2024. szeptember 30., hétfő

Tahereh Mafi: Ne hagyj el (Ne érints 1,5 & 2,5 & 4,5)


 "Meglőttek."

*

Juliette minden erejével küzd, és nem marad egyedül a Regeneráció elleni harcban. A kötetben található három kisregény bepillantást enged a Ne érints-sorozat legfőbb szereplőinek gondolataiba. 
A Ne kímélj Warner érzéseit tárja az olvasó elé arról az időszakról, amit Juliette-től külön kell eltöltenie. 
A Ne áltass Adam vívódását mutatja be, aki úgy érzi, lassan eljön a pillanat, amikor választania kell szerelme és családja között. 
A Ne változz-ban Kenji fejébe pillanthatunk be, aki fél, hogy a hatalom eltorzítja legjobb barátját, attól pedig egyenesen retteg, hogy a Regeneráció porrá zúz mindent, ami a családot jelenti számára. 
A New York Times bestseller Ne érints-sorozat öt kiegészítő története először jelenik meg magyar fordításban, melyet két kötetben tárunk az olvasók elé.




"A kínzás nem kínzás, ha van bármi remény a megkönnyebbülésre."

Tahereh Mafit remélem senkinek sem kell bemutatni, és mindenki ismeri már Aaron Warner és Juliette Ferrars nevét. A Ne hagyj el a Ne érints sorozathoz kapcsoló novellák közül hármat tartalmaz, amik az első, a második és a negyedik kötet után játszódnak. Aaron, Adam és Kenji gondolatai, illetve nézőpontjai elevenednek meg előttünk, és megmutatják, hogy ők hogyan is látták azokat az eseményeket, amiket már egyszer átélhettünk a sorozat részeiben. Ha szeretted a Ne érints könyveket, Aaron Warner fan vagy, akkor semmiképp se hagyd ki ezeket a novellákat.

A sort a Ne kímélj novellával kezdjük, amiben Aaron a narratíva, az ő gondolatai, illetve Juliette füzetének komor képe jelenik meg. Tökéletes kezdése ennek a gyűjteménynek, már csak azért is, mert akik olvastak legalább két könyvet ebből a világból, azok több Aaron Warnert akarnak, és Tahereh Mafi ezt adja meg nekünk. Nem titok, hogy az ő novelláját vártam a legjobban, hiszen számomra ő az egyik legérdekesebb Ne érints karakter. Hozta azt a hangulatot, amihez már hozzá vagyok szokva, és érdekes volt bepillantást nyerni az első és a második könyv közötti Aaron gondolataiba. Azokba a vívódásokba, amik végbementek benne, illetve az érzései is jobban megjelentek. 

Meglehetősen tetszett, hogy az írónő lehetővé tette számunkra azt, hogy jobban megértsük Warnert, és az ő karakterét. Kapunk olyan információkat is róla, amiket eddig nem tudtunk, így ez számomra mindenképp pluszt jelent. Az első könyv elolvasása után még nem lett akkora kedvencem a karaktere, ugyanakkor már ekkor láttam benne a potenciált, és ez a novella többek között azért is jó, mert megmutatja azt az utat, amin Aaron elindul, és ami miatt a későbbiekben hatalmas kedvenc lesz. Sötét és megterhelő, igencsak kemény múltja van egy olyan apával az oldalán, aki a szeretetet és az emberséget hírből sem ismeri, és ez bizony nagyon is rányomja a bélyegét Aaron gondolataira, tetteire és arra, hogy milyen színben is látja a világot. 

Emellett Juliette is kap egy másfajta megvilágítást, és visszagondolva hiányzott az, hogy a Ne érintsben Juliette több legyen, mint egy zavart lány, és ezt Warner megadja. Egy új perspektívát mutat be nekünk Juliette füzete miatt, amit talán sosem kaptunk volna meg, ha nincs a Ne kímélj, és azzal, hogy miként is látta a fiú őt a kezdetek kezdetén. Bennfentes információkat ad, amikért nagyon hálás vagyok, és hidd el, hogy a Ne érints-beli Juliette is hálás!

A Ne áltass novella Adamet mutatja be a második és a harmadik kötet között, és be kell vallanom, hogy ez a novella tetszett a legkevésbé. Ehhez nagyban hozzájárult Adam karaktere is, és sajnos a végére sem sikerült megkedvelnem. Adam vívódása kerül előtérbe, a kapcsolata Juliette-tel és a testvérével, James-szel. A James-Adam részeket szerettem, mert már nagyon nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen történetet ad az írónő ennek a nagyon kedvelhető fiúnak. 

Újra előkerül a "Juliette a barátnőm, nem barátnőm" és Tahereh Mafi csak még jobban bebizonyította, hogy sosem fogom tudni úgy igazán kedvelni Adamet, amikor ott van Aaron. Kapuba se rúghat mellette. A Ne áltass novella csak megerősített abban, hogy Juliette és Adam bizony nem illenek össze és minden próba, esély csak időpocsékolás. Teljesen más volt látni Adamet úgy, aki ő valójában. Nem is olyan bátor, mint amilyennek eddig el akarta hitetni velünk az írónő, és jóval kevesebb kredit jár neki, mint amit megelőlegeztem. Tudtam, hogy nem fogom szeretni ezt a novellát, de azért kicsit sajnáltam Adamet amiatt, hogy választania kellett a családja és a szerelme között.

A Ne változzban Kenjié a főszerep, és imádtam ezt a novellát. Kenjiről mindig szívesen olvasok, hiszen egy nagyon kedvelhető karakter, aki tele van élettel, aki bohóckodik, aki mindig vidám, de vajon az igazi Kenji is ilyen, vagy ez csak egy álca, amit magára kap, hogy mások is derűsebben lássák a világot? A negyedik és az ötödik kötet között játszódik, ami már csak azért is érdekes, mert Nazeera is jelen van, és én nagyon szeretem a párosukat. 

Kenji egy olyan mellékkarakter, aki képes lenne simán ellopni a show-t, ha hagynák neki, illetve egy olyan szikla, akiben lehet bízni, aki mindig ott van, ahol a legnagyobb szükség van rá, és emiatt instant 5 csillagot érdemel mind a jelleme, s mind ez a történet. Rövidnek rövid volt, ugyanakkor minden pillanatot megéltem, és alig vártam, hogy Adam után Kenji mutassa meg a valódi arcát, azt, hogy ki is ő, és bizony kapunk egy cseppnyi Aaron-Kenji dinamikát is, ami számomra olyan, mint a mézesmadzag. 

Kenji az a ragasztó, aki egyben tartja a csapatot, akit mindenki érdekel, még Adam is, és egy olyan összetartó erő, ami nem hagyja, hogy bárki is hátramaradjon, vagy elvesszen az úton. Ha valaki lemarad, akkor Kenji az első, aki segít, és visszatereli a többiekhez. A Kenji-Nazeera jelenetek a legkedvesebbek a szívemnek, főleg amikor Nazeera belefutott a félmeztelen Kenjibe. IMÁDTAM!! Viszont valahol szomorú is ez a novella, mert akármilyen szerethető és gondoskodó is Kenji elszomorított az, hogy amikor neki volt szüksége támogatásra nem kapta meg azt, és a többiek nem vették észre, hogy a bohóckodás csak egy álca, ami eltakarja a fáradt és szomorú Kenji Kishimoto-t.

Ha szeretted a Ne érints sorozatot, érdekel Aaron, Adam vagy Kenji, akkor ne hagyd ki ezeket a novellákat sem, mert teljesen más megközelítésbe helyezik az eseményeket, és megmutatják az igazi Aaront, Adamet és Kenjit. Fanoknak egyenesen kötelező, főleg ha még mindig nem érzed azt, hogy eleget kaptál ebből a világból.

"Ez a lány tönkretesz engem."

"Néha azt kívánom, bárcsak egy időre képes lennék kilépni saját magamból. Magam mögött akarom hagyni ezt a megviselt testet, de túl sok a láncom, túl nehezek a súlyok. Ez az élet minden, ami megmaradt belőlem."

"Azon tűnődöm, tudja-e, mit csinál. Azon tűnődöm, van-e fogalma arról, hogy mit művel velem."

"Falak. Fehér falak. Betontömbök. Üres helyiségek. Nyitott tér."

"Gyújts értem egy gyertyát, suttogtam annak idején ennek a senkinek. 
Valakinek. 
Bárkinek. 
Ha odakint vagy 
Kérlek, mondd, hogy érezted ezt a tüzet."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Chloe Liese: Mindig csak te (A Bergman fivérek 2.)

"Ren Bergman átkozottul boldog. Túlságosan is." * Ren ​Bergman a találkozásuk első pillanatától tudja, hogy Francine Zeferino ol...