2023. június 19., hétfő

Julia Dippel: Az örök tűz (Izara 1.)

 

"Az iskolai lárma szinte elviselhetetlen ellentétben állt az utolsó lágy, őszi napsugarakkal."

*

Titkos ​társaságok, természetfeletti lények és egy tiltott szerelem… Ariana átlagos tininek mondható átlagosan siralmas kamaszkorral. Szülei elváltak, érzelmileg ingatag édesanyjával él együtt, miközben dúsgazdag édesapját teljes szívéből megveti. 
A suliban sem nyer népszerűségi versenyt, és miközben egy menő elitiskolába jár, pincérnőként dolgozik, hogy fussa benzinre rozoga autójába. Ezek után a legkevésbé az hiányzik neki, hogy természetfeletti lények törjenek az életére – köztük Lucian, aki sosem végez félmunkát. 
De miért került épp Ariana a célkeresztbe, és kik mozgatják a szálakat a háttérben? Lucian végül Ariana mellé áll, hogy együtt járjanak utána az igazságnak, és kiderítsék, mi folyik itt valójában. Sosem lehetnek biztosak abban, hogy ki a barát és ki az ellenség, talán még egymásban sem bízhatnak. Ám egy dolog biztos: Arinak életben kell maradnia. 
Julia Dippel Izara-sorozata az elmúlt évek legnépszerűbb német ifjúsági regényciklusa, Az örök tűz pedig megjelenése után elnyerte a legjobb német nyelvű első könyvnek járó díjat.

Szeretted A Végzet Ereklyéit, de azóta sem találtál olyan sorozatot, ami ennyire addiktív lenne? Van egy jó hírem a számodra. Ha szeretted Cassandra Clare könyveit, biztos vagyok benne, hogy Julia Dippel Izara című sorozata is tetszene neked. Izgalmas, árnyalt, lenyűgöző a világfelépítése, vannak benne démonok, angyalok, erkölcsi döntések, a jó és a rossz örökös harca, boszorkányok, harcosok, az emberi szem előtt láthatatlan világ, ami akárcsak az Árnyvadász világ, egybeolvad a miénkkel. Urban fantasy a javából egy kis tiltott szerelemmel megspékelve!! Jól hangzik, ugye? Ismerd meg te is Lucian és Ariana letehetetlen történetét!

Amikor belekezdtem a kötetbe nem sok elvárásom volt. Emiatt igazi derült égből villámcsapásként ért, hogy milyen jó is. Nemcsak izgalmas, de a karakterek is érdekesek, de ami a legjobban megnyert magának az a világ!! Egyszerűen imádtam, és nem tudtam elég gyorsan olvasni ahhoz, hogy minél többet tudjak meg, és behozzam a lemaradásomat. Jelenleg 5 kötetnél tart a sorozat, és ha a többi rész is annyira FENOMENÁLIS lesz, mint Az örök tűz, akkor azt hiszem van egy új kedvenc sorozatom. Már többször kiszúrta a szemem, és Julia Dippel is csak megerősített benne, hogy a német szerzők igazi kincsek. Mindegy, hogy romantikus, misztikus vagy éppen fantasy vonalon mozognak, mert amit letesznek az asztalra, az szinte már must have. Eddig csak olyan német ajkúakkal volt dolgom, akiket nem tudtam nem imádni, és erre a listára Dippel is felkerült. Egy igazán igényes, keménykötéses féltégla az Izara sorozat első része, de megvan benne minden amit a paranormális, romantikus fantasyt olvasók szeretnek. Nemcsak a karakterek adnak sokat a történethez, hanem az írónő által kitalált démonfajták is. Van itt minden: brachionok és primusok. Egy olyan társadalom, amivel még garantálom, hogy nem találkoztál. Nagyon egyedi, és igazi kuriózum ez a két faj. Ha unod a sablonokat, vedd kézbe ezt a kötetet, és minden bajod elszáll.

Tényleg nem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog a történet. Adott egy lány, Ariana, aki eleinte nem tud semmiről, éli a mindennapi iskolás lány életét, és nincs nagyobb problémája, mint az exe és a tanulmányai. De mindezek alatt ott van egy eltitkolt világ, ami alig várja, hogy bekebelezze. Tény és való, hogy a kötet kezdése cringe, és többször fogtam a fejem, de ne adjátok fel, mert miután bekerül Ariana ebbe a világba, onnantól lesz igazán érdekes a kötet. 

Az nem is kérdés, hogy mekkora meglepetést okozott nekem Az örök tűz, mert én azt hittem, hogy majd egy elcsépelt, tinirománcot kapok, de nem. A 16 éves énem élne-halna ezért a sorozatért, de azért a 26 éves énem is nagyon tud örülni neki. Ha most ennyire tetszik, nem is tudom mi lett volna velem, ha 16 évesen olvasom. :) Szerintem ki se lehetett volna venni a kezemből, spoiler alert: így sem lehetett. Két napig a kezemhez nőtt, amíg ki nem olvastam. Nem viccelek, még a konyhába is vittem magammal.

Az írónő által alkotott világ elég hamar megnyert magának, illetve beszippantott, és van egy olyan érzésem, hogy addig nem nyugszom, amíg el nem olvasom az összes magyarul megjelent részt. Tudom, hogy nemcsak én vagyok így vele, de az impozáns borító elég hamar felkeltette az érdeklődésemet, de ami igazán megfogott az maga a történet. Veszélyes, információkban gazdag, jól felépített, átlátható, terjedelmes, és minden egyes fejezettel egyre izgalmasabb.

Ez az egész angyal - démon - boszorkány háromszög megvett magának kilóra, és nagyon örülök, hogy már a polcomon csücsül a folytatás, mert nem hiszem, hogy sokáig bírnám, és záros határidőn belül (1-2 nap) tuti újra a kezemben lesz, mert ez a vég, ez valami nagyon kegyetlen. Amit az elején elkezd építeni, azt a kötet végén fejezi be az írónő, de nem is akárhogyan. Megadja a módját, na meg annak is, hogy sóvárogj a folytatásért. Ha elfogadsz egy jó tanácsot, szerezd be a többi részt is, mert egyből nyúlnál a következő részért. 

A karakterek egytől egyig egyéniségek. Mindenkiben van valami jó tulajdonság, amit lehet kedvelni (itt természetesen a kis csapatra gondolok: Lizzy, Ari, Lucian, Gideon, Aaron, Jimmy, Toby, Ryan). Lucian nem titkolom, de új kedvenc könyves pasim lett, hiszen ki ne szeretne egy démont, aki bugyiolvasztó mosollyal rendelkezik, és bármit megtenne a kiszemeltjéért? Azért azt muszáj elmondanom, hogy az elején cseppet sem kedveltem, de végül csak beadtam a derekam, és cseppet sem bánom.

Ariana eleinte hiába egy naiv csitri, bocsi de tényleg az volt elég sokszor, ami agyamra ment, de a kötet végére felnő, már nem az a lány, aki az elején volt, hanem önmaga erősebb, információkkal teli változata, aki előtt nem ismeretlen a világ valódi alakja, és az sem, ha olyan dolgokkal kell szembenéznie, mint a boszorkányok bűbája, vagy a démonok szemfényvesztése. Kedvelhető, erős és könnyű azonosulni vele. 

Az örök tűz nem egy finomkodó regény. Tele van döntésekkel, misztikummal és meglepő fordulatokkal. Számomra ilyen egy valamirevaló sorozat kezdése. Kecsegtető, van benne fantázia, és eléri, hogy még többet akarj tudni. Az új fajok megjelenése egyszerűen zseniális, és alig várom, hogy lássam mi is van még az írónő tarsolyában, mert abban biztos vagyok, hogy Az örök tűz még csak a jéghegy alja. Sok víznek kell lefolynia ahhoz, hogy elérjük a csúcsát, de megéri. Nagyon nagy reményeket fűzök a folytatáshoz!!

Mint már említettem urban fantasy, de van benne egy cseppnyi romantika is, ami lassan alakul ki, de annál édesebb. Azért csak cseppnyi, mert az Izara sorozat első részében nem ez a domináns, sokkal inkább a megálmodott világ megismerése, és az, hogy tisztában legyünk a fogalmakkal, és a helyére tudjuk illeszteni a kapott információkat. Na meg aztán YA, azaz young adult kötetről van szó. De Lucian és Ariana nagyon cukik együtt, és csak remélni tudom, hogy valahogy tovább viszi ezt a lassan folyó szerelmet az írónő, mert a sok fantasy elem mellé nagyon kell egy kis romantika is, és Az örök tűznek jól is áll. Mivel ifjúsági regény, ezért a tettek zárt ajtók mögött történnek, de kárpótol minket Lucian ellenállhatatlan kisugárzása, és a megannyi váratlan, vagy éppen megdöbbentő fordulat és esemény. Spoiler alert: elég sokszor megdöbbentő, vagy éppen csak kapkodod a fejed. A cselekmény pedig maga a megtestesült szerelem. Hiába inkább YA regény, simán ajánlom NA fantasy rajongóknak is. Vannak apró hibái, de ezek eltörpülnek az izgalmak és a folytonos történések mellett. Olvassátok ti is, mert nagyon megéri!!

" - Egy cápákkal teli medence közepén ülsz egy üveggömbben, amelynek falán egy óriási repedés van, és te folyamatosan rugdosod az üveget. Legalább Harris megtaníthatta volna neked, hogyan kell kicsit visszafogottabban viselkedni.".

"Nagyszerű terv, Piroska!, mondtam magamnak. Csak kövesd a gonosz farkast a sötét erdőbe!"

"Mit akarhatna egy halhatatlan primus egy jöttment lánytól? Már rég elmúltak azok az idők, amikor még ilyesmiről álmodoztam. A mostohaapám elérte, ne is reménykedjek benne, hogy álmaim hercege egyáltalán létezik. Brendon pedig megadta a kegyelemdöfést. Még egyszer nem fogok efféle reményekbe kapaszkodni."

" - Izara egy olyan lélek, ami sosem enyészik el. Ha a primusok irigykednek az emberi lélekre, akkor logikus, hogy születik egy legenda, ami életben tartja a reményeiket és az álmaikat."

" - Randizni akarsz velem? - hebegtem. Áruló szívem nagyot dobban örömében.
- Miért ne? - kérdezte, közben megvonta a vállát.
- Talán mert a fél világ meg akar ölni, és ezért egy kibírhatatlan, megszállottan kötelességtudó brachion két hete fogva tart egy bunkerben."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...