2022. december 26., hétfő

Kossuth Kiadó: Ikonikus nők sorozat (Coco Chanel és a szerelem illata & Marilyn Monroe és Hollywood csillagai)


*

Fülszöveg:

1919. Párizs. Coco Chanel, a párizsi divat nagyasszonya szép szakmai sikereket ért már el, mikor a magánélete szörnyű válságba jut. Szerelme autóbalesetben életét veszti, s a boldogtalan nő képtelen a gyásszal megbirkózni. Támogató barátnője segítségével idővel új életcélt talál, amikor a szeretett férfival közös ötletüket, egy Chanel-parfüm megalkotását veszi tervbe. A nagy csoda, a Chanel No 5 megálmodása az első lépés egy olyan úton, amelynek a vége a szerelem illatának felfedezése. A gyötrelmes útra a saját múltjának árnyaival is küzdő Coco szerető lelki társat kap a sorstól, a karizmatikus Dmitrij Romanov herceget.





Véleményem:

Ki ne ismerné a híres Chanel No. 5 illatot? Szerintem nincs olyan ember, aki ne hallott már volna róla. A kötet többek között e illat születésébe enged betekintést, és nemcsak egy lenyűgöző szerelemnek lehetünk tanúi, hanem egy új illat születésének is. Ha szeretitek a divatot és mindig is érdekelt a parfümkészítés, illetve Coco Chanel élete, ne keresgélj tovább, mert megtaláltad a neked való kötetet.

Az eddig olvasott Ikonikus nők sorozat kötetei közül úgy érzem, hogy ez az egyik legmelankólikusabb. A gyász és az elismerés utáni vágy végig körüllengi a kötetet. Igaz a mondás miszerint nehéz elmenekülni az elől, amik vagyunk. Coco egy árva, aki a szerelmet, a megbecsülést és a valahova tartozást hajszolja. Ez mind a szakmai, s mind a magánéletére kihat. Michelle Marly ezeket a motívumokat ragadja meg, és zárja be ebben a kötetbe.

Emellett van benne szerelem, siker, egy nehéz és rögös út utáni elégedettség érzet, és bizonyítási vágy is. Coco Chanel egy sikeres és magabiztos nő volt, de ez csak a látszat. A kötet legnagyobb tanulsága, hogy fogadjuk el, akik vagyunk, és ne akarjunk a tökéletesre törekedni, mert a végén beleroppanhatunk.

Romantika is bőven akad a kötetben. Egy igazán letisztult, elegáns vonalat ragad meg az írónő, és ezek mentén avat be minket Gabrielle Bonheur életébe. A siker mögötti utat, a kezdeteket és Picassot is ugyanúgy megemlíti, mint a az orosz nagyherceggel való kapcsolatát. Nem fedi le a teljes életét ez a kötet, csak egy rövid időszakot, de így is teljes mértékben el tudunk merülni a világában és biztos vagyok benne, hogy fogok még Coco Chanelről olvasni a jövőben.

Less be te is a 20. század ikonjának az életébe. Lépj be te is a Chanel No. 5 életébe, és engedd, hogy magával ragadjon Coco Chanel, a divat és a párizsi élet.



Fülszöveg:

Los Angeles, 1942. Norma magányos gyermekkorában az egyedüli menedéket a mozi jelenti. A hollywoodi színésznők a filmekben sokkal magabiztosabbak nála. Ő is filmsztár szeretne lenni, a szülők által elrendezett házassága miatt azonban le kell mondania az álmáról. Jim mégis az első szerelme lesz, és felébreszti benne az érzékiséget. Később egy fotós akarja a modelljeként híressé tenni. A kamera előtt Normából csak úgy árad az életerő, és minden önbizalomhiányának nyoma vész. Egyszeriben biztosan tudja: rivaldafénybe akar kerülni, mert csakis az teheti boldoggá. Előbb azonban meg kell törnie korának álszemérmes szabályait, hogy az legyen, akinek mindmáig ismeri a világ: Marilyn Monroe, a szexszimbólum, a filmtörténet egyik legnagyobb ikonja.



Véleményem:

Los Angeles. Hollywood. Csillogás. Filmek világa. Mozi. Ezek azok, amikről mindig szívesen olvasok. Marilyn Monroe az egyik olyan ikon, példakép, akit nem lehet kihagyni. Megérdemli a figyelmet, és azt, hogy foglalkozzanak vele. Azt mondtam magamnak még mielőtt jobban belemélyedtem volna az Ikonikus nők sorozatba, hogy ha mást nem is, de a Marilyn Monroe és Hollywood csillagait el kell olvassam. Számomra ez egy kötelező olvasmány volt!

Bevallom nem azt kaptam, mint amire számítottam, de nem is bánom. Nem elsősorban Marilyn a téma, hanem az a lány, aki majd a későbbiekben Marilyn lesz. A kötet Norma Jeane-ről szól, és az ő életéről. Azt az utat kíséri figyelemmel, amit addig tett meg, hogy mára már egy mindenki által ismert név és fogalom lett. Egy elgondolkodtató, ugyanakkor komor, keserű és annál inkább szomorúbb élet elevenedik meg előttünk, és nem szégyellem beismerni, de leesett az állam. Nem volt valami felemelő arról olvasni, hogy adott egy szerethető, tehetséges lány, aki nem találja a helyét, és ez az egész nagy mértékben rányomja a bélyegét a kötet egészére. 

Azt hittem, hogy majd a csillogás és a sztárok életébe enged betekintést, de nem így történet. A kötet megmutatja, hogy semmi sem hullik csak úgy az öledbe, minden egyes sikerért és elismerésért meg kell küzdeni. Nincs kolbászból a kerítés, és ha több akarsz lenni, mint amit az élet adott, akkor ahhoz igenis verejtéken és könnyeken át vezet az út. Egy baromi nehéz út, ami tele van bukkanókkal és kitérőkkel. A nehézségek nem azért vannak, hogy hátráltassanak, hanem azért, hogy még elszántabb legyél, még jobban odatedd magad és megmutasd, hogy igenis el lehet érni az álmainkat, és küzdeni kell, de a végén megéri. Nemcsak inspirál, de arra is ösztönöz a kötet, hogy sose add fel, mert menetelni kell előre és tenni azért, hogy az álmok ne csak álmok legyenek, hanem maga a valóság. 

Norma azt a kettősséget testesíti meg, ami mindenkiben ott van. Egyszerre bájos, ugyanakkor céltudatos is. Egyszerre tudja, hogy mit akar, de fél tenni érte. Valahol naiv is, akit könnyű manipulálni, ugyanakkor ott lebeg előtte a cél, és nem hagyja, hogy bármi is eltérítse attól. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének bizonytalan pillanatai, és ne kérdőjelezné meg saját magát és a döntéseit. A két írónő egy nagyon szimpatikus képet fest le Normáról, és emiatt teljesen lenyűgözött a Marilyn Monroe és Hollywood csillagai. 


🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva böngészhettek az Ikonikus nők sorozat címei között :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...