2023. október 4., szerda

Julia Dippel: Viharos lég (Izara 3.)


"Nyári estéhez képest szokatlanul rövid volt a Gomorrha előtt várakozók sora."

*

Ha ​az őrjítő csendtől nincs menekvés, talán a bosszú adhat megnyugvást, és ha a véggel kell szembenézni, a vihar hozhat feltámadást. 
Ari biztos benne, hogy örökre elvesztette Luciant, ezért a felelős felkutatására indul, hogy bosszút álljon szerelméért. Nemides, Lucian apja az első számú gyanúsítottja, a hatalmas démon viszont nem hagyja, hogy sarokba szorítsák. Ari újra és újra zsákutcába fut, ezért kénytelen Tristantól is segítséget kérni. Azonban ez a kapcsolat az Omega vezetőjével nem marad következmények nélkül. 
Ráadásul egy veszélyes brachion is Ari nyomába ered, egy régi ismerős, aki teljesen felforgatja a lány életét. Az igazság keresése során félelmetes titkokra derül fény, Arinak pedig mérlegelnie kell, mekkora árat hajlandó fizetni azért, hogy megmentse a barátait. 
Julia Dippel Izara-sorozata az elmúlt évek legnépszerűbb német ifjúságiregény-ciklusa. Első része, Az örök tűz megjelenése után elnyerte a legjobb német nyelvű elsőkönyvesnek járó díjat. 
A sorozat harmadik része, a Viharos lég meglepetésekkel teli, fordulatokban gazdag folytatása a történetnek.


" - Szerelem és gyűlölet, nagyon közel állnak egymáshoz, és hamarosan teljesen elveszíti az érzelmei feletti irányítást."


A sorozat második részének a vége miatt úgy éreztem, hogy kell egy kis szünet, és csak utána leszek képes folytatni, mert valljuk be, akik olvasták már, azok tudják, de akik még nem, nos hát szerintem elég annyit mondani, hogy sokkoló. Számítottam rá, hogy csak ideig-óráig lesz igaz a második rész vége közben kialakult állapot, viszont nem éreztem elég erősnek magam ahhoz, hogy hamarabb kézbe vegyem a Viharos lég kötetét. Julia Dippel nagyon jól játszik a meglepetés erejével, illetve a szívbemarkoló események megteremtésével. Akik arra számítanak, hogy a harmadik rész kevésbé veszélyes, illetve lenyugszanak a kedélyek, azokat el kell keserítsem, mert a harmadik rész talán az eddigi legizgalmasabb része a sorozatnak.

Akik, úgy mint én azt hitték, hogy Lucian lesz a főszereplője, a narrátora ennek a résznek azokat ismét el kell keserítsem, mert Ari története folytatódik, hiába van Lucian a borítón. Amit egyébként nem bánok, mert Ari egy igencsak érdekes narratíva. Az első két részben felfedezte önmagát, a harmadikban pedig már azt is láthatjuk, hogy mire képes, hogy mennyire erős és mindenféle túlzás nélkül mondhatom azt, hogy a Viharos lég letaglóz. Olyan szinten izgalmas, veszélyes hogy arra nincsenek szavak. Tele van indulatokkal, bosszúval, meglepő eseményekkel és tettekkel, amik viszik előre a cselekményt, továbbá egyre csak adnak hozzá, és a végén olyan batyu kerekedik, ami tele van minden földi jóval. Az első két részt is szerettem, de ez a harmadik eddig a kedvencem. Meg is szorongat minket az írónő, meg szépen át is ver, plusz elhúzza előttünk a mézes madzagot, és alig várja, hogy bepalizzon minket. Tökéletes folytatás, ami még több Belt ad, és megmutatja Lucian egy új oldalát. Egy olyan oldalt, amit a második rész után olvasni fájdalmas, ugyanakkor a remény hal meg utoljára, és végig bizakodunk abban, hogy csak egy rossz tréfa legyen az írónő részéről Lucian és Ari kapcsolatának felégetése, és reménykedünk benne, hogy még nincs minden veszve. Amit már az első könyv alatt elvetett magokat, azt itt szépen öntözgeti, és alig várja, hogy úgy igazán megmutathassa mire is képes.

A kötet első fele, ami az érzelmeket illeti kicsinál, már csak azért is, mert Lucian nem az, aki az első két részben volt, igazi brachionként viselkedik, bunkó, és nem az, akit megismertünk. Ari szíve és lelke darabokban, de nemcsak az övé, hanem az enyém is, mert fájdalmas, amit velük tett az írónő. Aztán szépen lassan újra egymásra találnak és arra is van esély, hogy talán nem babrál ki többé velük az írónő, de már előre félek a negyedik rész miatt. MERT NEM LEHET AZ A VÉGE, AMI!!

Ari igazi, erős női karakter, aki felnőtt a feladatához, nem adja fel, harcol és akkor is újra és újra feláll, amikor tudja, hogy esélye sincs, mégis küzd és magához mérten a legtöbbet hozza ki önmagából. Nagyon kedvelhető karakter, aki tökéletes alanya az Izara sorozatnak. Erős, viszont nem túl erős. Makacs, néha szemtelen, de helyén van a szíve, és ha fallal is veti körbe magát tudja mikor kell szépen leengedni ezeket a falakat, és beengedni a másikat.

Lucian sokáig nem bukkan fel, de amikor igen, akkor felbolygatja az állóvizet, és mindent a feje tetejére állít. Még mindig nem az a Lucian, akit megismertünk és megszerettünk, viszont jó irányba halad afelé, hogy az legyen. A "kislány" - os részektől még mindig kivagyok, úgy vigyorogtam, mint valami idióta, de imádom a párosukat, na meg Luciant is, legyen az, aki szerelmes Ariba, vagy a brachion, akinek fogalma sincs erről az érzésről.

A kis csapatot még mindig imádom, s habár Bellel kezd egyre jobb lenni a viszonyom, az tagadhatatlan, hogy hatalmas forma, de néha azért meg tudnám folytani egy kanál vízben. Aki még sokat emel a kötet színvonalán az Victorius. Haláli egy fazon, akit nem lehet megunni, és aki a beszédével képes bárkinek a hasában lyukat beszélni, mégis az egyik legkiemelkedőbb figurája az Izara könyveknek. Keveset szerepel, de amikor igen, akkor biztos, hogy valami hihetetlent fog mondani, vagy tenni.

Maga a cselekmény hihetetlenül fordulatos, szinte minden oldalon történik valami. Ha nem harc üt ki, akkor felbukkan egy karakter, aki felborzolja a kedélyeket. A harcok és a véresebb jelenetek brutálisak, kegyetlenek, és egy pontos össze is törnek. Úgy utálom, amikor kapunk egy szerethető új karaktert, majd még el sem érünk a kötet végére, és kinyírja az írónő!! Ennél kegyetlenebb dolgot nem is csinálhatott volna. Teljesen összetört.

De emellett a történet nagyon is olvastatja magát, gördülékeny a sztori, és hiába egy fél tégla szinte észre sem veszed, mert alig várod, hogy a végére érj. Még mindig azt mondom, hogy ha szereted az Árnyvadász világot, akkor adj esélyt Julia Dippel Izara sorozatának is!! Az írónő egy igazi érzelmi manipulátor, mert végig játszadozik veled, de ígérem, hogy megéri. Érdekesek a karakterek, egyedi a történet, és képes egyik pillanatról a másikra fájdalmat okozni. Most mondjam azt, hogy a kötet befejezése megint összetört és kell egy kis idő, amíg teljesen összeszedem magam, és képes leszek kézbe venni a negyedik részt? Kevés sorozat képes erre, de ez a német fantasy az egyik ilyen!! Arról nem is beszélve, hogy a rejtélyek, amik folyamatosan, szinte meghatározhatatlan időközönként jönnek elő újból és újból felborítják a rendet, és kész káoszt hagynak maguk után!! A Viharos lég maga az öröm és a bánat egyesülése. Hol boldogságba taszít minket, hol pedig kiveszi ezt belőlünk, és marad a bánat, na meg a fájdalom. Érzelmileg brutál erős, zsepit készítsetek be, és számítsatok arra, hogy nagyon gyorsan be fog darálni titeket a történet, ugyanakkor lesznek olyan részek, amiknél meg kell állni, kifújni a levegőt és újult erővel belevetni magatokat a történés magjába. Az örök tűz nemcsak Izara bensőjében ég, hanem a sorozat minden egyes részében is!!

" - Én meg azt hittem, hogy a boszorkányok kerek szemüveget hordanak és villámalakú sebhely van a homlokukon. De hát, az élet tele van csalódással."

 " - Amikor Lucian meghalt, a világ másik végén is éreztem a fájdalmadat. Ezért jöttem vissza aznap délután a Líceumba, bár megesküdtem, hogy távol maradok tőled. Azóta mindennap érzem, hogy szenvedsz. Minden átkozott nap arra emlékeztet, hogy mennyire szeretted őt."

"Tétovázás nélkül vágta bele az aziamot a hasamba. A penge könnyedén vágta át az izmokat, az inakat és a belső szerveket. De én úgy éreztem, mintha egyenesen a szívembe fúródott volna."

" - Ari, el sem tudom képzelni, min mehettél keresztül - finom ráncok jelentek meg a szeme körül. - Talán egy kicsit örülök is, hogy nem emlékszem semmire ezen a napon. Nem hiszem, hogy uralkodni tudnék a dühömön, ha...
A hangja elhalt, de jól tudtam, mire gondol.
- ... ha még mindig szeretsz?"

" - Ha valaki megölte volna a páromat, én valószínűleg az egész világot porrá zúztam volna."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...