2023. október 2., hétfő

Karen Lynch: Rendíthetetlen (Rendíthetetlen 1.)


" A fülemhez emelte az ajkát, szavaitól pedig a rettegés újabb hulláma kerített hatalmába."

*

Sara ​Grey élete tíz éve romokban hever, amióta brutálisan meggyilkolták az apját. Immár tizenhét esztendős, de a borzalmas nap emléke nem hagyja nyugodni, és megszállottan próbál értelmet találni a történtekben. Élete titkokkal teli, családja és barátai mit sem sejtenek az őt körülvevő természetfeletti világról és a lány misztikus képességéről. 
Apja halálának okait kutatva Sara olyan kockázatokat vállal, amelyekkel nemcsak magát, hanem barátait is veszélybe sodorja, és egy szadista vámpír figyelmét is felkelti. A sors az útjába veti Nikolast, a harcost, aki fenekestől felforgatja Sara világát, és akkor is megvédi a lányt, ha az a háta közepére sem kívánja. 
A vérszomjas vámpír célkeresztjébe kerülő Sara kezéből lassan kicsúszik a gyeplő. Miután ráébred, hogy barátainak is bőven akadnak rejtegetnivalóik, úgy dönt, lerántja magáról a leplet. Mindig is roppant önálló volt, ám ezúttal a túlélés érdekében meg kell nyílnia mások előtt, és fel kell tárnia legbensőbb titkait. És meg kell tanulnia bíznia abban, aki egyedüliként képes áttörni a Sarát körülvevő erős falakat. Karen Lynch romantikus természetfeletti regénysorozata az elmúlt évtized egyik legnagyobb könyvsikere, amelyből tévésorozat készül.


" - Mi van, ha azt mondom, több ezer fajta démon létezik, és egyikük a vámpír?"


A paranormális urban fantasy  mindig is a szívem csücske lesz, és az biztos, hogy nehéz olyan történetet írni, ami ezen belül ne tetszene. Imádom, de tényleg imádom a paranormális lényeket, legyen az vámpír, vérfarkas, démon, troll vagy nimfa. Szerencsére a Rendíthetetlenben minden van, ami egy valamire való urban fantasyhez kell! Olyan, mintha az Árnyvadász világ találkozott volna a Buffy, a vámpírok rémével Karen Lynch lebilincselő sorozatában. Tudom, hogy ez még csak az első rész volt, de izgatottan várom a többit, mert engem megvett magának kilóra.

A helyszín New Hastings, egy csendes kisváros, ahol látszólag semmi érdemleges nem történik egészen addig, amíg egy nap minden a feje tetejére áll. Sara eddig is tudta, hogy létezik az emberek világától eltérő természetfeletti világ, de amint úgy igazán tiszteletét teszik a különféle lények lesz csak igazán érdekes, veszélyes és akciódús a történet. A kötet úgy kezdődik, hogy már az első fejezet alatt megismerteti Sara képességét, viszont arra a kérdésre, hogy micsoda is ő csak a kötet végén kapunk választ. Több, mint egy lány. Több, mint egy egyszerű halandó, mégis amikor a vámpírok, démonvadászok és vérfarkasok színre lépnek, mondhatjuk azt, hogy úgy igazán elszabadul a pokol, és megmutatja mennyire kemény is ez a világ. Hogy a vámpírok szörnyetegek, akik vérre mennek és nem érdekli őket semmi sem. Képzeljétek el Jamest a Twilightból, és megvan a Karen Lynch által megálmodott világ vámpírjainak alapja. Vérszomjasak, igazi gyilkológépek, akiknek semmi sem szent, és addig mennek a préda után, amíg győzelemmel nem zárul a hajsza. Aztán ott vannak a vérfarkasok, akik végig New Hastingsben lapultak, Sara mégsem tudott róluk. A démonvadászok pedig úgy érzem már csak hab volt a tortán. Miattuk, emiatt a hármas miatt borul fel a világ és indul be a Rendíthetetlen. Eredetileg 10 éve jelent meg, ez látszik és érződik is rajta, viszont talán pont emiatt fog el a nosztalgikus érzés, amikor a vámpíros könyvek a világkorukat élték, és hiába ez a 10 év, most 2023-ban is épp olyan izgalmas, mint az eredeti megjelenésekor lehetett.

Az írásmód gördülékeny, emiatt ha megfog magának a történet képes vagy órák alatt bedarálni, és semmi sem tántoríthat el attól, hogy részese legyél Sara történetének, ami még csak most kezdődik. Még az út elején járunk, ugyanakkor már most kecsegtető, amerre visz. Az írónő próbálja szépen sorban adagolni az újdonságokat, az információkat, hogy egyszerre ne legyen túl sok, és közben érezteti is, hogy habár már most látszik a világnak a felépítése, még sok mindent nem tudunk.

A fülszöveg igazán kecsegtető, de ami megfog magának az a karakterek, és az akcióban gazdag, lebilincselő jelenetek. Arról nem is beszélve, hogy a természetfeletti világ java részét felsorakoztatja és a már említettek mellett kapunk boszorkányt, trollokat, impeket, és mindent amit el tudsz képzelni. Tökéletes olvasmány őszre! Már csak azért is, mert nekem valamiért ilyenkor jobban csúsznak a mindenféle lényekkel teli olvasmányok. A hangulat adja magát, már csak meg kell ragadnod a lehetőséget, és belépni a Rendíthetetlen világába.

Sara egy erős, ugyanakkor olyan karakter, aki csak úgy vonzza a bajt és a véres, olykor halálos kimenetelű eseményeket. És ezekből a jelenetekből van is bőven a Rendíthetetlenben. Ugyanakkor nehéz sorsot szánt neki az írónő, majd amikor azt hinné az ember, már eleget gyötörte még jobban megforgatja benne a kést, és veszélyes jelenetből még veszélyesebb jelenetbe taszítja. Az biztos, hogy Karen Lynch nem kíméli, de a többieket sem.

A found family zsánerért repes a szívem, mert egy nagyon jó bandát sikerült összehozni. Khm... Roland, Peter, Remy...Egy olyan választott családét, ahol kiállnak a másikért, ahol mindegy, hogy vakmerő voltál e vagy hülyeséget csináltál, akkor is van helyed és támogatnak. A vérfarkasok nálam vitték a pálmát, és szívesen olvastam volna még a falkáról, illetve arról, hogy mégis hogyan kerültek New Hastingsbe.

Mellettük a démonvadászok azok, akik érdekesebbek, s hiába hittem azt, hogy majd a vámpírok (én balga) lesznek a kedvenceim, pont, hogy a vadászok, a mohirik azok, akikről még többet és többet akarok tudni. A létezésük egy apró szeletét mutatja meg az írónő, de nekem kell az egész torta, és van egy olyan érzésem, már csak a kötet vége miatt is, hogy a következő részben, a Rejtekben még jó sokat fognak szerepelni, és jobban átláthatjuk majd az életüket, illetve a működésüket.

A karakterek mellett a világ és annak felépítése dominál. Egy nagyon jól összerakott, kidolgozott világgal van dolgunk, ami a komolyság mellett a diákok vakmerőségét is tartalmazza. Végig erősen rezonál, majd a végén üt még egy nagyot a történet. Azt éreztem olvasás közben, hogy szinte olyan, mintha én is a részese lennék a cselekménynek, és végig a partvonalról szurkolnék Saranak, aki egy igazán erős női hősnő. Csodálatos karakterfejlődésen megy keresztül, ami miatt nem is lehetnék boldogabb.

A kötet címkéi szerint egy romantikus paranormális természetfeletti regénysorozat első része a Rendíthetetlen, ugyanakkor romantikát még csak nyomokban sem tartalmaz az első rész, vagyis én nem fedeztem fel benne, de az a helyzet, hogy úgy igazán nem is hiányzik belőle, hiszen végre egy sorozat, ahol slow burn módon alakulnak ki az érzelmek, és lehet, hogy csak a harmadik részben lesz nagyobb szerepük *chefs kiss*. Inkább arra épít, hogy megismerd az alapszituációt, a szabályokat, a lényeket, Sara múltját, ami ha szabad megjegyeznem eléggé felkavarja azt a bizonyos vizet, továbbá utalásokat tesz a folytatásra. Felépíti az alapot, hogy aztán a második részben még többet tudjon adni nekünk. Biztos vagyok benne, hogy a végén a romantika is kialakul, de a Rendíthetetlenben ha erre vártok, ne tegyétek. Az első perctől kezdve olyan, mintha egy rég szeretett világba csöppentem volna bele, holott ez az első alkalom, hogy találkoztam az írónő regényével. Ha neked is hiányzik a vámpírok kultusza, az hogy tele legyen az olvasmányod természetfeletti lényekkel, akkor ne habozz, mert Karen Lynch sorozata neked való!! Izgalmas, veszélyes, harcokkal teli, természetfeletti lényektől hemzsegő lebilincselő olvasmány, ami képes hajnalig fenntartani!!

"Abban a pillanatban megtudtam, mit érez az egér, amikor a kígyó szemébe néz. Tudja, itt a vég, de lebénítja a félelem."

" A kabátomat nem láttam, de tudtam, hogy megszaggatta egy krokotta. Először vámpírok, aztán mutáns hiénák. Ha ez így megy tovább, nem marad ruhám."

" - Előlem menekülhetsz, de az igazság elől nem. A vérfarkasok nem tudnak örökké megvédeni, előbb-utóbb el kell hagynod a várost. Mihez kezdesz akkor?"

"Hogyan lehet elmondani a szeretteinknek, hogy a világ nem az, aminek látszik, és létezik egy természetfeletti világ, amelynek nem szabadna léteznie?"

"Már többször is láttam dühösnek, ám ezúttal zabolátlan harag sütött a szeméből. Ismertem Nikolast, az embert, de most a démonharcos állt előttem, és a démon tombolt."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...