2023. április 28., péntek

James D. Jenkins (szerk.) & Ryan Cagle (szerk.): A ​sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról (A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról 1.)


 "Úgy nézett ki, mint egy koldus, de nem a szegénység, hanem a legnagyobb nyomorúság, vagyis a fösvénység miatt."

*

A ​World Fantasy- és Shirley Jackson-díjakra jelölt antológia, mely bemutatta a világnak Veres Attilát. Egy olasz falu, mely egyetlen térképen sem szerepel; egy spanyol boszorkánynövendék, aki szellemekkel és vámpírokkal tölti az idejét; egy törekvő francia nyomozó, aki nem rest okkult tudást latba vetni a sikerért, vagy épp egy perui író, aki bármit megtenne a hírnévért. 
Csupán néhány momentum a horror műfajának egyik leggrandiózusabb irodalmi válogatásából, melyhez a Valancourt Books szerkesztői több tucat nemzet majdnem húsz különböző nyelven írt horrorirodalmából válogattak, hogy elhozzák a legkiválóbb történeteket. 
A könyv összes idegen nyelvű novellája ebben a kötetben jelent meg először angolul, az eleve angol nyelven írt művek pedig – olyan országokból, mint például a Fülöp-szigetek – ekkor kerültek először kiadásra az Egyesült Államokban. 
Ráadásul ebben a gyűjteményben debütált a tengerentúlon Veres Attila, az Odakint sötétebb, az Éjféli iskolák és A valóság helyreállítása szerzője, aki azóta már lehetőséget kapott egy önálló novelláskötet megjelentetésére is The Black Maybe címmel. A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról címe nem túloz: példa nélküli vállalkozás, igazi ínyencség a horror műfaj szerelmeseinek.


A horrort, mint műfajt filmekben nagyon szeretem, azonban könyvben nem igazán olvastam még ilyet. A weird irodalomról nem is beszélve, hiszen még csak a létezéséről sem tudtam, de a kötet alapján azt hiszem nagyon jó barátságot fogunk mi ápolni ezzel a két műfajjal. Egy újonc lelkesedésével kezdtem bele A sötétség szavai - Rémtörténetek a világ minden tájáról c. kötetbe, és ez a lelkesedés a végéig kitartott. 

Már az elején a szerzőpáros előszavánál érezni lehet azt az alázatot, amivel összerakták ezt a kötetet, és amiért őszinte elismerésem, hiszen nemcsak találomra beválogattak novellákat, hanem elsődleges céljukat nézve a világ minden tájáról horror és weird irodalom szerzőket, tehetséges és egyedi szerzőket ajánlanak a figyelmünkbe. Az egyikük Veres Attila, akiről csupa jókat hallottam, nem véletlenül. Ha ti is szerettek kilépni a komfortzónátokból, és valami sötétre vágytok, ne keressetek tovább, mert A sötétség szavai a ti könyveket.

Összessen 19 novella kapott helyet ebben a válogatásban, amik különböző terjedelműek, más-más a témájuk, és a szerzői tár, amiből építkeznek, de közös bennük, hogy egytől egyig tökéletesen beleillenek a rémtörténet fogalmába. Vannak hátborzongató írások, kevésbé félelmetesek, nagyon furcsák és igazi kincsek is, amik csak úgy tündökölnek a sötétség kietlenségében. Talán a halál, és az elmúlás az, ami sokszor előkerül a novellákban. A szöveget illusztrációk teszik még különlegesebbé, és még félelmetesebbé, hiszen egy percig se felejtsük el, hogy ezek az írások nem vidám történetek, így senki se várjon virágokat meg szívecskéket.

Ha még nem olvastál horrort vagy weird irodalmat, és akárcsak én, kíváncsi vagy, úgy hiszem, hogy A sötétség szavai tökéletes kezdés ahhoz, hogy megtudd, mit is várhatsz egy-egy ilyen alkotástól. A novellák terjedelműket tekintve rövidek, ugyanakkor ebben a rövid intervallumban is képesek a frászt hozni rád, és nem egyszer borsódzott a karodon a szőr miattuk. Én speciel libabőrös lettem. De egy cseppet sem bánom, mert azok a novellák, amik ezt váltották ki belőlem sokkal nagyobb hatással is voltak rám.

A kötet megjelenése már önmagában is egy mestermű. Sötét alap, egy lilás-citromsárga csavarral, néhol szürke beütéssel. Külön-külön nem vagyok oda sem a liláért, sem a citromsárgáért, de ebben a felállásban nagyon tetszik az összhatás, és mennyire beszédesek már a borítón szereplő motívumok!! Mindegyik egy-egy kiragadás a novellákból. Utalnak arra, hogy mi is vár ránk, a plüssmedve miatt mondhatnánk azt, hogy mégsem az, hogy lehetne horror elem, de higgyetek nekem, ha azt mondom, hogy Veres Attila megtesz mindent azért, hogy az legyen. Az ő írása az egyik kedvencem, és biztos vagyok benne, hogy akarok még olvasni tőle. Az i-re igazán csak a fekete élfestés teszi fel a pontot.

Nem tervezek mindegyik novelláról részletesebben írni, de azért megemlítenék párat, amik nagy hatással voltak rám. A novella válogatás Luigi Musolino, olasz szerző művével az Uironda cíművel kezdődik. Itt nyert először értelmet nálam a weird irodalom fogalma, és talán a harmadik (!) novellánál forrott ki igazán, hogy nekem ez a stílus nagyon bejön. Elég hamar beszippantott az Uironda, és az az igazság, hogy tökéletes kezdés. Megalapozza a további hangulatot, és semmi jóra nem számít utána az ember. Tudja, hogy itt bizony a világ legtehetségesebb szerzői teszik tiszteletüket, és nem lesz leányálom az utazás, de minden egyes percet megér.

Ezután Veres Attila írásánál éreztem azt, hogy beszippantott, és csak nagy nehézségek árán tudtam elszakadni. Tetszett az írói stílus, az ahogy a szavakkal bánt, és ahogy lényegében megrontotta a gyerekkoromat. Kicsit sokkolt ez a plüssös vonal, hiszen gyerekként, és most is rengeteg plüssöm van, és rossz belegondolni az idő múlásába, abba, hogy ezzel a novellával egyfajta temetést is rendezünk, persze horrorisztikusan a gyerekkori játékainknak.

A gyűjtő nagyon rövid, de nagyon para. Őszintén nem gondoltam volna, hogy alig pár oldalban lehet ennyire félelmeteset alkotni. Sorozatgyilkos feelingje van anélkül, hogy megölne bárkit is. Wow!! Mellette már csak a Csontok a tekintetében és a Fakó lábujjak különlegesebb. Kezdem azt érezni, hogy a horror és a weird irodalom műfajában igazi kis kincsek rejtőznek. A román írás is valami egészen elképesztő. Keveredik benne a népi hiedelemvilág, ami eleve a szívem csücske. S hogy a többi novella milyen? Olvassátok el, és kiderül. 

Igazi ínyenc darab, és hiánypótló is a kötet, hiszen nem sűrűn találkozik az ember A sötétség szavaihoz hasonló magas színvonalú gyűjteménnyel. A zsáner kedvelőinek kötelező darab, de azoknak is jó kezdés lehet, akik szeretnének ismerkedni a horror és a weird irodalom műfajában. A legérdekesebb és legfurcsább novellák kötete ez, amiknél szinte már kötelező jelleggel kell, hogy legyen valami extra. És ez a 19 novellából mindre igaz. Nem tudnám azt mondani, hogy nem egyediek, mert azok, és emellett figyelemfelkeltőek, elborzasztanak és megmutatja, hogy a világ minden táján élnek tehetséges emberek, akik arra várnak, hogy mások is felfedezzék őket. 



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...