2024. szeptember 16., hétfő

Amanda Glaze: Edie és Violet Bond második halála


"Violet késett."

*

Sacramento, ​1885. Edie és Violet Bond valóban tudja, mit rejt a halál – a tizenhét éves ikerlányok médiumok, akik anyjuk képességét örökölve képesek kapcsolatba lépni a Fátyollal, és az ott lévő, végső nyugtukat nem lelő szellemekkel. Azonban misztikus képességeik haszontalannak bizonyulnak, amikor anyjuk sokkoló halála után apjuk egy hírhedt elmegyógyintézetbe záratná őket, és az egyedüli kiútnak a szökés bizonyul. 
Menekülésük után Edie és Violet egy utazó spiritiszta társulathoz szegődik. A színésznők, költők és zenészek úgy tesznek, mintha szellemekkel lépnének kapcsolatba, olyan dolgokat kimondva, amikről a közvélekedés szerint fiatal hölgyek sohasem beszélhetnének. Ám amikor egy éjjel Violet fellépése balul sül el, egyedül Edie szerez tudomást arról, hogy egy szellem – ami megmagyarázhatatlan kapcsolatban áll édesanyjuk halálával –, átlépett az élők világába. 
Miközben Edie titkon anyja rejtélyes utolsó kliense után nyomoz, megtudja, hogy valaki médiumokra vadászik… és könnyen lehet, hogy ők lesznek a következő áldozatai. Csak egymásban bízva állíthatják meg a gyilkost, akit senki más nem gátolhat meg tervében, hogy kicselezze a halált. 
Lépj át a szellemek birodalmába ezzel az izgalmas, természetfeletti történettel a testvériségről és a női dacról, amelyet egy 19. században élt, valódi testvérpár ihletett. Az Edie és Violet Bond második halála tökéletes választás Kerri Maniscalco rajongói számára.


" - Nézzen rosszallóan, és mondjon valami gonoszat!"

Szeánszok? Médiumok? Szellemidézés? Lelkek átsegítése a Fátyol túloldalára? Elmegyógyintézet? Egy társulat, aki olyanokat foglalkoztat, akik érzékenyebbek az átlagnál a spirituális világra, illetve kapcsolatba tudnak lépni a még át nem kelt lelkekkel? Ez bizony mind megvan az Edie és Violet Bond második halálában. Őszintén számomra ez a regény egy hatalmas meglepetés. Nem tudtam, hogy mire számítsak, de nagyon bejött ez a sötétebb, borzongatóbb hangulat, és az a köd, ami a szememre ereszkedett, amíg olvastam.

Az Edie és Violet Bond második halála c. kötetben egy olyan természetfeletti regényt kaptam, ami tele van izgalmas pillanatokkal, egy cseppnyi veszéllyel, és hátborzongató, helyenként nagyon para jelenetekkel és eseményekkel. Akik szeretik a szellemes, lelkekről szóló történeteket azoknak igazi telitalálat lesz Amanda Glaze regénye. A meglepetés erejével engem sikeresen meggyőzött, és már ott egyértelmű volt számomra, hogy szeretni fogom, miután elolvastam az első fejezetet, mert már az tele van vibrálással és földöntúli energiákkal. A történet egy ikerpárról szól, akik kicsit sem hétköznapiak. Kapcsolatot tudnak létrehozni a szellemvilággal, ugyanakkor a múlt eseményei miatt menekülniük kell, és ez a veszélyfaktor csak még jobban felcsigázott. Adott Edie, akinek a szemszögéből olvashatjuk a regényt, illetve Violet, aki olyan mintha Edie ellentéte lenne. Sokkal energikusabb, sokkal színesebb közegben látja a világot, vakmerő, álmai és ambíciói vannak, amikért tesz, ugyanakkor az elején nem igazán volt szimpatikus számomra, mint karakter, de aztán a végére teljesebb megérett a jelleme a feladathoz, és Edie mellett őt is nagyon megkedveltem, de örülök, hogy Edie a narrátor, mert ennek a különleges, tökéletes őszi regénynek egy olyan elbeszélőre van szüksége, mint Edie Bond. Edie és Violet habár különböznek jellemben, mégis van köztük egy olyan szoros testvéri kapocs, amit imádtam.

A kötet hangulata baljós, tele van árnyakkal, ismeretlen tényezőkkel, szellemekkel és rejtéllyel. Edie szépen lassan, ahogy haladunk előre mindenre választ kap, megtudja, hogy mi is történt igazából a múltban az anyukájával, és azt is, hogy mi vezette el őket oda, ahol épp a kötet kezdésekor voltak. Érdekes volt látni, ahogy egyre jobban megnyílt előttünk, és már amikor bekerült a képbe Laws tudtam, hogy rá is érdemes lesz odafigyelni.

Az írónő stílusa nagyon gördülékeny, szépen fejezetről-fejezetre egyre jobban megszerettem azt, ahogy ír, ahogy viszi előre a cselekményt, és mutatja az utat. Attól sem félt, hogy az adott kor normáinak ellentmondva Edie-t felruházza olyan vágyakkal, ami a 19. század tájékán nem volt olyan szokványos, és végig azt mutatta nekünk, hogy Edie sokkal többre képes, mint amit nap, mint nap megmutat magából.

A történet érinti a nők sorsát, illetve a terror elmegyógyintézeteit is, ahol különféle kísérletek folytak, és ahova akár egy elcsépelt indokkal is bezárhattak valakit, elég volt rossz helyen lennie, vagy csak megvédenie a testi épségét. Ezeket a részeket elborzasztva olvastam, viszont az tény, hogy a hangulathoz nagyon illik, és szépen kiegészítette a médiumos szálat. Kéz a kézben járva fonta össze a két médium és az intézet sorsát, terrorral, és félelemmel ruházva fel azt.

A médiumos vonal mellett a gyógynövények, illetve ezek használata kapott nagyobb teret, aminek nagyon örültem, mert szívesen olvasok arról, hogy egyes növényeket hogyan is lehet felhasználni, és ezáltal mágikus is lett az Edie és Violet Bond második halála. Nemcsak a lelkeket hozta be az írónő a képbe, hanem a gyógynövények felhasználását, illetve a lélekvándorlást is, ami eddig ismeretlen terep volt előttem.

Tetszett, ahogy az egyes szituációkat megoldotta, és egyensúlyban tudta tartani az érdekes, információkkal teli részeket a hátborzongatóbb, titokzatosabb részekkel. S habár ez az első Amanda Glaze regénye, biztos vagyok benne, hogy szeretnék még olvasni az írónőtől, mert nagyon tetszett az Edie és Violet Bond második halála. Pont annyi misztikum van benne, mint amit szeretek, és annak különösen örülök, hogy egy cseppnyi romantika is szerepet kapott a végére.

A történet, ahogy haladunk előre úgy lesz egyre sötétebb, egyre komolyabb, és egyre több feszültség és titok kerül be a képbe. Szóba kerül az önfeláldozás, múltbéli cselekedetek kihatása a történet jelenére, illetve olyan eszközök, amik hol növelik a para hangulatot, hol pedig ontják magukból a különlegességet. Talán a legjobban paranormális részek tetszettek, és az, ahogy az írónő vezette végig a cselekményen Edie-t, de kicsit azt érzem, hogy Violet el lett hanyagolva és csak a végére mutatta meg, hogy benne is van spiritusz. Na meg a kialakult románc is aranyos volt Edie és Laws között. Halkan megjegyzem, hogy már az első pillanattól kezdve szerettem volna, ha valami kialakul közöttük, mert éreztem a kémiát, és a feszült hangulat nagyon jó volt közöttük. Élek-halok ezekért a pillanatokért, de tényleg. Sokáig kételkedtem, hogy fog e alakulni közöttük valami, vagy az írónő inkább a paranormális világra helyezi a hangsúlyt, illetve a nők helyzetére, de a megfelelő pillanatban megmentette a napot, és megadta azt, amire úgy vágytam. S habár ez az írónő debütáló regénye, amit én személy szerint nem éreztem, annyira jó volt a kötet dinamikája, és szépen össze van rakva az elejétől a végéig, emiatt én nagyon meg vagyok elégedve vele, és úgy érzem, hogy nem kap elég figyelmet ez a történet, pedig tökéletes olvasmány a spooky seasonre, illetve ha szeretted Sarah Penner A Londoni Szeánsz Társaságot, akkor az Edie és Violet Bond második halála is tetszeni fog.
"A gyásza őszintének tűnik. Mégis, kénytelen vagyok óvatosságra inteni, kedvesem."

" - Látod? Kézben tartja a dolgot. - Laws tett néhány lépést felé, és halkan folytatta: - Sikerülni fog, oké? Csak bízz bennem egy kicsit."

" - Az incidenst, amelyről beszél, megoldották. Maga a rendőrfőnök biztosított róla. Ne feledje, doktor, kötelességünk megtisztítani a lelket. Tisztítsa meg a lelket, és a test követni fogja."

" - Ő nem olyan, mint te vagy Violet. Nem tudta, hogyan térjen vissza. Edie, nálad vannak a gyógyfüveid?"

" - Azt mondtad, hogy megbízhatok benned, Laws Everett. Bizonyítsd be. Most.
Szemein átsuhant egy érzelem, amit a lány nem tudott beazonosítani. Aztán felemelte az állát.
- Figyelni fogok rá - jelentette ki ünnepélyes és halk hangon. - Figyelni foglak mindkettőtöket."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Raquel Vasquez Gilliland: A növénybűvölő (A növénybűvölő 1.)

"A dédnagynéném, Nadia szerint rossz ötlet visszautasítani egy kísértettől kapott ajándékot." * A ​legenda szerint a Flores csal...