2024. szeptember 13., péntek

Sarah Adams: A szabálykönyv


"Az élet néha olyan, mint egy doboz csokoládé, néha pedig olyan, mint egy doboz csokoládé, amit kint felejtettek a tűző napon."

*

Egyetem alatt egy pár voltak – összejöhetnek még egyszer? 
Nora egész karrierje egy jóképű profi amerikaifoci-sztár kezében van. Derek, a sztárjátékos történetesen Nora expasija. Annak idején a lány nem valami elegáns módon vetett véget a kapcsolatnak – a régi döntés most álmatlan éjszakákat okoz neki. Profi ügynök lett, és Derek az első ügyfele. Aki még mindig mérges rá. 
Derek bosszút forral: ha Nora az ügynöke akar lenni, hát jó. De a fiú feltett szándéka, hogy megkeserítse az életét. Még emlékszik, hogy a lány nem adja fel egykönnyen. Erre a tulajdonságra alapozza a tervét. És Nora valóban nem adja be a derekát, hanem éppenséggel ellentámadásba kezd. De aztán jön Las Vegas, egy vad éjszaka másnapján Derek és Nora egy ágyban ébrednek mint friss házasok. 
A szabálykönyvet kihajították az ablakon – mit hozhat ez a kapcsolat? Ki-ki mentse a munkáját? Lehetséges kettejük közt életre szóló szerelem?




"És vékony, láthatatlan tintával a szívem alsó sarkába firkantom: Hiányzol, Derek. Az én Derekem."

Az utóbbi időben elég sok második esély szerelmet olvastam, viszont ez az egyik legcukibb. Sarah Adams írásai egytől-egyig tele vannak egyéniséggel, szerethető karakterekkel és vicces szituációkkal. Ez A szabálykönyv alatt sincs másképp, sőt úgy gondolom, hogy az eddig olvasott SA könyvek közül ez a legkacifántosabb, de egyben a legszebb szerelmi történet is.

Az írónő tökéletesen ábrázolja, hogy milyen is az ha megtalálod a másik feled, ugyanakkor nem jó az időzítés, nem jó élethelyzetben talált meg, és ilyenkor van rációja a második esélynek. Minden van A szabálykönyvben, amit szeretek: egy szexi sportoló, akit lehet szeretni, egyedi női karakter, aki hol pörög ezerrel, hol pedig be nem áll a szája, de közben ott van benne a bizonytalanság és a bizonyítási vágy is. Derek és Nora kapcsolata mélyen érintett, már az elején éreztem, hogy érzelmileg nagyon erős lesz, és ez így is volt. Az elejétől kezdve építkezünk, az írónő hagy időt arra, hogy megismerjük a karaktereket, a múlt egy darabját, a sérelmek egy részét, a lassan előkerülő érzéseket, és csak aztán dob be minket abba a viharba, amit úgy hívnak, hogy Nora Mackenzie. Egyfelől megmutatja a nők világát a sportban, azt hogy milyen nehéz helyzetben is vannak, hogy mennyire maszkulin ez a világ, és azt, hogy milyen nehéz érvényesülni, nehéz bizonyítani, és nem véletlen, hogy nem sok nő mozog ebben a közegben. Aztán ott van Derek, akinek az oldaláról láthatjuk a sportolói világot, azt, hogy mennyi munka is van egy-egy imázs és jó kép felépítésében, és elég egyetlen rossz mozdulat vagy sérülés és veszélybe kerülhet az ember karrierje. Ezek mellett olyan fontos témákat is boncolgat, mint a diszlexia vagy éppen a nem megfelelő tapasztalatok miatti gát, a túlteljesítés és a sérelmek megbeszélése, illetve lezárása. Sarah Adams nagyon szépen vegyítette ezeket a témákat a sport románcokra oly jellemző fülledt levegővel, egy kis kamu házassággal és a lelkitársak zsánerével.

Egy percig nem unatkoztam, és Nora mindig gondoskodott arról, hogy ne legyenek üres járatok, illetve miatta egy nagyon jó hangulatú, vicces és humoros felütést kapott A szabálykönyv. Annyi bizonyos, hogy Nora és Derek mellett nem lehet unatkozni, és nagyon szépen kiegészítik egymást, mind a versengős énjükkel, s mind a helyzet bonyolítására való hajlammal.

Ha azt hittem, hogy Nathant és Bree-t nem lehet felülmúlni, akkor hatalmasat tévedtem, mert Nora és Derek legalább annyira közel került hozzám, mint a már említett páros. S habár Nora és Derek ég és föld, mégis oly jól kiegészítik a másikat, és annyira látszik rajtuk, hogy igenis fontos nekik a másik, még akkor is, ha a múltban összetörte a szívét, és egyszerűen ha két embernek együtt kell lennie, akkor együtt is lesznek. Sarah Adams megmutatja, hogy sosem késő, és a második esély egy újabb esély számukra a boldogságra.

A fake marriage (kamu házasság) típusú történetek annyira nem a kedvenceim, viszont a forced proximity az nagyon, és A szabálykönyvben van mindkettő. Arról nem is beszélve, hogy egy ágy van, és egy trópusi nászúton vehetünk részt, ahol Nora és Derek még közelebb kerülnek egymáshoz, és már nemcsak azért, hogy oltsák a tüzet és a bulvársajtó szomját, hanem valóban előtérbe kerülnek az érzelmek, és azok az édes kísértések.

A szabálykönyv más, mint az eddigi általam olvasott sport románcok, viszont ennek ellenére is nagyon szerethető. Grumpy x sunshine, ahol Derek a mogorva mackó, és Nora a mindig pörgő, rendszerető sunshine karakter, aki a maga egyedi stílusával beragyogja a napot, és kihozza a másikból a legjobbat. A szakmájában is odateszi magát, emiatt egy igazi munkamániás, ugyanakkor Derek mellett kezd lelassítani, és már nem az a Nora, akit az elején megismertünk.

Az érzelmek végig ott sisteregnek, és ahogy Derek és Nora egy szobába kerül ember legyen a talpán, akit nem dönt le a szexuális feszültség, és a múlt sérelmeire fittyet hányó szív sóvárgása. Ugyanúgy, mint a humorosabb részek és a komolyak, úgy a szexuális feszültség is kellőképp kiegészíti az apró érintéseket, a szerencsétlen események láncolatát, és Derek beismerését. Csajok, ha a pasitok nem olyan, mint Derek Pender, ne is fecséreljétek az időtöket!!

Amit nagyon szerettem a kötetben a cselekmény és a karakterek mellett az az, hogy az írónő hozza a megszokott formáját, a stílusa még mindig eszméletlen, valahol cuki is a történet meg komoly is, ugyanakkor olyan szépen keveri a sport románcokra jellemző jegyeket a második esély szerelmek szívszaggató és fájdalmas pillanataival, hogy egyes helyeken legszívesebben beléptem volna a könyvbe, és jól helyretettem volna Dereket és Norát. A cuki romantika mellett azért spicy részek is vannak benne, illetve sok incselkedés, ami miatt még inkább megkedveltem ezt a kedves és felettébb szerethető történetet. Összességében nagyon szerettem, imádnivaló volt, a karaktereket elég gyorsan a szívembe zártam, imádtam közöttük a dinamikát, azt ahogy szépen lassan előkerültek a múlt bizonytalanságai, aztán a jelené, és ahogy ezt az egész 'az exem az új ügynököm' felállást kezelték, illetve azt, hogy az elején Derek nem adta olyan könnyen magát, Nora meg nem engedte, hogy Derek makacs énje a céljai elé álljon, és minden akadályt zokszó nélkül vett. A párosukat egyenesen imádtam, és nem volt elég annyi, mint amennyit kaptam belőlük. A lelkemnek nagyon kellett ez a Sarah Adams regény, mert egyszerűen tökéletes volt, persze csak a Gyakorlat teszi a mestert után. Ha szeretnél egy olyan sport románcot olvasni, amiben második esély szerelem van, egyedi és felettébb szerethető karakterek, egy Nora hurrikán, akkor ne hagyd ki A szabálykönyvet, ami ugyanabban a világban játszódik, mint a Csalóka szerelem.
"Mert úgy nézett rám, mintha én lennék a világ legnagyszerűbb dolga. Megértettük egymást, miközben senki más nem értett minket."

"Amikor lehullik a ruha rólam, előkerül az érzésekkel teli kis monogám hátizsákom. Nem tehetek róla. Ez a testem törvénye, amelyet egy aranyos kis prűd rendőrnő irányít. És néha szeretnék megszabadulni tőle."

"Látni fogom, hogy szívszorítóan szebb, mint valaha, és nem számít, mit csinál, vagy hova megy, a szívemben mindig az enyém lesz. És utálom őt ezért."

"A munka jó. A munkába menekülök, ha bizonytalannak érzem magam a világban, mert számomra a munka egy olyan egyenlet, amelynek minden egyes alkalommal egyértelmű a megoldása. Ráadásul jó vagyok abban, amit csinálok."

"Még akkor is, amikor a legdühösebb voltam rá, a busz elé léptem volna érte."

" - A tiéd vagyok, Nora. Mindig is az voltam. Mindig is a tiéd leszek."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Raquel Vasquez Gilliland: A növénybűvölő (A növénybűvölő 1.)

"A dédnagynéném, Nadia szerint rossz ötlet visszautasítani egy kísértettől kapott ajándékot." * A ​legenda szerint a Flores csal...