2024. június 9., vasárnap

Annabel Monaghan: Nora kilép a forgatókönyvből


" Hollywood ma idejön."

*

Nora ​életét hamarosan elejétől végéig újra kell írni… 
Nora Hamilton bárkinél jobban ismeri a szerelem képletét. Forgatókönyvíró egy romantikus tévécsatornánál, úgyhogy ez a munkája. Amikor az ingyenélő férje lelép, és egyedül hagyja őt a két gyerekkel, Nora pénzre váltja a házasság csődjét: megírja élete legjobb forgatókönyvét. 
Elképedten értesül, hogy mozifilmet készítenek a forgatókönyvéből, amit ráadásul az eredeti helyszínen, Nora százéves házában forgatnak le. A mihaszna férj szerepét a Bolygó Legszexibb Pasijára, Leo Vance-re osztják, és ezzel Nora élete mindenestül a feje tetejére áll. 
A forgatás végeztével a stáb összepakol, Leót viszont Nora egy fél üveg tequila társaságában a verandán találja. A férfi napi ezer dollárt fizet, ha maradhat még egy hétig. A plusz hétezer dollár kimondottan jól jönne Norának, de nem is ezért egyezik bele, hanem mert látja Leo tekintetében: erre most tényleg szüksége van. 
Egy hét sok vagy kevés? Arra elég, hogy valakibe beleszeress. És arra is, hogy összetörd a szíved. 
A Nora kilép a forgatókönyvből a legjobb fajta szerelmi történet – tele van melegséggel, szellemességgel és bölcsességgel. Nem hiányzik belőle a való világ, ahol dolgozni kell, gyereket nevelni, és minden felnőtt valami csomagot cipel magával. Nora és Leo számára a szerelem nagyobb sztori, mint egy szélesvásznú mozifilm.


"Ha vállalod, hogy nem vagy tökéletes, az élet könnyebbé válik."

Már két éve az eredeti megjelenés előtt volt szerencsém olvasni ezt a könyvet. Akkor nagyon imádtam, így baromi kíváncsi voltam, hogy vajon a magyar fordítás is tetszene e, és határozottan igen, mert sikerült újra beleszeretnem ebbe a szívet melengető történetbe, ami a maga rövidségével képes volt órákig kikapcsolni. Nagyon szeretem a small town romance típusú könyveket, na meg a hollywoodi románcokat is, így nálam Annabel Monaghan regénye telitalálat.

Mindenki ismeri azokat a filmeket, amiben a híres, hollywoodi színész beleszeret az egyszerű földi halandóba, na a Nora kilép a forgatókönyvből is ilyen. Viszont a karakterek középkorúak, már van egy leélt élet mögöttük, és felelősséggel tartoznak a szeretteikért. Nora egy nagyon szimpatikus anyuka két gyerkőccel, míg Leo az ügyeletes szívtipró, aki mindenkit le tud venni a lábáról egyetlen mosollyal. A történet velük, illetve egy forgatással kezdődik, ami nemcsak Nora életét változtatja meg, hanem Leo-ét is. Olyan volt olvasni Nora és Leo történetét, mintha egy Hallmark-filmet néztem volna híres színészekkel, második esélyekkel és kisvárosi romantikával felturbózva. Míg a második esélyekért nem vagyok oda, addig egy kisvárosi románccal le lehet venni a lábamról. És a Nora kilép a forgatókönyvből egy olyan történet, ami maximálisan meggyőzött másodjára is, és alig várom, hogy még többet olvashassak az írónőtől. Úgy érzem, hogy nemcsak nekem, de másoknak is szüksége van/volt arra, hogy hallják Nora történetét, és merjenek lépni. Mint említettem Nora a főszereplőnk, aki amellett, hogy édesanya forgatókönyvíró, aki a TRC-nek ír, azaz egy romantikus tv csatornának, és a fő profilja a romantikus, ezen belül is a bugyuta romantikus filmek, ugyanakkor a Nora kilép a forgatókönyvből egy mélabúsabb, életközelibb valóságot filmesít meg, ami egyben Nora búcsúja is a volt férjétől, Bentől. A romantika, mint műfaj végig uralkodik, és apró mozzanatokkal hoz még többet ki magából, nem véletlenül szerettem annyira ezt a romantikus és szívet melengető történetet.

Annabel Monaghan kötete nemcsak egy filmes románc, oh nem, ennél jóval több. Egy esély a szerelemre, kilépés a komfortzónából és rátalálás önmagunkra, hiszen nem áll meg azután sem az élet, hogy valakinek gyermekei vannak, és erre a legjobb példa Nora. A személyisége, a karaktere és az egész lénye annyira megkapó, közvetlen, emiatt nagyon könnyen együtt lehet érezni vele, és maximálisan tudjuk utálni Bent, ugyanakkor drukkolunk is Leonak, hogy ne rontsa el.

Szóval igen, a Nora kilép a forgatókönyvből az igaz szerelemről szól, és nem arról, amit a filmvásznon is láthatunk, hanem arról, ami a való életben zajlik, amikben vannak bukkanók, ígéretek, csalódások, talpraállás és megannyi édes pillanat. Imádtam olvasni, és nem csak azért, mert rövid volt és könnyen emészthető, kis könnyed olvasmány, hanem azért is, mert a szerző hangja erős volt, és nem félt valódi érzéseket, kétségeket és ígéreteket mutatni.

A karakterek, a cselekmény és az egész történet nagyon szerethető. Nemcsak Nora gyerekei fogják belopni magukat a szívedbe hanem Leo is, aki annak ellenére, hogy híres, nem tartja magát elég jónak, és valahol könnyű átérezni a helyzetét, hiszen olyan könnyű elveszíteni önmagunkat, ha belekerülünk egy olyan örvénybe, ami nem akar elengedni, és ami ott van, hogy lehúzzon a legváratlanabb pillanatokban.

Újabban egyre több kisvárosi románcot olvasok, ugyanakkor a Nora kilép a forgatókönyvből az egyik legjobb amit olvastam, persze csak a Knockemout és Eden család sorozatok után, mert azok a small town romance-ok atyjai annyira jók. Annabel Monaghan írása egyszerre volt pörgős, és kicsit fájdalmas a múlt és a jelen összefüggései és párhuzamai miatt.

Úgy érzem, hogy habár Nora egy igencsak bizalmatlan karakter, mégis ilyennek kellett lennie. Jó volt, hogy az írónő nem lökte egyből az ölébe a boldogságot, még akkor is, ha azt szerettem volna, és mindkét felet megdolgoztatta. Hol a bizonytalanság magjait vetette el, hol pedig a kétségét, és pont emiatt oly letehetetlen, mert egyszerűen tudnod kell, hogy mi Nora és Leo sorsa, vagy hogy egyáltalán lehet e közös jövője egy kisvárosi anyukának és egy híres színésznek.

Az írónő nem szán könnyű sorsot Noranak, hiszen már egy házasság ott van a háta mögött, a gyerekei és az élet, amit Ben távozása után kellett elrendeznie, a folytonos csalódásról nem is beszélve. Leo ezzel szemben újra önmagára talál, és nemcsak neki lesz menedéke Laurel Ridge, hanem nekem is. Imádnék akár csak egy hétvégére is, de kiruccanni egy Laurel Ridge-hez hasonló helyre, ahol megelevenedhetne előttem Nora és Leo második esély szerelme. A Nora kilép a forgatókönyvből tipikusan az a kötet, amiben mindenkinek, legyél híres, vagy éppen forgatókönyvíró megadatik a boldogság. Megmutatja, hogy bárki kaphat második esélyt, legyen az Leo, a híres színész, vagy Nora, az elvált anyuka, aki már egyszer megégette magát a szerelem oltárán. A szerelem és a boldogság mindenkire vár, és talán ez a legnagyobb mondanivalója is a történetnek. Összességében én nagyon szerettem ezt a könyvet, másodjára sem volt kevésbé jó, mint első olvasásra, és pont annyi komolyság van a kötetben, mint amire szüksége volt. Biztos vagyok benne, hogy ha ezentúl kiülök reggelente a teraszra napfelkeltét nézni, akkor Nora és Leo fog róla eszembe jutni, és az, hogy mindenkire ott vár a boldogság. Ha egy könnyed, kis nyári olvasmányra vágysz, ami tele van gyerek zsivajjal, programokkal, hétköznapi dolgokkal és egy híres és sármos színésszel, akkor olvasd el Annabel Monaghan Nora kilép a forgatókönyvből c. regényét!!
"A legtrükkösebb része annak, ha anya vagy, különösen, ha egyedülálló anya vagy, hogy tudod, mikor szabad szétesni."

"Kinyúlt pulcsimat a hálóingemre húzom, és kimegyek a kávémmal a verandára. Csodálatos! Az ég ragyogó rózsaszín."

" - Menjünk innen, mielőtt valami kínos dolgot csinálok!"

"És a kirakós utolsó darabja: Leo szíve is összetört."

"Mi van, ha azzal, hogy megírom, megszabadulhatnék tőle, és többé nem rágódnék rajta? Mi lenne, ha kiírhatnám magamból, és megtalálnám a kiutat ebből a gödörből?"

"Néha elfelejtem, hogy az élet nem egy mozifilm."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Amanda Glaze: Edie és Violet Bond második halála

"Violet késett." * Sacramento, ​1885. Edie és Violet Bond valóban tudja, mit rejt a halál – a tizenhét éves ikerlányok médiumok,...