2023. október 17., kedd

Deanna Raybourn: Bérgyilkosok veszélyes korban


" - Anyám mindig azt mondta, hogy nincs annál közönségesebb, mint ha az ember felszakadt szemű harisnyában mászkál - méregette Helen rosszallóan Billie lábát."

*

A ​Múzeum fedőnevű szervezet bérgyilkosok elit hálózatát foglalja magában. Az Eredetvizsgálat részlegük jelöli ki a célpontokat. A Beszerzések garantálja a szükséges eszközöket. Az Időszaki kiállítások kezeli az épp rendelkezésre álló erőforrásokat. 
Az Igazgatótanács hozza a döntéseket, és lendíti mozgásba az eseményeket. Billie, Mary Alice, Helen és Natalie negyven évig dolgozott a hálózatnak, és iktattak ki célszemélyeket a világ minden pontján. A módszereik mára jobbára elavultak, de ők nem érzik még, hogy eljött volna a nyugdíjazásuk ideje. Pláne nem akkor, amikor ez valójában a likvidálásukat jelenti, azon a búcsúajándéknak szánt, fényűző hajóúton, amire a munkáltatójuk fizette be őket. 
A négy operatív ügynök pedig nem szeretne idő előtt távozni az élők sorából, ezért saját magukat mentve összeállnak egy utolsó küldetésre. Egy küldetésre, ahol senki és semmi nem állhat útjukba. Lehet ugyanis, hogy mind betöltötték már a hatvanat, de továbbra is ugyanolyan halálosak, mint fénykorukban. Deanna Raybourn regénye változatos helyszíneken játszódó, izgalmas bevetésekkel tarkított történet, és egyben elgondolkodtató szembenézés az öregedéssel. 
A Bérgyilkosok veszélyes korban a New York Times bestseller listáján nyitott, jelölték a thrillerirodalom egyik legnevesebbnek számító díjára, a Barryre, illetve az olvasók beszavazták a Goodreads könyves közösségi oldal legjobb tíz thrillere közé a megjelenése évében.


" - Ó, ez jófajta cucc - állapította meg. - Szóval az a kis pöcs arra készült, hogy felrobbantsa a hajót... velünk együtt."


Nem tudtam csak úgy elmenni a Magnólia könyvek újdonsága mellett, hiszen az utóbbi időben nagyon ráfüggtem a thrillerekre, főleg ősszel szeretem olvasni őket és a Bérgyilkosok veszélyes korban már a fülszövegével sejteti, hogy valami nagyon különlegeset ad. Tipikusan az a könyv, amit magaddal viszel utazáshoz, és addig nem rakod le, amíg a végére nem érsz. Utoljára talán a Vera Wong's Unsolicited Advice for Murderers kapcsán éreztem hasonlóan, ami szintén egy izgalmas thriller a javából.

A Bérgyilkosok veszélyes korban 4 idős asszonyról szól, akik úgy töltötték az életüket, hogy majd 40 évig bérgyilkosok voltak, és így tengették a mindennapjaikat. A kötet váltakozik a jelen és a múlt között, javarészt a jelenre összpontosít, ide irányul a legtöbb figyelem, de azért néha visszakacsintgat a múltba is. Ez a négy idős nő Mary Alice, Helen, Billie és Natalie. A történet egésze Billie szemszögéből játszódik, ő az aki végignavigál minket a cselekményen, és ő az, akinek jobban beleláthatunk a múltjába, a kapcsolataiba, illetve a személyiségébe. Úgy érzem, hogy négyőjük közül ő a legmegfelelőbb személy arra, hogy általa mi is átéljük a Bérgyilkosok veszélyes korbant. Okos, ha kell ravasz, de megvan benne a kellő megfontoltság is ahhoz, hogy hibák nélkül el tudja végezni a feladatát. A történet maga ott kezdődik, amikor már nyugdíjba vonulnak ezek a hölgyek, és a jól megérdemelt pihenésüket töltenék, ha a Múzeum nem akarná megölni őket 40 kemény évig tartó munka után. Senkit se tévesszen meg az, hogy a főszereplőink hatvan évesek, mivel a legtöbbször úgy mozognak és cselekszenek, mint a 20 vagy 30 évesek. Deanna Raybourn nagyon jól eltalálta a személyiségüket, azt, hogy mind a négyen más és más karakterek, mégis összefogja őket a bérgyilkosi munka, és a megannyi kioltott élet. Míg az első fejezetekben bevezet a cselekménybe a kötet, addig a többiben megmutatja, hogy mitől is döglik a légy, és miért jelölték számos díjra a kötetet.

Igazából nemcsak kíváncsi voltam a kötetre, hanem nagy elvárásaim is voltak, hiszen, ha thriller, akkor igazán jónak kell lennie úgy, hogy közben legyen egyénisége és mondanivalója is a történetnek. Deanna Raybourn egy igazán szórakoztató, izgalmas, ugyanakkor ízig-vérig thrillert adott, ami az első oldalaktól kezdve az utolsóig a markában tartott. Maga az írásmód nagyon jó, csak úgy falod az oldalakat, az írónő stílusa humoros, és megadja a thrillerek oly vágyott hangulatát.

Ha az első fejezet nem is nyeri el a tetszésedet, akkor is érdemes egy esélyt adni a Bérgyilkosok veszélyes korban c. kötetnek, mert miután beindulnak az események képtelenség letenni. Velem ez történt, de valahol nem is akartam, hogy vége legyen, hiszen nem egy sorozat első részéről van szó, hanem egy önálló, standalone kötetről. Ha ilyesmire vágysz, akkor a Bérgyilkosok veszélyes korban a tökéletes választás.

De lássuk mit is ad a történet. Első körben négy egyéniséget, akik ennél különbözőek nem is lehetnének, mégis nagyon jól működnek csapatban. Egy megoldásra váró "munkát". Gyilkosságokat. A gyilkosságokhoz vezető utat. Visszatekintést a múltba. Valamilyen szinten karakterrajzot. Árulást. Akciót. Veszélyes jeleneteket. Izgalmat. Meglepő találkozásokat. Titkokat. És végül, de nem utolsó sorban adrenalint. Hiába idősek a karakterek, megmutatják, hogy mennyi mindenre is képesek.

A négy főszereplő közül Billie lett a kedvencem, emiatt nagyon örülök, hogy az ő szemszögéből íródott a történet, hiszen a négy nő közül ő az egyik legszimpatikusabb, akivel habár nem bánt kegyesen az élet, végig hű marad önmagához, és a legveszélyesebb helyzetekben is képes józanul gondolkodni, és megtenni azt, amit meg kell tenni. A múltbeli látogatások azért is fontosak, mert a jelenhez kapcsoló információkat, illetve kapcsolati szálakat adnak. Teljes mértékben összhangban mozognak az időbeli események, mind a múlt, s a jelen valamilyen hatást, illetve tudást ad az adott szituációra nézve.

Nem mondhatnám, hogy olvastam már bérgyilkosokról szóló történetet úgy, hogy az ő szemszögükből játszódjon az egész cselekmény, viszont a Bérgyilkosok veszélyes korban nagyon élvezetes, tökéletes őszi olvasmány. Pont annyi brutalitás, halál és vér van benne, mint amire szükséged van. Se több, se kevesebb, s habár bérgyilkosokról beszélünk eléggé nehéz volt attól elvonatkoztatni, hogy bűnt követnek el, hiszen ölni bűncselekmény, mégis drukkolsz nekik, hogy a küldetésük végére érjenek, és sikerrel járjanak.

Összességében a Bérgyilkosok veszélyes korban egy végső küldetés, ami leszámol a Múzeum igazgatótanácsával, akik vérdíjat tűztek ki a nyugdíjba vonult bérgyilkosokra. Végig ez vezeti a cselekményt, ez adja meg a kezdő löketet és a küldetés magját, miszerint vagy ők vesznek oda, vagy pedig a társaság vezetői. Egyes gyilkosságok kreatívabbak, mint a többi, viszont mindegyiken látszik, hogy alapos megfontolás, illetve közbenjárás kellett ahhoz, hogy ennyire hihető legyen az írónő által megálmodott cselekmény, és a végkimenetel is. Határozattan kellemes olvasási élményt nyújt, egyes részeknél azt is mondhatnám, hogy visszanyal az a bizonyos fagyi, és megkavarja a vizet, máshol pedig megmutatja, hogy kellő motivációval bármi elérhető. A Bérgyilkosok veszélyes korban egy igazán lebilincselő, gyorsan kiolvasható történet, ami kellően előtérbe hozza a barátság, a humor és a feszültséggel teli thrillerek világát. Ez az első Deanna Raybourn regényem, viszont biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó, mert nagyon jó volt, és szívesen olvasnék még hasonló regényeket tőle. Ha te is szereted a különlegesebb thrillereket, akkor a Bérgyilkosok veszélyes korbant se hagyd ki!

" - Én elképzelni sem tudom, hogy mi lennél, ha nem az, ami voltál. Mindnyájan gyilkosok vagyunk, de te a gyilkosok királynője vagy - emelte poharát koccintásra."

" - Így igaz. Bérgyilkosok vagyunk. 1979-ben szerveztek be minket. Egy kis nemzetközi szervezetnek dolgozunk. Nem kormányügynökségnek."

" - A Múzeum egy nemzetközi bérgyilkosszövetkezet - válaszolta Mary Alice szárazon. - Nem arról híres, hogy a vezetői túl nagy jelentőséget tulajdonítanának az ártatlanság vélelmének."

" - Ez úgy néz ki, mint az Én Kicsi Pónim gyilkossági terve - jegyezte meg Mary Alice. - Jézusom, az csillámpor?"

" - Tudod - folytattam könnyedén -, mindig is érdekelt a kérdés, hogy tényleg annyira kiborultál-e, amikor kikosaraztalak. Kicsit arra számítottam, hogy üldözni fogsz a szerelmeddel, és akaratom ellenére is oltár elé rángatsz majd. De nem ez történt."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...