2024. március 7., csütörtök

Diana Hunt: Prédák háza


" - Talán nem ismerjük a gyilkosság indítékát, de mint jól tudják, nem is az indítékot kell igazolnunk."

*

Te ​képes lennél megölni a legjobb barátodat? 
Képzeld el, hogy az új diáktársad egy gyilkos a világ egyik vezető felsőoktatási akadémiáján, ahova csak a legkiváltságosabbak kerülhetnek be. A Carnivora Akadémia előkészítője látszólag egy elit iskola, de hamar kiderül, a falai között évek óta szunnyadó, szörnyű titkok rejtőznek. 
Egy nap érkezik egy rejtélyes üzenet, melyben sötét játékra invitálnak. Felelsz vagy mersz? Habár mindenki megveti és kerüli a kitaszított diákot, a sors fintora, hogy neked szükséged lesz a segítségére. A játék és a nyomozás alatt közel kerülsz a gyilkoshoz, és ráébredsz, hogy talán mégsem ő a tettes. 
Vajon mi történhetett öt évvel ezelőtt az akadémia falai között? A múlt árnyai kísértenek, és hirtelen mindenki gyanússá válik. De vajon tényleg bízhatsz valakiben, aki a megtévesztés és az érzelmek manipulálásának mestere? 
Egy múltban elkövetett gyilkosság. 
Egy titkos társaság. 
Rejtélyek. 
És elfojtott vágyak, melyek akár a vesztedet is okozhatják. 
A játék nem engedi, hogy kiszállj, és amikor kiderül az igazság, megsemmisítő pusztítást mér majd rád.


"Mors certa, hora incerta."

Nagyon szeretem az írónő munkásságát, így amikor adódott a lehetőség, hogy az egyik előolvasója lehetek a nemsokára megjelenő regényének, a Prédák házának egyből igent is mondtam, és milyen jól tettem, hiszen a Prédák háza egyszerűen zseniális! Az eddigi legjobb Diana Hunt regény, amit olvastam. Egyedi világával és Edinburgh városával egyből rabul ejtett. Az atmoszféra, az aprólékosság és precízitás, ami megvan a regényben megvett magának kilóra. A dark academia rajongói nagyon fogják szeretni!

Már amikor elkezdtem egy nagyon különleges hangulat fogadott, ami beette magát a bőröm alá, és alig vártam, hogy úgy igazán elmerülhessek benne. Ha nem telefonon olvastam volna, biztos vagyok benne, hogy együltő helyben befaltam volna az egészet annyira érdekes, titokzatos és rejtélyekkel teli a Prédák háza. Van benne egyfajta nyers erő, ami végig érződik, és a legmeglepőbb pillanatokban ejt rabul. Ha ebben a hónapban csak egy magyar tehetséges szerzőtől olvasnál, akkor az legyen Diana Hunt és a Prédák háza. A történet főszereplője, Elizabeth egy nagyon szimpatikus, talpraesett lány, ugyanakkor csak úgy vonzza a veszélyt és a veszélyes embereket. Végig ott jár a nyomában, és nem tudhatod mikor csap le rá. A sötétebb, borúsabb részek tökéletesen kiegészítik az akadémiai helyszínt és hangulatot. A latin szövegeknek köszönhetően még különlegesebb lesz a regény, mint amilyen alapból is az. Az egyik különlegessége, hogy nemcsak a jelenen van a hangsúly, hanem a múlt eseményein is. Két gyilkosság, egy gyilkos, és megannyi titok, ami alig várja, hogy leleplezésre kerüljön. Nem bízhatsz senkiben a Carnivora Akadémián. Nem bízhatsz sem a szobatársadban, sem a titokzatos Williamben, de főleg a tanárokban nem, hiszen mindenkinek megvan a maga titka, amit legszívesebben örökre eltemetne. A múlt árnyai kihatással vannak a jelenre, és a meglepetés erejével fojtogatnak.

A kérdés, amire már a fülszöveg is kíváncsi az az, hogy vajon te képes lennél ölni, képes lennél bemocskolni a kezedet? William, a történet fekete báránya megéli milyen bűnösnek lenni, milyen egy olyan közegbe visszatérni, ami azt hiszi, hogy annyi évvel ezelőtt megölted a legjobb barátodat. De vajon mi történt azon az ominózus napon? Mi vezetett el odáig, hogy Ethan meghalt? Ki a felelős érte?

A Prédák háza egy feszültséggel teli, titkos társasággal megbolondított rejtély, ahol a falnak is füle van, és vigyáznod kell, mert a prédából könnyen lehet áldozat, aki nem éli meg a kötet utolsó lapjait. Végig rettegésben tart, végig ott motoszkál az elméd egy rejtett zugában, és azt súgja, hogy fuss, menekülj, mert hamarosan nem lesz kiút a Carnivora Akadémiáról, és nem lesz újabb esélyed.

Egy zseniális, veszélyekkel teli thriller, amiben egy gyilkosság áll a középpontban, ugyanakkor az elme, a másik manipulálása, illetve félrevezetése is szerepet kap. Mindezt megspékeli az írónő egy kis romantikával és egy játékkal, amit ha egyszer elkezdtél nincs kiszállás, nincs második lehetőség. Nem egy helyen éreztem azt, hogy libabőrös lesz a karom, és nem egyszer kezdtem el kételkedni a karakterek őszinteségében.

Diana Hunt egy nagyon jól összerakott, alaposan alátámasztott és jól kivitekezett történetet tett le az asztalra. Habár nem mondanám hosszúnak, mégis megvan benne minden, ami ahhoz kell, hogy letehetetlen legyen, és ne tudj szabadulni tőle. Nemcsak Elizabeth lesz az Akadémia "rabja", hanem te is. Ki itt belép, hagyjon fel minden reménnyel.

A legjobban azokat a részeket élveztem, amikor a múlt összemosódott a jelennel, és apró részletekre derült fény. Nemcsak a múltban kél el a nyomozás, hanem a jelenben is. Egyszerre két eset kerül elénk, amit meg kell oldanunk, de nincs mellettünk senki, akiben 100%-osan meg tudnánk bízni. William is egyszer hol megbízhatónak tűnik, hol pedig teljesen elbizonytalanodsz, és nem tudod, hogy merj e bármiféle titkot rábízni.

Míg a történet javarészt Elizabeth és William között hadakozik, addig a hangulat nemcsak a rejtélyes Edinburgh városát hozza közel hozzánk, hanem a dark academiára oly jellemző sajátosságokat is. Mint minden iskolában itt is megvannak a hierarchiai alá és fölé rendeltségi szintek, ugyanakkor ha a rossz oldalon vagy, vagy éppen nem figyelsz eléggé baj érhet, ami aztán üldözni fog. Míg a történet elején csak bevezet ebbe a világba, addig a közepe táján már azt is megmutatja, hogy nemcsak egy akadémia a Carnivora, hanem annál kicsit több. A titkok és a fényre kerülő levelek, illetve információk hatalmas segítséget nyújtanak ahhoz, hogy kibogozd a titkokat, és tisztán láss. Egészen az utolsó fejezetekig képes meglepni, és arra sem rest a Prédák háza, hogy a vége felé dobja le a bombát, gondolkoztasson el, és érje el azt, hogy mindenben és mindenkiben is kételkedj. Elizabeth a kőszikla, a biztos pont, de mellette csak instabil kapaszkodók vannak, akik bármelyik pillanatban meglephetnek, és elveszthetik a bizalmad. Szóval igen, a Prédák háza egy ZSENIÁLIS regény, sőt meg merem kockáztatni, hogy az egyik legütősebb, legcsavarosabb és legkülönlegesebb dark academiai közegben játszódó thriller, amihez valaha szerencsém volt.
" - Tudod, minden félelem gyökere a tudatlanság."

" - A Carnivora Akadémia egy zárt világ, ahol az erősebb diadalmaskodik a gyengébb felett. Minden évben meghatározott számú diákot vesznek fel, se többet, se kevesebbet. A diákokat először a felsőbb osztályok családjaiból válogatják."

" - A szerelem nem egy döntés, a szerelem az, amikor elveszíted az eszed. Ezt nem lehet befolyásolni."

"Fuss nyuszi,
fuss nyuszi,
fuss
fuss
fuss"

" - Kevesen képesek ilyen intenzív szuggesztióra. Tudja, honnan lehet tudni, hogy egy mentalista irányítja?
Megrázom a fejem.
- Sehonnan, épp ez a lényeg. Ezért rendkívül veszélyes!"

" - Na és most mit választasz? - lihegi a fülembe. - Felelsz vagy mersz?"



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva előrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...