2023. június 14., szerda

Csak mi ketten! - Az év legjobb young adult novellái - 2021

 

"Az osztályban ma reggel olyan volt a hangulat, mint egy temetésen, mert matekkal kezdtünk."

*

Szerelem, kaland, szívhez szóló vágyak. Merülj el a varázsban! 
Mit tennél, ha egy zavarba ejtően jóképű, de szemtelen srác miatt az egész iskola hazugnak tartana? Hogyan lehet helyrehozni egy elrontott szerelmi bűbájt? 
Összebarátkozhat-e a focicsapat kapitánya a középiskola legnagyobb kockájával? Ki lehet az a titokzatos idegen, aki izgalmas üzeneteket hagy a könyvtári könyvekben? Milyen ajándék olvaszthatná meg az osztály jégkirálynőjének fagyos szívét? Tizenhat sziporkázóan eredeti, felejthetetlen történet, ami megnevettet, elgondolkoztat, meghat, de biztosan elrabolja a szívedet! 
A pályázat hét nyertes írása mellett a kötetet gazdagítják Tavi Kata, Róbert Katalin, Rácz-Stefán Tibor, Eszes Rita, Novák Vica, Szöllösi Kristóf, Ecsédi Orsolya, Tóth Eszter és Chiara novellái. 
Találj rá az új kedvenc Vörös Pöttyös történetedre!



Alapjáraton nem vagyok nagy novella fogyasztó, de több általam ismert magyar író novellája is bekerült, amikre kíváncsi voltam, viszont a 'Lépned kell, ha mész' hozta meg a kellő lökést ahhoz, hogy átrágjam magam ezen a 16 rövid történetből álló köteten. Mint, ahogy minden novella gyűjteménynél, így itt is elmondható, hogy vegyes a felhozatal. Vannak nagyon erős történetek, amik sikítanak a folytatásért, és vannak olyanok is, amiknek pont elég a novella formátum.

Zsenge, ifjú koromban csak úgy faltam a Vörös Pöttyös Könyveket, na jó, ez most is igaz, de tini koromban szinte csak ebből a kiadói sorozatból csemegéztem. Újra elhozta nekem ez a gyűjtemény a Vörös Pöttyösökre jellemző atmoszférát, és kedves, aranyos YA novellákkal lepett meg. A Young Adult műfaj már kevésbé áll közel hozzám, mint mondjuk 10 éve, de így is szeretek alkalmanként YA köteteket a kezembe venni. A Csak mi ketten egy igazán szerethető válogatás. Vannak benne pályázatra beküldött alkotások és már ismert szerzők novellái is. Igazán vegyes a felhozatal ebből a szempontból, de lássuk is a kedvenceimet, amik megérintettek bennem valamit olvasás közben.

Eszes Rita: Zivatar

Eszes Rita az egyik olyan magyar író, akinek az összes regénye a polcomon csücsül, de ennek ellenére sem olvastam még tőle, ami óriási hiba, mivel egy üde színfoltja a novella gyűjteménynek. Ez a hiper szuper rövid novella is képes volt megmutatni, hogy cirka 30 oldalon is lehet maradandót alkotni. Kicsit k- és tini drámás hangulata van, de nagyon jól áll ez a Zivatarnak. Van benne komolyabb téma is, az elfogadás és a különböző népek együttélése. A helyszín Japán, de koreai szálak is felfedezhetőek benne. A Xo, Kitty és XoXo után pont erre volt szükségem!! Nagyon szívesen olvastam volna hosszabban is. Vivien és Csihó egy édes páros, akik megmutatják, hogy összefogással bármi elérhető. Emellett aranyos és elgondolkodtató írás. A Zivatar miatt biztos vagyok benne, hogy előbb sort fogok keríteni Eszes Rita többi könyvére!! 

Ecsédi Orsolya: Lépésről lépésre

A Juli vagyok, könyvmollyal már egyszer bebizonyította nekem Ecsédi Orsolya, hogy tud írni, méghozzá a fiatalabb korosztály számára. Ez a novellája is nekik íródott, viszont ugyanúgy végig izgultam, mintha nekem íródott volna. Adott egy könyvmoly lány, akinek üzeneteket hagynak könyvtári könyvekben. Kell ennél jobb? Annyira cuki kezdése volt ennek a novellának, hogy nem bírtam ki, hogy ne mosolyogjak. Jól esett a lelkemnek, és az üzenetek mindent vittek. Édesek voltak, és végig mosollyal az arcomon olvastam a sorokat. Talán az egyik legaranyosabb írása ennek a gyűjteménynek. 

Szöllősi Kristóf: Csajozási tippek árnyharcosoknak

Erről már csak a cím miatt is érdemes beszélni. Kezdjük azzal, hogy imádok tanácsokat osztogatni, na meg ez az árnyharcos téma is jól hangzik. Együtt a kettő még ennél is jobb. Amikor elkezdtem tudtam, hogy szeretni fogom. Megvan benne az első szerelmek esetlensége, a bizonytalanság, az amikor úgy érezzük miénk a világ, és semmi sem állíthat meg. Aranyos volt, na meg a karakterek is egyéniségek. Kicsit más, mint amire először gondoltam a címből, de nagyon megszerettem a végére. Adott a jó hangulat, egy csipetnyi fantasy, és az érdekes karakterek. Kellő alapokkal rendelkező, olvasmányos írás. :) 

Rácz-Stefán Tibor: Az első tánc 

Tibitől már nem egyszer olvastam, és mindig megmutatja, hogy mennyire is jól tud MM románcokat írni. De most egy új oldalát mutatja meg, most is van a történetben queer karakter, de itt a hangsúly a veszteségen és magán az életen van. Belecsöppenünk egy Quinceañera ünnepségbe, ahol a nővé érést ünneplik. Kapunk egy szeletet a spanyol (mexikói) kultúrából, a barátságról és a döntések fontosságáról. Szívet melengető történet, ami nekem túl rövid volt, és nagyon szívesen olvastam volna tovább. Van ebben a rövid történetben egy olyan varázs, ami szerintem megérdemelne egy külön könyvet. Már ebből a pár oldalból kiderült számomra az, hogy imádnék egy ízig-vérig spanyol sztorit olvasni Tibitől, amibe ugyanúgy beleszövi az LMBTQ vonalat, mint a többi könyvébe. Érdekel, hogy mi lesz Rubi és Lexa sorsa, na meg az is, hogy az első tánc valami kezdete, vagy csak egy régóta vágyott álom beteljesülése.

Kalivoda Lilla: Lépned kell, ha mész

Elértünk ahhoz a novellához, amit a legeslegjobban vártam. Próbálok pártatlan maradni, de fantasyról van szó, és én meg imádom a fantasy történeteket, és a Lépned kell, ha mész egy igazi gyöngyszem. Nagyon tetszett a megálmodott világ, a karakterek is érdekesek, a szerelmi szál *chefs kiss* és olyan jó hangulat árad a történetből, hogy legszívesebben újrakezdeném. Már csak akkor lehetne jobb az élmény, ha kiderülne, hogy nemcsak egy szeletet kapunk ebből a világból, hanem bizony egy egész könyvet, fancy borítóval és térképpel. Lilla hangja egyedi, megragadja a fantasy műfajára jellemző emelkedett hangulatot, és ebben a néhány oldalban is sikerült elmélyítenie ezt a sztorit annyira, hogy a terjedelem ellenére is legyen eleje, közepe és vége. Bravúrosan oldotta meg a gyors tempót, és a cselekmény lefolyását. Feszített tempóval, művészien lavírozunk a sorok között figyelve a történet kibontakozására, és az alaphangulat megteremtésére. Nagyon szívesen olvasnék egy sokkal hosszabb verziót belőle, ahol megismerhetjük jobban Kestrát, a félelfeket és a "kapitányt" is. 

Róbert Katalin: Szeretnél egy kiscicát?

Róbert Katalin munkássága sem ismeretlen előttem, na jó eddig csak egy könyvét olvastam (Keresd az igazit!), de azt nagyon szerettem. Az emberek általában vagy cicások vagy kutyások, újabban nyuszisok. Na én cicás vagyok, így extrán örültem annak, hogy bekerült egy első randis, kicsit bénácska, de nagyon cuki történet, aminek a középpontjában egy kiscica áll. Nem mondom, hogy lehetett volna hosszabb, mert simán elbírt volna még jó pár oldalt ez a kis novella, de így is aranyos és élvezhető. A karakterek kicsit esetlenek, de szerethetőek és humor is van bőven benne. Mosolyogtam, nevettem, és csak úgy élveztem ezt a történetet. Talán az egyik legaranyosabb írása a novella válogatásnak. Ha ti is cicások vagytok, semmiképp se hagyjátok ki. :) 

Tavi Kata: Bűbáj megrendelésre

Tavi Katával ez az első találkozásom. Nagyjából akkor kezdett el ifjúsági regényeket írni, amikor én már úgymond "kinőttem" vagy "kinövő félben voltam" belőlük. De mindig is érdekelt, izgatta a fantáziámat, hogy miből is maradok ki. Na meg, szeretek számomra új magyar íróknak is esélyt adni, és nem bántam meg, hogy elolvastam a Bűbáj megrendelésre novellát. Már a címe megvett magának kilóra, és tudtam, hogy élvezni fogom, amíg tart. Az a helyzet, hogy ezt is olvastam volna tovább, sőt bővebben is akár.



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...