2022. június 6., hétfő

Neal Shusterman: Az óceán mélyén


"Két dolgot tudsz. Egy: ott voltál. Kettő: nem lehettél ott."

*

Mindig ​az a legfélelmetesebb, amiről a legkevesebbet tudunk 
Az óceán legmélyebb pontja a Marianna-árok fenekén lévő Challenger Deep. A skizofrénia egy mentális betegség, amely több tízmillió embert érint a világon. A Challenger Deep 10 916 méter mélyen van. A skizofrénia a betegek jelentős részénél serdülőkor táján jelentkezik. Az óceán legmélyebb pontján mindezidáig összesen három ember járt. A skizofrénia leggyakoribb megnyilvánulási formái a hallucinációk és a paranoid téveszmék. Mit tehet egy szülő, amikor a fia azzal fordul hozzá, hogy valaki meg akarja ölni? Kihez fordulhatsz, amikor úgy érzed, hogy az apád és az anyád helyét álruhás szörnyek vették át? 
Az óceán mélyén 2015-ben összesen tíz különböző díjat nyert Egyesült Államokban, köztük a legrangosabb irodalmi elismerést, a Nemzeti Könyvdíjat is. A fantasyk (Everlost), tudományos-fantasztikus történetek (Akcelerátus-trilógia) és disztópiák (Unwind) szerzőjeként ismert Shusterman új regénye viszont távolról sem a képzelet szüleménye. Egy fiúról szól, aki alámerül a világ legmélyebb pontjára. Tengeralattjáró és védőfelszerelés nélkül. A Publishers’ Weekly magazin, amely az év könyvének választotta, kritikájában a regény hitelességét emeli ki, de a története és hangulata is örökre belevésődik az olvasók agyába.


Egy kötet, amit nem lehet bedarálni, amit meg kell emészteni, és ami komoly témát dolgoz fel. Bevallom egyáltalán nem volt könnyű olvasmány, megviselt, hatással volt a hangulatomra, ugyanakkor egy percig sem bánom, hogy Az óceán mélyénnek hála új vizekre eveztem, mert néha igenis ki kell törni a komfortzónánkból, és azon kívül olvasni. Neal Shusterman neve nekem már elég volt ahhoz, hogy bizalmat szavazzak ennek a kötetnek. Eddig sem csalódtam benne, és azt hiszem ezek után sem fogok. Minden amihez hozzáér arannyá változik. 

Először kicsit szokatlan, fura volt olvasni, de aztán ahogy egyre mélyebben beleástam magam történt valami, ami miatt kezdett kirajzolódni előttem a kép. Tagadhatatlan, hogy nem egy mindennapi történettel van dolgunk. Nemcsak komoly írás, de rendkívül mély is. Gondolatok ezrei cikkázott át a fejemben, amíg olvastam és azon töprengtem közbe, hogy hogyan fogom átadni az élményt, azt a hangulatot az értékelésemmel, amit ad, de rá kellett jöjjek, hogy nincsenek tökéletes szavak rá, mert ahhoz, hogy tudjuk miről is van szó, el kell olvasnia az embernek. Mindenesetre az kétség kívül igaz, hogy nehéz írni róla, már csak a témája miatt is, ugyanakkor a szavak nem adják át a teljes Az óceán mélyén élményt. Érzelmileg nagyon megviseli az embert, nem is olvastam el egyszerre, hanem hagytam magamnak időt a leülepedésre, és három részre bontottam szét, hogy ne gyakoroljon rám akkora nyomást, és ne kergessen az őrületbe. Mániákus, rögeszmés, továbbá olyan profi szinten írja le és mutatja be a skizofréniát, hogy az valami hihetetlen. Egy újabb mestermű került ki Shusterman kezei közül, s nem véletlenül nyert ez a kötet nívós díjakat. Megvan benne a potenciál, már-már tökéletes. De mi is az a skizofrénia, amiről a kötet szól?

Az idegen szavak gyűjteménye szerint a skizofrénia egy "olyan hasadásos elmezavar, melyben a gondolatok, érzések és csele­kedetek közötti összhang felbomlik. Nem azonos a többszörös személyiséggel. Tünetei pl. összefüggésükben értelmetlen szavak használata, üldöztetési téveszmék, koncentrációs zavarok, hallucinációk. A szó a görög szkhidzó (hasítani) és phrén (lélek) szavakból származik." *

Ugyanakkor tudományos oldalról megközelítve: "A szkizofrénia ún. spektrumbetegség, azaz különböző súlyosságú, változatos tünetekkel járó betegségek csoportját foglalja magában. A leggyakrabban észlelt tünetek érintik a gondolkodást, érzékelést, figyelmet, az érzelmi-akarati életet, a viselkedést ; ezekhez gyakran társulnak jelentős szociális és foglalkozási zavarok is.

A szkizofrénia rendszerint fázisokban kialakuló betegség, tünetei leggyakrabban a fiatal felnőttkorban jelentkeznek (férfiak esetén 15-25 éves korban, nők esetében 25-35 éves korban jellemző), a betegek 20-40%-ánál a serdülőkor táján jelentkezhet, de kiala­kulhat későbbi életkorban is. Nők esetében kritikus a gyermekszülés és a változás kora, 40-45 éves korban ismét gyakoribb.

A szkizofrénia kialakulásában genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak. A világon minden társadalomban, kultúrától függetlenül a népesség mintegy 1%-át érinti. A rokonságban előforduló megbetegedés esetén a veszélyeztetettség a rokonsági fokkal arányosan nő. A szkizofrénia kialakulásával összefüggésbe hozható környezeti tényezők közé tartozik pl. a lakókörnyezet, a droghasználat és születés előtti stressz hatása. Kábítószerek közül elsősorban a kannabiszt (marihuána, fű stb) hozzák  összefüggésbe a szkizofrénia kialakulásával." **

Mindenképp csak akkor olvassátok el a kötetet, ha lelkileg erősek vagytok, nem történt mostanában rossz veletek, mert nem éppen egy leányálom. Brutál erősnek kell lenni hozzá, hogy ne döntsön letargiába, és ne érezzétek azt közben, hogy süllyedtek és nincs, amibe kapaszkodhatnátok. Tudom, hogy nekem az időzítés nem volt a legmegfelelőbb, ezért még a szokottnál is nagyobb hatást gyakorolt rám, ugyanakkor ha érdekel a pszichológia, vagy csak tesztelnéd, hogy kibírsz e egy ilyen volumenű, érzelmileg megterhelő regényt, akkor is csak körültekintően, ne egy szuszra olvassátok el Az óceán mélyént.

A kötet főszereplője, Caden, akin keresztül részesei lehetünk a tüneteknek, az elméjében zajló kuszaságnak és annak, hogy hogyan is alakul napról napra a betegsége. Sokan nem veszik komolyan, mégis égető szükség lenne rá. Minden betegség, legyen az testi vagy lelki, éppen ugyanolyan fontos, mint az, amit látsz, amit kézzelfoghatóbbnak érzel. Neal Shusterman egy zseni, akinek inni kell a szavait, mert a Challenger Deep is egy igazi remekmű. Nemcsak a kritikusok szerint, de azok szerint is, akik már olvasták. Szerintem negatív értékelést még nem is olvastam róla. Nem véletlenül!!

A kötet különlegessége, hogy nemcsak a levegőbe beszél, hanem alá is támasztja a mondanivalóját. Cadenen keresztül nemcsak foglalkozik az elméjével, a betegségével, hanem ki is tárja előttünk azt. A rajzok, és a firkák is csak még különlegesebbé teszik a kötetet. Maguk a fejezetek sem a megszokottak szerint váltakoznak, hiszen hol a jelenben járunk, hol a képzeletbeli helyszínen, s a fejezetek kesze-kúsza mivolta is ehhez igazodik. Ha csak pár szóval kellene jellemeznem Az óceán mélyént, ezeket emelném ki:
- mestermű
- mentális betegség ---> skizofrénia
- erős idegzetűeknek
Ugyanakkor minden egyes szavával egyre többet és többet ad, érzelmileg túltelit és nem egy helyen érezteti azt, hogy ez már túl sok, szünet kell, vagy legalábbis egy vidámabb olvasmány, mert engem személy szerint depresszív, sötét gondolatokkal látott el, és az életről is lehozott, de egy percig nem bánom, hogy elolvastam, mert vannak azok a kötetek, amik örökre velünk maradnak, és Az óceán mélyén pont ilyen. Nem szégyen segítséget kérni, ugyanakkor megértetni a másikkal, hogy mi is a baj, sokkal nehezebb, mint bevallani, ha valami nem okés. Az elején elég sokszor voltam dühös Caden szüleire, mert hiába mondta el, mit érez nem figyeltek rá, vagy a szőnyeg alá söpörték a paranoiáját, ami valljuk be a mai napig így működik. Ha valami nem tökéletes, tettessük, hogy az, pedig épp az lenne a lényeg, hogy segítsünk és merjünk is segítséget kérni.
" - Bizony, a völgyek és az árkok. Azok közül is főleg egy. A Mariana-árok... és annak is a legmélyebb, legfagyosabb, legsötétebb pontja, a Challenger Deep."

"Nem emlékszem, mikor kezdődött az utazás. Olyan, mintha mindig itt lettem volna, pedig az nem lehetséges, elvégre volt egy azelőtt, ahogy volt múlt hét, múlt hónap vagy tavalyi év is."

" - A kapitány azt gondolja rólad, hogy szerencsét hozol - mondom. - Hogy a tekinteteddel megszelídíted a tengeri szörnyeket."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Források: 
https://idegen-szavak.hu/skizofr%C3%A9nia
** https://semmelweis.hu/pszichiatria/betegellatas/a-szkizofrenia-tunetei-es-kezelese/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...