2022. május 8., vasárnap

Anna Todd: Miután 1. - képregény


 "Az egyetemet mindig nagyon fontosnak tartottam."

*

Tessa ​igazi jó kislány. Egy rendes fiúval jár már évek óta, vannak tervei, ambíciói, és az anyja ügyel rá, hogy az élete a megfelelő irányban haladjon tovább. Aztán elsőévesként beköltözik az egyetem kollégiumába, és találkozik Hardinnal. 
Azonnal feltűnik neki a tetovált, piercinges fiú, aki angol akcentussal beszél, és mindenben különbözik attól, amit Tessa az addigi életében megszokott. 
Hardin rendkívül mogorva, sőt kifejezetten ellenséges vele, és a viselkedése miatt Tessának gyűlölnie kéne őt. Gyűlöli is, amíg egy este egyedül nem maradnak a fiú szobájában. Tessát megragadja a fiú sötét személyisége, és amikor megcsókolják egymást, olyan szenvedély támad fel benne, amilyet még sohasem tapasztalt. Hardin hol gyönyörűnek nevezi, hol egy szó nélkül eltűnik, mintha egyáltalán nem érdekelné, amikor azonban Tessa eltaszítaná magától, közelebb vonja magához. 
A nemtörődöm viselkedése és a gorombasága ellenére Tessa úgy érzi, ha sikerül mélyre ásnia, megtalálja az igazi Hardint a hazugságok felszíne alatt.


Mostanában egyre több képregényt olvasok, a Miután pedig tini éveim nagy szerelme, emiatt nem is tanakodtam sokáig, hogy szeretném e olvasni a képregényváltozatot is. Igazi nosztalgikus élményt nyújtott, újra átéltem az első könyv nagyjából felének a főbb támpontjait, és újra meghozta a kedvem a Miután sorozathoz. Emiatt a kis csoda miatt nagyon érik nálam most egy újraolvasás/film maraton.

Nemcsak azoknak lehet érdekes ez a kötet, akik már ismerik Hardin és Tessa viharos szerelmének történetét, hanem azok számára is, akik még csak most ismerkednek a sorozattal. Maga a képregény színes, összeszedett, a főbb támpontokat érintő szórakoztató olvasmány. Nemcsak a grafika lenyűgöző, hanem a szöveg is lényegretörő, és lerövidítve meséli el a sorozat első kötetének egy részét. Ha jól emlékszem, akkor úgy nagyjából az események felét kapjuk meg illusztrált formátumban is, de minden egyes képkocka és szövegbuborék olyan szinten képes átadni a már ismert hangulatot, hogy az valami hihetetlen. Nem egy helyen nevettem fel hangosan, vagy öntött el egy meleg érzés. Szó mi szó, nagyon jó volt visszatérni ebbe a világba, és újra ottlenni a Washingtoni Egyetemen Tessával, Hardinnal és a többiekkel. Kettejük szerelme egy tipikus enemies to lovers történet, ahol a gonosz, meg nem értett, elvont srác kerül a középpontba, a mindenki által jókislánynak tituált hősnővel. Egyetemi környezetben játszódik, így a szöveg is rövid, de annál inkább lényegesebb. Mindenféle magyarázat nélkül is tökéletesen leírja, hogy mi is zajlik egy-egy képkockán, és végig hozza a megszokott színvonalat. Nemcsak a kiadás igényes, hanem az alkotó munkája is.

Ami nagyon tetszett ebben a képregényben az az, hogy pörgős, és nagyon jól lehet haladni vele. Max. 1 óra alatt simán kiolvasható, de ebben az egy órában érzelmek tömkelegét zúdítja ránk. Nemcsak az újdonság varázsával csap le, hanem olyan problémákat is felvet, mint a családi viszály, a megcsalás, a tapasztalatlanság, illetve tapasztalatszerzés, és a szórakozás, második esély adása is. Tessa és Hardin szerelme összetett, amit nagyon szépen kihangsúlyoz ez a kötet is.

Minden egyes illusztráció, képkocka már önmagában beszédes, és szavak nélkül, szinte filmként pereg le előttünk az egész cselekmény. Magát a grafikát nagyon szeretem, mert nemcsak találóak lettek, hanem igazán karakterhűek is. Látszik benne a munka és az odaadás, a szeretet, amivel körbe van ölelve ez a kötet, és ami miatt látszik, hogy nemcsak egy újabb bőrt akart az írónő lehúzni a már amúgy is sikeres sorozatról, hanem újat akart mutatni egy már ismert közegben. Nagyon szép kiegészítője lehet a már meglévő sorozatnak, egyfajta pluszt adva ezzel, és nem utolsó sorban jól is néz ki a polcon.

Mint kiadás, nem tudok elmenni amellett, hogy mennyire jó minőségű papírra lett nyomva, hogy mennyire könnyen nyílik, illetve csukódik a kötet, és maga a színvilág is pazar. A szöveg könnyen olvasható, szép és esztétikus a betűtípus, illetve könnyű követni a cselekményt. Nekem azért is volt ekkora élmény, mert közben megmosolyogtatott, vagy épp jól elszórakoztatott, de biztos vagyok benne, hogy akiknek ez az első Anna Todd kiadványuk, azok is tudják élvezni a nem túl bonyolult, könnyed szöveget és eseményeket.

A kötet egy igencsak feszültséggel teli résznél ér véget, ami engem nagyon váratlanul ért, mert úgy olvastam volna még tovább, viszont nagyon jó ötletnek tartom, hogy ezután néhány oldalon keresztül betekinthettünk a kulisszák mögé, és nemcsak a karakterekről olvashatunk tényszerűen, hanem az alkotási folyamatról is. Hatalmas pluszt ad az, ahogy láthatjuk, hogyan is született meg lépésről-lépésre a Miután képregény. Különösen azok az információk nyerték el a tetszésemet, amiket maga az alkotó, illusztrátor fűzött hozzá. 

Még a nagy hype előtt olvastam a Miután könyveket, de sosem gondoltam volna, hogy akkora sikere lesz, hogy nemcsak filmek, de képregény is születik belőle. Az biztos, hogy a szerelmi szál egy igencsak szenvedős, se veled, se nélküled kapcsolatra épül, amit már itt a képregényekben is szépen elhint az írónő, ugyanakkor a gyors ütem mellett arra is hagy időt, hogy leülepedjen a történet, és megemésszük az olvasottakat és látottakat. Amit hiányolok a kötetből, az az, hogy én teljesen tévúton jártam és azt hittem, hogy az egész első könyv történéseit fogom megkapni, nemcsak a felét, viszont így lesz mit várni, mert nem is kérdés, hogy már most szeretném tovább olvasni, még akkor is, ha pontosan tudom, hogy mi fog történni. :) Ajánlom azoknak, akik egy szórakoztató délutánra vágynak, és újra tininek szeretnék érezni magukat, továbbá, azoknak akik szeretik az egyetemen játszódó szerelmi történeteket. Miután fan vagy? Vagy csak a filmeket láttad, de érdekelnek a könyvek, viszont nem szeretnéd nagy fába vágni a fejszédet? Szereted az enemies to lovers típusú szerelmeket? Szereted a rossz fiú-jó kislány felállású történeteket? Szívesen olvasol képregényeket is? Élsz-halsz a fanfictionök világáért? Ha csak egy kérdésre is igennel feleltél, akkor a Miután sorozat képregényváltozata neked való!
"Miért olyan goromba? Én legalább udvariasan kezelem a különbségeinket. Örülnie kéne, hogy én nem ítélem el, amiért tetoválásokkal és lyukakkal csúfítja el a testét."

"Büszkeség és balítélet... Üvöltő szelek. Tehát szokott olvasni."

" - Mit érdekel? Ne beszélj velem ilyen lekezelően. Te sem vagy különb nálam. Hol van a fiúd?"

" - Nem érdemled meg, hogy több időt pazaroljak rád. Te mindent csak elrontani tudsz, de engem nem fogsz tönkretenni!"





Köszönöm szépen a Gabo Kiadónak a recenziós példányt!
🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...