2023. szeptember 3., vasárnap

Sarah Penner: A méregkeverő patikárius

 
"Pirkadatra vártam az asszonyt, akinek a levelét a kezemben szorongattam."

*

Egy ​rég elfeledett történet. Egy titkos női szövetség. Egy élet a mérgek és a bosszú árnyékában. Ez A méregkeverő patikárius. 
A 18. századi London szűk sikátorainak mélyén egy titkos kis patika körül különös vevőkör alakul. Városszerte azt rebesgetik, hogy a titokzatos Nella gyógykészítménynek álcázott mérgeket árul olyan kétségbeesett nőknek, akik mindenáron meg akarnak szabadulni az életüket megkeserítő férfiaktól. A patikáriust azonban veszélybe sodorja legújabb vevője, egy tizenkét éves, koravén kislány, akinek végzetes hibája olyan események láncolatát indítja el, amelyek a következő évszázadokra is kihatnak. Eközben napjaink Londonjában egy önjelölt történészkutató, Caroline Parcewell a tizedik házassági évfordulóját tölti magányosan, saját démonai elől menekülve, amikor rábukkan egy apró fiolára, amely megoldhatja a kétszáz évvel ezelőtti gyilkosságok tisztázatlan ügyét. Caroline élete Nella sorsához hasonló, meglepő fordulatot vesz – és nem mindenki marad életben. 
A váratlan fordulatokkal és felejthetetlen karakterekkel teli történet a szerző első, mágikus realista regénye sötét titkokról, bosszúról, és arról, hogyan segíthetik egymást a nők akár több évszázad távlatából is.

" - A mágia azt jelenti hogy Londonban bármi lehet az emberből - felelte anyám."


A Londoni Szeánsz Társaság után nem sok időt hagytam, és már bele is vetettem magam A méregkeverő patikárius történetébe. Sarah Penner három nő sorsát fonta össze ebbe a regényében, ahol az idő nem akadály, és emellett azt is megmutatta, hogy sosem késő önmagunknak lenni, és azt csinálni, ami hív minket, ami boldogsággal tölt el. Legyen az egy régóta dédelgetett álom, vagy egy olyan kaland, amibe eddig nem mertünk valami miatt belevágni. Habár ez az írónő első megjelent regénye nem érezhető rajta. Sokkal izgalmasabb, és összetettebb is, mint A Londoni Szeánsz Társaság, de ugyanolyan különleges is.

A történet három nő életét követi nyomon, mindezt a jelenben és a múltban teszi. Nemcsak a mai London lapjain sétálgathatunk, hanem a 18. századi város utcáin is. Adott Caroline, aki Ohioból repült Londonba, élete kisiklani látszik, nem találja a helyét egészen addig, amíg a kezébe nem akad egy fiola, amit a Temze vetett a partra. Mellette a méregkeverő Nella és Eliza útját is figyelemmel kísérhetjük. A múlttal indít, és váltakozva adagolja az újabb és újabb fejleményeket, illetve egyre közelebb sodor minket a véghez, ahhoz ami már az első oldalak alatt hangtalanul közelít felénk. Három nő keserédes története A méregkeverő patikárius, és a címmel ellentétben nemcsak Nellán van a hangsúly, hanem azon, hogy egy személy még évszázadokkal később is milyen hatást tud gyakorolni egy másik ember életére. Legyen ez a személy Eliza, akit Nella ismert vagy éppen Caroline, akivel még csak esélye sem lett volna soha találkozni. Egy fiola, ami mindent megváltoztat, ami felbolygatja a múltat, és fényt derít az igazságra. A váltott szemszög és a két idősík megléte nagyon jót tesz a történetnek, már csak azért is, mert így nemcsak a jelen, hanem a múlt is megelevenedik előttünk, és hagyja, hogy magunktól rakjuk ki a kirakós darabkáit.

Mágia, egy sötét múlt, történelmi jelentőségű tények, egy rejtély, egy gyilkosság és egy mindenre elszánt nő, aki képes beásni a felszín alá és megmutatni, hogy jóval több rejlik a történelemben, mint amit a könyvek írnak. Habár történelmi fikció, simán el tudom képzelni, hogy a 18. században nem egy Nellához hasonló nő élt, aki a főzeteivel, illetve "varázsitalaival" segítette a nőtársait, és megmutatta, hogy milyen veszélyes is egy bosszúálló nő.

Mint említettem a történet 3 szálon fut, 3 különböző személy szemszögéből, akik egytől egyik érdekesek, és emellett ellentéteik egymásnak. Először is ott van Nella, a patikárius, aki anyja boltját átvéve a saját szívfájdalmát hozzáadva megalkotta a méregkeverő patikárius boltját, ahova az elkeseredett, megcsalt vagy épp bosszúra éhes nők mehettek. Minden esetben a cél a férjük, vagy valamelyik férfi rokon eltétele volt.

Eliza egy ilyen alkalom kapcsán találkozik a patikáriussal, amikor is összekapcsolódik a sorsuk, és lépten nyomon egymásba botlanak. Eliza egy 12 éves, ugyanakkor nagyon okos kislány, akit már az elején nagyon megkedveltem, és aki amellett, hogy furfangos, nagyon is helyén van a szíve, és nem fél segíteni, illetve hasznára lenni Nellának. A méregkeverő patikárius nemcsak Nella, hanem Eliza titkos története is.

Aztán ott van Caroline, aki ugyanúgy hozzátesz a történethez, és akinek ugyanúgy, mint Nella nehéz sors jutott. Az ő történetük már-már összefügg, a hasonlóság kísérteties, egyedül az a kivétel, hogy amíg Nella a 18.században éli át ezt a fájdalmat, addig Caroline napjainkban kényszerül megküzdeni vele. A párhuzam tagadhatatlan, és talán pont emiatt Caroline az, aki megtalálja Nella fióláját, és ezért indul el A méregkeverő patikárius története.

A két idősík egy ponton összeér, ugyanakkor a múlt eseményei szerintem sokkal hangsúlyosabbra sikerült, mint a jelené. A múlt sokkal inkább le tudott foglalni, és alig vártam, hogy újabb és újabb részleteket kapjak. Fejezetről fejezetre áll össze szépen a kép, és ahogy haladunk előre úgy száguld a cselekmény is a megmásíthatatlan vég felé. Nekem ezek a részek vitték a prímet, míg a jelennel azért voltak problémáim.

Kicsit hihetetlennek és a szkeptikus énem kétkedve érzi lehetségesnek, hogy egy nő mindössze néhány nap alatt összerak egy múltbeli bűntény szálát, és az apró részleteket is kibogozza közben. Viszont ennek ellenére is szerettem olvasni, és ha nem is igazán nyert meg magának Caroline és James, Eliza és Nella gondoskodott arról, hogy végig kitartsak, és általuk megtudjam a rejtély okát, múltját és jelenét. Tetszett, ugyanakkor a mágikus realizmus igazi kuriózumként ért.

Összességében egy könnyen olvasható, gyors tempójú szórakoztató regényt kaptam. Megmutatta, hogy a sorsunkat mi magunk írjuk, amihez nem árt egy jó nagy adag szerencse, és ha valamit az élet az utunkba sodor nem szabad tétlenül elmennünk mellette, hiszen nem tudhatjuk, hogy mit fog hozni magával. Sarah Penner egy tehetséges írónő, akire érdemes lesz még odafigyelni. A Londoni Szeánsz Társaság és A méregkeverő patikárius is nagyon tetszett. A kettő közül egyértelműen A méregkeverő patikárius a kedvenc, ugyanakkor A Londoni Szeánsz Társaság is nagyon egyedi. Utóbbinak nemcsak a borítója csodás, bár ez is megérne egy misét, mert egyből odavonzza a tekinteteket, feltűnő és különleges is, akárcsak a történet. Ha szereted a Londonban játszódó történeteket, és a történelmi fikció sem riaszt el, ugyanakkor végig akarod izgulni a történetet, és megtudni, hogy mi lett Eliza, Nella és Caroline sorsa, akkor olvasd el A méregkeverő patikáriust. Ha a jelenre nem is annyira fókuszál, leginkább csak azért, hogy megfejtse a múltat se ijedj meg, mert a 18. századi események sok meglepetést tartogathatnak a számodra. Ha pedig érdekel egy nem mindennapi patikárius boltja, és szívesen veszel el különleges történetekben, ne habozz, merülj el a történetben!

" - Különösnek találom, gyermekem, hogy nehezedre esik egy éjszakán át ártalmatlan kis bogarakat gyűjteni, miközben egyetlen nyikkanás nélkül végeztél egy komoly férfiemberrel."

"A démon, amely valamikor régen úgy döntött, hogy végigrágja magát a testemen, fájdalmasan eltorzítva és megkeményítve a csontjaimat, az ujjperceimet, a csuklómat meg a csípőmet, immár a koponyám felé kúszott."

"Miért teszünk meg mindent, hogy megóvjuk a gyermekek törékeny lelkét? Hiszen így megfosztjuk őket az igazságtól - és a lehetőségtől, hogy felvértezzék magukat, mielőtt az igazság kíméletlenül rájuk töri az ajtót."

"A könyvet hevenyészett párnaként a fejem alá tettem, és amint elaludtam, könnyű álom szállt a szememre. A fiúról álmodtam, akitől a könyvet kaptam."

"És ezzel a méregpatikám megszűnt létezni. A kandallóban kialudt az utolsó láng, és hamuvá lett az utolsó levél. Nem rotyog több főzet, nem készül több balzsam, nem érlelődik több tinktúra, nem szárad több gyógynövény."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...