2023. szeptember 8., péntek

Jen Wang: A herceg és a varrólány


" - 
A herceg bált rendez!"

*

Sebastian herceg aráját keresi – pontosabban, a szülei keresik neki. Sebastiant túlságosan is lefoglalja, hogy titkos életét rejtegesse, éjszaka ugyanis merész ruhakölteményeket felöltve kápráztatja el Párizs népét mint Lady Crystallia – a divat fővárosának legnagyobb divatcsillaga! 
Sebastian titkos aduja a zseniális varrólány, Frances, aki a legjobb barátja és egyben egyike annak a két embernek, aki tudja az igazságot arról, hogy a herceg szeret női ruhába bújni. Frances azonban hírnévről álmodik, és csak úgy lehet titkos adu, ha az élete végéig titok marad. 
Vajon meddig képes Frances félretenni az álmait, hogy megvédje a barátját? Jen Wang egy bámulatosan romantikus történetet szőtt identitásról, kamaszszerelemről és családról. A herceg és a varrólány egy minden korosztályt rabul ejtő tündérmese.





" - A barátom vagy. Ha ma felhagynál a varrással, akkor is a legjobb barátom volnál."

Amikor képregényt szeretnék olvasni nagyon alaposan megválogatom, hogy melyik legyen az. Szeretem a különlegesebb, vibrálóbb történeteket, ahol nemcsak az illusztrációk különlegesek, hanem a cselekmény is, az pedig már csak bónusz, ha van mondanivalója. Jen Wang képregénye, A herceg és a varrólány pedig pont ilyen. Fél óra alatt kiolvasod, majd olyan mondanivalóval lát el, ami sokáig elkísér még a történet befejezése után is.

Az alaphelyzet szerint Frances, a varrólány, aki merész, álmodozó, és tesz azért, hogy az álmai megvalósuljanak elindul a megvalósítás útján. Általa Jen Wang megmutatja, hogy igenis érdemes kergetni az álmainkat, mert ha eléggé akarjuk, bármi valóra válhat. Nem szabad feladnunk, a bukkanókat is tárt karokkal fogadni, hiszen a boldogság sosem volt és nem is lesz ingyen, mindenért, még a sikerért is meg kell küzdeni. Frances egy szerethető, aranyos karakter, aki emellett hűséges és bájos is.

Mind Frances, s mind Sebastian oldaláról elmondható, hogy a fő hangsúly az útkeresésen van, azon, hogy megtaláljuk önmagunkat, és úgy legyünk boldogok. Sebastianra, a belga király fiára, emiatt hatalmas nyomás nehezedik. Ez a nyomás szépen lassan összeroppantja, és elveszti a csillogást, a boldogságot, de itt jön a képre Frances, aki a nem szokványos ruhakölteményeivel újra reményt csempész Sebastian életébe. Maga a kötet egy végsőkig aranyos, bájos történet, amiben az elfogadás, a másnak lenni és a család, illetve barátság témák a hangsúlyosak. Nekem felettébb tetszett benne az LMBTQ szál, már csak azért is, mert megpezsdíti az oldalakat, és valami újat ad. Az ezzel a szállal kapcsolatos utolsó nagy durranás valami eszméletlen, nagyon jól szórakoztam közben, és a szívem csordultig telt szeretettel. Az elfogadás, a másnak lenni kérdéskörén túl pompa, káprázat és az álmok teszik ki a történet nagyját. Nemcsak Sebastian, hanem Frances és Lady Crystallia is esélyt kap a kibontakozásra. Néhol esetlen, de pont ez a képregény varázsa, hogy nem tökéletes, van benne jóság és a lehető legjobb értelemben véve visz el az első nagyszabású bálodra!! Ami a stílust és az illusztrációkat illeti, nagyon meg vagyok elégedve. Olyan szépen illeszkednek egymáshoz a szöveggel, s hiába csak pár oldal a szöveg, ha egybe nézem őket, mégis az illusztrációk mindent elmondanak, amit kell. Szó szerint él a történet!

Ami talán a legjobban tetszett A herceg és a varrólányban az az, hogy végig fenn tudta tartani a figyelmemet, tanulságos és fontos dolgokra világít rá. Nemcsak a barátság fogalmát, de a család egységét, és az elfogadást is egy teljesen új köntösben mutatja be. Ahogy Frances, úgy Sebastian is egy értékes, kedvelhető karaktere a képregénynek. Az pedig, hogy Lady Crystallia vagy Sebastian a szerethetőbb, döntse el mindenki saját maga.

Ugyanakkor az apa-fia kapcsolatot is egy fennköltebb környezetbe kerül, ahol a kötelesség előrébb valónak látszik, mint az egyén, de Wang a végére megmutatja, milyen is az igazi szeretet, és az elfogadás ereje. Csordultig telt a szívem ezzel a szívmelengető történettel. Remélem lesz folytatása, mert nagyon szívesen olvasnék még Frances Lady Crystallia és Sebastian kalandjairól a divat fővárosában, Párizsban, de ha áthelyezné Jen Wang a helyszínt máshova, azt sem bánnám.

Végezetül pedig azzal szeretném zárni ezt az értékelést, hogy habár a romantika akkora szerepet nem kap, elvégre egy kamaszoknak írt képregényről van szó, azért jelen van, és oldalról oldalra mutatja meg az erejét. Végig ott lüktet a képkockák között, és alig várja, hogy kitörhessen. Ha szereted a színekben gazdag, vibráló, de emellett gyorsan olvasható és fontos mondanivalóval rendelkező történeteket, ne hagyd ki A herceg és a varrólányt sem!

" - Hogy tetszik a párizsi nyaralás, Sebastian herceg?
- Ó, ööö, csodás! Sok könyvet olvastam… és sok… süteményt ettem?

" - Fura. Úgy érzem, Sebastian herceg nem tudna egy népet csatába vezetni, de Lady Crystallia igen."

" - De nem gondoljátok, hogy ez kicsit gyors? Még csak most lettem tizenhat éves! Előttem az egész élet, hogy feleséget találjak magamnak."

" - Vannak napok, amikor a tükörbe nézve azt gondolom: „Ez vagyok én, Sebastian herceg! Fiúruhákat viselek, és úgy nézek ki, mint az apám.” Más napokon nem így érzek. Azokon a napokon úgy érzem, hogy én valójában… hercegnő vagyok."

" - Az egész életem arról szól, hogy mások mondják meg, mi illendő. Amikor női ruhát veszek fel, én döntöm el, mi számít hülyeségnek."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...