2023. augusztus 11., péntek

Rácz-Stefán Tibor: Téged kérlek karácsonyra


"Farkasordító hideg van."

*

Hol van az a pont, amikor a hallgatás már fáj? 
Bence, a 17 éves focista évek óta egy súlyos titkot hordoz magában: a fiúk dobogtatják meg a szívét, különösen a helyes és kedves évfolyamtársa, Martin. 
 Bence úgy érzi, a titka és a ki nem mondott szavak felemésztik a lelkét. Az ünnep közeledtével karácsonyi fénybe öltözik a város, ő pedig mindennél jobban vágyik arra, hogy randira hívhassa Martint, és előbújhasson. Ám retteg attól, hogy az idős, konzervatív szülei és a nagymamája mit szólnának az igazsághoz, és miként bánnának vele a csapattársai és a legjobb barátja, Zalán… 
Honnan meríthetünk bátorságot, ha úgy érezzük, a félelem az úr? A szerelem elég erőt adhat ahhoz, hogy kiálljunk a világ elé? Két szó: Meleg vagyok. Ha kimondod, minden megváltozik? 
A Téged kérlek karácsonyra az év legromantikusabb coming out története, ami reménnyel tölti meg a szíved, és mosolyt csal az arcodra. Hagyd, hogy magával ragadjon!



"Csak arra kérlek, hogy amikor azt érzed, hogy már nem bírod tovább ezt a bizonytalanságot, állj ki magadért, mert a te érzéseid is legalább annyira számítanak, mint az övéi."

Rácz-Stefán Tibor az az író, akihez akkor fordulok, ha egy igazán életbevágó, mégis őszinte regényt szeretnék olvasni. Fénykoromban faltam a regényeit, aztán az évek során kicsit lemaradtam, de nagyon izgatott voltam, amikor az #olvasshazait projekt keretein belül lehetőségem adódott újból felfedezni az írásait. A kötet, mint arra a címe is sugall karácsonyi, de ez senkit se tévesszen meg, mivel augusztusban is ugyanúgy lehet élvezni, mint az ünnepek közeledtével.

Már az első fejezetek alatt egyből bedob minket a mélyvízbe, és bevezet minket Bence életébe, aki egy meleg srác, igen ám, de senki sem tudja róla, hogy az. Így indít a kötet, s már az elején felüti a fejét a titkolózás, és az ezzel járó kételyek. Vajon mit fognak szólni a többiek? A családja? A barátai? Elfogadják, vagy nem? Egy olyan élethelyzetbe csöppenünk, amiben Bence nem találja a helyét, nem érzi otthonosan magát a saját bőrébe, s legszívesebben önmaga lenne, ugyanakkor ott van benne a félsz is. Előbújni sosem egyszerű, viszont általa hatalmas kő gördülhet le a szívünkről, legyen akár pozitív vagy negatív a végeredmény. 

Bevallom, eleinte azt hittem, hogy elszoktam már ettől az ifjúsági színtértől, de meglehetősen izgalmas és kellően jól megírt ahhoz, hogy én is élvezni tudjam. Plusz pont jár azért, hogy végig őszinte a regény, és belengi a Tibire oly jellemző hangulat. Minden egyes regényében, amit eddig olvastam volt valami, ami megfogott, és a végsőkig ki is tartott. Végig fogta a kezem, és egyszer sem engedett el. A Téged kérlek karácsonyra után biztos vagyok benne, hogy fogok még olvasni tőle, és amilyen gyorsan csak tudom behozom a lemaradásomat.

Kételyekkel és félelemmel teli a Téged kérlek karácsonyra. Egy olyan kötet, ami a coming outra és a lehetséges kimenetelekre helyezi a hangsúlyt. Együttéreztem Bencével, hiszen elég határozottan tudja, hogy bizony az ő szívét nem a lányok dobogtatják meg, hanem a fiúk. Élethelyzete nehéz, hiszen fél teljesen önmaga lenni, ugyanakkor ott van benne a kétely, és a belső vívódás sem sokat segít a helyzetén. Akik hasonló dilemmával küzdenek, azoknak ismerős lehet az alapszituáció, és a gyötrelmes pillanatok is, a bizonytalanság kontra önmagam akarok lenni kettőssége. Nekem személy szerint eddig ez a Rácz-Stefán Tibor regény tetszett a legjobban, és nemcsak azért, mert úgy érzem, hogy igazán meg van érve a regény, hanem azért is, mert egy valós képet fest le, valós problémával, mégis úgy hiszem, hogy a coming outnak a mai világban már nem kéne akadályt jelentenie, mégis Tibi rávilágít a magyar valóság nehézségeire.

A kötet maga olvasmányos, nem viccelek, tényleg az, mert ahogy elkezded nem akarod, és úgy őszintén nem is tudod letenni. Megragad, és magadénak érzed Bence történetét. Drukkolsz neki, vele együtt félsz a sötétben, és az utolsó utáni pillanatban is még fogod a kezét. A coming outtal kapcsolatos gondolatok szerintem példaértékűek, és nem utolsó sorban szomorúak is, hiszen a gyűlölet és a másik nem elfogadása a mai napig probléma a világunkban.

Talán azért is annyira helytálló az ifjúsági közeg, mivel általánosságban tinédzser korban kerül elő először a szexualitás, a vonzódás és a nemi hovatartozás kérdése. Igazi küzdelem, amit csak tetéz a coming out félelme. Bence ezzel szemben mégis állja a sarat és megmutatja, hogy akkor lehetsz igazán boldog, ha önmagad vagy és nem másokért létezel, hanem a saját boldogságod miatt. Hiszen időskorodban sem azt fogod mesélni, hogy mi lett volna ha, hanem azt, hogy mi volt.

Összességében nagyon megszerettem ezt a regényt, amihez nagyban hozzájárult az írói stílus. Nemcsak leírta a mondatokat egymás után, hanem érzelmekkel ruházta fel azokat, és megmutatta, hogy mi minden lehet hatással egy ember életére és gondolkodására. Ami talán a legjobban tetszett benne az a kialakult kapcsolatok. Bence kapcsolata a szüleivel, Martinnal és a barátaival. Van valami különleges abban, ha olyan emberek veszik körül az embert, akikre támaszkodhat, akik azért szeretik, aki és nem azért, akinek kiadja magát. Nem feltétlenül kell beállni a sorba, és az sem probléma, ha más az ember. 

Tibi regénye megmutatja, hogy milyen egy szorongó tini élete, és milyen nehézségeket kell kiállnia LMBTQ emberként. Örülök, hogy megszületett ez a kötet, hiszen mindenkinek szüksége van arra, hogy láthassa magát, vagy egy hozzá hasonló embert könyvek szereplőiként is, úgy hogy ne mellékszereplők legyenek, hanem igenis lopják el a showt és mutassák meg, hogy a szeretet az szeretet, mindegy, hogy kit és hogyan szeretsz.

"Tényleg csak arról lenne szó, hogy valakinek ki kell állnia a fontos dolgokért? Hogy nem szabad hallgatnunk?"

"Gyűlölöm, hogy az ember zömében csak azt látja, amit észre akar venni."

"Anya lehalkítja a tévét, épp a reklám megy. Megszorítja a kezem, aztán megsimogatja a fél arcom. Belehajtom a fejem a tenyerébe, és hagyom, hogy egyetlen pillanatra átjárjon az a szeretet, amit ma annyira természetesnek veszek, holott tudom, egyszer bármit megadnék majd azért, hogy átéljem. Olyan ez, mint egy homokóra, peregnek a szemek, és félek, hogy egyszer mindezt elveszíthetem."

"A szombat után attól féltem jobban, hogy elveszítettem az esélyem a boldogságra. Hogy…elveszítettelek téged. És ez a félelem erősebb volt minden korábbinál."

"Szabad akarok lenni végre, és megnézni, hogy mi jót tartogat számomra a jövő."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...