2023. július 10., hétfő

Shelley Parker-Chan: A nappá vált lány


"Csungli faluja úgy terült el a nap alatt, akár egy megvert kutya, mely feladta, hogy árnyékot találjon."

*

A Mulan ​és az Akhilleusz dala találkozik ebben a költői bemutatkozó regényben, ami háborúról és végzetről szól egy alternatív, lenyűgöző Kínában. Egy poros, sárga síkság éhínségtől sújtott falujában két gyerek két sorsot kap. A fiúé lesz a nagyszerűség. A lányé pedig a semmilét… 1345-ben Kínát kemény kézzel vezetik a mongolok. 
A Középső Síkság éhező földművesei a nagyszerűséget csupán a mesékből ismerik – amikor azonban a Csu család nyolcadik fiának, Csu Csungpának mégis e sorsot jósolják, senki sem érti, az vajon miként válik majd valóra. A semmilét sorsa azonban, amit a család okos és leleményes másodszülött lánya kap, egyáltalán nem meglepő. Amikor útonállók támadása miatt árván marad a két gyerek, Csu Csungpa az, aki megadja magát a kilátástalanságnak, és meghal. A lány, aki kétségbeesetten szeretne menekülni megjövendölt halála elől, a bátyja személyazonosságát használva novíciusnak áll egy kolostorban. 
Ott a túlélés iránti, égető vágyától ösztökélve megtanulja, nem számít, milyen könyörtelen dologról van szó, bármit képes megtenni azért, hogy elrejtőzzön a végzete elől. Sőt, Csu idővel megpróbálja kihasználni a lehetőséget, hogy egy teljesen más jövőt szerezzen meg magának: a bátyja gazdátlanná vált nagyszerűségét.


"Tompa, mély fájdalom szállt a lányra. Az volt az ő magja, az ő sorsa, és rájött, hogy ezt mindvégig tudta."


Mulan? Akhilleusz dala? Amikor megláttam, hogy ezekhez hasonlítják A nappá vált lányt, tudtam, hogy el kell olvassam. Iszonyatosan vártam a magyar megjelenést, és nem hiába. Nagyon örülök, hogy magyarul is megjelent ez a csoda, mert egy igazán különleges történetet kaptam általa. Imádok minden olyan regényt, amiben van egy kis történelem, és A nappá vált lány jócskán bővelkedik benne. A Jüan - és Ming-dinasztia közötti időszakot öleli fel, ezen belül is a Jüan-dinasztia összeomlása és a Ming-dinasztia megalakulása közötti időszakot, amit a legjobban a viharos jelzővel tudnék illetni.

Akik szeretik a kínai történelmet, azoknak igazi csemege lesz A nappá vált lány, ahol nemcsak a két dinasztia közötti időszakról tanulhatunk, hanem arról is, miszerint tudunk e változtatni a sorsunkon, vagy ami kőbe van vésve az lesz, és kész? A történet főszereplője, Csungli már a kötet elején megismeri az élet zord és kegyetlen oldalát. Látszólag a jövője semmi, nincs. Az éhhalál szélén áll, minden nap számára igazi kihívás, és lányként nem is sokra számíthat ebben a korban. Tragédia, és tragikus események kísérik a sorsát, de Shelley Parker-Chan megmutatja, hogy nem feltétlen kell hinni a kijelölt útban, mert bármikor új útra léphetünk, és bebizonyíthatjuk magunknak, miért is volt érdemes elkezdeni a nehézségek árán is az olykor kihívásokkal teli ú szakaszt. A történet egy hazugságra épül, miszerint Csungli a meghalt testvére Csu Csungpa, és innentől kezd igazán érdekes lenni a cselekmény. Az első fejezetekben megismerjük a nélkülözés érzését, a tehetetlenségét, majd a kegyetlen valóságot. Csungli erős, találékony természete segíti előre az útján, és mutatja merre érdemes mennie. Nem mondom, hogy gyorsan haladunk, de érdekes fejezeteket adnak a kolostorban eltöltött évei, na meg az azt követők is. Történelem keveredik fantasy elemekkel. A száraz tények az írónő zseniálisával. Bevallom nem hittem volna, hogy ennyire jó lesz, de az lett, és nagyon örülök, hogy olvashattam.

Mind a történet, a világ, és az írónő is magával ragadott. Sajnos még a Mákháború trilógiát nem kerítettem sorra, pedig év elején beszereztem őket, de az biztos, hogy A nappá vált lány után még többet akarok olvasni tőle. Van egyfajta különleges hangja, ami által szinte a lelki szemeink előtt zajlanak az események, vizuális élményt ad, különleges az írói stílus, és nem utolsó sorban a tényeket is képes úgy közölni, hogy az érdekes legyen, közbe pedig meg is állja a helyét.

Maga a cselekmény eléggé érdekes ahhoz, hogy megragadja az ember figyelmét, viszont nem egy helyen érezhető az, hogy lassabb a menete, jobban kell figyelni és az sem árt, ha felkészültök arra, hogy ez nem az a regény, amit 2 nap alatt kiolvasol. Nekem lassan ment az olvasás, de nem azért, mert ne tetszett volna, hanem azért, mert sok az információ, aminek hagyni kell egy kis időt, hogy leülepedjen. Akik ismerik a kínai történelmet, azok valamivel előnyben indulnak, míg mi többiek be lettünk dobva a mélyvízbe.

Ami nagyon tetszett A nappá vált lányban az az, hogy habár egy jelentős történelmi időszakot ölel át, nem olyan hangsúlyos benne a harc, így nem kellett a csatajeleneteket végigasszisztálnom. Számomra ez hatalmas plusz, mert megmondom őszintén a vérontás eme fajtájáért sosem rajongtam (a többiért sem). Emiatt megmarad könnyen kezelhetőnek, és habár így a kötet végére kérdőjeles számomra az Akhilleusz dala utalás, viszont a Mulanban látok rációt.

A vérontás helyett kaptam politikát, intrikát és a falak mögött zajló csatározásokat, mintha az igazi küzdelem nem kint a terepen történne, hanem zárt falak mögött, és úgy őszintén megmondom ezekért a részekért annyira nem rajongtam. Kicsit unalmas volt, viszont imádtam nyomon követni Csungli sorsát, azt hogy mivé is válik, milyen akadályokat görget elé a sors, és ezeket hogyan teljesíti. Ahogy az elején úgy a kötet többi részében sem lesz könnyebb a sorsa, sőt...

Csungli mellett mások is becsatlakoznak a történetbe, ami egyfelől felpezsdíti azt, másfelől ad egy másfajta szöget, amin keresztül nézhetjük az eseményeket, és a különböző oldalakat. A jó és a rossz, mint fogalom teljesen eltörlődik, s nem marad más, mint emberi sorsok. Senkit se zavarjon meg, de ez a kötet nem a gyengéd lelkűeknek szól. Csungli és Oujang sorsa habár nincs kőbe vésve, mégis egyre jobban bevonzza a másikat. A várva várt találkozás hozza el a katarzist, és a sors kikerülhetetlenségét.

A nappá vált lány egyben harc az életben maradásért, igazi küzdelem, ami minden egyes fejezettel egyre többet kíván. Tele van indulatokkal, lehetőségekkel és a sors kegyetlen játékával. Összességében szerettem olvasni, s habár nem egy hosszú kötet azért beletelt jó pár napba, míg a végére értem. Ha szereted a kínai történelmet, esetleg érdekel egy történelemhű regény tele különböző sorsokkal, kérdésekkel és nem riadsz vissza a bosszútól terhes 14. századi Kínától sem, akkor nagyon ajánlom Shelley Parker-Chan debütáló regényét, A nappá vált lányt. A low fantasy rajongóinak igazi csemege!!

"Ha tanulnia kell a túléléshez, akkor tanulni fog. Megfogta az ecsetet, és írni kezdett. Csu Csungpa."

"A test hozzászokik az edzéshez, a különféle hangokhoz és érzésekhez, sőt a testi fájdalomhoz is. De különös, hogy a szégyent az ember sosem szokja meg: minden alkalommal ugyanúgy fáj, mint legelőször."

" - Nézd tovább a holdat, kisöcsém! Úgy könnyebb lesz. És amikor századok múltán újjászületsz, figyelj a nevemre. Az egész világ ismerni fogja."

"Ha a világon a vágyad a legfontosabb dolog, akkor mit nem tennél meg azért, hogy megvalósítsd?"

"De amikor megkérdezem magamtól, a mostani életem megéri-e a jövő fájdalmát, akkor mindig úgy találom, hogy igen, megéri."

"Ez volt Oujang nagy tragédiája. Nem rettentő sorssal született, hanem képtelen volt elengedni azt."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...