2022. május 18., szerda

Jennifer L. Armentrout: From Blood and Ash - Vérből és hamuból (Vér és hamu 1.)


" - Finley-re ma este találtak rá holtan, kint a Vérerdőben."

*

Lebilincselő ​és akciódús, szexi, függőséget okozó, meglepő fantasy! Tökéletes olvasmány Sarah J. Maas és persze JLA rajongói számára. 
EGY SZŰZ… 
Egy új korszak hajnalán, a születésekor kiválasztották Poppyt, ezért az élete sosem volt igazán a sajátja. A Szűz élete magányos. Sohasem érinthetik meg. Sohasem nézhetnek rá. Sohasem szólhatnak hozzá. Sohasem tapasztalhatja meg az élvezeteket. Ám ő Felemelkedésének napjára várva szívesebben tölti idejét a Vannak testőreivel, és inkább harcol a gonosszal, ami elvette tőle a családját, mint hogy arra készüljön, hogy az istenek méltónak találják. De ez a döntés sem volt sohasem az övé. 
EGY KÖTELESSÉG… 
Az egész királyság jövőjének terhe Poppy vállát nyomja, és ez olyasvalami, amire egyáltalán nem biztos, hogy vágyik. Hiszen egy Szűznek is van szíve. És lelke. És vágyai. És amikor Hawke, az arany szemű őr felesküszik rá, hogy biztosítja a Felemelkedését, így belép az életébe, a végzet és a kötelesség összekuszálódik a sóvárgással. Hawke felkorbácsolja a lány indulatait, elülteti benne a kételyt azzal szemben, amiben eddig hitt, és megkísérti azzal, ami tilos. 
EGY KIRÁLYSÁG… 
Egy bukott királyság, amit magára hagytak az istenek, és amitől rettegnek a halandók, ismét feltámad, hogy erőszakkal és bosszúval mindenáron visszaszerezze, ami egykor az övé volt. És ahogy az átkozottak árnyéka egyre közelebb húzódik, a tiltott és a helyes közötti határvonal is elmosódik. Poppy nem csupán a szívét kockáztatja, hanem azt is, hogy méltatlannak találják az istenek, ráadásul az élete is veszélybe kerül, amikor minden véres fenyegetés, ami egyben tartja a világát, kezdi felfedni magát. JenniferL. Armentrout első high fantasyje.

"From Blood and Ash we will rise."

Vannak azok a könyvek, amik megérik a hype-ot, és Jennifer Vérből és hamuból kötete ilyen. Kicsit félve kezdtem neki, de az első 100 oldal után, miután a cselekmény is rendesen beindult kezdtem el azt érezni, hogy igen, ez jó lesz, sőt... Tudom, hogy sokan úgy érzik, hogy már nem lehet újat teremteni a vámpíros, vérfarkasos könyvekben, de az írónő megmutatja, hogy igenis lehet, és igaz, hogy a legtöbb könyvét már olvastam Jennifernek, mégis most érzem azt, hogy megtalálta önmagát, és high fantasyt kell írnia, mert remekel benne. Már az Obszidiánt is szerettem tőle, de a From Blood and Ash kapcsán egy teljesen új dimenziót nyitott meg előttem, és imádtam minden egyes sorát. Teljesen ráfüggtem a sztorira, és egyáltalán nem akartam, hogy vége legyen. 

Imádom Jennifer stílusát, a regényeit és a From Blood and Ash is már jóval a magyar megjelenés előtt felkeltette a figyelmemet, viszont valami miatt nem kezdtem bele, de úgy érzem, hogy bele kellett volna, mert zseniális. Egy nagyon eredeti, szépen kidolgozott és kiforrt kötettel van dolgunk, ami érdekes, akciódús, kalandos és nem utolsó sorban pikáns és szexi is. A kötet nagyjából első 100 oldala a bevezetésé, ehhez mérten nem sok minden történik, leginkább arra helyezi a hangsúlyt, hogy megismerjük a világot, a karaktereket, magát Poppyt és azt, hogy mit is jelent Szűznek lenni, kik is azok a Kravenek és hogy mikre is képesek. Nemcsak az udvart, hanem a kötelezettségeket és a Poppy-ra nehezedő terhet is elénk tárja az írónő, s megmutatja milyen egy ketrecbe zárt állat sorsa. Akárcsak Poppy, ők is szabályok közé vannak szorítva, meg van szabva, hogy mit tehet, és mi a tiltott nekik, viszont egészen a kötet végéig teljes homályban tart azzal kapcsolatban az írónő, hogy mi is a Felemelkedettek sorsa, célja, miért lettek éppen ők azok, vagy éppen, mi történik a zárt ajtók mögött. A Vérből és hamuból egy nagyobb volumenű falat, ami addig nem olvad szét a szádban, amíg meg nem érzed milyen édes és mámorító valójában. Poppy egy eszméletlenül erős, igazi badass karakter, aki a kötet előrehaladtával szépen bontogatja a szárnyait, és megmutatja, hogy nem is olyan elesett, mint azt hiszik róla.

Első rész, ugyanakkor úgy érzem, hogy egy nagyon erős kezdést kaptunk, amit a későbbiekben nehéz lesz majd túlszárnyalni. Már most fergeteges a hangulat, arra késztet a kötet, hogy hagyj mindent abba és csak a cselekményére figyelj. Erősen addiktív, és egyszerűen képtelenség letenni. Falod a sorokat, és mire felocsúdnál már be is fejezted, és van benned egy űr, amit csak a második rész képes kitölteni. 679 oldalon keresztül tart fogságban, de nem akarsz szabadulni, mert annyira jó, és annyira észveszejtő, hogy legszívesebben bemásznál a lapok közé, hogy te is részese legyél az eseményeknek.

A karakterek zseniálisak, Poppy mellett, aki a narratívánk, mások is megmutatják magukat, többek között Hawke, aki nem az, mint aminek mutatja magát. Eleinte nem tűnik fel, de aztán ahogy haladunk előre, úgy válik egyre világosabbá az apró utalásoknak köszönhetően, hogy hiába lesz egyből szimpatikus a karaktere, csak egy apró részét ismerhetjük meg annak, hogy ki is ő, de már ez elég ahhoz, hogy levegyen minket a lábunkról, és miatta nem egyszer mosolyogva, teljesen ledöbbenve vagy éppen szájtátva olvastam a sorokat. Kétség kívül egy szexi, kemény férfi karakter, aki olvasók szívének millióit fogja elrabolni, ha még nem tette volna meg.

Imádtam, ahogy egyre többet és többet mutatott meg belőle az írónő, ahogy szépen fejezetről-fejezetre levette róla az álarcot, és annak mutatta, aki. Azt meg sem említem, hogy mit tett velem az, amikor azt mondta Poppynak, hogy 'Királylány'. Teljesen kivoltam tőle, vigyorogtam, mint valami idióta, aki beleszeretett egy újabb fiktív karakterbe. A kötet feléig úgy tűnt, hogy Hawke túl tökéletes ahhoz, hogy igaz legyen a pimasz és gödröcskés mosolyával. Aztán ahogy egyre többet olvastam róla, úgy kedveltem meg egyre inkább, és alig vártam, hogy az írónő végre kiterítse a lapjait, és megmutassa ki is Hawke igazából.

Poppy végig szimpatikus volt, de igazán akkor kedveltem meg, amikor kilépett a Szűz fogalma mögül, és bebizonyította milyen fából is faragták őt. Egyszerre volt az a kedves teremtés, aki tapasztalni akar, és az az ádáz harcos, aki bármit megtenne a szeretteiért. Ugyanakkor felettébb makacs is, ami nem egyszer vezetett túlfűtött, szexi jelenetekhez, amit cseppet sem bánok, mert ezzel együtt volt jó a kötet. A kicsit erotikusabb részek csak emelnek a kötet színvonalán, és cseppet sem volt túl sok ahhoz, hogy elvegye a történetről a lényeget. Tökéletes összhangban mozgott a cselekménnyel, és nem egy helyen felperzselte az oldalakat.

A kötet másik erőssége a karaktereken kívül az maga a világ felépítése, és azok a sajátosságok, amiket Jennifer elrejtett ebben a NA high fantasy történetben. Nemcsak érdekes, de olyan témákat is boncolgat, mint a barátság, a magány érzése, a bosszúvágy, a megtorlás, az erőszak és az árulás. Egyes részeknél igencsak fájdalmas, vagy éppen szomorú a kötet. Ez leginkább az első felére igaz, amikor Poppy magánya és felfedezni akarása kerül a középpontba, de a kötet további részeire is hatással van. Nemcsak a bizalom kérdése, hanem a már elejtett sebek miatt érzett árulás is alapjaiban határozza meg a történet mondanivalóját.

Maga a cselekmény felettébb csavaros, nagyon kell figyelni az apró részletekre és tipikusan az a kötet, amit át kell élni ahhoz, hogy tudd, mit érez a másik, és miért is függött rá teljesen. Nem olvasok túl sok high fantasyt, viszont Jennifernek sikerült bebizonyítania, hogy sokkal többet kellene, mert valami elképesztő, amit a From Blood and Ash alatt alkotott. Igazi művészet, amiből nem elég csak egy falat, az egész torta kell, és lehet, hogy még az sem lenne elég. A Poppy és Hawke között kialakuló huzavona, a vágyak és a düh végig izgalomban tart, fogja a kezed és vezet végig, nem hagyja, hogy akár csak egy pillanatra is elkalandozzon a figyelmed.

Erős, érzelmekkel teli, kalandos utazás, tele vérrel, kreatív megoldásokkal, rengeteg fantáziával. Levesz a lábadról, ugyanakkor meg is sebez. Egy olyan hullámvasút, ami ha kell kilök az ülésedből, de arra sem rest, hogy az utolsó utáni pillanatban visszarángasson az élők közé. Felettébb erőszakos és ocsmány tettekkel teli. Nem kíméli az embert, de nem is hagy teljesen a homályban, vagy mondjam inkább azt, hogy a ködben? Mindemellett egy vallást is behoz, ami hol elborult, hol beteg, de az biztos, hogy nem egyszer fog meglepni, és nem egyszer fogod azt érezni, hogy te erre bizony nem voltál felkészülve.

Kedves olvasó, mielőtt belekezdenél felejtsd el, amit tudsz a vámpírokról, a természetfelettiről és a vérfarkasokról, mert a Vérből és hamuból nem az a vámpíros történet, amit már ezren megírtak előtte. Tele van titkokkal, egyedi gondolatokkal és mindenféle klisét nélkülöz. Nyomokban enemies to lovers sajátosságokat tartalmaz, de nem ez az alapja. Látszólag ellenségekből szerelem alakul ki Poppy és Hawke között, de valóban csak ennyi lenne? Akik olvastak már az írónőtől, azok tudják, hogy mindig több van a felszín alatt, mint amit elsőre megmutat. Úgy érzem, hogy ez Jennifer eddigi legkreatívabb, legaddiktívabb kötete, ami nagyon is megérdemli azt a hype-ot, ami körülötte van.

Ahogy olvastam a kötet végét, és elértem az utolsó mondatig úgy éreztem, hogy nem állok készen arra, hogy vége legyen, mert hiába viszonylag hosszú a kötet, csöppet sem elégíti ki az igényeimet. Derült égből villámcsapásként sújt le az utolsó mondat, és hiába lapozol az első résznek vége, nincs új fejezet és tátongó üresség marad a helyén. A Vérből és hamuból beszippant és nem enged. Az a kötet, ami elvarázsol, levesz a lábadról és nincs az az Isten, aki miatt kilépnél ebből a világból. Napok után a befejezést követően is ott kavarognak a fejedben a karakterek, azon tőröd a fejed, vajon hogy is fog folytatódni a történet, és milyen izgalmaknak nézel még elébe.

Az biztos, hogy az idei évem egyik legkiemelkedőbb olvasmánya lett Poppy és Hawke története. Annyira, de annyira imádtam! Nemcsak azért, mert odatapadtam az oldalakhoz, hanem azért is, mert közbe rettegtem, hogy vége lesz és utána nem tudok mit kezdeni magammal. Emiatt kicsit halogattam a kötet olvasását, de egy percig nem bánom, hogy felfedeztem és benne is ragadtam a From Blood and Ash világába. Ha egy komplex, fantáziadús, letehetetlen, addiktív, eszméletlenül olvasmányos és lehengerlő kötetre vágytok, a Vérből és hamuból le fog venni a lábadról. Sokáig, ha valaki megkérdezte tőlem, hogy milyen fantasyt olvasson azt mondtam neki, hogy Cassandra Clare Árnyvadász világát vagy Sarah J. Maas bármelyik sorozatát, de mostantól hozzá fogom tenni, hogy Jennifer L. Armentrout Vér és hamu sorozatát, mert ezzel a kötetével valami újat mutat az írónő, ami felemeli a fantasyk királynői mellé, és ezáltal azt is megmutatta, hogy sosem késő az álmainknak élni, és néha hagyni kell, hogy egy-egy történet kellőképpen megérjen ahhoz, hogy a nagyközönség is lássa. Jennifer ezt tette, és milyen jó is, hogy így döntött. Tényleg csak annyit tudok mondani a kötetre, hogy ó te jó ég és wow, mert az biztos, hogy semmi olyat nem olvastál még eddig, mint a From Blood and Ash. A maga erejével csap le, a titkok, a romantika és a világ megalkotása által pedig magához láncol és addig nem ereszt, amíg el nem meséli Poppy, a Szűz történetét, és a kötetben rejlő történelem minden egyes eleme napvilágra nem kerül. Egyszerűen imádtam!! Olvassátok és szeressétek ti is!
" - És az egészet egyetlen csókra alapozod?
  - Egyetlen csókra? Királylány, egyetlen csókból az égvilágon mindent megtudhat az ember!"

"A Kraven az atlantiaiak teremtménye volt, a mérgező csókjuk eredménye, ami úgy működött, mint egy fertőzés, ami ártatlan férfiakat és gyerekeket kiéhezett vadállatokká változtatott, akiknek a testét és az elméjét megbontotta a szakadatlan éhség."

"A halál olyan, mint egy régi barát, aki meglátogat, néha épp olyankor, amikor legkevésbé számít rá az ember, máskor pedig olyankor, mikor már várjuk."

"Lehet, hogy a Kravenek agya rohad, de volt annyi eszük, hogy az íjászokat támadják. Vikter egyszer azt mondta, hogy a vérszomjukkal csak a túlélési ösztöneik vetekedhetnek."

"Az a papucs a halálodat is jelentheti, a ruha pedig... az enyémet."

"Hawke-kal történt az első csókom, de ha most megcsókolna, ez... Ez lenne az első valódi csókunk. Most már tudja, ki vagyok. Látott fátyol nélkül. Tudta."

"Az igazság nem mindig felszabadító. Ezt csak az a bolond hiszi el, akit egész életében hazugságokkal etettek."

" - Nem félsz sem az Alászálltaktól, sem a Kravenektől, de úgy reszketsz, mint egy ázott kismacska, ha valaki a vadkányokat emlegeti."

" - Nem csak átölellek. Nem állok meg egy csóknál. Nem az ujjam lesz az egyetlen dolog, ami beléd kerül. Túlságosan vágyom rád, Poppy. Ha itt maradok, nem Szűzként fogod elhagyni ezt a szobát."

"Hawke nem a katalizátor volt.
  Hanem a jutalom."

"Egy álomnak álcázott rémálom volt, és én bedőltem neki. Hogy bedőltem!"

" - Nem érdekel, mit akar.
  - Pedig kéne! - jegyezte meg, mire én a fogamat csikorgattam. - Ugyanis téged akar, annak ellenére, hogy ennél több esze van, és hogy tudja, hogy megint tragédia lesz a vége ennek."





🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...