2024. március 23., szombat

Krystal Marquis: Davenport család (Davenport család 1.)


"Olivia Elise Davenport egy tekercs élénksárga selymet húzott elő a polcról, és sötét arcbőréhez emelte."

*

Romantikus ​történelmi fikció a Bridgerton és az Emily Párizsban rajongóinak! 
A Davenport család lány tagjai, szolgálójuk és legjobb barátnőjük egy forrongó időszakban próbálják megtalálni az útjukat az életben és a szerelemben. 1910-ben járunk, Chicagóban. A vagyonos és tekintélyes Davenport család rangját William Davenport, az egykori rabszolga harcolta ki. Fényűző körülmények között élnek, szolgákkal, ezüst étkészlettel és ragyogó partikkal, a szerelmet keresve – még ott is, ahol nem kellene. 
A gyönyörű Olivia az alkalmas férjjelöltet keresi, míg meg nem ismerkedik a karizmatikus emberi jogi harcos Washington DeWhight-tal, és fel nem szikrázik köztük a levegő. A fiatalabb lányt, Helent sokkal inkább az automobilok érdeklik, mint a szerelem – csakhogy rövidesen nővére udvarlójához kezd vonzódni. Amy-Rose, a szolgálójuk saját üzletről álmodozik, és egy olyan férfiról, aki sosem lehet az övé: Olivia és Helen bátyjáról, Johnról. A férfira Olivia legjobb barátnője, Ruby is szemet vetett, bár úgy tűnik, kevés sikerrel, míg családja nyomására flörtbe nem kezd, egy másik férfi érdeklődését felkeltve. 
A Davenport család-sorozat első kötete az amerikai történelem és a fekete polgárjogi harcok egy kevéssé ismert korszakába vezet el, C. R. Patterson és családjának igaz történetére alapozva. A fordulatos, magával sodró könyvben négy elszánt fiatal nő küzd azért, hogy a saját útját járhassa és a szerelemre is rátaláljon.


"Az élet túl rövid, a választás pedig túl fontos."

Szereted a történelmi romantikusokat? Szereted a Bridgertont, esetleg a The Buccaneerst? Érdekel egy Chicagóban játszódó, fekete központú, arisztokrata történelmi fikció? Akkor ne hagyd ki ezt a szórakoztató és romantikus történetet, aminek a középpontjában 4 fiatal lány áll különböző háttérrel maguk mögött, illetve terhekkel a vállukon. A felnőtté válás, első szerelmek és szívfájdalmak jelennek meg a kötetben, amit ahogy a regény végén is olvashatunk, valós személyek inspirálták. 

Már egy ideje kinéztem magamnak a Davenport családot, mert pont olyan könyvnek tűnt fülszöveg alapján, amiket nagyon szeretek. Könnyed, ugyanakkor szívmelengető is, szórakoztat, de újat is mutat. Eddig ha történelmi romantikusokról volt szó csak olyan könyvek kerültek a kezeim közé amik többségében Angliában játszódtak, így élvezet volt elveszni az 1910-es évek Chicagójában. Szabadabb, szókimondóbb, kevésbé korlátolt a Davenport család, mint egy Bridgerton, viszont itt is ugyanúgy fontos a másik megítélése, a társadalomban elfoglalt hely, illetve nehezíti körülmény, hogy a karaktereink feketék, és ahogy már ismerhetjük Amerikát, nem volt valami egyszerű az élet afroamerikaiként az Egyesült Államokban a 20. században, emiatt van egyfajta komolyabb felütése, de megmarad a YA, azaz ifjúsági vonalon, így azok is bátran olvashatják, akiket ugyan érdekel a műfaj, de nem szeretnének részletekbe hagyatkozni a szexualitás, illetve a romantika terén. A kötet 4 női karakter útját kíséri végig. Kezdésnek ott van a Davenport család két tagja, Olivia és Helen, akik ugyan testvérek, de ennél különbözőbbek már nem is lehetnének. Mellettük a szobalány, gyerekkori játszótárs, Amy-Rose, illetve Olivia barátnője, Ruby is szerepet kap. Négy személyiség, négy életút, négy döntés és négy élet elevenedik meg a sorok között.

Míg Olivia a legidősebb Davenport lány, akin hatalmas a nyomás, akinek tudnia kell illedelmesen és udvariasan viselkedni, addig Helen a feketebárány. Olivia vállát nyomja a felelősség, az hogy jól válasszon magának férjet, ne okozzon csalódást a szüleinek, és megmaradjon abba a buborékba, amit teremtettek számára. Ahogy haladunk előre a cselekményben úgy kezd egyre jobban töredezni ez a buborék, és úgy szivárog be az életébe a valóság képe, és a tenni akarás.

Helen más korabeli lányokkal ellentétben nem a bálokra szenteli a figyelmét, hanem a mobilautókra, és arra, hogy megmutassa egy nő is tud koszos, zsíros és kemény kétkezi munkát végezni. Az az igazság, hogy nekem ő sokkal szimpatikusabb lett a végére, mint Olivia. Van egy kis Eloise Bridgerton beütése, ugyanakkor egy felettébb szeleburdi karakter, akit nem lehet nem megkedvelni.

Amy-Rose sorsa kicsit Hamupipőkés, minden alsóbbrendű, alsóbb osztályú álma. Van benne egy csipet 'mi lenne ha', amit nagyon tudtam értékelni. Az biztos, hogy John Davenport fenekestül felforgatja az életét, az elképzeléseit és az álmait. Amy-Rose megmutatja, hogy merj nagyot álmodni, mert kemény munkával minden elérhető, csak akarnunk kell azt. Plusz pont jár azért az írónőnek, mert sikerült egy nagyon szimpatikus karaktert megalkotnia, akinek drukkoltunk, és alig vártuk, hogy kiderüljön hova is vezet a kialakult helyzet.

Ruby, Olivia barátnője eleinte nem volt kedves számomra, aztán ahogy haladunk előre úgy látjuk meg a taktikázás mögött az érző szívet, és sokkal jobban megfog az a Ruby, aki őszinte, és nem a szülei bábja. Azt érzem vele kapcsolatban, hogy habár ambiciózus, kell neki az iránymutatás és az, hogy saját, szabad döntéseket hozzon.

Ezt a négy női karaktert a szerelem köti össze, de nem akárhogyan, mivel teljesen kusza, csavarokban gazdag, és egyik hölgyemény sem az iránt táplál gyengéd érzelmeket, akivel a társadalom és az elvárások alapján kellene. A szerelmi szálat borzalmasan élveztem, már csak azért is, mert kialakult egy olyan helyzet, ami megmutatta azt, hogy mennyire jól is tudja szőni a szálakat Krystal Marquis. Zseniális volt!!

Maga a cselekmény könnyed, nagyon gyorsan lehet vele haladni, és kifejezetten jól áll a történetnek a négyféle nézőpont, és az, hogy egy pillanatig sem ülepszik le. Ha nem a valóság kegyetlen szele csap meg, akkor egy újabb megoldandó helyzet, amihez fogható még nem történt előtte a kötetben. S habár YA regény minden bája megvan, ami ahhoz kell, hogy új kedvenc történelmi romantikus sorozatom legyen. Imádtam, hogy a karakterek nem tökéletesek, de nem is akarnak azok lenni, elesnek, de felállnak utána és nem hagyják, hogy mások határozzák meg azt, hogy mire is lehetnek képesek, ha hagyják őket kibontakozni. Négy erős női karakter, akiben még csak most bontakozik ki az elhatározás, az hogy mindegy, hogy milyen skatulyába szorítják, igenis a saját fejük után mennek, és ha nem is az elvárt férfi felé táplálnak gyengéd érzéseket, akkor is kiállnak az elhatározásaik és meglátásaik mellett. Ha szeretnél egy olyan könyvet olvasni, ami más, mint a többi történelmi romantikus, akkor ne hagyd ki ezt a lebilincselő és szórakoztató Krystal Marquis kötetet sem! Nekem nagyon tetszett, és alig várom, hogy még több rész jelenjen meg a sorozatból!!
" - Drágám, nem tudunk mindent irányítani. Néha elragadnak minket az érzések, és nem engednek el."

"Szerintem a legnehezebb, amit tehetünk, hogy eldöntjük, mi mit akarunk, és elindulunk a felé."

" - Megtanultam, hogy nemigen tehet az ember az ellen, hogyan néznek rá mások."

"Az élet túl rövid, és tele van szívfájdalommal."

"A férfi nyitott tenyerét bámulta, a belépőt egy látszatvilágba, amelyben mindössze két táncos lennének. Egy olyan világba, ahol ő nem szobalány, John pedig nem a munkaadójának a fia. Színjáték volt az egész."

" - Nem olyan vagyok, amilyennek lefest. Nem kell bizonyítanom sem önnek, sem senki másnak. 
A férfi mosolygott. 
- Valóban. De önmagának nem akar bizonyítani?"



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...