2023. június 14., szerda

Heteira: A hold vonzása


"Összetartozás. Az kell, hogy mindenki tudja, összetartozunk. Egyek vagyunk, te a részem vagy. És én a részed vagyok. Nekem erre van szükségem."

*

SEJTELMES ALAKOK A HOLDFÉNYBEN. IZZÓ SZENVEDÉLY… 
Mi a közös egy csendes norvég szigetben, egy nyüzsgő új-zélandi városban, a budai hegyekben és San Francisco utcáiban? Hogy rejtélyes vérfarkasok járják őket… Tizenegy vérpezsdítő, megható és izgalommal teli misztikus-romantikus történet vár az olvasóra. A szerelem mindig elképesztő csoda. Néhol ősi harcosokkal néznek szembe, néhol a társadalom tiltásával vagy különös gyilkosságok elkövetőivel. 
Máskor csak egy elkóborolt macskát keresnek, esetleg választ a kérdésre, hogy ki mellett lehetnének igazán boldogok. Kire számíthatsz, ha nem a szerelmedre? Heteira lebilincselő történetei évek óta ejtik rabul az olvasók szívét. Ez a különleges novellaválogatás számtalan országba kalauzolja el az olvasót, mítoszokra és legendákra épít, de nagyon is emberi történeteket mesél a szerelem megannyi arcáról. 
ÉLVEZD A SZENVEDÉLY VONZÁSÁT!


Róbert Katalin munkássága nem ismeretlen előttem, a Keresd az igazit! hatalmas kedvencem tőle, ezért is vártam nagyon, hogy megnézzem mit is tud vérfarkasos témában alkotni. Ha választanom kellene egy kedvenc természetfeletti lényt, akkor az bizony a vérfarkas lenne.Van bennük valami, ami lenyűgöz. Az erejük, a megjelenésük, és a körülöttük létrejött mítoszok. A vérfarkasokért rajongó énem oda meg vissza van a gyönyörtől, hiszen A hold vonzása csak úgy hemzseg tőlük. Ha te is imádod ezeket a lényeket, kétség sem fér hozzá, hogy olvasnod kell Heteira novelláit.

Heteira 11 novellája került be ebbe a válogatásba, ami válogat a romantika és a misztikum vonala között. Vannak benne csöpögősebb, és bizony kalandosabb írások is, de szinte majdnem mindegyikre jellemző, hogy terjedelmük 30 oldal körüli. Emiatt nem mondanám rövidnek őket, de ahhoz pont eleget kapunk, hogy elmerüljünk a megálmodott cselekményekben. 

A mítoszok és legendák beleszövése nekem különösen tetszett, hiszen mindig jó olvasni a különböző hiedelmekről. Arról nem is beszélve, milyen szépen vezeti elő ezeket a szálakat az írónő. Nem egy történetben van még több is, potenciál, amit ki lehetne használni. Ezek általában több karakterrel dolgoznak, több bennük a párbeszéd, és jobban meg is ragad benned. Főleg a Vérfarkas a szomszédomra értem ezt, mert ott tényleg látszik, hogy jóval több van benne, mint amit kaptunk. 

Nem szoktam olyan sűrűn novellákat olvasni, de mint szinte minden gyűjteményben itt is vannak kiemelkedő és kevésbé kiemelkedő alkotások. Vannak azok, amik megszólítanak, és kicsit gyengébbek is. De ez nem von le az értékéből, hiszen elég színes a paletta, amivel Heteira dolgozik, és a lehető legkülönfélébb módokon közelíti meg a témát, ami jelen esetünkben a vérfarkasok jelensége. 

Vannak gyorsabb, és valamivel lassabb tempójú novellák is. Van, amit gyorsan végig olvasunk, és van, amit kicsit lassabban. De ugyanúgy igaz mindegyikre, hogy érzelmekben gazdag, néhol a cselekmény dominál, vagy éppen a vágyak. Emellett izgalmas módon vezet be az adott novella világába. Nemcsak egy országra fókuszál, hanem szinte az egész világra, ezért több helyen is játszódik A hold vonzása. Mindegyik helyszín sajátosságát valamilyen szinten sikerült beépítenie az írónőnek az adott történetbe. 

A 11 novellából jó pár kedvenc lett, de a szívemhez legközelebbiről, a Vérfarkas a szomszédomról bővebben is szeretnék írni. Lehet azért lett ez a No. 1 novellám, mert ez volt az első, vagy éppen mert van benne husky is, nekem meg az a kedvenc kutyus fajtám, vagy a szexi viking miatt, de a lényeg, hogy tökéletes kezdésnek bizonyult, és örülök, hogy ezt tette az írónő a kötet elejére. Megalapozza a hangulatot, és példákkal hivatkozik a vérfarkas mítoszra. 

Vérfarkas a szomszédom 

Már az első novellán is látszik, hogy nem azt a tipikus vérfarkast kapjuk, amit a filmekből ismerünk, hanem alaposan utánajárt az írónő a különböző mítoszoknak, a különböző megjelenéseiknek, és ezeket építette bele ebbe a rövid történetbe. Az eleje nekem keserédes, egy bizonyos pillanatot meg is könnyeztem, hiszen szívbemarkoló és szomorú, ugyanakkor a többi része vágyban, titokban és veszélyben gazdag. A skandináv mitológiát veszi alapul Heteira, s erre építi fel a Vérfarkas a szomszédom cselekményét. Nagyon kis rövid, de ennek ellenére is maximálisan élvezhető. A vérfarkasok egy teljesen új oldalát ismerhetjük meg, egy nem mellesleg szexi viking képében. A Lokis utalásokért pedig repesett a szívem. :)

Összességében úgy gondolom, hogy szépen össze lett rakva ez a gyűjtemény, és a novellák tekintetében is sikerült egy elég színes közeget létrehozni. Nincsenek benne klisék. Látszik a sok kutatómunka és utánajárás, és pont emiatt emelkedik ki más novella gyűjtemény közül. Azt nem is említve, hogy valami miatt a vámpírok sokkal népszerűbbek, mint a vérfarkasok, ezért róluk igencsak nehéz értékelhető írást találni. 

Személy szerint én jobban szeretem a vérfarkasos sztorikat, mint a vámpírosokat. Továbbá annak is örülök, hogy Heteira mgpegóbálta átírni az egyes mítoszok alapjait. Örülök, hogy olvashattam ezt a kalandokban gazdag, fordulatos és szerethető kötetet. Van még néhány Róbert Kati regény a polcomon, amiket még nem olvastam, de ezután biztos vagyok benne, hogy hamarabb sorra fogom keríteni őket.

" - Aksel! Az emberek nem vadásznak le egy évtizeddel később senkit. 
- Nem? Még csak most tanulom az emberi viselkedést, és a filmek mást sugallnak. 
- Hát ne a filmekből tanulj!"

"Nyilván mindenre van egy kiábrándító és egyben illegális magyarázat. Nyilván valami bűnöző vagy, és most a nyomodban van a maffia. Lehet, hogy bekameráztad a házamat, vagy legalább felszereltél néhány mikrofont. Mit tudom én. De bármi értelmesebb annál, mint hogy a vérfarkasok valódiak!"

"Haragos sírás szorította a torkát, pedig egyetlen csepp könnyet sem akart ejteni ezért a beképzelt pasiért. Nézhet ki akármilyen jól, ennyit nem ér…"

"Falkaellenes megállapodás, így nevezték a törvényt."

" - Neked varázsige kell, hogy eldöntsd, szereted-e azt a lányt?"



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...