2022. május 13., péntek

Ambrose Parry: Minden testek sorsa (Raven, Fisher és Simpson 1.)


"Egy rendes történetnek nem volna szabad egy halott prostituálttal kezdődnie, és elnézést kérünk miatta, hiszen tudjuk, hogy tiszteletre méltó ember nem szeret ilyesmin gondolkodni."

*

A Régi Városban halott fiatal nőkre bukkannak, akik mind hasonlóan hátborzongató véget értek. Will Raven, az orvostanhallgató, az Új Városban hamarosan a zseniális és híres dr. Simpson tanonca lesz Simpson mindenkit fogad a megosztott város leggazdagabbjától a legszegényebbjéig. 
A háza senkiéhez sem hasonlít, tömve van az odalátogató tudósokkal és merész kísérletekkel az érzéstelenítés új gyakorlatában. Raven itt ismerkedik meg Sarah Fisherrel, aki felismeri a fiút kísérő veszélyt, és azonnal ellenszenvesnek találja Ravent. 
A lány ugyanolyan intelligens, mint ő, de nem rendelkezik előjogokkal, amelyekből különösen az orvosi képzés lenne számára fontos. Miután mindkettejüknek megvan rá az oka, hogy közelebbről is vizsgálni kezdjék a titokzatos haláleseteket, Raven és Sarah beleveti magát Edinburgh alvilágának legsötétebb árnyai közé, ahol, ha életben akarnak maradni, túl kell lépniük különbségeiken. 
Add át magad a rejtélyeknek!


Amikor először elolvastam a fülszöveget a Stalking Jack the Ripper sorozat ugrott be róla, ami hatalmas kedvencem. Aztán megláttam ezt a gyönyörű, ízléses, eszméletlen borítót, és teljesen elcsábultam. Ha szerettétek a már említett Kerri Maniscalco sorozatot és Az alkimista lányának különleges eseteit, akkor a Minden testek sorsát se hagyjátok ki, mert hasonló a hangulata és végig izgalomban tart. Ritkán olvasok történelmi fikciót krimivel vegyítve, de Ambrose Parry kötetének én sem tudtam ellenállni. Teljes mértékben levett a lábamról, és már  alig várom a következő részt!

Ritkán fordul velem elő olyan, hogy elolvasom az első mondatot, és már akkor érzem, hogy hihetetlen élményben lesz részem, de a Minden testek sorsa alatt pont ez történt. Amint belepillantottam a kötetbe, szó szerint magához láncolt, és onnantól kezdve nem volt megállás. Minden egyes sorát imádtam, végig a sötétben tartott, ugyanakkor ennyire izgalmas és lebilincselő kötetet is rég olvastam. A műfajában igazi kincs, amit bárkinek szívesen ajánlanék. Amíg nem kezdi el az ember, addig nem is tudja, hogy mit hagy ki. Mire felpillantottam, már be is faltam 200 oldalt. Annyira függőséget okoz, hogy az valami hihetetlen. Igaz, hogy ehhez nagyban hozzájárul a kezdés is, mert valljuk be nem mindennapi, és úgy érzem, hogy a sok fantasy mellé kellett nekem ez a kötet. Egy olyan atmoszférát teremtett, ami egyszerre volt borús, bizsergető és felettébb szórakoztató is. Nemcsak a sorozatot összefoglaló 3 személyt ismerhetjük meg, hanem magát a 19. századi Edinburgh városát is. A leírások, és a karakterek ábrázolása is szépen átadja azt a hangulatot, amit a kötet közvetít, és nem egyszer éreztem azt, hogy libabőrös leszek, nem tudok elszakadni a kötettől, és minden egyes új információval csak még inkább összezavart, de éppen ezt szerettem benne, hogy végig kiszámíthatatlan, és sosem tudhattam, mikor derül fény egy újabb információra, ami felfedi a gyilkos kilétét. 

A kötet Raven bemutatásával kezdődik, aki dr. Simpson tanonca lesz, de előtte még láthatjuk azt a mocskot ahonnan jön, ahol minden elkezdődik. Kedves olvasó, ne hidd, hogy a látszólag lényegtelen információk tévútra visznek, hiszen pont az a kötet szépsége, hogy hiába tolja eléd a válaszokat, egészen a kötet végéig vár azzal, hogy fel is fedje a lapjait, és megmutassa azt, ami végig az orrod előtt volt. Nemcsak Raven változik a kötet alatt, hanem maga a cselekmény és a gyilkosság szála is, minden egyes új áldozattal egyre kuszább és kuszább lesz.

Pont amiatt imádtam ezt a kötetet, hogy amellett, hogy szépen halad előre, építi a cselekményét, a karaktereket sem hagyja magára, és megmutatja, hogy Raven is értékes, és Sarah-nak sem kell szimplán szobalánynak lennie, ha többre hívatott. A kettejük párosa erősen emlékeztetett engem Thomas Cresswell és Audrey Rose kettősére, Raven és Sarah is eszméletlenek külön-külön is, na de együtt olyan bomba párost alkotnak, hogy nem győztem falni miattuk az oldalakat.

Míg Raven második esélyt kap az élettől, addig Sarah lehetőséget a kitörésre. Bevallom, azért féltem, hogy végül csak ábránd marad Sarah szála, mert igaz, hogy szobalányként kezdi, de annál sokkal de sokkal több. Nemcsak eszes, de szomjazza a tudást, értelmes, és az esze is a helyén van. Ha kell átlát a bonyolultabb helyzeteken is, bátor és bármit megtenne azokért, akiket szeret. Egy férfiak uralta világban igazi jelzőfényként hirdeti az új kor hajnalát.

Amellett, hogy felüti a fejét a nők szerepe, és javarészt rájuk is épül a kötet cselekménye, nemcsak emiatt kapnak fontos szerepet. Az orvoslás, és itt konkrétabban a szülés, magzat elvetése is fontos kérdéssé válik. Azért ezek a részek nem lettek a kedvenceim, mert egyfelől fájdalmasnak érződnek, másfelől véresek, és annyira érzékletesen vannak leírva, hogy sokszor csak meglepődve olvastam Ambrose Parry gondolatait és meglátásait. Az orvoslás mellett maga a gyilkosság kerül a kötet elsőszámú célkeresztjébe, ami viszi előre a cselekményt, és nem egy helyen meghökkent.

Borzalmasan izgalmas volt felfedezni az újabb nyomokat és gyilkosságokat, és igen, tudom, hogy szörnyű, de mégis a kötet legerősebb része azok a testek, amiknek egy igencsak meghatározott célja van, nem véletlen a cím, és amikor kiderül, hogy miért is az a kötet címe, ami, higgyétek el, előttetek is értelmet fog nyerni a Minden testek sorsa kifejezés. Krimi, ugyanakkor ennél jóval több is, hiszen a kezdeti orvoslás, betegségek gyógyítása, balesetek kezelése, és a gyermek világra hozása az, ami összekapcsolja a történetet a különböző elemeivel, és ezáltal alkotja meg azt a kerek egészet, ami végül elvezet a megoldáshoz.

Maga a cselekmény furfangos, végig izgalmas, és titokzatos. A hangulata végig lázban tart, és még az utolsó sorok után sem enged el, mert aki a kezébe veszi a Minden testek sorsát az utána sokkal többet akar abból a világból, amit kapott. Erősen függőséget okoz, és a KMK egyik legjobb Arany Pöttyös könyve, amit olvastam. Kiemelkedik a többi kötet közül, és a Viktória korabeli Edinburgh egy új arcát mutatja meg. A Minden testek sorsa él és együtt lélegzik az olvasójával. Egy olyan 19. századi krimi, amit nem képes letenni az ember, és aminek a rabja lesz.

Amióta először olvastam történelmi fikciót krimivel fűszerezve, azóta keresem az olyan sorozatot, ami újra megmutatja, miért is szerettem meg ezt a műfajt, és úgy érzem, hogy a Minden testek sorsában végre megtaláltam azt, amit kerestem. Nemcsak izgalmas, de lenyűgöző és felettébb olvasmányos kötet is, arról nem is beszélve, hogy fontos témákat dolgoz fel. Nem merül ki annyiban, hogy az orvostudomány kezdeteit mutassa be, hanem a pénz és a kitörni vágyás is fontos szerephez jut. Ki ne szeretne egy olyan kötetet olvasni, ahol a bába tanonc és egy szegény, de annál inkább okosabb szobalány göngyölítenek fel egy gyilkosság sorozatot? Összességében nagyon szerettem, tényleg csak ajánlani tudom. Ami a kötet írásmódját illeti, ahhoz képest, hogy egy szerzőpáros írta, eléggé gördülékeny, informatív és tényfeltáró. Nem egy helyen megy bele a részletekbe, és nem egyszer fordult elő olyan, hogy a látszólag elhanyagolandó információt emelte ki később, és építette köré a kötet leglényegesebb részét. Minden egy prosti halálával kezdődik, akinek a szelleme végigkíséri a kötetet, egészen addig, amíg ki nem derül, hogy mi is okozta a váratlan halálát. A Minden testek sorsa nem az a szokványos krimi, ami már az első fejezetek után kiszámítható, mivel végig a sötétben tart, és az utolsó fejezetekig nem is fedi fel a lapjait. 
"A halállal való találkozás egyetlen ellenszere az élet szerelmes ölelése, még ha az az ölelés büdös, izzadt és durva is."

"Raven egy őskori létesítményben volt, ami a The King's Wark nevet viselte, közel a helyhez, ahol a lányt az előző napon megtalálták. A fiú a söntésnél ült, ahol úgy hitte, a legjobb helyen van, hogy meghallja, amit mások beszélnek."

" - A kétségbeesett nők minden lehetőséget sorra vesznek, mielőtt megölnék magukat - mondta a fiú. - Nemrég egy újszülött lábát találták a Királyi Tőzsde előtti csatornában. Azt hiszem, az anyja végzett szegény csöppséggel."

" - Sarah, a nők istenadta szerepe, hogy feleségek és anyák legyenek. Ennek bármilyen szakma silány pótléka lenne. És milyen állás lenne megfelelő egy előkelő hölgy számára? Nevelőnő? A gondolattól is kiráz a hideg."

"Alig helyezkedett el a párnán, amikor meghallotta az ajtaja nyílását és az apró lábak lépteit a padlón. Sarah állt előtte egy gyertyát szorongatva, aminek pislákoló fényénél a fiú látta, hogy csak a hálóinge van rajta."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...