2023. július 26., szerda

Rachel Lynn Solomon: Ex Talk - Szerelem első szakításra


 "Dominic Yun bent van a hangszigetelt fülkében."

*

Shay ​Goldstein közel egy évtizede Seattle egyik rádiós csatornájának a producere, és nem is tudja elképzelni, hogy máshol dolgozzon. Csakhogy az utóbbi időben állandósultak a konfliktusok közte és Dominic Yun, a fiatal riporter, a rádió új munkatársa között. Dominic mesterfokozatú újságírói végzettséggel érkezett a csatornához, és meg van róla győződve, hogy mindent tud a rádiós szakmáról. Miközben a csatorna a fennmaradásért küzd, Shay új műsorötlettel áll elő, amit a főnöke lelkesen és azonnal jóvá is hagy. 
Az Ex Talk című új műsorban két egykori partner adna élő adásban kapcsolati tanácsokat a hallgatóknak, és Shay főnöke úgy dönt, Shay és Dominic kiváló műsorvezetők lesznek, mivel amúgy is elég feszült a kapcsolatuk. Shay és Dominic eleinte nem örülnek sem annak, hogy hazudniuk kell a hallgatóknak, sem egymás társaságának, de nincs választásuk: vagy elvállalják, vagy elveszítik a munkájukat. 
Az új műsor váratlanul nagy sikert arat a hallgatóság körében, és előbb Seattle-ben, majd szélesebb körben, podcast formában is növekvő népszerűségre tesz szert, amit nem mindenki néz jó szemmel. A helyzetet bonyolítja, hogy Shay és Dominic közben egymásba szeretnek, és ezzel egyre több hazugságra kényszerülnek, ami ebben az igazságra épülő szakmában azzal fenyeget, hogy ha lelepleződnek, nemcsak a karrierjüknek lehet vége, de ennél jóval többet is veszíthetnek…

"Lepke, repülj bele a lángba. És mutasd a középső ujjad a tűznek."


Rachel Lynn Solomonra tavaly figyeltem fel a Weather Girl kapcsán (remélem őt is olvashatjuk majd magyarul), így kérdés sem volt, hogy szeretném e olvasni az Ex Talkot. A rádiózás, a podcastek nem a világom, viszont mindig nagyon szívesen olvasok olyan regényeket, amik bevezetnek egy-egy új közegbe. Legyen ez híradás, vagy éppen a kulisszák mögötti rész.

Az Ex Talk pont azt adja, mint amire vágytam. Egy kikapcsoló, szórakoztató romkomot, amiben enemies to lovers, fake relationship és age gap zsánerek színesítik a felhozatalt. Az alapszituáció, ami mindent elindít egy rádiós műsor. Ez az eleme a kötetnek, ami személy szerint nekem nagyon bejött, hiszen elszakad a romkomok megszokott világától, és egy teljesen új közegbe helyezi el azt. Rachel Lynn Solomon hangja tiszta, a humort és a meglepő fordulatokat sem veti meg. Regénye tele van érzelmekkel és közben konfliktusokat is görget a karakterei elé, amik a kötet előrehaladtával egyre komolyabbak, és egyre életszerűbbek. Emellett van az Ex Talkban álmok megtestesülése, önmagunk keresése, a múlt, mint tényező és egy modern közeg is, ami néhol toxikus, de emellett sokat is ad az Ex Talk történéseihez. Az enemies to lovers mint zsáner az egyik gyengém, s habár csak a kötet egy meghatározott részében érezhető az emiatt kialakult indulatok, és ellenszenvesség, én mégis imádtam. Ha egy könyvben van ellenségekből szeretők, illetve szerelmesek trope, akkor az már rossz nem lehet. A fake dating/relationship a másik gyengém. Itt Rachel Lynn Solomon egy nem mindennapi megközelítést választott, és azt kell, hogy mondjam nem volt ez rossz döntés a részéről. Az age gap teljesen semleges számomra, nem hiszek abban, hogy az évek határozzák meg azt, kit szerethetünk, és kit nem, hogy ki túl fiatal vagy éppen idős hozzánk, nyilván racionális kereteken belül.

Eleinte lassabban ment az olvasás, na de nem azért, mert ne lenne elég izgalmas a történet, szimplán kevesebb időm jutott olvasni, viszont amikor volt, akkor az Ex Talk lapjait bújtam, mosolyogtam és csak úgy elfogott egy vidámabb hangulat. Vannak a feel good regények, na az Ex Talk is ilyen. Már az boldogsághormonnal tölt el, ha kézbeveheted. Az írónő pedig csak még jobban megerősít benne, hogy bizony jó döntés volt elmerülni a cselekményben.

Adott két rádiós karakter, egy producer és egy újságíró/kutató, aki nagyobb dolgokra hivatott. Shay egy szimpatikus, néha drámai személyiség, aki közel a harminchoz egy jól működő rádió producere, igen ám, de mi van, akkor ha kiderül, hogy az a rádió már nem is működik olyan jól, és hallgatókat kellene szerezni? Na, ekkor üti fel a fejét az Ex Talk, ami egy hazugságra épített élő randizási tanácsadó műsor.

Shay a kamu műsor után is szerethető, viszont azt éreztem vele kapcsolatban, hogy nem igazán van ott fejben, ahol lennie kellene, még próbálgatja a szárnyait, ami egyáltalán nem baj, de néha, vagyis inkább elég sokszor örültem volna, ha határozottabb, ki mer állni önmagáért, és igenis megmondja, ha úgy érzi, hogy nem értékelik eléggé. Kicsit sajnáltam, ugyanakkor nagyon drukkoltam neki.

Dominic egy igencsak magának való figurának tűnhet, aztán ahogy haladunk a történettel, úgy mutatja meg ki is az igazi Dominic Yun, és ki az, aki miatt érdemes lesz figyelni. Egyes részeknél azt éreztem vele kapcsolatban, hogy még túl fiatal, nem elég tapasztalt, és nem tudja úgy megítélni a helyzeteket, ahogy azt kéne. Viszont plusz pont, hogy nem az a tipikus romkom férfi hős, nem egyáltalán nem, egy kicsit egocentrikus az igaz, de emellett aranyból van a szíve, és elég könnyű megkedvelni a személyisége miatt.

Maga a történet, és a cselekmény egy humoros, szórakoztató regény, aminek az alapvető célja az, hogy jól szórakozz. Emellett cuki is, és nemcsak Steve Rogers miatt (aki olvasta az érti, aki pedig még nem, annak itt az idő), hanem az interakciók miatt is. Van valami Shay és Dominic párosában, ami az egészet lehengerlővé, valóságossá és szerethetővé teszi. Az egész utálom a másikat, de rajta áll az állásom, és az, hogy működjön a rádió nagyon jót tesz az Ex Talknak.

Vajon Shay és Dominic képesek lesznek áthidalni a konfliktusokat és ellenszenvességet a másik iránt, vagy már az elején dugába dől a rádió megmentésére fordított idő? Vajon sikerül véget vetniük a beskatulyázásnak, és olyannak látni a másikat, mint amilyen? Vajon sikerül sikerre vinni az Ex Talkot? És nem utolsó sorban vajon van esélye két magányos, a munkába temetkező szívnek a boldogságra, akik nem is különböznek annyira egymástól, mint azt hiszik? Ezekre keresi a választ Rachel Lynn Solomon, s csak rajtad áll igent mondasz e a rádiós felkérésre, és hagyod, hogy az Ex Talk befurakodjon a napjaidba. Összességében egy kedvelhető, a kulisszák mögé betekintő romantikus történetet kaptam, ami már az első oldalakkal megmutatja, hogy más, mint a többi romkom. A koreai vonal habár nem annyira hangsúlyos, mint szerettem volna, de ahhoz kétség sem fér, hogy ad egyfajta fűszert az oldalaknak, és megmutatja Seattle egy teljesen új oldalát. Ha szereted a könnyedebb, de szórakoztató enemies to lovers történeteket, és vonzz a rádió vagy éppen a podcast világa, akkor bátran ajánlom az Ex Talkot Rachel Lynn Solomontól.

"Valahányszor elképzeltem magamnak a felnőttkort, az mindig másképp festett, mint most a valóságban. Az életemben szereplő összes fontos személynek megvolt már a maga párja. Nekem meg itt van egy üres ház, és az úgynevezett álommunkám, ami mintha nem mindig viszonozná az érzéseimet."

"Jézusom, azon töröm a fejem, milyen lehet Dominic valakivel az ágyban. Asszem, nem vagyok jól. Ha a puszta hangja hallatán is lázba jövök, akkor komoly gondoknak nézünk elébe."

"Nem. Ez a csokoládé kifejezetten szeméremsértő. Nem jó, ahogy a fogam az ujjaihoz súrlódik. Nem jó a csokoládé édessége a sós bőrének íze mellett. Nem jó, hogy össze kell szorítanom a két combomat, hogy féken tartsam a köztük keletkező érzést, ami mindenáron ki akar szabadulni onnan."

"Dominic: Shay Evelyn Goldstein nagyon részleges vagyok túl reszeg az autokórházhoz korrekthez
Shay: Honnan tudod a középső nevemet?

Dominic: három honapig jártunk persze hogy tudom a középso nevedet"

" - Felőlem hallgathatnánk akár Kent ősrégi díjazott tekercseit is, és akkor is itt szeretnék lenni veled - szögezi le. - Én miattad vagyok itt."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...