2022. november 5., szombat

Rachel Smythe: Lore Olympus - Olümposzi história 2.


"Halló?"

*

Tekints ​bele az istenek éjszakai életébe Rachel Smythe stílusos képregényében, mely kortárs környezetben gondolja újra a görög mitológia legismertebb történeteit! Amikor Perszephoné elhagyta a halandók síkját az Olümposzért, új életet akart kezdeni. Csillogó, új otthonának azonban sötét oldala is van – jó hírét kikezdi a pletyka, a beképzelt Apollón pedig alapjaiban rázza meg a biztonságba vetett hitét –, és a lány nehezen találja a helyét az istenek sebesen pörgő világában. Hádész is kizökkent egyensúlyából: próbál küzdeni a tavasz ifjú istennője iránti érzések ellen, miközben igyekszik megtartani magányos uralmát az Alvilág felett. Perszephoné és Hádész egyre közelebb kerülnek egymáshoz, de szembe kell nézniük a múltjukkal és a jelenükkel, hogy reményük lehessen egy jobb jövőre. Az Eisner-díjra jelölt webképregénynek ez a kiadása egy exkluzív történetet is tartalmaz, és a görög panteont egy rendkívül szellemes és romantikus képregényben repíti el a modern korba. A második kötet a Webtoon első számú képregényének, a Lore Olympusnak a 25–49. fejezeteit tartalmazza.

Amióta elolvastam a Lore Olympus első kötetét, azóta várom, hogy végre a kezembe foghassam a másodikat, és újra belecsöppenhessek Perszephoné és Hadész szerelmének a közepébe. Nem vagyok nagy képregény olvasó, ugyanakkor a Lore Olympus az egyik olyan, amiért egyenesen rajongok, és amivel nem tudok egyszerűen betelni. Nemcsak a képvilág kápráztat el, hanem a megjelenése, és a kivitelezése is. Szemet gyönyörködtető alkotás, ami szórakoztató és lebilincselő is egyben. A második rész, az elsőhöz hasonlóan igényes kiadás, minőségi textúrával, ami oldalról oldalról egyre jobban levesz a lábadról. Ha eddig féltél a képregény formátumtól, ne tedd, mert egy-egy kép többet mond minden szónál, és ez az Olümposzi história második részében sincs másképp.

Rekordidő alatt, talán fél óra volt, max. 40 perc mire a végére értem a képregénynek, amit kicsit sajnálok, mert nagyon imádtam. Perszephoné és Hádész még mindig hatalmas kedvenceim, az age gap rész nagyon viccesen jött ki, ott bevallom kicsit felnevettem, de alapjáraton szeretem, ahogy bénáznak. Megédesítik a lapokat, és mosolyt csalnak az arcomra. Mielőtt elolvastam volna ezt a második részt, tudni kell rólam, hogy Webtoonon követem az írónő munkásságát, de jobban szeretem könyv formátumban is pörgetni az oldalakat, mert van egy varázsa, amikor a kedvenc sztorid megelevenedik előtted és olvasás után az alkalmazás kilépése helyett fel tudod rakni a kicsikét a polcra, és akkor is gyönyörködni benne, amikor nem olvasod. A Lore Olypmus egy olyan képregény sorozat, ami minden egyes új résszel táplálja a megszállottságodat, és ami rávesz arra, hogy regények mellett képregényeket is olvass. S hogy ez miért is jó? Fejleszted önmagad, átlátod a szituációkat, olyan képességeket használsz közben, amit olvasásnál nem. Több dologra figyelsz közben, összekapcsolod a szövegeket az illusztrációkkal, és ha kell kiegészíted a látottakat. Sokkal többet tud adni, mintha csak a betűk lennének előtted. Vizuálisabb élmény, ami amellett, hogy ha jól van megrajzolva, gyönyörű, segít pörgősebben és gyorsabban haladni, úgy hogy minden egyes részlet megmarad benned, és örömmel veszed, ha te rakhatod össze a történéseket, és az apró jeleket. Mindenképp narratív élmény, ami nemcsak a szövegértést, de a sorok közötti olvasás készségét is fejleszti.

A látványvilágra, a cselekményre és a karakterekre fókuszálsz, és nem arra, hogy éppen mit olvastál, hanem hogy mit láttál, ezek milyen összefüggésben vannak egymással. A Lore Olypmus az egyik legkifejezőbb, legszebb képregény amihez eddig szerencsém volt, és amellett, hogy lélegzetelállító, szerethető és humoros is. Egy percig sem unatkozunk közbe, hiszen mindig történik valami, és percek alatt a elvarázsol. Én már csak emiatt is szeretem Rachel Smythe képregényét. Ha esetleg olyan témákat boncolgat egy-egy fejezet alatt, ami felkavaró lehet, akkor előre figyelmeztet, de ez a rész azt hiszem semmilyen felkavaró eseményt nem tartalmazott.

10 ok, amiért érdemes elolvasni a Lore Olympust:
1. Görög mitológiai világ elevenedik meg előttünk egy eddig nem látott formában
2. Gyorsabban és könnyedebben olvasható, mint egy regény 
3. Az illusztrációk elképesztően gyönyörűek, szinte már beszélnek 
4. Függőséget okoz, és nehéz kikerülni a bűvköréből
5. Bemutatja az alvilág ura és a tavasz istennőjének nem hétköznapi szerelmét
6. Szórakoztató párbeszédek repítenek végig a cselekményen - -> ergo végigmosolygod azt - - > boldogsághormon termelődik
7. Mozgalmas és sosem unalmas a cselekménye, mindig történik valami, ami mozgatja a szálakat és a karaktereket
8. Más istenek is tiszteletüket teszik, illetve közbeavatkozásuk által még sziporkázóbb lesz a történet 
9. Hádész, ugye nem vártad azt, hogy ő, pont ő nem lesz benne a 10 ok egyikébe? 
10. A stílusa megnyerő, a tartalma pedig megvesz magának kilóra 

Miután befejeztem, ami elég váratlanul ért, mert hát nagyon olvastam volna még tovább, csak annyi lebegett a szemeim előtt, hogy 1) hol a folytatás és 2) miért csak ennyit kaptam? Sokkal többre lenne szükségem, mert egyszerűen fantasztikus volt, és minden egyes percét imádtam, amit Hádésszal és Perszephonéval tölthettem. Ha összehasonlítanám az első résszel, akkor azt mondhatnám, hogy egy fokkal jobban tetszett, és van egy olyan érzésem, hogy ahogy haladunk előre a történetben ez lesz a természetes. Kötetről kötetre egyre izgalmasabb, és a dráma is kezdi kibontani a szárnyait. Alig várom a folytatást!

Összességében imádtam, és várom már azt a pillanatot, amikor újra elmerülhetek ebben az alvilági szerelmi történetben. A kiadvány ezúttal is minőségi, ami éke lesz a polcomnak, akárcsak az első rész. Ajánlom mindenkinek, aki szereti az újdonságokat és nem riad vissza a képregényes megoldástól sem. Ennek a kötetnek az előnyére válik, hogy nem regény, hiszen a betűk helyett bámulhatjuk a sokat mondó illusztrációkat. Csak ajánlani tudom! Szeressétek és olvassátok ti is Rachel Smythe fantasztikus alkotását! 


🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...