2022. december 13., kedd

Christina Lauren: A lelkitárs-egyenlet


"Jessica Davis korábban úgy vélte, hogy égbekiáltó tragédia, amiért a nőknek csupán huszonhat százaléka hisz az igaz szerelemben."

*

Jess ​Davis gyermekét egyedül nevelő anya, aki boszorkányos ügyességgel mozog az adatok és statisztikák világában. De hiába a sok számítás és kalkuláció, egyvalamire nem tudja rávenni magát: hogy újra randizni kezdjen. Rengeteget dolgozik, hogy mindenük meglegyen, és az élete nem könnyű… ha őszinte akar lenni, igencsak magányos. 
Jess értesül a Kromantika nevű, frissen felkapott társkereső cég ajánlatáról: adatbázist hoznak létre, hogy DNS-vizsgálat alapján találják meg mindenkinek a lelki társát. Ha ez igaz, akkor a Kromantika alapjaiban változtatja meg a társkeresést, hiszen valami egzaktra épít. Ezzel Jess is tud azonosulni. Legalábbis azt hitte, hogy tud. 
A teszt ugyanis kimutatja, hogy Jess 98%-ban összeillik a Kromantika alapítójával, bizonyos dr. River Peñával. Jess ismeri dr. Peñát, ezt a merev, konok figurát, és kétségtelennek tartja, hogy nem ő a lelki társa. De a Kromantika pénzt kínál Jessnek arra az esetre, ha hajlandó jobban megismerkedni a cég alapítójával. 
Jess szkeptikus, de nincs abban az anyagi helyzetben, hogy visszautasítsa a nagyvonalú ajánlatot. 
A 98%-os összeillés gyémánt fokozatú egyezést jelent. A cég promóciójában Jess és dr. Peña álompárrá válnak, ők az élő példa a Kromantika módszerének sikerességére. Miközben egyik repi rendezvényről a másikra rángatják őket, Jess lassan ráébred, belül talán másmilyen ez a tudós, mint amilyennek eddig hitte.

Tavasszal olvastam a szerzőpáros Nem mézes hetek c. kötetét, ami egyből levett a lábamról, de az a helyzet, hogy A lelkitárs-egyenlet még annál is jobban tetszett. Tökéletes romcom, ami egyből mosolyt csal az arcodra, és pozitív energiákat szabadít fel benned. A hangulata kicsit hasonló A szerelem képletéhez, de csak a tudományosabb közeg miatt, így ha azt szeretted biztos vagyok benne, hogy A lelkitárs-egyenletet egyenesen imádni fogod.

Idén egyre több és több romcom jelenik meg magyarul, aminek már csak azért is örülök, mert annyira felüdülés kézbe venni egy-egy ilyen történetet. A lelkitárs-egyenlet nemcsak tökéletesen illik ebbe a szegmensbe, de még a megjelenése is gyönyörű. Kapott egy rózsaszínes-lilás élfestést, amitől eldobod az agyad. Mindig is szerettem volna egy ombrés élfestéses könyvet, és úgy látszik a 21. század kiadó nagyon ráérzett arra, hogy mi is állna jól a kötetnek. A lelkitárs-egyenlet egy 'feel good' történet, ami mentes a nagyobb drámáktól, kevesebb minden történik benne, ugyanakkor pont ez áll jól neki. Nem akar más lenni, mint egy könnyed szórakoztatás, és pont emiatt volt nekem tökéletes. A karakterek szerethetőek, aranyosak és felettébb romantikusak. Minden egyes oldalon van valami kedvesség, amitől csordultig telik a szíved. Lehet ennél kedvesebb ez a történet? Nem hiszem. Kapunk egy jó nagy adag vonzalmat, lehengerlő szavakat és egy csipet tudományt, ami megfűszerezi a kötetet. Nagyon szeretem az ilyen tudományosabbnak kinéző romantikus komédiákat, mert van bennük valami egészen varázslatos. A siker receptjéhez nem kell sok, csak egy férfi és egy nő, na meg a vonzalom. És kész is A lelkitárs-egyenlet receptje. Dobj félre mindent, és vessz el te is a genetikai alapú szerelemben.

A kötet felvetése, a mindent elindító kérdés nagyon érdekes. Szerintem még ehhez hasonló témaindítóval nem is találkoztam így romantikus kortárs irodalom kapcsán. Vajon meg lehet e állapítani biológiai szinten, a genetikai állományból kinyert adatok alapján, hogy két ember egymáshoz illik e vagy sem? Vajon eléggé erős a tudomány mai tudása ahhoz, hogy ezt minden kétséget kizárólag megállapítsuk? Vajon elég e a papíralapú egyezés, vagy kell hozzá a két fél közötti vonzalom is, hogy kétséget kizáróan pontos legyen a vizsgálat eredménye?

Az elején nem mondanám felhőtlennek Jess és River kapcsolatát, hiszem amolyan hate to love szerelem az övék. Jess egy fiatal, de egyedülálló anyuka, akit már nagyon korán a szívembe zártam és vártam, hogy mikor nyílik meg még jobban és mikor mutatja meg az igazi énjét, aki nem Juno anyukája, hanem Jess, egy erős és független nő, aki ugyanúgy szomjazik a törődésre, mint egy bajbajutott kiscica. Ezzel szemben Rivert nem elég első pillantás alapján megítélni, hiszen jóval több van benne, mint amit mutat magából. Csupaszív pasi, aki teljesen levett a lábamról.

A társkereső oldalak és a megnőtt online jelenlét a mai világban mindennapos dolog. Viszont a DNS- alapú egy teljesen más tészta. A lelkitárs-egyenlet pont emiatt más, mint a többi romcom. Nemcsak megmelengeti a szíved, de a humorosabb, szexisebb oldalát is megmutatja a történetnek. Bájjal ruházza fel, és minden egyes pillanatot megragad, hogy megnevettessen, vagy pedig bebizonyítsa azt, hogy Christina Lauren a romcom igazi, hamisítatlan királynői. Még mindig alig hiszem el, hogy két nőszemély rejtőzik a CL név alatt.

A hate to love kapcsolat mellett egy lassan égő szerelem is A lelkitárs-egyenlet, mivel Jess és River között elég lassan alakulnak ki az érzelmek, de amikor ez megtörténik sistereg a levegő és perzselnek a lapok. Izgultam miattuk, és végig drukkoltam, hogy legyen happy end a vége. Jess nagyon megérdemli a boldogságot, Juno egy apukát, River meg összeteheti a két kezét, hogy ezt ő valósíthatja meg Jess és Juno számára. Tövig rágtam a körmöm, és bárgyú vigyorral vetettem bele magam a fejezetekbe.

Azt érzem a kötettel kapcsolatban, ellentétben a Nem mézes hetekkel, hogy A lelkitárs-egyenlet komolyabb, ugyanakkor bájosabb is. Érettek a karaktereink, a Jess és River közötti kémia csak úgy dolgozik, és nem utolsó sorban teszt ide vagy oda, de tényleg tökéletesen illenek a másikhoz. Kiegészítik a hiányosságokat és ha kell ott nyújtanak támaszt, ahol tudnak. Pillanatok alatt el lehet merülni a cselekményben, és mire feleszmélsz már be is faltad.

A kötet dinamikája lenyűgöző. A hangulata magáért beszél, és hiszem, hogy az egyik legjobb, ha nem legcukibb CL regény, amit valaha olvasni fogunk. Nagyon szeretem a könnyed romantikát, de a tüzesebb jeleneteket sem vetem meg. Szerencsére mindkettőből van bőven, és amellett, hogy nem történnek olyan nagy dolgok benne, igenis szerethető és nem laposodik el a végére sem. Komplex, kiforrott történet, aminek csak a józan ész szabhat határt. Na meg a DNSDuo. A kötet végén lévő bonyodalom egyszerűen zseniális. Hölgyeim és uraim, ezt így kell csinálni. Le a kalappal! Nagyon jót nevettem, és várom a következő CL kötetet. :) Összességében nagyon szerettem, és ha legalább az egyik kérdésre igennel felelsz, akkor A lelkitárs-egyenlet neked való! Hiszel a lelkitársak létezésében? Ha lenne rá mód, hogy megtaláld a lelkitársad vállalnád az ezzel járó procedúrát? Ha kiderülne, hogy a rendszer 98%-os egyezést mutat, elfogadnád azt és már szerveznéd is az esküvőt, vagy szkeptikusan állnál a dolgokhoz? Mi a jobb tudni, hogy kivel egyeztünk sejtszinten vagy inkább tudatlannak maradni, és hagyni, hogy az élet elénk sodorja a párunkat? 

" - El tudsz képzelni jobb szülinapi ajándékot egy lelki társnál?"

" - Nagyon csendes vagy. Ez rád is vonatkozik ám! Nem tudlak megismerni, ha annyit beszélsz, mint egy életnagyságú kartonpapír figura!"

"Vajon River azt akarta írásban látni, hogy nem muszáj egymáshoz érniük? Hölgyeim és uraim: íme, Jessica Davis lelki társa."

"Jess eleresztette azt a nevetést. Egy parányi pillanatig az egész univerzum hatalma a kezében volt. Jess felizgatta a félelmetes River Peñát."

"River akkor érezte magát igazán elemében, ha a labor végében álló vegyszerszekrény körül matathatott, ahol senki más nem volt, csak néhány kémcső, meg sok millió, egymásba kapaszkodó nukleotid."

" - Én akarok az lenni, aki kávét hoz neked. Én akarlak elvinni vacsorázni, véletlenül ugyanazt rendelni, amit te, és meghallgatni, ahogy számszerűsíted, mennyi esélye volt a találkozásunknak. Én akarok puccos társasági eseményeken részt venni veled, és végig utálni az egészet. - Jessből meglepett nevetés robbant ki, és River hangja ellágyult. - Azt akarom, hogy engem hívj fel, ha bajban vagy - anélkül, hogy egyáltalán felmerülne benned, hogy bocsánatot kérj. Úgy akarom érezni, hogy másodjára is megcsókolhatlak a parkolóban a nap végén. - Nyelt egyet. - És... az ágyamban akarlak látni."

" - Évek óta nem volt otthonom, de ha velem vagy, mindig úgy érzem magamat, mint aki hazaérkezett."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...