2023. szeptember 21., csütörtök

Bella Mackie: Hogyan öld meg a családod


" A Limehouse-börtön, mint az sejthető, meglehetősen szörnyű hely."

*

- Megölni a családomat 
- Megszerezni a vagyonukat 
- Megúszni a fentieket 
- Örökbe fogadni egy kutyát 
Ismerjék meg Grace Bernardot. 
Valakinek a lányát, testvérét, kollégáját, barátját, sorozatgyilkost. Grace mindent elveszített és most bosszúra szomjazik. 
A Hogyan öljük meg a családunkat egy brutális és humoros regény társadalmi osztályokról, családról, szeretetről…és gyilkosságról.










"A legjobb hazugságban mindig ott van a részigazság, így könnyebb ragaszkodni a sztorihoz, és kevésbé kerülsz olyan helyzetbe, hogy belezavarodj a mesédbe."

Bella Mackie könyve már annyiszor jött velem szembe, hogy nem tudtam szótlanul elmenni mellette. Egyből felkeltette a figyelmemet, és kíváncsi voltam mit is rejt a cím. Annyit muszáj így elöljáróban elmondanom, hogy habár nagyon beszédes a Hogyan öld meg a családod címe, a történet hozzá képest semmi. Igazi aduász, ami vagy megfog vagy menekülsz előle. Nemcsak tele van sötét humorral, szarkazmussal de bizonyos szinten vicces is a maga nyakatekert módján. Nem is tudnám egyik eddigi olvasmányomhoz sem hasonlítani, és az biztos, hogy Bella Mackie valami újat hozott a könyves piacra.

Nem vagyok egy nagy krimi faló, de néha-néha jólesik egy-egy harapás ebből a műfajból is. Már csak azért is, mert a sok romcom és fantasy mellett vágyik a lelkem a borzongásra, és valamiért a gyilkosságos/krimis kötetek megadják ezt. Az alapszituáció nagyon egyszerű: Grace megöli a családját, megússza majd éli a kis világát. Egyszerűen hangzik, ugye? Már-már idilli ahogy a legapróbb részletekig eltervezi kit hogyan és mikor tesz el láb alól, mikor segíti őket ahhoz, hogy az ibolyát alulról szagolják. Amikor elkezdejük belecsöppenünk Grace börtönbeli életébe, spoiler: nem úszta meg a gyilkosságokat, majd ahogy haladunk úgy adja meg a kérdésünkre a választ, hogy ha Grace mindent eltervezett, mégis hogy került rács mögé? Bella Mackie a maga sajátos, szarkasztikus, fekete humorával ötvözte a regényt, megspékelve egy kis bosszúval, elégtétellel és "igazságtétellel". Grace egy olyan karakter, aki magának való, kevés érzelem vezérli, és mindenkiben talál valamit, amit lehet utálni. Nem egy könnyen kedvelhető vagy éppen kezelhető karakter, mégis tökéletes alanya a Hogyan öld meg a családod c. kötetnek. Szerintem nála tökéletesebb gyilkost keresve se találhatott volna az írónő. Rideg, ugyanakkor eszes, és szinte mindenre gondol. Nehéz csőbe húzni, ugyanakkor mégiscsak ember, aki hajlamos a hibákra.

Már a kötet elején belecsöppenünk a társadalmi rétegeket közötti különbségekbe, a szegények vs. gazdagok dilemmájába, abba, hogy milyen egetrengető különbség is van a két osztály között mind életvitelben, s mind abban, ahogy az életet látják. S habár elég hamar leleplezi az írónő, hogy miért azok az első áldozatot, akik, örültem volna, ha Grace néha jobban kifejti amit gondol, és nemcsak úgy odaveti nekünk az igencsak kemény elhatározásait.

Valamilyen szinten a börtön keretbe foglalja az egész regényt. Az elejétől kezdve megmutatja, hogy mik azok a tettek, amik oda jutatták Grace-t ahova, illetve a nem szokványos humora miatt hol erősebb a kötet mondanivalója, hol pedig azt érezteti, hogy mindenről is megvan a maga véleménye. Kemény szavakat használ, ugyanakkor valamilyen szinten az igazságot is a képünkbe vágja a gondolatai és tettei alapján.

Nem mondom azt, hogy mindenkinek való ez a kötet, mert úgy érzem, hogy Bella Mackie egy bizonyos, befogadó rétegnek írta a Hogyan öld meg a családodat. Azoknak, akik képesek a cím mögé látni, és akik nemcsak annyit látnak, hogy van egy lány, aki meg akarja gyilkolni a családjának a tagjait. Attól most tekintünk el, hogy szerintem Grace erősen pszichológiai eset, és nem egy helyen éreztem azt, hogy sürgősen segítségre szorul, viszont az biztos, hogy még egy ilyen karakterrel nem fogok találkozni.

Valahol szürreális is a történet, már csak azért is, mert Bella vette a fáradságot és megírta. Néhol valóban nagyon sötét, ugyanakkor kétségtelen, hogy tele van fordulatokkal és olyan csavarokkal, amikre nem számítasz. A társadalmi osztályok közötti különbségek mellett veszi a fáradságot és a szeretetről, és magáról a családról is ír a maga nyakatekert módján.

Grace Bernard egy morally grey karakter, akinek a tettei jócskán megkérdőjelezhetőek, és meg is kell kérdőjelezni őket, ugyanakkor a maga elborult, nem kicsit hibbant elméjében tökéletesen rendben van az, hogy megtervezi hogyan fogja eltenni a családjának a tagjait láb alól. Először furának tűnt az egész cselekmény, de van benne valami, ami miatt nem tudsz elszakadni tőle, és ha nem is együltő helyben, de végigolvasod.

Emellett nagyon fontos, hogy jókor találja meg az embert, mert ha nem így van, nem biztos, hogy tudjuk ott kezelni és úgy ezt a könyvet ahogy kell. Ami szerintem a legfontosabb, hogy egyáltalán nem szabad komolyan venni, és ha így teszünk akkor még talán nevetni is tudunk rajta. Az biztos, hogy nekem a legszürreálisabb élményem ez a regény, de cseppet sem bánom, hogy esélyt adtam neki, mert tudott újat mutatni. A bosszú és a tervezgetés viszi előre a cselekményt, és ahogy haladunk úgy lesz egyre sötétebb az a bizonyos humor, és úgy mutatja meg, hogy mi minden is van ebben a történetben, illetve Grace karakterében. Ugyanakkor a véletlennek és a gondviselésnek is hatalmas szerep jut, ami miatt Grace is más színben tűnik fel. Bosszúszomjasnak tűnik, de igazából a "szerencse" is hatalmas szerepet kap a gyilkosságok lebonyolításában. Ha szereted a különc, ugyanakkor nem szokványos regényeket, és szívesen olvasnál egy krimit arról, hogy hogyan öld meg a családod, akkor olvasd el Bella Mackie könyvét. Ha nyitott vagy, ígérem nem fogod megbánni!!

"Képzeljétek, miket tudnék mondani a könyvespolcukról! Csak viccelek, ezek nem tartanak otthon könyveket."

"Jeremy most engem néz; ezt a nézést minden nő ismeri. A vén kecske végigmér, elismerőn konstatálja fiatalságomat, és egy pillanatra sem jut eszébe, milyen szánalmas."

"Az anyák képesek minden szögből sugározni a szeretetet, annyira, hogy az ember észre sem veszi, mennyire hiányt szenved mások szeretetéből – erre csak sokkal később döbbentem rá"

"A gazdagok úgy tekintenek az adóra, mint egyesek a klímaváltozásra – társadalmi igazságot érintő kérdés, amiért érdemes tüntetni."

"Hogy is van a mondás? Ember tervez, Isten végez. Én elterveztem, hogy hét embert ölök meg, és végül olyasvalakinek a halála miatt kerültem börtönbe, akihez egy ujjal se nyúltam. Isten végleg végzett velem."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...