2023. augusztus 20., vasárnap

Elle Cosimano: Finlay Donovan bedobja magát (Finlay Donovan 3.)


"- Engem ezért lesittelnek - csuklott el a férfi hangja a válaszfal túloldalán."

*

Pasik. ​Pelusok. És persze pisztolygolyók. Ki mondta, hogy az egyedülálló anyák nem tudnak bulizni? 
Finlay Donovan korábban is ült már nyakig a frászban – elvégre egy személyben írónő és a gyerekeit egyedül nevelő anyuka, aki számos hihetetlen oknál fogva különös tehetséggel szed ki bármiből és bárhonnan vérfoltokat –, de ilyennel még neki se volt eddig dolga. Miután bébiszitter-bűntársával, Veróval „véletlenül” legyaláztak egy szalonból „kölcsönvett” luxusautót, miközben Finlay volt férjének életét mentették meg, az orosz maffia gálánsan átvállalja a tartozásukat. És ezzel Finlay a nevezett maffia adósává válik. A börtöncellából is professzionálisan működő maffiavezér, Feliks feladatot ad neki: egy bérgyilkost kell megtalálnia, mielőtt még a rendőrség a nyomára bukkanna. 
A gond csak az, hogy a bérgyilkos talán maga is rendőr. Tiszta szerencse, hogy Nick, a dögös zsaru éppen ekkorra időzíti a civilek számára szervezett rendőrakadémiai hetet, így Finlay és Vero itt találja meg az ideális elvonulási lehetőséget Feliks és a vészesen közelgő kéziratleadási határidő kettős nyomása alól. Miközben úgy tesznek, mintha elmerülnének a lőfegyveroktatás és helyszínelési gyakorlatok – no meg a csábító nyomozóval végzett testközeli anyaggyűjtés – szépségeiben, igazából tiszta erőből azon vannak, hogy kiszimatolják, ki is a valódi bűnöző, hogy ezzel megszabaduljanak a maffia szorításából. És közben persze rutinosan kerülik el a rájuk leselkedőket, Vero múltjának felbukkanó árnyait, és birkóznak meg a szülői lét hétköznapi kihívásaival.


"Négy férfi meggyilkolásában és eltüntetésében vagyunk bűnrészesek, de végül Vero tangája miatt jutunk rács mögé."


Elle Cosimano újra megmutatta!! Egyszerűen képtelen vagyok nem szeretni ezeket a könyveket. Minden egyes kötettel egyre jobb és jobb lesz a sorozat. A Finlay Donovan bedobja magát kapcsán azt érzem, hogy végre az első két részben megismert szálak kezdenek összeérni, de még messze a vége, de addig megannyi "kalandban" és kétes szituációban lesz része Finlaynek és Veronak. Két hihetetlen nőszemély, akik megérik a pénzüket, de azért az írónőt sem kell félteni!!

Talán az egyik legszórakoztatóbb és legjobb cosy mystery, amit valaha olvastam. Nem vagyok a műfaj nagy rajongója, viszont az ilyen történetekért megéri olykor-olykor elmerülni egy-egy krimiben. A Finlay Donovan sorozat megnevetett, és rávesz arra, hogy befald a kötetet. Olyan régen szórakoztam ennyire jól könyvön. Balzsam a léleknek, és segít egy stresszes nap után ellazulni. Elle Cosimano könyveit nem kell, és nem is szabad komolyan venni, ő nem az az írónő, aki világmegváltó akar lenni, hanem szimplán szeretne néhány óra erejéig kikapcsolni, és merészebbnél merészebb szitukba sodorni Finlayt és Vero-t, akik még mindig megérik a pénzüket, és nincs olyan helyzet, amiből ne tudnák kivetekedni magukat. Ez a harmadik rész nekem Rendőrakadémia feelinges volt, ezért egy kicsit elkapott a nosztalgikus hangulat, hiszen apuval régen nagyon sokszor láttuk ezeket a filmeket, és mindig jól éreztük magunkat közben. A Finlay Donovan bedobja magát is egy ilyen hangulatba sodor, és megmutatja, hogy még van hova fejlődni, van még mit a tejbe aprítani és nincs olyan bűntény, ami alól ne tudna ez a két lökött nőszemély kibújni. A regény kezdése már rámutat arra, hogy bizony most sem fogunk unatkozni, és már ekkor felüti fejét a vidámság és a felcsóválás, hogy már megint mibe keverednek a karakterek, de pont ez a szerethető faktor a sorozat kapcsán. Végy egy bűntényt, adj hozzá két furfangos nőt, és voilá, kész is a Finlay Donovan sorozat!!

A bűntény, illetve gyilkosságok sora már az első részben, a Finlay Donovan ölni tudna alatt megadja, majd ezt tovább fűzve még mindig fontos tényezője a történetnek. Azt érzem, hogy még sokára lesz az, hogy tényleg lezárul, és elhárul a veszély, illetve a balszerencsés halálesetek sora is, de addig se féljünk, mert amíg ez bekövetkezik, addig Finlay a kezébe veszi a gyeplőt és megmutatja, hogy még nagyon az elején járunk a teljes történetnek.

Vannak a kötetben csavarok, viszont ezek nem olyan durvák, hogy ne lehetne kitalálni őket, illetve nem is érintenek annyira mélyen. Nem hökkentenek meg, ugyanakkor mindig jókor, jó helyen kerülnek be a képbe, és vagy veszélyt hordoznak magukkal. A súlyosabb jeleneteknél benned is felpörög az adrenalin, és a karakterekkel együtt izgulsz, hogy el ne kapjanak, és kikeveredj a slamasztikából, Őszintén bevallom, azt hittem, hogy a harmadik kötetre el fog fogyni a löket, de az az igazság, hogy ez a rész majdnem annyira tetszett, mint az első.

Habár veszélyes kalandokban lehet részünk, hála Finlaynek, azért Vero is rendesen beletesz a közösbe, és örültem, hogy a Finlay Donovan bedobja magát alatt valamivel többet tudunk meg róla, és arról, hogy mi is történet Marylandben, de még mindig azt érzem, hogy nem tudunk eleget, és Vero már magában elég érdekes ahhoz, hogy több szerepet kapjon. Mindig benne van a buliban, és miatta nem ülepszik le a cselekmény, ami egyébként végig izgalmas, néhol titokzatos, de az biztos, hogy szórakoztató és élvezetes.

Habár krimi címke van a könyvön moly szerint azért vígjáték elemek is vannak benne bőven. Sőt, javarészt ezek a viccesebb jelenetek ellensúlyozzák a krimis részeket, és emiatt könnyed, gyorsan olvasható és pörgős a kötet. Bravúrosan vannak keverve benne a műfajok, attól sem riad vissza, hogy zsánert (trope) tegyen bele, de örülök, hogy úgy ahogy, de sikerült lezárnia a szerelmi háromszöget benne, mert ez az egyik olyan zsáner, amivel szerintem bárkit ki lehetne kergetni a világból.

Ahhoz kétség sem fér, hogy egy igazán agyament történetet kaptunk most is, amihez jönnek a rendőr akadémiás jelenetek is. A bűn és a bűnüldözés szorosan követik egymást, ott vannak a rendőrök és az igazságszolgáltatás a bűn nyomában. Nem mondom azt, hogy ez a leghalálibb rész, mert nem, ugyanakkor úgy érzem, hogy valamivel azért komolyabb, mint az első volt. De nyugi, Finlay és Vero is ugyanolyan őrültek, ha nem még inkább azok, mint eddig voltak. Az biztos, hogy egyikre se bíznám rá az életemet.

Összességében egy szerethető harmadik részt kaptam, ami a hibái ellenére is könnyen olvasható, tökéletesen illik a sorozatba, hozza a megszokott hangulatot, és azt adja, amit vársz tőle. Kikapcsol és pont. Pörgős, mindig jár valamin az agya, és nem utolsó sorban valahogy a nagyon kemény részeket is segít elbagatelizálni, és kihozni belőlük használható információkat és jeleneteket. Elle Cosimano egy zseni, akinek soha nem szabad abbahagyni a Finlay Donovan sorozatot!! Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ezután, szóval csak remélni tudom, hogy nem kell majd olyan sokat várni a következő rész magyar megjelenésére, és azt is remélem, hogy még jó sok rész megírása tervben van. Nemcsak Finlay ért a kalamajkához, hanem Vero is, és tudnom kell, hogy mibe keverednek még bele, és mikor lesz az, hogy minden részlet a helyére pattan, és kiadja a teljes képet, ami egy véletlen balesetnek (halálesetnek) hála elindította Finlayt a "bűn" útján. A szerelmi része nem annyira hangsúlyos, de helyette kapunk egy lezárás félét, így a továbbiakban egy helyre fókuszálhat a figyelmünk, illetve Finlay figyelme, akinek hála soha nem unatkozunk. Ha te is szeretnéd megtudni, hogy milyen is egy szórakoztató krimi, vedd kézbe Elle Cosimano sorozatának eddig megjelent 3 részét, és kezdődjék a kaland!

"Az elmúlt három napban háromszor találkoztunk, és lett agyrázkódásom, leforráztál levessel, most pedig jó eséllyel össze is kell ölteni a homlokomat! Ha okom lenne azt hinni, hogy szándékosan akarsz kicsinálni, hát félnék tőled."

"Mire észbe kaptam, egy gyilkos szívének boncolgatásáról az én szívemre váltottunk, és ettől megfordult velem a világ, mintha felnyitottak volna, mindent kirámoltak volna belőlem, hogy tessék, pakoljak vissza szépen rendben."

"A tekintetünk összeakadt, és most először megvillant a szemében valami nyomozós. Reménykedtem, hogy ő nem látta meg az enyémben a jellegzetes bűnözői sötétséget."

"Vero döntését már nem lehetett megváltoztatni, a kocka el volt vetve. Csak annyit tehettem, hogy a lehető legnagyobb ívben elkerülöm Nicket."

"Még csak az év első havában jártunk, de én már a harmadik újévi fogadalmamat hajítottam a kukába, akár az olcsó bemattult pezsgőspoharat."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...