2023. május 31., szerda

L. J. Shen: Gyönyör és fájdalom


"Nem ilyennek képzeltem el, ahogy egyszer majd belépek ebbe a templomba."

*

Úgy ​tartják, az első szerelem gyakran az ártatlanság végét jelenti. Ez a megállapítás nem is lehetne igazabb Everlynne Lawsonra, akinek a szerelemmel való első találkozása szívfájdalommal járt… és olyasvalamivel, ami látszólag mindenhová követi őt: halállal. 
Egy óriási tragédiát követően Everlynne elveszít mindent, ami fontos számára: az álmait, a családját és a lelki társát, Joe-t. 
A bűntudattól vezérelve úgy dönt, elvonul a világ elől a massachusettsi Salembe. Néhai énjének árnyékaként egyik napról a másikra él. Megtagad magától mindent, amitől boldog lehetne. 
Ám amikor a titokzatos és jóképű Dominic berobban az életébe, egyre nehezebb magányba burkolóznia. A férfi kalandvágyó, vidám, szereti az életet, és eltökélte, hogy megszerzi őt. A lány már majdnem készen áll rá, hogy újra önmaga lehessen, amikor még egy férfi érkezik az életébe, és a múltbéli sebek ismét felszakadnak, ráadásul még fájdalmasabban, mint valaha. 
Őrjítő egyszerre két férfiba szerelmesnek lenni. Különösen úgy, hogy az egyikük gyűlöl. 
Az Amazon, USA Today és Washington Post bestsellerszerző L. J. Shen regénye szenvedéllyel és izgalommal teli. Vajon mit választ Everlynne: a biztonságot vagy a fellángolást?

Rutinos L. J. Shen olvasóként azt hittem már mindent láttam az írónőtől. Megszoktam a mocskot, a dark romance vonalat, de a Gyönyör és fájdalom valami egészen más. Mélyebb, érzelmesebb, fájdalmasabb és gyönyörűbb, mint az eddigi írásai Shennek. Őszintén egy tiltott románcra számítottam, why choose trope-pal, de egyáltalán nem ezt kaptam. A szívem mélyéig hatolt Ever története, és nem hiszem, hogy képes lesz valaha kimászni onnan. A Gyönyör és fájdalom egy vad, mindent elemésztő szerelem története, ahol a halál és a bizonytalanság kéz a kézben járnak, és letarolnak mindent, ami az útjukba kerül.

A kötet eredeti címe Beautiful Graves, ami nem is lehetne tökéletesebb. Mindent elmond, és leírja két szóval mi is fogja közre a kötetet. Maga a regény két részre oszlik, van az előtte és az utána rész. Az előtte résznél nem igazán tudtam, hogy mit is olvasok. Elkezdte a múlttal, majd visszacsöppentünk a jelenbe, és sok mindennek nem volt értelme. Aztán szépen lassan kibontakozik, megmutatja az összefüggéseket, a kapcsot, ami mégis összefűzi a múltat a jelennel, a véletlent a sorsszerűséggel, és az élet kemény oldalával. Letaglozó, elgondolkodtató és mélyen érintő történet a Gyönyör és fájdalom. Ha a szokásos L. J. Shent várjátok csalódni fogtok, mert ez sokkal de sokkal több annál. Megmutatja az írónő egy új oldalát, ami legalább annyira fájdalmas, mint amennyire az eddigi regényei darkok. Szó szerint összetörte a szívem, és nem tudom, hogy képes leszek e összerakni a darabjait. Mély érzéseket váltott ki belőlem, felelevenítette a legsötétebb pillanataimat, együtt sírtam és estem kétségbe Everrel, és együtt próbáltunk meg kiúszni a mélyből. Lehet, sőt biztos, hogy mást nem érint ennyire mélyen, de végig azt éreztem, hogy Shen kitárja a lelkét, és egy olyan utazásra invitál, aminek már rég itt volt az ideje. Megmutatja, hogy nem baj, ha önmagadra koncentrálsz, és engeded, hogy belépjen az élet az ajtódon.

Mint említettem két részre oszlik a kötet. Az első, azaz az előtt egy mélyen szántó, önsajnálatban gazdag segélykiáltás, ami darabokra tör. Érzelmekben dúskál, tele van fájó pillanatokkal, önmarcangolással, meneküléssel, és fájdalmas az olvasása is. Depresszív gondolatokat ébreszt benned, és csak a legerősebbek tartanak ki a végéig. Loki, a cica hatalmas segítség, hogy ne vessz el a negatív gondolatok hálójában, és lásd a fényt az alagút végén, mert bizony ott pislákol. 

Úgy tudnám a legjobban jellemezni, mint maga az élet. Kicsit igazságtalan, de nagyon is igazi. Kezdődik egy nagy szerelemi fellángolással, majd folytatódik a magány és kétségbeesés érzésével. Ha úgy érzed nem állsz stabil lábakon, ami az érzelmeket illeti, ne most olvasd a Gyönyör és fájdalmat, mert Ever érzései betemetnek, szinte megfulladsz bennük, és gondoskodik arról, hogy ne tudj kikerülni ebből a forgásból. Letaglózó még annak ellenére is, vagy talán épp ezért, mert Ever egyedül van Salem városában.

Aztán egy nap találkozik Dommal, aki képes valamennyire kiszedni őt ebből a depresszív állapotból. De minden túl szép, hogy igaz legyen, és már az elején azért izgulsz, hogy ne romoljon el semmi. Spoiler alert: elfog és ezzel együtt teljesen a padlóra küld. Két fivér, egy lány és megannyi érzelem, titok, csalódás, elfojtott vágyak, megsemmisítő gondolatok, halál és az élet kegyetlen valósága. Shen ebben a regényében senkit sem kímél, sem a karaktereit, sem pedig az olvasóit.

A kötet első része egy igazi nyílt seb, ami mindig fáj, lüktet és nincs, ami gyógyírt hozzon. Még a boldog pillanatokban is van valami keserédes, valami keserű, ami bepiszkítja az amúgy tökéletes eget. Aztán jön az első pofon, és darabokra hullasz, hogy nem, ez nem történhet meg. Túl kegyetlen lenne, de vajon tényleg az? L. J. Shen nem ismer tréfát, ha arról van szó, hogy gyötörje a karaktereit. Majd jön egy újabb váratlan fordulat, ami fenekestül felforgat mindent. Szó szerint a feje tetejére állítja a világot.

Kitör a káosz, érzelmek hada szabadul el, kiderülnek a titkok, és akárcsak Ever képtelen vagy elhinni, hogy igenis megtörtént. Basszus, sok mindenre számítottam, csak éppen arra nem, amit végül Shen a képembe vágott. Az élet rövid, sosem tudhatod mikor és hogyan lesz vége. A legkeményebb ütések a legváratlanabb pillanatokban kapnak el, és tépnek darabokra. A Gyönyör és fájdalom is ugyanezt teszi. Belerondít a boldog pillanatokban, és a végsőkig beszennyezi azokat.

Egyfelől imádtam olvasni, másfelől pedig utáltam. Vártam a szerelmi háromszöget, azt hogy lehet happy end a vége mindenki számára, erre az írónő nemcsak szíven szúrt, de jól meg is forgatta bennem a kést. Kiölte a lelkem egy darabját, és nem tudom, hogy képes lesz e visszaadni. Nem vagyok sok esetben odáig a magyar cím választásokért, de ez esetben nagyon találó, hiszen a Beautiful Graves maga a gyönyör és a fájdalom. Belefájdult a szívem, amíg olvastam, és annak ellenére is, hogy néha bosszantott megérte kézbe venni. Különleges élményt adott, de az biztos, hogy ezután sokkal, de sokkal óvatosabb leszek, ami az írónő többi könyvét illeti.

Ez volt az első része, most lássuk a másodikat. Ez is fájt. Kevésbé, de fájt. Az első két arcul csapás után nehéz lett volna még egyszer kibillentenie az egyensúlyomból. A második része, azaz az után valamivel rövidebb, mint az első, ugyanakkor itt már háború dúl. Háború a megbocsátással és a szembesüléssel, hogy bizony a menekülőket is utoléri a végzete. Nem elég tudni a történet elejét, a rossz és jó lépéseket, látni kell a köztük lévő utat is, és a kötet utolsó cirka 150-200 oldala ezt adja meg. Feloldozást, szembesítést a múlttal, és talán reményt a jövőre nézve, ha elég erősek vagyunk. Ever egy szeleburdi tinilányként mutatkozik be, majd egy igazán szerencsétlen, minden elől menekülő lány képében tetszeleg, de a kötet végére megmutatja, hogy erős, és szembe mer nézni az élet nehézségeivel. Míg az első részben Dom és Ever kapcsolatán van a hangsúly, addig a második egységben Joe-n és Everén. Nem tudom eldönteni, melyik fájt jobban. Mindkettő valamilyen szinten vesén rúgott, és hagyta, hogy a földön fetrengjek fájdalmamban. Valahol dühös vagyok és szomorú, mert a sok szenvedés és gyötrelem kivett belőlem mindent. De közben örülök is, hogy elolvastam, mert sokkal többet ad, mint az eddigi Shen regények. Nem egy dark romance, mégis van benne sötétség és romantika is, de ami igazán tönkretett az ez az idézet: "I loved you, Ever Lawson. But I want you to know, you're the worst thing that's ever fucking happened to me." Valahogy én is így érzek a kötettel kapcsolatban.

"Általában, ha találkozom valakivel, számolom a perceket, hogy mikor búcsúzhatok már el tőle. Nem arról van szó, hogy utálnám az embereket. Vannak, akiket még szeretek is. De jobban szeretem az időmet a gondosan kiválasztott könyveimmel, zenémmel és állataimmal tölteni. Ez a három ritkán okoz csalódást."

"Szeretném, ha tudnák, hogy Loki nem csupán egy macska. A kiskedvencek soha nem csak állatok. Családtagok."

"Hogy a férfi, aki az orrát a nyakamba fúrja, úgy néz ki, mint egy Disney-herceg. És nem Kristoffról vagy Hófehérke hercegéről beszélek. Dom olyan dögös, mint Erik vagy Naveen herceg."

" - Megtisztelnél azzal, hogy megteszed, amiről 99,99 százalékban azt állítottad, hogy nem fog megtörténni, és hozzám jössz? Csak mert mindig is hittem a csodákban, édes, és te vagy a kedvenc 0,01 százalékom."

" - Szerettelek, Ever Lawson. De azt akarom, hogy tudd, kurvára te vagy a legrosszabb dolog, ami valaha is történt velem."


🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Erin Sterling: The Kiss Curse - Átkozott csókok (Ex Hex 2.)

"A varázsige az volt:" Változzon ez a levél másvalamivé", és Gwynnevere Jones valóban másvalamivé változtatta a levelet, úgyh...