2020. március 18., szerda

Kiersten White: Endlessly - Végtelenül (Természetfölötti 3.)


"A sárkányokkal csupán egy probléma van: a leghalványabb gőzöm sincs ezekről a bestiákról."

*

Ugye ​nem túl merész kívánság, ha valaki hétköznapi életet szeretne élni? Evie számára mégis az: nemcsak a Nemzetközi Paranormális Ellenőrző Hivatal próbálja nagy erőkkel visszacsalogatni magához, a Sötét Tündérkirálynő is folytatja az emberkínzást, miközben pedig egy másik világból származó lények is váltig állítják, hogy Evie az egyedüli reményük a túlélésre. A paranormális világ léte a tét. Evie-nek pedig csak egy esélye maradt. Úgy tűnik, hogy Evie minden igyekezete ellenére sem tud megszabadulni hétköznapinak nem mondható múltjától. Hiába hiszi, hogy egy teljesen átlagos téli szünet vár rá, ha a házuk előtt egyszer csak egy nagy csapat paranormális lény bukkan fel, akik azt állítják, hogy valamilyen titokzatos veszedelemtől csak Evie tudja megóvni őket. A tündérbirodalmak közötti vészterhes háború egyre közeleg. A paranormális világ percei meg vannak számlálva, és a jövő egyedül Evie kezében nyugszik. Ennyit a normalitásról.

A sorozatzáró kötetben az írónő tökéletes arányban vegyíti a humort az izgalommal. A váratlan csavarok egészen az utolsó oldalig bizonytalanságban tartják az olvasót.

Mindig is keserédes volt számomra, amikor egy szeretett sorozat utolsó kötetéhez érek. Nem szeretem, ha be kell fejezni egy megkedvelt világot, amiben otthonosan mozgok és amit teljesen magáénak érzek. Kiersten White egy messzemenőleg lehengerlő és méltó befejezést ad a Paranormalcy trilógiának. Nemcsak erős, de felettébb szórakoztató és kalandos lett a Végtelenül.

Nemcsak végtelenül megszerettem, de már az első oldalon beszippantott és nem is hozhattam volna bölcsebb döntést annál anno, hogy elkezdem, mivel tökéletes egyveleget alkot a paranormális lényeknek és a valódi szerelemnek. Nem olvasni imádtam, de a világba való becsöppenés is felér egy katarzissal. Úgy, ahogy az eddigi részek úgy ez a harmadik is eseménydús, néhol veszélyes, de nagyon izgalmas és még a legkomolyabb helyzetekben is képes mosolyt csalni az arcodra. Nemcsak olvastatja magát, de amint beszippant nem tudsz leállni és csak úgy falod az oldalakat. A cselekmény is akciódús, lehengerlő, titokzatos, varázslatos és ehhez még egy cseppnyi romantika és szerelem is társul. Tökéletes egyveleg, ami felteszi a trilógiára a pontot. Nemcsak a külseje, de a belseje is tartalmas és lebilincselő. Maga a borító, a többi részhez hasonlóan meseszép, szemet gyönyörködtető és csak úgy jó érzés ránézni. Ha másért nem, már a borító miatt több ember szerelembe esett, hiszen ami ilyen szép az rossz nem lehet, és a Végtelenül egy tetőtől talpig belevaló, izgalmas regény. Nemcsak folytatódik tovább a történet, de új szál és megközelítés is előtérbe kerül, ami minden eddigi helyzetet felülmúl. Úgy vélem, hogy ez az eddigi legizgalmasabb és legjobb része a sorozatnak. 

Most bontakozott csak ki igazán az írónő, nemcsak a karakterekre fektet nagyobb hangsúlyt, de a saját hangját is merészebben hangoztatja és jobban elmélyül a részletekben. Nemcsak hagyja, hogy sodródjunk az árral, hanem ő maga hozza létre az áramot és ő az, aki belelök minket és terelgeti az utunkat. A cselekmény még mindig Evie körül forog, amivel nincsen semmi probléma, hiszen ő a főszereplő, de mellette mások is több hangsúlyt kapnak, egy esélyt a kibontakozásra.

 Evie karaktere az előző regényekhez képest sokat fejlődik, mind érzelmileg, s mind testileg. Igazi szakadék uralkodik a Paranormalcy és az Endlessly lapjain megismert Evie jelleme között. Felnőttesebb, komolyabb és következetesebb. Ezáltal nemcsak még szerethetőbb, de még szimpatikusabb is. Viszont a vele járó rózsaszín kis hangulat megmarad, ami miatt úgy érzi az olvasó, hogy ott lapul még az első kötetben megismert lány és bármikor hajlandó feláldozni magát a szeretteiért. 

A cselekmény erőssége mellett a szerelmi szál az, ami előrébb viszi a regényt és ami nem hagyja, hogy ellaposodjon az. Nemcsak keretet ad az egész trilógiának, de egy kellemes, bizsergető hangulattal is megáldja. Mindemellett cuki is, de nem a Jenny Han féle cukisággal, mert nem tömény és nem szirupos. Egyszerűen egy erős lány küzdelmével itatja át a lapokat, aki nem kész feladni az életét és aki a végsőkig harcol, ha ez kell ahhoz, hogy mindenki boldog legyen.

Áttérve a karakterekre úgy érzem, hogy a befejező rész alatt a legerősebbek és itt bontakoztak ki leginkább. Egy eddig ismeretlen oldalukat mutatják meg. A tündéres részek viszont annyira intenzívebbek, hogy kicsit hiányoltam az indokokat és azt, hogy jobban megismerjük őket. Kapunk egy magyarázatot a természetfeletti lények jelenlétére, de ez még nem adja meg az összes kérdésre a választ. Emellett a fordulatok és csavarok mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Elképesztő, hogy mennyire gazdag és mennyire bámulatos, ahogy az írónő játszik a karakterekkel, az élettel és úgy magával a cselekménnyel is. Végig bizonytalanságban tart minket és csak az utolsó oldalaknál engedi ezt el és ad egy lehengerlő befejezést. Biztosan állíthatom, hogy a trilógia előkelő helyet foglal el nemcsak a polcomon, de a szívembe is. Evie, Lish, Lend, Jack, Reth, Arianna és a többiek mind velem lesznek. Bár Lish (az első részre nézve spoiler) nem élhette meg, de ezzel a befejező résszel méltó emléket állított számára Kiersten White.
" - Újabb kiváló alkalom, hogy befogd a szád, ugyanis most van nálam egy sokkoló és egy kés. - Nem mintha bármelyiket is használni tudtam volna, mivel mind a két kezem foglalt volt."

" - Az én arany fiam oly sok mindenről lemondott azért, mert szeret téged és hűséges hozzád. Az is lehet, hogy hamarosan mindent fel kell áldoznia."

" - Nem. - A fejemet ráztam, és igyekeztem nyugodt maradni. - Te engem nem szeretsz, Reth. Csak azt az elképzelést szereted, amilyennek látni akarsz engem. Attól mindig kiakadsz, amilyen valójában vagyok. - A homlokát ráncolta, de én folytattam. - Ez így van. Nem bírsz elviselni úgy, ahogy vagyok."

" - Bizony. Igazam volt, szerencsés egy csaj vagy. Mindenki szeret téged. Vagy legalábbis olyan sokan, hogy a nyomorúságos kis üreslény-lelked magától nőni kezdett. Nálam ez nem így ment."



Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 16%-os kedvezménnyel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...