2023. október 18., szerda

Finy Petra: Almás pite


" Brúnó és Betti épp egy-egy könyvet bújt a könyvtárban. "

*

Mesék ​családi ünnepekről és együttlétekről 
Együtt lenni jó. Családi körben pedig a legjobb. Mi is lenne velünk közös ünnepek, szívmelengető rítusok és hagyományok nélkül? A húsvétban, karácsonyban, egy születésnapban vagy anyák napi ünnepségben nem is maga az ünnep a legszebb, hanem az, hogy egymást inspiráljuk derűnkkel, életszeretetünkkel. 
Brúnóék családjában szinte mindenkinek van valami vicces hobbija vagy hóbortja, ezért náluk még emlékezetesebb a közös ünneplés. Náluk egy családi ünnep során előfordulhat, hogy a nagymama búvárkodni kezd, húsvéti tojás helyett a kertben sünit találnak, a nagypapáról kiderül, tud villamost vezetni. 
Az Almás pite című mesekönyv úgy mutatja be a családi ünnepeket, hogy közben végig arra helyezi a hangsúlyt: lehet bármilyen zűrös is a körülöttünk lévő világ, történjen bármennyi rossz dolog is otthonunk falain kívül, a család ereje és vidámsága mindenen átsegít. Főként, ha akad egy frissen sült almás pite, amiben a hozzánk közelállók összes szeretete benne van. A történeteket Bogdán Viki lélekemelő illusztrációi keltik életre.



"Persze a legeslegfinomabb étel a világon mégiscsak a sok-sok szeretettel sütött almás pite."


Az Almás pite egy szeretettel teli, a végletekig aranyos és tanulságos mesék gyűjteménye. A kötetben megismerhetjük a Virág családot, a szokásaikat és azt, hogy miért is ennyire izgalmas az életük. Szinte mindig történik velük valami, legyen az éppen egy régóta vágyott nyaralás vagy családi körben eltöltött idő. Az biztos, hogy velük nem unalmas az élet, és Petrának hála te is a részese lehetsz ennek a családnak. Legyen az egy piknik, ünnepség vagy csak egy családi összejövetel, de a Virág család tárt karokkal vár. 

Egy igazán szeretetre méltó családról van szó, akik összefognak, nem hagyják cserben a másikat és mindig kitalálnak valamit azért, hogy ne legyenek unalmasak a hétköznapjaik, persze ebben a csenevész Huppancs kutya is közrejátszik, aki nélkül nem lenne ennyire szórakoztató az Almás pite. Arról nem is beszélve, hogy kellő figyelmet szentelnek a másiknak, és megbeszélik a problémákat is. 

Alapvetően az Almás pite kicsiknek szól, viszont ha nincs a családban kisgyerek, akkor is lehet élvezni. Én speciel a nyuszimmal olvastam ennek hiányában, nem mondom, hogy élvezte, mert nehezen marad nyugton, de az biztos, hogy megnyugtatta a hangom, amíg felolvastam neki ezt a csodás mesék gyűjteményét. És akárcsak Huppancs kutya, úgy ő sem maradhatott ki a mókából. Összesen 15 mesét tartalmaz Finy Petra írása, s ezek a mesék mind rövidek, alig pár oldalasak, viszont így is sokat nyújtanak ahhoz képest, hogy ilyen rövid a terjedelmük. Minden egyes történetben van tanulság, szeretet, családi összetartozás és élmények, amik megszínesítik az oldalakat és még inkább összekovácsolják a Virág családot. Nekem a legjobban a Nagyi búvár lesz... tetszett, mivel hozzám is közel állnak a tengeri élőlények és maga a tenger is. A mesék rövidsége miatt abszolút gyerekbarát történetekről van szó, amiket a kicsik is könnyen értelmezhetnek és befogadhatnak. Habár látszólag könnyedek, mégis olyan témákat érintenek, amik aztán egy életen át elkísérnek. Sok tanulságot tartalmaznak, és felhívják a figyelmet a család és a szeretet erejére. A legfontosabb dologra a világon, hiszen szeretet nélkül sehol nem lennénk.

A Virág család élete nemcsak móka és kacagás, viszont minden helyzetből képesek a legjobbat kihozni. Minden problémára találnak megoldást, és a lehető legtöbbet hozzák ki magukból. Kedvesek, segítőkészek és náluk tényleg a család az első. Nemcsak a szűk családra helyezik a hangsúlyt, hanem a gondoskodásuk másokra is kiterjed. Legyen az egy kiscsibe vagy valaki a balettóráról.

Ahogy a legtöbb mese, úgy Finy Petráé is illusztrált, amihez Bogdán Viki készítette a rajzokat. Ezek az illusztrációk tökéletesen illenek a tanulságos vagy éppen aranyos, szívetmelengető történetekhez, és nagyon szépek, miattuk lesz színesebb és a kicsiknek még befogadhatóbb ez a gyűjtemény. Egyszerűen jó érzés fellapozni, és elmerülni a rajzok aprólékosságában és abban, hogy mennyire tökéletesen is illenek a történethez.

Az Almás pite olyan akár a névadó sütemény. Édes, tele van boldogsággal, kellemes pillanatokat idéz fel, és nem egyszer nevettet meg olvasás közben. Igazán nosztalgikus élményt nyújt, és biztos vagyok benne, hogy a kicsiknek nagyon fog tetszeni Petra írása. Mind a hangnem, a stílus és a történetek lágysága tökéletes a fiatalabb korosztály számára.

"Egyszóval Nagypapa nemcsak egy könyvtárban dolgozott, de otthon is különleges könyvtára volt."

"Nagyiék kertje nem volt túl nagy, a közepén egy terebélyes almafa állt."

" - A mi családi formánk a szeretet. Azzal pedig a legrosszabb helyzetből is ki lehet evickélni - egészítette ki Anya."

" - Mi a hosszú szerelem titka? - tette fel a kérdést Brúnó"

"Huppancs kutyát láthatóan a rántott csirkecombok izgatták a legjobban.
Érthetetlen nyugtalanság lett úrrá rajta, amikor úgy érezte, nem ő van a középpontban, és ilyenkor bizony néha rosszalkodott."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...