2022. december 2., péntek

Diana Hunt: Jack árnyékában


 "Most bizonyára gyűlölsz, hidd el, megértem. De muszáj tisztán látnod, ehhez pedig el kell mesélnem a történetem."

*

London 1888 
Hasfelmetsző Jack. 
Egy név, ami félelemben tartja London lakosságát. 
Egy kíméletlen gyilkos, aki sorra szedi áldozatait, majd váratlanul eltűnik. 
London 1892 A nemesi Gray család legfiatalabb sarja, Katherine élete irigylésre méltó, ám a fényűző bálok korántsem elégítik ki vágyait. Napjai egyhangúan telnek, egészen addig, amíg a gyilkos vissza nem tér a városba. 
Hasfelmetsző még kegyetlenebb, még veszedelmesebb, mint korábban, már senki sincs biztonságban. Katherinet a feltárandó titkok éltetik, még attól sem retten vissza, hogy árnyékként eredjen a gyilkos nyomába. 
Nyomozása közben veszélyek sora zúdul rá. Segítségére a jóképű, ám rendkívül öntelt Victor Reed siet. Az érzelmeik megvédik vagy talán még nagyobb veszedelembe sodorják őket? 
Ha Jack gondolatai mögé látsz, rájöhetsz, mi vezérli. A kérdés már csak az, hogy utána el tudsz majd menekülni?

Diana Hunt munkássága már többször szembejött velem a közösségi média felületein, mégis a Jack árnyékában kötetnél éreztem azt elsőnek, hogy nekem ezt olvasnom kell. Beékelte magát az agyamba, és addig nem eresztett, amíg kézbe nem vettem. Ott motoszkált egy hang, ami azt mondta, hogy 'olvass el'. Imádom a viktoriánus Londont, Hasfelmetsző Jack története pedig mindig is érdekelt. Két délután alatt bedaráltam annyira magával ragadott, és nem bírtam magammal, mindent tudnom kellett.

A Jack árnyékában hihetetlenül jól van felépítve. Nemcsak a megjelenése szembetűnő, hanem a belseje is. Újságcikkek, térkép, különböző levelek, naplóbejegyzések és üzenetek teszik színesebbé a kötetet. Jack kinyúl a lapok közül és addig nem ereszt, amíg el nem mondja a miérteket, azt hogy miért is kezdett gyilkolni, és hogy ezzel tulajdonképpen mi is a célja. Hasfelmetsző Jack története szerintem kevés ember előtt ismeretlen. Diana Hunt egy teljesen új oldaláról mutatja be a történetet. Nem egy szokványos regényt kapunk, hanem annál jóval többet. Ad két szerethető karaktert, elektromos izzást, feszültséget, érzelmeket, hate to love kapcsolatot, adok-kapok helyzeteket, és egy megoldásra váró rejtélyt. Emellett tele van titkokkal, nyomokkal, és végig arra késztet, hogy gondolkozz és találd ki, hogy kicsoda is Jack. Az elejétől a végéig dróton rángat minket, sorba rejti el a nyomokat, mi mégsem akarunk hinni neki. A bűvkörébe von, és nem enged. Jack téged is őrületbe kerget, és addig nem nyugszol, amíg fény nem derül a kilétére. Csavar csavar hátán, egyik izgalmas jelenetből csöppenünk bele a másikba. Egyik percben még tűzben égünk, aztán a következőben a nyirkos sikátorban találjuk magunkat, ahol minden egyes hang ijesztő és vérfagyasztó. Nem egy helyen megborzongat és félelmet kelt. Minden megvan benne, amit kerestem egy romantikus Hasfelmetsző Jack történetben.

A kötet két szemszögből kíséri végig az eseményeket. Nemcsak Jack kapja meg a figyelmet, hanem Katherine is, aki a narratívánk. Egy igencsak kíváncsi teremtés, aki erősen emlékeztet Enola Holmes és Audrey Rose Wadsworth keverékére. A legjobb tulajdonságaikból alkotta meg az írónő Katherine-t, aki már az elején nagyon szimpatikus lett. És nemcsak azért, mert szomjazta a tudást és meg akarta fejteni a gyilkos kilétét, hanem azért is, mert közben felvállalta magát és egy percig sem játszotta meg magát.

Veszélyesebbnél veszélyesebb helyzetekbe találata magát, ezáltal minket is veszélybe sodort. Együtt rágtuk a körmünket, hogy le ne bukjunk, és ne mi legyünk Jack következő áldozatai. A légkör hozza a kor normáit, és végig érezhető a viktoriánus London sajátosságai. Mind az atmoszférát, s mind a helyszín tekintetében. Nemcsak egy alapos, jól felépített cselekményt kaptam, hanem egy újabb kedvenc történetet is.

Amíg Katherine egyik bajból ugrik a másikba, addig Jack játszadozik velünk, érezteti hogy már közel járunk, de mégsem vagyunk ott a célegyenesben. Egy lépéssel végig előttünk jár. Nemcsak Londont tartja rettegésben, hanem minket is. Megbűvöl, és nem ereszt. Én különösebben nem féltem, viszont egyes jeleneteknél éreztem, hogy szépen lassan el fog nyelni a sötétség, és amint ez megtörténik, Jack ott fog várni a sötétben.

Maga a cselekmény igazán vakmerő, könnyen emészthető és olvastatja magát. Nem egyszer eszméltem arra, hogy mennyire elment az idő. Nem érzékeltem semmi mást, nem tudtam semmi másra koncentrálni csak arra, hogy minél többet és többet kapják Diana Hunt regényéből. Jack nemcsak a kötet lapjain tevékenykedett, mivel teljesen olyan érzésem volt, mintha végig a szeme sarkából figyelt volna, hogy vajon időben kiderítem e ki is ő valójában.

A kötet érzelmi része erős, van benne kellő adag vágyódás, illetve civódás. Katherine mellett Victor Reed karakterét kedveltem meg a leginkább. Imádtam, ahogy szívták egymás vérét, ahogy nem unták meg a másik jelenlétét, és ahogy csak úgy sistergett közöttük a levegő. Ez az egész 'utallak, de közben szeretlek' is teljesen kicsinált, és alig vártam, hogy újra felbukkanjon Victor és megkapjam az újabb adagomat.

Nagyon jókor talált meg a kötet. Ködös, tipikus őszi napokra tökéletes választás a Jack árnyékában és biztos vagyok benne, hogy ha szerettétek a Stalking Jack the Ripper sorozatot, akkor Diana Hunt regénye sem fog csalódást okozni. Van benne minden, ami szem-szájnak ingere. Arisztokrata bálok, titkos helyszínek, megannyi titok, érzelmek, egy hátborzongató légkör, és ami a legfontosabb véres és gyomorforgató leírások.

A cselekmény fokozatosan egyre érdekfeszítőbb, egyre izgalmasabb. Az írónő bemutatja, hogy London nemcsak Jack játszótere, hanem a bűnös lelkek otthona is. Morális kérdéseket vet fel. Megmutatja mindkét oldalt, ezáltal segít jobban belelátni Jack fejébe, illetve abba a munkába, amit végez. Nem mondom, hogy erkölcsileg rendben van, de ki ne szeretné a morally grey karaktereket, akik jól vannak felépítve? A Diana Hunt féle Jack pedig ilyen. Megmutatja, hogy a név lehet egy gyűjtőfogalom is, egy eszme, nem kell feltétlenül embernek lennie. A folytonos feszültség és a játszadozás teljesen kicsinált, és annyira aggódtam, hogy már csak pár oldal, de még mindig nem tettünk pontot az ügy végére, és azt kell hogy mondjam, a kötet vége tőrbe csalt és kést mártott a szívembe. Elhitette velem, hogy a rettegés és a gonosz tettek hozhatnak happy endet, de lerombol minden ilyen fantáziát, és a kegyetlen tényeket tárja elénk. Katherine, Victor és Jack egy olyan utazásra invitál, ami a komor téma ellenére is levesz a lábadról, megmutatja, hogy "A szörnyek ellen csak egy szörnyeteg képes harcolni". Kedves írónő, teljesen megnyertél magadnak, remélem részesei lehetünk még ennek a világnak, és annak a megdöbbentő, csavaros, könnyed stílusnak, ami a Jack árnyékában is jelen volt.

"Egy pillanatig sem sajnáltam, rászolgált a kínra. Még egy rántás, és a küzdelmet végleg feladta. Gondolkoztam, mit vigyek magammal, mit vegyek el tőle. Végül azt vettem el, ami sose volt neki."

" - Hát persze - válaszolom gúnyosan. - Természetes, hogy minden hölgy sikoltozó örömmel ül be Victor Reed hintójába.
- Nem. - Rázza meg a fejét. - Igaza van, ez nem így történik. Általában a kocsiba szállást követő néhány perc múlva kezdenek el örömteli sikoltásokat hallatni."

" Reszket minden porcikám, ezt ő is érzi. Közel hajol. Nagyon-nagyon közel. Az orra hegye az enyémet súrolja, lehelete ajkamat csiklandozza. A testéből áradó hő és a parfümjének bódító illata vággyal teli csapásokat mér elmémre. Még a térdem is megremeg."

" - Azt hiszem, magában két én lakozik.
- Csakugyan? - szemöldököm fintorogva magasra húzom.
- Igen - bólint, és nagyot kortyol az italából. - Az egyik utánam kívánkozik, a másik ezzel a ténnyel próbál harcba szállni. De előbb-utóbb ez a két én egyet fog érteni."

"Már akkor életemet vette volna, de szerencsére Reed ott volt. Olyan, mintha az őrangyalom lenne, akit folyton a megmentésemre küldenek."

"Nem akarom magamnak beismerni, de úgy hiszem, tudom, ki kapott el. Kerestem, kutattam, felforgattam az egész várost, hogy a nyomára bukkanjak. Elszántan vadásztam rá, ám végül mégis én lettem a zsákmány."

" - Tisztelettel megjegyezném, magácska korábban megcsókolta ezt a bosszantó alakot."

"A bűnösök sosem térnek meg. Ő felvette a harcot, de ennek ára volt. A szörnyek ellen csak egy szörnyeteg képes harcolni."

" - Haldoklom mióta megismertelek, mert tudom, ha ennek vége, semmivé leszek."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...