2024. március 21., csütörtök

Mhairi McFarlene: Mad About You - Megőrülök érted


 " - Szia, te vagy a tanú?"

*

Két idegen. 
Egy sorsszerű véletlen. 
Az csak a kezdet, hogy egymás agyára mennek… 

Harriet Hatley menekül, mindent maga mögött akar hagyni. 
A házasodást. 
A pasija családját. 
A múltját.
 
Úgy tűnik, megvan a tökéletes búvóhely: másodmagával beköltözhet egy álomszép házba. Azonban újdonsült lakótársa, Cal sem megy a szomszédba a menekülésért. És ő is titkokat rejteget. 

Képesek lesznek ezek ketten vállalni az őrült kockázatot, szembenézni a múlttal és okot találni rá, hogy miért maradjanak ott, ahol vannak?



"Tudod, mi történik a legnagyobb valószínűséggel? Abszolút semmi."


A kötetet elolvasva csak annyi kérdésem lenne, hogy Mhairi McFarlene miért nem lett felkapott? Annyira jól ír, komoly témákat boncolgat és nem fél leásni a dolgok mélyére. Nagy szükségem volt egy ennyire olvasmányos, ugyanakkor a mentális egészséget, a bántalmazó kapcsolatokat középpontba helyező olvasmányra. Ha olyan romantikusra vágysz, amiben a romantikának csak másodlagos szerep jut, akkor ne hagyd ki Mhairi McFarlene regényét.

Teljesen mást kaptam a kötettől, mint amit vártam tőle, de emiatt egyáltalán nem érzem azt, hogy félre lettem volna vezetve, sőt. Még jobban is örülök, hogy sikerült meglepnie és egy teljesen új megközelítést adnia. A Megőrülök érted inkább egy nő mentális egészségének az utazása, mint romantikus regény. Maga a romantika, illetve a romantikához kapcsolódó erotikusabb, spicybb jelenetek csak elenyészően fordulnak elő, leginkább a kötet végén, s addig Harriet sorsa az, ami úgy igazán hangsúlyos. Már az elején éreztem, hogy ez bizony más lesz, mint az eddigi olvasmányaim, viszont arra nem számítottam, hogy ennyire el fog térni tőlük. Egy igazán elgondolkodtató, mélyebb kötetet kaptam, amiért nem lehetek eléggé hálás. Adott Hariett, aki egy esküvői fotós, így a cselekmény nagy részét ez a tevékenység teszi ki, valamint az, hogy milyen rosszul is választott eddig magának párt. Már az elején ott van az aktuális barátja, akivel nem azért van együtt, mert annyira szeretné, hanem azért, mert a normalitás és racionalitás talaján tartja őt, na meg az sem elhanyagolandó tény, hogy a kötet főszereplője egy nem túl fényes, mentálisan bántalmazó kapcsolatból menekült. A történet 90%-a erre a tényre épül fel, és ahogy haladunk előre úgy oszt meg velünk egyre több információt és úgy bontakozik ki előttünk a cselekmény magja. Persze vannak benne lazább, szórakoztatóbb részek is, de a mélyebbek azok, amik úgy igazán dominálnak.

S habár nagyon cuki a borító, ez pont egy olyan történet, ami számomra nem tükrözte igazán azt, ami a Megőrülök érted. Emiatt kicsit félrevezetett, viszont nagyon jókor talált meg a kötet, így nem zavart. Viszont akik majd arra számítanak, hogy hamar kialakulnak Harriet és a kötet love interestje között az érzelmek azok nagyon tévednek. Igazi slow burn romantika a javából, és ha nagyon őszinte vagyok, én nagyon kételkedtem benne, hogy vajon a végére lesz e benne nagy egymásra találás, vagy sem.

Voltak kétségeim, de az írónő meggyőzött, hogy bizony érdemes kivárni, és mennyire igaza volt. Olyan felüdülés volt végre egy olyan könyvet olvasni, amiben a slow burn tényleg azt jelenti, hogy lassan alakulnak ki az érzelmek, és annyira élveztem, hogy végig kétségek között tartott. Sosem lehettem biztos abban, hogy a következő fejezet mit fog hozni, illetve, hogy a megkezdett szerelmi szál vezet e valahova. Nem szoktam hozzá az olyan könyvekhez, amikben ne tombolna ezerrel az érzelmek kavalkádja, illetve a vágyak sistergő hangulata.

Mhairi McFarlene egy üde színfolt a romantikus regényét égiszén, és személy szerint én alig várom, hogy olvashassak még tőle. Nagyon jó volt a Megőrülök érted, és ha nem is mindig, de a kellő helyeken szórakoztató, vagy éppen bevezet egy új problémát, ami arra vár, hogy Harriet megoldást találjon rá. A mentális egészség, a bántalmazó kapcsolat, és a bullying, mint jelenség sem ismeretlen a kötet előtt. Ezeket a komolyabb témákat szépen felépítette az írónő, és úgy érzem, hogy amit lehetett azt ki is hozta belőlük.

Talán a kötet egyik legnagyobb tanulsága, hogy a bántalmazás nemcsak testi lehet, hanem lelki is, ami még jobban rányomhatja az ember további életére, kapcsolataira és arra a bélyegét, hogy adott szituációkban hogyan és miként viselkedik, illetve reagál. Megmutatja az írónő, hogy sosem késő felszólalni, és szembeszállni a másikkal. Igenis ki kell állnunk önmagunkért, mert más aligha fog. Mhairi McFarlene egy erős, girl powertől nyüzsgő regényt adott ezáltal.

Maga a cselekmény 90%-ban a mélyebb témákat dolgozza fel a maga könnyed és sajátos stílusában, és abban a csekély 10%-ban megismerteti velünk Harriet lakhatási helyzetét, illetve Calt, aki Harriet lakótársa lesz. Úgy érzem, hogy kicsit rögösen indult a kapcsolatuk, főleg a kötet kezdése miatt, de nagyon jól szórakoztam ezen az apró tényen, és az sem elhanyagolandó, hogy baromi sokat dobott a regényen. Adott a történetnek egyfajta felütést, amihez aztán a történet többi része igazodni tudott.

Ha azt nézem, hogy hol is kezdődött Harriet kalandja, s hol ért véget, akkor azt tudom mondani, hogy valahol a sorok között magára talált, felnőtt és komoly jellemfejlődésen esett át. Míg a kezdeti Harriet egy sérült, bizonytalan személyiség, addig a kötet végefeli Harriet egy erős, kiforrott személyiség, aki már nem esik bele a hülyeség csapdájába, és nem hagyja, hogy a múltja árnyékot vessen a jelenére, és gyökeresen megváltoztassa azt. Hosszú volt az út idáig, de azt hiszem megérte. Ahhoz képest, hogy Cal úgymond a történet másik főszereplője, már csak ha abból indulok ki, hogy ő a párosunk másik fele, akkor eléggé keveset szerepelt. Nem bántam volna, ha több teret hagy neki az írónő, mert így nem igazán tudtuk megismerni, viszont még így is sikerült megkedvelnem. A slow burn romantika valahol teljesen kikészített, mindemellett nagyon imádtam. A bizonytalanság és az apró csavarok a cselekményben baromi jót tettek a kötetnek. S habár a mélyebb hangulatok elvisznek egy bizonyos irányba, a nyelvezete megmarad a könnyedség vonalán, és az írónő stílusa is sziporkázó. Nagyon gyorsan lehet haladni a kötettel, nem érezteti azt veled, hogy sürgetne, viszont azért a kellő helyeken jól megtol, hogy minél hamarabb a végére érj. Ha szeretnél egy romantikus köntösbe bújtatott mélyebb témákat boncolgató könyvet olvasni, akkor ne hagyd ki Mhairi McFarlene Megőrülök érted c. regényét!!
"A kapcsolatok arról szólnak, hogy megfelelünk egymásnak, hogy boldogok legyünk."

"Az ember nem lehet annyira meggyötörve, ha épp tükörtojásos hurkát lapátol magába."

" - Melyik században él? Úgy beszélt, mintha valami kosztümös drámában lenne. Most, hogy megsértette a fiamat, soha nem fog előnyös házasságot kötni! 
Ugye tudja, hogy ez itt Leeds külvárosa és nem a Bridgerton?"

" - Ismered azt az érzést, amikor valami akkora hülyeséget mondasz, hogy utána valósággal összerándul a tested, ha visszaemlékszel rá?"



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...