2023. május 24., szerda

Carley Fortune: Minden elmúlt nyár


"A negyedik koktél jó ötletnek tűnt. És a frufru is, ha már itt tartunk."

*

Hat ​nyár, hogy egymásba szeressenek. Egy pillanat, ami mindent elronthat. Egyetlen hétvége, hogy helyrehozzák a dolgokat. 
Azt mondják, ha egyszer felnősz, sosem mehetsz igazán haza többé. Persephone Fraser számára ez túlságosan is igaznak bizonyul, mivel egy évtizeddel ezelőtt elkövette élete legnagyobb hibáját. Gyermekkora ragyogó tóparti nyarait egy stílusos lakásra cserélte a nagyvárosban, ahol bár társasági életet él, és rendszeresen találkozgat az új barátaival, mégis mindenkit biztos távolságban tart a szívétől. Egészen addig a telefonhívásig, ami hirtelen visszarepíti őt Barry’s Bay-be és Sam Florek bűvkörébe. 
Ő az a férfi, akiről gyerekként sosem gondolta volna, hogy nélküle kell leélnie az életét. Hat nyáron át, a vízparton töltött lusta délutánokon, a forró nyári éjszakákon, amikor a fiú családjának éttermében güriztek, és a közös olvasgatások alkalmával – a fiú kezében orvosi tankönyvekkel, a lányéban pedig félkész horror novellákkal – Percy és Sam elválaszthatatlanok voltak egymástól. Barátságukból pedig valami csodálatos született, mielőtt az egész látványosan a darabjaira hullott volna. 
Amikor Percy visszatér a tóhoz Sam édesanyjának temetésére, a vonzalmuk épp olyan tagadhatatlan, mint egykor volt. Ám amíg Percy nem képes szembenézni a döntéseivel és a hosszú évekkel, amiket azzal töltött, hogy önmagát büntette értük, addig sosem tudhatják meg, hogy a szerelmük talán a múltban elkövetett hibáiknál is nagyobb. A hat évet és egy hétvégét felölelő Minden elmúlt nyár elsöprő erejű történet a szerelemről, valamint az emberekről és döntésekről, amik örökre megváltoztatják az életünket.


A tökéletes nyári olvasmány nem léte... Carley Fortune megmutatja, hogy pedig de, és megírta a Minden elmúlt nyarat. Ennyire erős és érzelmekben gazdag debütáló regényt szerintem régen nem olvastam. Balzsam volt a lelkemnek, és minden egyes pillanatot maximálisan kiélveztem. Együtt éltem át Percy-vel és Sammel az első szerelem csodáit, velük együtt tört darabokra a szívem, és aztán velük együtt telt meg újra reménnyel, és egy kecsegtető jövő képével. Ha a nyáron mást nem is, de a Minden elmúlt nyarat olvassátok el, és szeressétek, mert Carley Fortune elbűvöl, és te is arra vágysz, hogy újra tini legyél és megtaláld a saját Sam Floreked.

Olyan érzéseket váltott ki belőlem a Minden elmúlt nyár, aminek a létezéséről még csak nem is tudtam, hogy bennem is megvan. Ezzel egyfajta nosztalgikus hangulatot is kialakít magának, és óhatatlanul is, de sikerül a gyerekkor báját becsempésznie a lapok közé. Viszonylag egy közepes terjedelmű olvasmányról van szó, de jóval többnek érződik. Szívesen elmerülünk a fejezetekben. A múlt és a jelen történéseiben, és alig várjuk, hogy megtudjuk mi vezetett a múltban oda, ahol a jelen tart. A cselekmény két idősíkon fut. Egyrészt Sam és Percy múltjában, megismerhetjük a kezdeteket, és azokat az éveket, amikor a kezdeti ismerkedés barátságba, majd szerelembe csap át. Erős érzelmekkel, gesztusokkal, és mindenféle máz nélkül tárja elénk az írónő az érzelmeket, nem köntörfalaz, ha kell esetlen, kicsit bénácska, de az övék. Aztán a jelen párhuzama utal a múltra, és szó szerint várjuk, hogy összetörje a szívünket, és megmutassa, mi is lett a két főszereplő sorsa. Nem egy helyen kellett megállnom, és kivárnom, hogy leülepedjenek az érzések, hiszen olyan erővel sújtanak le, hogy szó szerint ledöntenek a lábadról, és nem engednek felállni. Megvárják, hogy a legapróbb részleteket is elraktározd magadban, és hagyják, hogy aztán te magad rakd ki a kirakós apró darabkáit. Percy és Sam egy olyan utazásra invitál, ami magával hordozza a nyár varázsát, és az első szerelmek csodáját.

Emellett útkeresésről, hibákról és magáról az életről ír Carley Fortune. Ahogy az édesebb részeket, úgy a keményebb, valóságosakat is tiszta szívből, a maguk valójában mutatja be. Végig őszinte és összeszedett marad. Nincsenek szélsőséges kilengések, csak érzelmek és keserédes pillanatok. A friends to lovers, second chance romance, és a pánik betegség ugyanúgy szerves részeivé válnak a Minden elmúlt nyárnak, mint A Florek testvérek és Barry's Bay.

Nagyon ritkán, vagy inkább szinte soha nem olvasok second chance regényeket, egyszerűen azért, mert nem hiszek a második esélyben, de az írónő megmutatja, ha elég erősek az érzések, elég erős a kapocs, akkor lehet második esély, egy hiba nem okozhat örökké szívfájdalmat, és minden botlást meg lehet beszélni. Talán a legjobban az fájt ezzel kapcsolatban, hogy az írónő úgy építi a cselekményt, hogy mi magunk is arra a részre hajoljunk, amikor igenis megéri kockáztatni, és kimondani a kimondhatatlant is.

A történet nagyon szépen, az elejétől indul. Egészen a karakterek gyerekkoráig megyünk vissza, ahol adott egy szégyenlős fiú és egy önbizalomban hiányos lány. Ők ketten kiegészítik egymást, és ahogy telnek a nyarak, úgy lesz egyre szorosabb és szorosabb közöttük a kapocs. Úgy lesz egyre édesebb és valóságosabb a kötet. Elbűvölt, és imádtam minden egyes pillanatát. Volt, hogy fent voltunk a fellegekben, de a völgy aljában is  ugyanúgy látogatást tettünk. Néhol majd szétrepedt a szívem a boldogságtól, néhol meg úgy kellett összekaparjam a darabkáit. 

Carley Fortune egy őstehetség, akitől szeretnék még olvasni, és akiből nem lehet eleget kapni. Tudom, hogy ez a debütáló regénye, de ha továbbra is így fog írni, nem akarok felébredni ebből az álomból. Nem akartam, hogy véget érjen a Minden elmúlt nyár, ezért addig halasztottam, és olyan sokáig olvastam, ameddig csak bírtam, de muszáj volt megtudnom, hogy a gyerekszerelemnek induló, hibákkal és döntésekkel teli jelenetek végül elhozzák e az oly jól megérdemelt happily ever aftert, vagy keserédesen zárja az írónő a mondanivalóját.

Ahogy a cselekmény, úgy a regény is minden egyes fejezettel más lesz, a súlya és a jövőre gyakorolt hatása is. Sam és Percy a sorok között nőnek fel, együtt kacagunk, és bolondozunk velük. Aztán, ahogy egyre közeleg a felnőttkor küszöbe, az első nagy döntésekkel, úgy változik a kötet hangulata is. Komolyabb, valóságosabb és szívszorítóbb lesz. Nő a tét, és lépni kell. Lépni kell, felnőni és megnézni, hogy ebbe az új világba, hogy fér el a másik.

Végig fogtam Sam és Percy kezét, de egy ponton el kellett engedjem őket, és hagyni, hogy elkövessék a saját baklövéseiket, és tanuljanak a hibáikból. Időben elég nagy közeget fed le a történet, emiatt is érzi azt az ember, hogy a szemünk előtt nőttek fel a karakterek, és villámgyorsan halad az idő. 6 nyár, 6 csodaszép év, ami alatt Percy és Sam megtalálják az igaz szerelmet, de kb. ugyanennyi idő, amíg be is tudják váltani ezt a szerelmet, és bebizonyítani a másiknak, hogy ő az igazi, mindig is ő volt az.

A rossz döntések, a másik fél kizárása és az emiatt bekövetkező események láncsorozata végig jelen van. Megmutatja, hogy senki sem tökéletes, mindenkinek vannak hibái, hiszen mi is emberek vagyunk, akikben ott van a hiba lehetősége, de Carley Fortune nem arra mutat rá a Minden elmúlt nyárral, hogy egyszer úgyis elromlik minden, hanem arra, hogy ha teszünk érte a lehető legrosszabb szituációból is ki lehet jönni nyertesen, és nem szabad hagyni, hogy a szomorú, mindent megváltoztató pillanatok örökre nyomot hagyjanak a jelenünkben. Az írónő adott egy második esélyt, és csak rajtunk, illetve Percy-n és Samen múlik, mit is kezdünk vele. Az alkalom nem a legfelemelőbb, hiszen a gyerekkori szerelem után egy temetésen találkoznak újra, de ahol az érzelmek mindig is jelen voltak, ott várható, hogy újra lobbanni fog, és akkor aztán nincs megállás. A Minden elmúlt nyár maga a nyári hangulat, a varázs és valami édes keveréke, ami tökéletes a fülledt nyári estékhez. Ha szeretnéd újra átélni az első szerelmek izgalmas világát, olvasd el a Minden elmúlt nyarat. Adj egy esélyt ennek az igazán tehetséges írónőnek, hogy elkalauzolhasson Barry's Baybe, és bemutathassa neked a Florek fiúkat. 

"Azon a nyáron bármilyen barátért hálás lettem volna, viszont rátalálni Samre annyit jelentett, mint megütni a barátságlottó főnyereményét."

"Megkaptam életem első csókját, de nem tudtam másra gondolni, csak hogy Sam viszont nem akart megcsókolni. Még egy buta játékban sem."

" - Barry's Bayben élsz. Pick-uppal jársz. Megváltoztál, Sam Florek - közlöm gyászos hangon.

- Meglepne, ha tudnád, hogy valójában milyen keveset változtam, Persephone Fraser - feleli féloldalas mosollyal, amitől ott áraszt el a forróság, ahol nem kellene."

"Tizenhat éves voltam, és tudtam, hogy nekem Sam az igazi. Tudtam akkor, és azt hiszem, tudtam három évvel azelőtt is, amikor Sammel a hálószobám padlóján ücsörögve Oreót eszegettünk, és megkért, hogy készítsek neki egy karkötőt."

" - Remélem, hogy ezúttal kitartóbban küzd majd érted - mondta, aztán beindította a motort. - Különben valaki más fog."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...