2024. június 18., kedd

Elise Kova: Air Awakens - Ébredő szél (Ébredő szél 1.)


"A nyári viharok gyakori vendégek voltak a fővárosban."

*

A ​lassan kibontakozó románc és az elemi mágia rajongóinak íródott Ébredő szél egy olyan világban játszódik, ahol a hatalom legkisebb ígérete is intrikák és vágyak kereszttüzébe kerül. 
Vhalla Yarl könyvári tanoncból válik nagy hatalmú varázslónővé, és egy olyan románcba keveredik, amelynek hevessége csak az újonnan felfedezett erejéhez mérhető. 
A Solaris Birodalomnak már csak egyetlen királyságot kell meghódítania a kontinens feletti teljes uralomért, de a visszahúzódó Vhalla Yarlban szunnyadó, nemzedékek óta nem látott elemi mágia megfordíthatja a háború menetét. 
Vhallát kis kora óta arra tanították, hogy tartsa távol magát a Varázslók Tornyától, a titokzatos mágikus testvériségtől, így könyvekkel körülvéve, békében élte hétköznapjait. De amikor tudtán kívül megmenti az egyik legnagyobb hatalmú varázsló, Aldrik koronaherceg életét, önkéntelenül is részesévé válik ennek a világnak. Súlyos döntés előtt áll: elfogadja varázstudását és a vele járó felelősséget, vagy kiirtja magából a mágiát, és visszatér a korábbi életéhez. 
Veszedelmes erők feszülnek egymásnak az árnyak között – vajon Vhallának milyen árat kell fizetnie a habozásáért?


" - Te vagy az a lány, Vhalla, akiről rögtön tudni, hogy különleges. Annyira, hogy az ember szinte meg sem mer érinteni, mert fél, hogy összetörsz."

Elise Kova neve nem ismeretlen előttem, már többször is szembejöttek velem a regényei, viszont csak most vágtam bele a fejszémet a munkásságába, és milyen jól tettem. Nagyon jól esett az Ébredő szél, és alig várom, hogy többet tudhassak meg erről a világról, Aldrik hercegről, na meg persze Vhalláról és a képességéről. Ha te is szeretted az ATLA (Avatar: Az utolsó léghajlító) világát, akkor ne hagyd ki ezt a lebilincselő ifjúsági fantasyt.

Az Ébredő szél eleinte kicsit furcsa volt, kellett egy kis idő mire hozzászoktam az írónő stílusához, magához a világhoz, és Vhalla karakteréhez, de amint ez megtörtént egyszerűen nem lehetett kivenni a könyvet a kezeim közül, mert nem volt más vágyam, mint olvasni, és szó szerint befaltam a sorokat. Olyan érzés olvasni az Ébredő szelet, mintha felültem volna egy hullámvasútra, és hagytam volna neki, hogy akkor taszítson le a mélybe, amikor a legkevésbé számítanék rá. Ifjúsági fantasy, tele mágiával, elementális erővel, hercegekkel, könyvekkel, döntésekkel és egy csepp romantikával. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy merre fog alakulni a történet és a remek kezdés után vajon képes lesz e továbbra is fenntartani a figyelmem, és bebizonyítani azt, hogy miért is esett ennyire jól az olvasása. Vhalla egy nagyon kedvelhető karakter, aki igaz, hogy néha túl hiszékeny, kicsit butácska, de hiszem, hogy változni fog, és felnő a feladatához. Már az első fejezetek után megmutatja magát, azt hogy érdemes lesz rá odafigyelni, és ha nem is mindig értettem egyet a döntéseivel, attól még ugyanúgy végigizgultam a kötetet, és drukkoltam neki, hogy sikerüljön önmagára találnia, és felnőni a rá szabott feladathoz. Úgy nagyjából a kötet felénél éreztem azt vele kapcsolatban, hogy kezd kinőni a gyermeki bájból, és olyannak látja a világot, amilyen.

Az írónő stílusa és a történet gördülékenysége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ennyire élvezhető, olvasmányos és letehetetlen legyen a kötet. Úgy érzem, hogy pont jókor talált meg magának, és ezzel azt hiszem egy új kedvenc sorozatom is született. Az ifjúsági fantasy rajongói egyenesen imádni fogják Elise Kova sorozatát!!

Mint már említettem, Vhalla a főszereplő, ő az, akinek a szemszögéből, és nézőpontjából átélhetjük a cselekményt. A kötet elején egy könyvtárban segédkezik, s ez is indítja el az útján. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően derül fény a képességére, s ha nem is tudunk meg sokat a Széljárókról még így is temérdek információval gazdagodhatunk a mágia meglétét illetően. Egy pontig Vhalla élete olyan volt, mintha a Levegő népének az egyik templomában segédkezett volna, és ez az érzés sokáig megmaradt.

Vhalla mellett két herceg is fontosabb szerepet kap. Míg Aldrik kevésbé bontakozik ki, addig ő az, aki nagyobb benyomást tesz ránk. Vele szemben Baldair úgy érzem, hogy csak azért került elő, hogy kicsit felpörgesse az eseményeket és Vhallát a megfelelő irányba terelje. Viszont így sem bánom a jelenlétét, mert miatta egészen izgalmas és érdekes fejezetekben lehetett részem.

Habár nagyon eltérnek egymástól, én mégis szerettem mind Aldrikot, s mind Baldairt, hiszen hercegekhez képest jóval közelebb érzi őket az ember magához, mint azt alapesetben tennék. Mellettük vannak még további mellékkarakterek is, akik hozzájárulnak az eseményekhez, ugyanakkor Vhalla, Aldrik és Baldair a legfontosabbak.

Nem tudom, hogy szándékos volt e, de van egy enyhe szerelmi háromszög feeleingje a kötetnek, viszont hálisten nem helyez nagy hangsúlyt rá az írónő. Az érzelmek, illetve a romantikus vonal is egészen elenyésző, és megmarad az ifjúsági vonalon, viszont van egy olyan érzésem, hogy ez nem lesz mindig így, hiszen egy viszonylag hosszabb sorozatról beszélünk, és már Vhalla az Ébredő szél alatt is 17-18 evés.

Ami magát a cselekményt illeti a maga lassú medrében folyt, és innen bontakozott ki, viszont még mindig egy sorozat első részéről van szó, és szerintem pont jó volt az, hogy nem adott annyit, és hagyta, hogy az információk útközben ragadjanak ránk, és úgy nyerjenek értelmet az elrejtett apróságok. A mágia, mint központi elem nekem baromira bejött, imádtam azokat a részeket, amikben ezek kerültek elő, és még ha nem is éreztem azt, hogy mindig történik valami, akkor is szerettem olvasni, és nagyon örülök, hogy elhozta nekünk ezt a sorozatot a kiadó. Fiatalabb olvasóknak is teljes szívvel tudom ajánlani, és remélem, hogy másnak is legalább annyira fog tetszeni, mint ahogy nekem tetszett. Összességében egy jó kis első részt kaptam, érdekes karakterekkel, még érdekesebb világfelépítéssel, brutális utolsó fejezetekkel, véletlen egybeesésekkel, politikával, barátsággal, élvezhető világfelépítéssel és karakterfejlődéssel, ami már az első rész végén elkezdte bontogatni a szárnyait. Vhalla a tökéletes Ébredő szél főhősnője, akinek még nagyon sok megpróbáltatásban lesz része, de nagyon várom, hogy még többet láthassak ebből a világból, és tűkön ülve várom a folytatást. Ha szereted az ifjúsági fantasyt és az elementális mágiát, akkor ne hagyd ki Elise Kova Ébredő szél sorozatának első részét az Air Awakenst.
"Vhalla feje csak úgy zsongott. A világ látszólag a feje tetejére állt, és egyre kevésbé értette, mi folyik körülötte."

"Ő, aki sosem volt több egy lelkes könyvmolynál, olyasmit birtokolt, amiért királyok gyilkoltak"

"Tudom, hogy azt szeretnéd, azt kívánod, hogy az egész világot pergamenre lehessen vetni, hogy két könyvborító közé zárjuk. Sajnos rám esett a kellemetlen feladat, hogy közöljem: a dolgok nem így működnek."

"Az a varázsló leszel, aki életeket menthetne, de inkább senkiként akar tovább élni? Ha valakit felnyársal egy kard, a kardot hibáztatod, vagy a lovagot, aki forgatja?"

"A jó emberek között az ártatlanság álcáját viselő gonosztevők is rejtőznek"



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Amanda Glaze: Edie és Violet Bond második halála

"Violet késett." * Sacramento, ​1885. Edie és Violet Bond valóban tudja, mit rejt a halál – a tizenhét éves ikerlányok médiumok,...