen addig így gondolta, amíg Rhys Penhallow, a város őseinek szívtipró leszármazottja visszatér a Georgia állambeli Graves Glenbe, és jóképűbb, mint valaha. 
A látogatás, amelynek célja a város felrázása és a helyi őszi fesztiválon való szereplés, totális katasztrófába torkollik. Rhyst egyik csapás sújtja a másik után, és Vivi rádöbben, hogy az aprócska szerelmi átok mégsem volt olyan ártalmatlan. 
Graves Glent hirtelen megtámadják gyilkos hajlamú felhúzható játékok, egy feldühödött szellem és egy beszélő macska, akinek érdekes mondanivalója van számukra. Vivinek és Rhysnek figyelmen kívül kell hagynia a köztük lévő kémiát, hogy együtt dolgozhassanak a város megmentésén, és megtalálják a módját, hogy megtörjék a szakítási átkot, mielőtt túl késő lenne.


" – Komolyan, öregem, nem érdekel, maga kinek az apja és milyen menőnek képzeli magát, de ha még egyszer rosszat mond a macskámra, személyesen rúgom le erről a hegyről."


Az Ex Hex egy nagyon cuki romkom, amit szerettem olvasni. Azt érzem, hogy a Kossuth Kiadó nem tud olyan romkomot hozni, amit ne szeretnék. Az Ex Hex pedig egy nagyon aranyos, egyszerű történet volt tele bűbájjal, átokkal, boszorkánysággal és egy cseppnyi szerelemmel. Már a fülszöveg is nagyon ígéretes, na meg az élfestése a kötetnek valami eszméletlenül gyönyörű!! Arról nem is beszélve, hogy tökéletes őszi, illetve Halloweeni olvasmány.

Gondoltam, hogy vicces lesz a Csiribú, szerelem de még annál is cukibb és szerethetőbb, mint amire számítottam. Nem kell nagy dolgokat várni a kötettől, mivel elsődleges célja az, hogy kikapcsoljon, szeleburdi legyen és szórakoztasson. Erin Sterling nagyon aranyosan fogta meg a boszorkányos témát, és habár elsőre nem tűnik komolynak, azért így is képes meglepetéseket okozni. Tipikusan egy olyan romkom, aminek tényleg az a célja, hogy jól szórakozz közben, és megmarad annak az ártatlan kötetnek, mint ami. A történet szerint Vivi 9 évvel ezelőtt megátkozta az akkori ex barátját, amiért összetörte a szívét, de látszólag az átok semmit sem használt, majd eltelik 9 év, és Vivi újra összefut Rhysszel, de biztos, hogy az az átok nem volt hatással a városra és Rhysre? Nagyon bohókás, szeleburdi, de annyira szerethető az Ex Hex, hogy nem bánod, hogy nincs tele komolysággal. Talán az egyik legaranyosabb romkom, amihez szerencsém volt, és simán el tudom képzelni, hogy leülök és megnézem a belőle készült filmet, mivel van benne rendesen potenciál, és nemcsak kikapcsol, de meg is nevettet közben. Több dolog miatt is szerettem, de az elsődleges az az, hogy habár kiszámítható, mégsem bánod. Pillanatok alatt a végére lehet érni, és szinte észre sem veszed olvasás közben, hogy telik az idő. A legjobb szó rá tényleg az, hogy cuki. Nemcsak az egész cselekmény, hanem a karakterek és a végkimenetel is. Nem árul zsákbamacskát, nem akar komoly lenni, és pont ez az Ex Hex szépsége.

Habár én nem Halloween tájékán olvastam, még így is teljes mértékben átjött a hangulat, és nem bántam, hogy kint havazik, mivel amíg olvastam a Csiribú, szerelmet addig a lelki szemeim előtt a színes falevelek, az őszi fesztivál, a boszorkányság, az átok és kísérteties hangulat jelent meg. Pontosan az ilyen történetek miatt szeretem a boszis, szerelmes, vicces regényeket. Vivi és Rhys párosa haláli, valahol időszerű is, de az biztos, hogy ennél könnyebben olvasható romkom nincs.

A boszorkányos vonal nagyon modern. Valamilyen szinten a modernsége mellett vissza is nyúl a gyökerekhez, de javarészt megmarad ez is az egyszerűség vonalán. Keveri a múltat a jelennel, az átkot a felmerülő nehézségekkel és a végét nem érő kalamajkával, aminek úgy érzed sosem lesz vége. Adott Vivi és egy átok, ami jóval túlmutat Rhys személyén, mégis ők vannak a középpontban, és rajtuk múlik, hogy mi lesz a város sorsa.

Ha a trope-t nézem akkor small town romance, bár nem az a tipikus, mert baromi gyorsan történik minden, és nincs idő arra, hogy elkalandozz, ugyanakkor szépen hozza a Halloweeni, boszis hangulatot. Igazi witchy vibe-os történet, de nem olyan komor, mint a Sabrina. Napsütéses, könnyen kezelhető és ami a legjobb benne, hogy pörög ezerrel a cselekmény. Nincsenek holtjáratok, csak a lényegre szorítkozik, és még ha azt hinnéd, hogy nem lehet bolondosabb, megmutatja, hogy de.

A karakterek nagyon kedvelhetőek, aranyosak és ez a second chance, habár szkeptikus vagyok, ami a második esélyt illeti, mégis nagyon jól állt a Csiribú, szerelemnek. Megízesítette a sorokat, és rávesz arra, hogy drukkolj Vivinek és Rhysnek. A szerelmi szál is, ahogy a kötet többi része gyorsan megy végbe, nem teketóriázik, és csak a legfontosabb támpontokat érinti, mégis látszik az összhang és a szerelem a két karakter között. Egyes helyeken viszont nagyon siet a sztori, és nem feltétlenül örülünk neki, mert öröm beleveszni az átok megtörésébe, és Graves Glen városába.

Ezek mellett található még benne only one bed, ami romkom esetén kihagyhatatlan, sőt egyenesen bűn, ha adott a szituáció, és nem foglalkozunk vele. De szerencsére Erin Sterling ennek a sarkalatos pontnak is szentelt helyet az átok megtörése mellett. Érzelmileg a kötet gyorsasága miatt nem mély, sőt inkább úgy jellemezném, hogy csak a felszínt kapargatjuk olvasás közben. Nem merülünk nagyon el az érzelmekben, mégis sikerül egy igazán cuki és humoros regénybe belecsöppennünk.

Az Ex Hex a szórakoztatóbb romkomok királynője. Nem ragad le olyan apróságoknál, mint túlírás, túl sok részlet, tényleg csak a megszükségesebb információkat adja meg, mégsem tudom azt mondani, hogy nem kedvelhető, mert nagyon is az. Meglepően varázslatos, és az egyik legszebb kötete a polcomnak. A beszélő macska, Miák úr meg tényleg csak plusz. Imádtam ezt a kis jószágot, és nagyon jól megfogta az írónő, hogy mit is mondana egy cica, ha tudna beszélni. :D

A kötet olvasása közben valahol középtájt az én pici, sebezhető szívemet is megszerezte magának Rhys, nemcsak Viviét. Az Ex Hex a cuki romantika mellett olyan apróságokra is felhívja a figyelmet, mint a család és a barátok. A szeretet, a sebezhetőség, a bizalom és bizony a megbocsátás is előkerülnek, mint fontos mondanivalók. Ezeket szépen csendben elszórja az írónő, és várja, hogy a megfelelő pillanatokban bukkanjanak elő. Egyes jeleneteknél azt éreztem, hogy habár fontosak nem voltak eléggé kidolgozva, és sokkal többet akartam tudni, mint amit valójában kaptam. Vivi és Rhys mellett a mellékkarakterek járultak hozzá ahhoz, hogy ennyire megszeressem az Ex Hexet, hiszen nagyon megkedveltem őket, és jó volt látni Vivit a családjával, azt, hogy vannak olyan emberek az életében, akikre tud támaszkodni, és ő is ugyanúgy boszorkány, még ha nem is a boszorkányság irányítja teljes mértékben az életét. A mellékkarakterek közül főleg Gwynt szerettem meg, akinek alig várom, hogy olvashassam a könyvét. Összességében egy cuki, boszis, modern történetet kaptam, ami tökéletes egy őszi estére vagy Halloweenre, ha nem akarsz beöltözni, és inkább elmerülnél egy hangulatban hozzá illő történetben.

" -Vivi, jobban ragyogsz, mint egy töklámpás, úgyhogy pontosan tudom, mit csináltatok."

" -Hogy ehetnék almát, amikor tudom, hogy combfix van rajtad? Gonosz nő vagy, Vivienne."

"Rhys megtorpant, és a felettük magasodó házra nézett. Ha valaki rákeres a „kísértetház” kifejezésre, pontosan ilyen képeket fog találni. Pont olyan volt, mint a rossz horrorfilmek kísértetházai, és míg szemügyre vette a rozoga lépcsőket, a betört ablakokat és az eresztékein lógó ajtót, sokkal kevésbé tartott a szellemtől, mint attól, hogy tetanuszfertőzést kap."

" Rendben, indulhat a muglinyugtató hadművelet."

" – Egy átok sem sülhet el véletlenül."

"Nem arról volt szó, hogy beütötte a fejét esés közben, és ha kiheveri, a pöttyök helyett a fekete bőr és a vörös szatén lesznek a szexuális fantáziái középpontjában?"



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...