2020. március 11., szerda

Palotás Petra: Igazgyöngyök


"Szeretem az őszt, ahogy méltóságteljesen átveszi a hatalmat az elhervadt nyár után."

*

Lélekmelengető történetek az ezerarcú szeretetről

Ki ne szeretne a rohanó, kapkodó világunkban olykor megpihenni néhány pillanatra, hogy egy csésze forró tea társaságában elmerüljön egy könyv lapjai között? Ez a kötet több tucatnyi, érzelmekkel teli novellát köt csokorba: melegséget, mosolyt vagy éppen könnyeket fakasztó írásokat, olyan érzelemkovácsoló történeteket, amelyeket a valós élet ihletett. Születésnapok, szentesték, szerelmek vagy éppen végső búcsúk… Remény, öröm, megbocsátás, vágy vagy akár félelem…

Palotás Petra jól ismert, kifinomult és érzelmes stílusában olyan hétköznapi csodákat, gondolatokat és pillanatképeket hoz el legújabb művében az olvasóknak, amelyek, mint a tenger mélyén lapuló igazgyöngyök, csak arra várnak, hogy megmutathassák a szépségüket.


Nem ez az első olvasásom az írónőtől, de mégis van benne valami egészen különleges, ami megmelengeti még a legzordabb és legfagyosabb szíveket is. 41 történet a szeretetről és annak értékéről. Nem csalódtam az írónőben, hol elvarázsolt, hol ráébresztett a valóságra, s hol keményen a szemem előtt az elmúlás fájdalmáról írt. Nemcsak egy egyszerű novelláskötettel van dolgunk, hiszen ahogy a cím is mutatja Igazgyöngyökkel van dolgunk. Egyetlen dolgot hiányoltam csak, az pedig a tartalomjegyzék. De még így is azt mondhatom, hogy varázslatos perceket okozott és van Petrának egy sajátos varázsa, ami leveszi az olvasókat a lábukról. Köszönöm az élményt és az érzéseket, amiket kiváltott belőlem.

Akkor is?

Erős kezdés, egy szívszorító kérdéssel, ami végig a középpontban van és eköré is épül a novella mondanivalója. Bensőséges kapcsolat anya és gyermeke között az általános iskolai szurkálódások közepette. Nemcsak megadja a kellő hangulatot, de el is gondolkodtat és biztos vagyok benne, hogy úgy mint nekem másoknak is megfordult az a bizonyos kérdés a fejében. És igen, akkor is... Nem kell feltenni a kérdést ahhoz, hogy tudjuk a választ.

Ráadás

Szíven talált ez a kis szösszenet. Nemcsak szomorúságot kaptam tőle, de ígéretet és meleg, boldog pillanatokat is. Két lélek egymásra találását. Két szomorú, gyászoló lélek útját, hiszen az élet sosem áll meg és nekünk kell tennünk azért, hogy boldogok legyünk és, hogy ne egyedül töltsük az éveinket.

Fogyókúra

Mi nők sose voltunk és talán sose leszünk elégedettek azzal, amit a természettől kaptunk, ezért is kellene minden nőnek elolvasni ezt a novellát. Nemcsak tudatébresztő, de az arcunkba is tolja, hogy nem a kilóink határozzák meg, hogy szépek és boldogok vagyunk e, hanem mi magunk. Hiába sovány valaki, ha nem boldog. Hiába fordulnak utána a férfiak, ha nem boldog. Legtöbbször a saját boldogságunk útjában mi magunk állunk, s erre hívja fel a figyelmet gyermeki könnyedséggel.

Osztálytalálkozó

Sokkoló. Egyáltalán nem erre számítottam, megrengetett és leesett az állam. Számítottam rá, hogy valami ilyesmi lesz a végkimenet, de basszus, rendesen odavágott.

Az esernyő

Megmelengette a szívemet. Bevallom a végére kicsit bekönnyeztem annyira idilli és megérdemelt volt a novella lezárása. És ahhoz képest, hogy csak pár oldal az egész, fontos mondanivalót is tartalmaz. Ha eléggé szeretnél valamit és teszel is érte és ez másoknak is feltűnik, hamarabb elérheted az áhítat tárgyát, mintha hisztiznél és ki lennél akadva, hogy nem lehet a tiéd.

A 139-es busz

Akik közlekedtek már huzamosabb ideig busszal, vagy vonattal fiatalkorukban azoknak biztos van hasonlóan aranyos történetük, amikor beleszerettek valakibe az utazás alatt. Na ez a novella ebbe az időbe vezet vissza minket minden bájával, sorstalanságával és reménytelenségével. Nemcsak aranyos volt, de meg is nevettetett és a vége... Mindenképp megéri elővenni, ha úgy érezzük kilátástalan a helyzet és kell egy kezdőlöket, ami elindít minket az úton.

A sakktábla

Szívig hatoló kedves történet, nemcsak ereje, de mondanivalója is van. Először még nem tudtam, hogy mire is megy ki a játék, majd egyre jobban tudatosult bennem, s a végére már azt éreztem, hogy csordultig teltem szeretettel és a szívem is nagyot dobbant a lezárás végett. Szívmelengető történet, ami a ködös és szürke hétköznapokat is felrázza.

A húsvéti nyúl

Aranyos, gyermekded történet tele a gyermeki ártatlanság légkörével és szeretetével. Újra gyereknek éreztem magam, amíg olvastam. Újra elöntött a húsvéti nyúl iránti izgalmam, s újra a kertben éreztem magam, ahogy keresem a nyuszi által eldugott tojásokat. Egy mítoszt rombol le, de a maga gyengédségével és kedvességével. Tele van szeretettel és hiúsággal. Ezt a novellát az ünnep közeledtével is biztosan újból elő fogom venni.

Téliszalámi

Egy kedves gesztus, egy élettörténet, egy szó. Minden, amit tudnod kell azt megmutatja a Téliszalámi novella. Boldog perceket hoz, örömet csal és könnyeket fakaszt. Megtelik a szíved jósággal és tenni akarással. Nemcsak elbűvöl, de rá is ébreszt a valóságra, s más szemmel nézel majd az emberekre és ha hiszed, ha nem de előtted is lepereg az életed, eszedbe jut majd, hogy vajon neked is nehéz lesz? Lesz e veled valaki, aki támogat? Akinek fontos, hogy apró örömöket szerezzen neked?

A molylepke és a kandeláber

Istenem, hát ez valami eszméletlenül cuki novella lett. Van benne minden. Egy adag gyermeki báj, szerelem, cukiság. Nemcsak átvitt értelemben értelmezhető, hanem szó szerint is. Egyfajta kapocs, ami töretlen és nehéz elszakítani egymástól. Az biztos, hogy ezután másképp fogok nézni mindenre, és más megvilágításban fogom látni a dolgokat. Nem kell nagy, világmegmozgató dolgokra gondolni. Palotás Petra egy egyszerű mozzanatból, gondolatból is képes maradandót alkotni.


Se több, se kevesebb

Két eszme egymással szemben állása. A modern idők és a megszokott, már jól ismert elvárások harca. Nem a mai világban játszódik, hanem a múltban, mégis fontos mondanivalója van, úgy mint Petra összes többi novellájának, hiszen ezek tanulságos kis szösszenetek, amik felnyitják az ember szemét és szépséggel, kedvességgel és bölcsességgel látják el az olvasót.

A karácsonyfa

Karácsonyi hangulattal, a szeretet ünnepével átitatott novella, tele szeretettel és a már annyiszor emlegetett tenni akarással. Újból megmutatja Petra, hogy egy csenevész, senkinek sem kellő fával is milyen remek, szívet melengető sztorit lehet írni, ami tökéletes kelléke lehet a nagy karácsonyi készülődésnek és a szeretet ünnepének.

Fontos mondanivaló

Szerintem ez a legviccesebb az összes novella közül. Fanyar humorral átitatott, mulatságos történet. Azért azt sajnálom, hogy ilyen rövidke, de ennek is megvan a varázsa. Szívesen olvastam volna még tovább, na nem csak azért, mert boldog perceket szerzett, hanem azért is, hogy a nagy csattanó után is élvezhessem a bohókás karakterek szójátékát és a túlságosan túlpörgő női logikát. Vicces, de kedves kis történet tele vidámsággal és jókedvvel.
" - Szeretem, nem szeretem... persze, hogy szeretem. Annyi mindenen mentünk keresztül a nyolc év alatt! De most már csak egy helyben toporgunk. Egy irányba nézünk, de mást látunk. Érted, Kata?"

" - Azért nem szabad hangoskodni, mert akkor felébrednek a halottak? Mert isten bizony, akkor én inkább kiabálni fogok, hogy végre megölelhessem a nagypapit!"

" - Tudod, ha egészen közel repülne a lámpa búrájához, megégne, így csak a kalapja alatt udvarolhat - súgta Palkó fülébe az anyuka."



Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 15%-os kedvezménnyel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...