2024. szeptember 2., hétfő

Shannon Chakraborty: Amína asz-Sziráfi kalandjai (Amína asz-Sziráfi kalandjai 1.)


"Isten a tanúm, az egész soha nem történt volna meg, ha nincs az a két bolond Szalálában. Ők ketten meg a térképük."

*

Amína ​asz-Sziráfi az Indiai-óceán hírhedt kalózaként túlélt ármánykodó zsiványokat, bosszúszomjas kalmárhercegeket, számos férjet és még egy démont is, hogy most visszavonultan élhessen anyaként a családjával, mentesen mindentől, aminek akár a leghalványabb köze lehet a természetfölöttihez. 
Amikor azonban egy olyan munkát ajánlanak neki, melyre egyetlen rabló sem mondhat nemet, Amína lelkesen tér vissza egykori életéhez régi legénységével. Egy eltűnt lányt kell megtalálniuk, cserébe pedig akkora gazdagságra tehet szert, hogy egyszer s mindenkorra biztosíthatja vele családja jövőjét. Ám minél mélyebbre ássa magát, annál világosabban látszik, hogy jóval több van ebben a munkában és a lány eltűnése mögött, mint amennyit elárultak neki. 
Shannon Chakraborty, a Dévábád-trilógia szerzője tengereken játszódó, varázslatokkal és veszedelmekkel teli új regényében kalózokról és bűbájosokról, titkos és tiltott ereklyékről és ősi rejtélyekről szóló történetet mesél el, amelyben egy nő eltökélt célja, hogy megragadja az utolsó lehetőséget a dicsőségre… és saját maga írja meg a legendáját.


"Ahogy mondtam, nem tartom sokra a politikusokat. Mi, kalózok legalább becsületesek vagyunk a céljainkat illetően."

Kalózok? Ősi rejtélyek? Tiltott ereklyék? Rejtett kincs? Varázslat? Tengeri kalandok? Veszedelem? Ne menj sehova, mert Shannon Chakraborty Amína asz-Sziráfi kalandjaiban ezeket mind megtalálod. Az írónő Dévábád-trilógiáját nagyon szerettem, így kérdés sem volt, hogy belevetem e magam egy olyan regénybe, ami a kalózok életét mutatja be, illetve egy fergeteges kaland ígéretével csábít magához.

Az Amína asz-Sziráfi kalandjai azoknak való, akik szeretik a lassabb történetvezetést, és nem bánják, ha a történet az elején még csak építkezik, hogy aztán belevágjon a közepe, és csak úgy hasítson a kötet fennmaradó részében. Az írónő különleges hangja sokat segít abban, hogy ne legyél olyan elveszett, illetve ne érezd azt, hogy nem megy előre a történet. Chakrabortynak van egy különleges hangja, ami miatt szerintem nem való mindenkinek a stílusa. Ahogy a Dévábád-trilógia, úgy az Amína asz-Sziráfit is egy féltégla, ami tele van veszéllyel, kalandokkal, titkos és tiltott ereklyékkel, illetve egy nagyon gazdag és egyedi világgal. Számomra az eleje kicsit döcögve indult, viszont miután elolvastam az első 100 oldalt azt éreztem, hogy ez túl jó ahhoz, hogy letegyem, és ne vessem bele magam teljes gőzzel a kalandokba és a mágiába. Ha tehetném a kalandra való felkészülést lerövidíteném, mert sokszor azt éreztette a történet, hogy nem haladunk előre, viszont mire a végére értem meg már az az érzésem támadt, hogy kellett a lassú kezdet ahhoz, hogy a jól megérdemelt kalandok megtaláljanak. Szerencsére miután átlendültem a holtponton tudtam értékelni az írónő sajátos történetvezetését, és elég hamar megkedveltem Amína karakterét. Nem mindennap olvas az ember muszlim kalóznőről, és nem mindennap szembesül olyan legendákkal, mint Sába Holdja.

A found family trope tökéletesen illeszkedett a kalózok világával, illetve életével, és pont egy olyan "családias" legénységre számítottam, mint amit kaptam. Külön-külön is egyéniségek, viszont a dinamikájuk mindent visz. Nem hiszem, hogy lett volna olyan, akit nem kedveltem volna meg valamilyen szinten, de Amína az első a ranglistámon. Pont egy olyan eszes és badass főhősnőre volt szüksége ennek a kezdőkötetnek, mint Amína asz-Sziráfi.

Végig olyan volt olvasni a kötetet, mintha A Karib-tenger kalózait ötvözte volna a Black Sails sorozattal, illetve a perzsa mitológiával. Egy igazi kuriózum, amit minden történelmi fantasy rajongónak szívből tudok ajánlani. Egyszerűen imádtam a kalózos elemek keveredését a perzsa legendákkal, és nagyon jól áll a kötetnek a kincskeresés, illetve az is, hogy kicsit veszélyes.

A karakterek hol maguknak valóak, hol szerethetőek, hol pedig tele vannak humorral és szarkazmussal. Sosem tudhatod, hogy épp melyik oldalukat fogod ki, de az biztos, hogy egy percig sem unatkozol mellettük. Ahogy Amína összeszedte a legénységének a tagjait, már ebből következtetni lehet arra, hogy ha nem a cselekmény, akkor majd a karakterek szórakoztatni fognak, és ez így is lett.

S ha már a karakterek, akkor muszáj vagyok megemlíteni, hogy Amína asz-Sziráfi mennyire is egyedi. Nemcsak egy olyan nőről van szó, aki kalóz, ó nem, ő ennél sokkal, de sokkal több. Anyuka, aki bármit megtenne a gyermekéért, lány aki úgy óvja az édesanyját, ahogy tudja, és egyedülálló, hiszen többször is volt férjnél, de nem is ez az igazán érdekes benne, hanem az, hogy egy robusztus, magas nőről beszélünk, aki már bizony a negyvenes éveit tapossa, és emiatt kimagaslik a többi fantasy főhős közül.

Maga a cselekmény a végsőkig tele van izgalmakkal, és a legjobb hír, hogy ahogy az elején elkezdi a kalandot úgy a végére be is fejezi azt, és ad nekünk egy kerek egész történetet, nem kell várni a folytatásra, hogy mindent megtudjunk, mert az utolsó sorokkal szépen lezárja az adott kalandot. A különleges lények csak úgy hemzsegnek a kötet sorai között, akárcsak a mágia, és mire észbe kapsz már te is ott vagy képzeletben Amína hajóján, és együtt vágtok bele a veszedelmekbe, illetve kalandokba.

Egy nagyon intenzív olvasási élményt adott számomra az Amína asz-Sziráfit kalandjai, és alig várom, hogy még többet olvashassak ebből a világból. Nagyon kellett nekem ez a kalózos történet, tökéletes nyári olvasmány volt, és talán egy fokkal jobban is tetszett, mint a Dévábád-trilógia, hiszen ez az egész tengeres, kalandos, kalózos világ sokkal közelebb áll a szívemhez, ugyanakkor örülök, hogy az írónő nem szakadt el a gyökerektől, és egy olyan közegbe adaptálta be a perzsa (arab) mitológiát, amiben csak úgy sziporkázott, és általa egy valamivel átfogóbb képet is kaptam. Mindenképp azoknak ajánlanám, akik nem félnek a kalandoktól, és szívesen kihajóznának a nyílt vízre. Összességében egy nagyon ígéretes első rész az Amína asz-Sziráfi kalandjai, ami nem szűkölködik lehetőségekben, maga a világ is kellőképpen kidolgozott, és aprólékos, képes lettem volna csak a részletekben elveszni, illetve annyi csavar van a kötetben, hogy nem tudod hova kapd a fejed, és nem tudod, hogy mikor lesz a következő pillanat, amikor valami váratlan, vagy épp szórakoztató fog történni. Ha szereted a kalózok világát, én nem hagynám ki Shannon Chakraborty regényét.
"Hazugság hazugság hátán. De mégis, mit kellett volna mondanom? Nem az a szülők dolga, hogy megnyugtassák a gyerekeiket?"

"Nem akarom, hogy azt gondolja, csak mert lánynak született, nem lehetnek álmai."

"Van úgy, hogy az ember egy üldözési mániás méregkeverőt szeretne maga mellett tudni."

"Habár az istenfélő emberek szerint pénzzel nem lehet boldogságot venni, személyes élményeim alapján tanúsíthatom, hogy a szegénységgel pedig semmit sem."

" - Eszemben sincs büszkének lenni. - Igyekeztem bátornak tűnni. - Kalóz vagyok, nem valami hülye lovag."

"A férfiak könnyebben elfogadják, ha egy boszorkány szedte rá őket, mint ha egy nő járt túl az eszükön."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Raquel Vasquez Gilliland: A növénybűvölő (A növénybűvölő 1.)

"A dédnagynéném, Nadia szerint rossz ötlet visszautasítani egy kísértettől kapott ajándékot." * A ​legenda szerint a Flores csal...