2023. július 4., kedd

Julia Dippel: Csendes víz (Izara 2.)


"Teljesnek éreztem magam."

*

Egyszer minden titokra fény derül, s az igazság hullámokat vet… Immár minden halhatatlan tud Izaráról. Mialatt apja a Phalanx tömlöcében tölti megérdemelt büntetését, a Liga beidézi Arit. Kénytelen kétes megállapodásokat kötni annak érdekében, hogy a katakombák fővárosában ő életben, a Luciannal való tiltott köteléke pedig titokban maradjon. 
Ám nem csupán a Nagytanács elé kell állnia, hanem a boszorkányokkal és Lucian családjával is szembe kell néznie… Egyre jobban belegabalyodik a hazugságok, vádak és kétségek hálójába. Átláthatatlan, hogy ebben a zűrzavarban ki mozgatja a szálakat, ezért Arinak nemcsak saját életét kell féltenie, hanem szerelméét is. 
Julia Dippel Izara-sorozata az elmúlt évek legnépszerűbb német ifjúságiregény-ciklusa. Első része, Az örök tűz megjelenése után elnyerte a legjobb német nyelvű elsőkönyvesnek járó díjat. 
A sorozat második része, a Csendes víz feszültségekkel teli, lebilincselő folytatása a történetnek.


" - Hová tűntek a régi szép idők, amikor a halottak egyszerűen halottak maradtak? - motyogtam anélkül, hogy felnéztem volna."

Tudtam, hogy nem fogom sokáig bírni, mert olyan szinten megvett magának az első rész, hogy egyből kellett a folytatás. Julia Dippel újból megmutatja mi fán terem az ifjúsági fantasy, és ha lehet a Csendes víz még jobban is tetszett, mint Az örök tűz. Nagyon kellett a lelkemnek ez a folytatás. Egy igazán izgalmas, csavaros és fergeteges második részt kaptam, ami simán lepipálja az első részt, és még mindig azt tudom mondani, ha szeretted a Csontvárost, akkor az Izara sorozatot el kell olvasnod!!

Nagyon nagy reményekkel kezdtem bele az olvasásba, és örömöm határtalan, mivel egyáltalán nem csalódtam. Annyi helyen lepődtem meg, annyiszor vert át ez a kötet, hogy az nem igaz. Amikor már azt hinnéd, hogy nem jöhet több csavar, akkor bedob egy újabbat az írónő, és mindent a feje tetejére állít. A történet ott kezdődik, ahol az első véget ért. Nincsenek ugrások, szépen folytatja a megkezdett szálat, és minden egyes fejezettel egyre többet és többet ad. Talán, ami a legjobban tetszett ebben a részben az az írónő repertoárja, az ahogy fogalmaz, választékos és egyszerűen csak jó olvasni, ahogy összerakja a mondatokat. Sajnos a német tudásom nem valami fényes, de el tudom képzelni, hogy milyen élmény lehet németül, eredeti nyelven elveszni az Izara világában. Én kis naiv azt hittem, hogy az első rész után nem fog meglepetés érni, de az az igazság, hogy Julia Dippel sorozata pont az a sorozat, ahol a kötetek előrehaladtával egyre izgalmasabb, veszélyesebb és kiélezettebb lesz a helyzet. Igaz, hogy a kötet címe az, hogy Csendes víz, na de semmi csendes nem volt benne, sőt... Igazi adrenalinbomba, ami felkavarja az állóvizet, és alapjaiban rengeti meg a megálmodott világ képét. Fantasztikus. Lenyűgöző. 

Maga a cselekmény valamivel fájdalmasabb, mint Az örök tűzé, mivel már nemcsak az alapokkal van dolgunk, hanem belevetjük magunkat a világ sűrűjébe, és hagyjuk, hogy a problémák lerángassanak a mélybe. Csavar csavart követ. Akadályból és megoldandó problémákból sincs hiány. Az egyik nehézség követi a másikat, s látszólag nincs vége a megpróbáltatásoknak, mégis alig várod, hogy még többet tudj meg. Nemcsak a karakterek jelleme formálódik, hanem a világban elfoglalt helyük is.

Az Izara egy kárhozatra ítélt, tiltott szerelem története, de emellett csodás fantasy elemek, barátság, bajtársiasság, a család és a nagyobb egység iránti elköteleződés is szerepet kap. Míg az első részben a barátságé volt a főszerep, addig a Csendes víz felborzolja a kedélyeket, és igazi problémákat görget a karaktetek útjába. Úgy éreztem magam olvasás közben, mintha lefutottam volna egy maratont, és minden energiámat elvette volna.

Ari és Lucian ezennel hivatalosan is az egyik kedvenc könyves párosom lett!! Ari végre felnőtt a feladatához. Furfangos, eszes, találékony lány, akit nem lehet csak úgy megvezetni, akire igenis érdemes figyelni, és aki nem egyszer bebizonyítja, hogy miért is ő az Izara, az örök tűz. Veszedelmes, kitartó, bravúrosan veszi az akadályokat, egy túlélő, aki sohasem adja fel, és képes az ördöggel is megalkudni.

Mellette Lucian még mindig egy baromi érdekes karakter, de nem rajta, hanem Arin van a hangsúly. Éltem-haltam a tiltott szerelmi szálért, és az sem segített sokat, hogy ilyen szexi kisugárzású démont teremtett az írónő. Ha kell pimasz, védelmező, egy igazi szívszerelmes hős, aki képes lenne feláldozni önmagát a szerelméért. Valaki kaparjon fel a földről, mert teljesen elolvadtam!! Lucian felugrott a top 10-es álompasi listámra, és kétlem, hogy egyhamar lekerülne onnan.

A kötet úgy nagyjából első fele még nem olyan durva, na de utána teljesen elszabadul a pokol, szó szerint, meg átvitt értelemben is, és ember legyen a talpán, akit nem sodornak el az események, és nem érzi azt, hogy az Izara sorozat beleégett a tudatába. Ha akarnék sem tudnék rosszat írni róla, talán csak annyit, hogy egy NA, azaz new adult váltásnak örülnék. Ezek a zárt ajtós jelenetek kikészítenek!! Nem mondom, hogy így sem volt jó, de kell az az akció is a kötetbe!!

Úgy érzem, hogy Ari és Lucian mellett meg kell említenem azt is, milyen figyelemmel és gondoddal van az írónő a mellékkarakterei iránt. Egytől egyig egyéniség, Victorius valami haláli. Bel, maga az ördög, amolyan Lucifer Morningstar stílusban. Imádtam, de tényleg!! Eliasról meg ne is beszéljünk, mert ő is megérne egy misét, illetve egy vagy két kötetet, mert nagyon izgalmas karakter, és igencsak felcsigázott a jelenléte. Remélem a következő részben több szerephez jut, és meglátja a benne rejlő potenciált az írónő.

Összességében egy baromi izgalmas folytatást kaptam, ami képes volt nemcsak felülmúlni az első rész sikerét, hanem még arra is képes volt, hogy megszilárdítsa a szeretetemet a sorozat iránt, és megmutassa miben is rejlik az ifjúsági fantasy magja. Szerintem az eddigi év egyik legjobb könyvét tartom a kezemben, szigorúan csakis a Divine Rivals után, ami képes volt arra, hogy álmatlan éjszakákat okozzon, és máig ott duruzsol a fülemben. 

Végérvényesen is a sorozat rabja lettem!! Ehhez nagyban hozzájárultak az akciódús, pörgős jelenetek, az, hogy sosem unatkoztam, hiszen mindig történik valami, ha nem előttünk, akkor a háttérben, de az biztos, hogy egy percig nem áll meg a cselekmény, és csak úgy ontja magából a csavarokat és a megdöbbentő fordulatokat. A történet egésze kapott egy szomorkásabb, búsabb fennhangot, ami végig a szerelmesek körül kering, és ami nem hagyja a boldog pillanatokat sem leülepedni. Emiatt a légkör miatt lesz igazán sebezhető a tiltott szerelem, és talán pont emiatt üt hatalmasat a kötet lezárása!! Én nem tudom, hogy hogy lehet így lezárni egy második részt, de ide a harmadikkal, mert nem fogom kibírni, hogy ne tudjam meg, mégis mi a fészkes fene történt, és miért nem lehet 5 kerek perc nyugta a karaktereknek!? Egyszerűen zseniális!! Még nincs a harmadik rész a polcomon, így tényleg nem tudom, hogy fogom kibírni! Legszívesebben már rohannék is a könyvesboltba megvenni. Végezetül pedig csak annyit mondanék még, hogy olvassátok, és szeressétek ti is ezt a nagyszerű sorozatot!!
" - Ha tudtam volna, hogy ilyen nagyszerű a választék itt a férfias csodapéldányokból, mint ti, kedves vadászok, már sokkal hamarabb is jöttem volna."

"Már ismertem a Kánont is, és a tiltott kapcsolatomat egy primus-biztos illúzió fedte. Mi rossz történhetne?"

" - Apaként kérlek: törd össze a szívét, és ezzel mentsd meg az életét."

"Ki a fenének képzeli magát ez az önelégült idióta?! Háborút vív ott, ahol nincs is háború, és arra kér, hogy kockáztassam a barátaim életét?!"

" - Jaj, nem, kis tengeri herkentyűm! - kiáltott ingerülten Victorius. Hosszú léptekkel sietett felém, és kikapta a papírcsontvázat a kezemből. - Mindent, aki nem rothadó hús, a második emeletre megy! Szellemek a földszintre, a harmadik a zombi apokalipszisé! Azt akarod, hogy ez egy átlagos buli legyen, vagy azt akarod, hogy ez legyen a buli?"

"És különben is, mégsem mehetek egy iskolai buliba magával az ördöggel, nem?"




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...