2020. április 21., kedd

Papp Diána: Most élsz


"Minden embernek csak egy sorsa van."

*

Zoli ​egy hangulatos vidéki kisváros moziját vezeti, ami egykor romantikus búvóhelye volt az álmodozó szerelmeseknek. Az utóbbi években azonban a szerencse elkerüli a férfit; a nézőszám apad, a tartozások nőnek, és hiába őrizte meg fiatalos sármját, a Nagy Ő sem akar betoppanni az életébe… Egy nap azonban megtalálja a gimis osztálytársak annak idején rábízott lezárt leveleit, amelyekben arról írnak, vajon mi lesz velük, hol tartanak majd tizenöt év múlva. Hirtelen feltárul a rég eltemetett múlt; a gondtalan évek, fergeteges bulik, életre szóló barátságok, soha be nem teljesült szerelmek, és a fogadalmak, hogy mindenáron boldogok lesznek… Vajon mi lett abból a mosolygós srácból, aki mindenáron sikeresebb akart lenni országos hírnevű apjánál? Boldog-e az a lány, aki az érettségi banketten még titkolta pár hetes terhességét? Hová sodorta az élet az osztály zűrös csaját, akinek minden fiú az ágyába akart bújni, és legfőképpen, hol lehet Viki, akinek Zoli soha nem merte elmondani, mit érez iránta…

Mintha csak varázsütésre történne, meghívást kap az első osztálytalálkozóra, és Zoli úgy dönt, titokban fog segíteni annak az öt embernek, akikhez még ma is szoros érzelmek fűzik, hogy az osztálytalálkozón már pontosan arról a boldog életről tudjanak beszámolni, amiről a majd' két évtizeddel ezelőtti levelük szól.

Hogy sikerül-e, kiderül a magazinszerkesztő és népszerű regényíró Papp Diána legújabb regényéből, amely az ábrándoktól mentes felnőttkorról, a nosztalgiázásról, a „majdegyszer” helyett a „mostélsz” melletti hajthatatlan kiállásról szól.

Már a megjelenés óta szemeztem a kötettel, hiszen a borító teljes mértékben elvarázsolt és kíváncsi is voltam, hogy vajon az írónő mivel lep meg. Ez az első könyv, amit olvastam tőle, hiszen már több is megjelent és igen, majd azokat is szeretném olvasni. A Most élsz egy igencsak olvasmányos, kedves kis történet. Csak úgy tűnnek el a lapok, olyannyira magába szippant.

Azt be kell valljam, hogy egyáltalán nem azt kaptam, mint amire számítottam. Beleestem a borító csapdájába, hogy majd valami romantikus történet lesz, de nem. Nyilván ez is van benne, de a hangsúly korántsem ezen van. A Most élsz egy tudatébresztő, elgondolkodtató olvasmány az életről és annak értelméről. Nem egy egyszerű délutáni olvasmány, amit elolvasás után felteszel a polcra. Ennél jóval több. Önismeret, helyzetmegvilágítás és cselekvésre sarkalló kötet. Amikor elkezdtem még nem igazán tudtam, hogy mi fog kisülni belőle, de aztán ahogy egyre inkább haladtam vele, ami nem volt nehéz, mert nagyon jól van megírva és szinte a szádba adja a szavakat és mondatokat, úgy világosodtam meg és kezdtem el teljesen elmélyülni benne. Nemcsak életutakat és sorsokat mutat be, hanem a múlt egy darabkáját is, ami megmutatja a fiatalság szeszélyeit és gondtalan pillanatait. A Most élsz egy élet igenlő, komoly és elgondolkodtató cselekménysor összessége. Nemcsak Zoliról szól, hanem a baráti társaságról és az életcélokról. Rámutat arra, hogy te magad választod az utat, te magad döntöd el, hogy mit és hogyan szeretnél az életben és, hogy ehhez mit teszel meg. Rádöbbent arra, hogy egyszer élünk, hogy nem szabad a múltban élni és igenis meg kell tenni azokat a bizonyos lépéseket a boldogság felé, hiszen a kulcs a mi boldogságunk. 

A kötet mondanivalója is a boldogság köré épül, sőt az egész regény úgy van felépítve, hogy ezt teszi meg központi szereplővé, a boldogságot, ami bár nem kézzel fogható, nem mérhető pénzben, mégis jóval többet ér a földi javaknál. Egy olyan állapot, amikor nemcsak azt érzed, hogy elérted a kitűzött célokat, de meg is valósítottad azokat és út közben rátaláltál önmagadra és arra az emberre, akivé az út során váltál. 

A Most élsz segít elindulni az úton, ad egy kezdőlöketet, s már csak rajtad múlik, hogy mit kezdesz vele. Hagyod, hogy semmis legyen, vagy élsz vele és megragadod az esélyedet? Ennél találóbb és valóságosabb regényt napjainkban nem találsz, teljesen átlátja a helyzetet, megoldást kínál és arra ösztönöz, hogy magadba láss és számot adj arról, hogy amiket eddig el akartál érni, azokat sikerült e, illetve, hogy milyen kitűzött céljaid és álmaid vannak, amik megvalósításra várnak. Most élsz, egy életed van, egy esélyed. 

Ragadd meg és élj az élet kínálta lehetőségekkel. Ezeket a gondolatokat és tanácsokat adja át a regény, s ha eléggé figyelmesen olvasod, nemcsak tanulhatsz a szereplők hibáiból, de te magad is kikerülheted, hogy beleess azokba, amikbe Zoli, Tibi, Viki, Helga és Iza. 5 ember, 5 különböző élethelyzet, 5 különböző cél, mégis van bennük valami közös. Az írónő ezenkívül érzéseket is közvetít, beletette önmagát, a tapasztalatait, nyaralási emlékeket és valós problémákat, valós élethelyzetekkel. Egyszerre fest valóságos képet és fogja a kezed a boldogság felé vezető úton. 

Ha egyszer is érezted már úgy, hogy valami nem stimmel az életedben, hogy nem vagy boldog, hogy hiányzik valami, akkor nyugodt szívvel ajánlom a Most élsz c. regényt. Nemcsak kikapcsolt, de gondolkodóba is ejtett. Egy délután alatt simán el lehet olvasni és közben még arra is időt hagy, hogy gondolkodj, átértékeld az életed. Határozottan nem erre számítottam, de nem bánom, hogy végül ezt kaptam. 

Tipikus esete annak, amikor elvarázsol a borító és megfog a történet és annak a mondanivalója. Értéket közvetít és nyomot hagy maga után. Üzenetet ad át és üzenetet közvetít mások felé. Nem tudom, hogy én eddig miért nem hallottam az írónő munkásságáról, de az biztos, hogy ezután lelkes olvasója leszek és alig várom, hogy új kalandokba csöppenjek, illetve a már megírtakat megismerhessem.

Tipikus esete annak, amikor elvarázsol a borító és megfog a történet és annak a mondanivalója. Értéket közvetít és nyomot hagy maga után. Üzenetet ad át és üzenetet közvetít mások felé. Nem tudom, hogy én eddig miért nem hallottam az írónő munkásságáról, de az biztos, hogy ezután lelkes olvasója leszek és alig várom, hogy új kalandokba csöppenjek, illetve a már megírtakat megismerhessem. Maga a regény könnyed, lassabb a lefolyása, mégis van benne egy diktált tempó, ami alá nem megy. Elég időt és teret ad a szereplők megismerésére, mégsem folyik bele teljesen. Mindig csak annyi információval lát el, ami szükséges a helyzet megértéséhez illetve a tények ismertetéséhez. Az írónő kétségkívül maradandót alkotott, megmutatja, hogy mi az élet, mi az ami miatt érdemes élni, s hogy igen, érdemes tervezni és beváltani a nagy álmokat és még nagyobbat álmodni, hiszen csak mi magunk szabhatunk gátat az álmainknak és a boldogságunknak. Egy életed van, egy eséllyel, élj és légy boldog! Ahogy a mondás is tartja, ami ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Carpe diem! Élj a mának!
"Egy év szünetet tartok, ez idő alatt nem piálok és nem szedem úgy a nyugtatót, mint más a C-vitamint. Aztán majd meglátjuk. Hátha ennyi idő alatt kinyílik a világ, megpillantom a sarki fényt, behálóz egy jó dumájú próféta, vagy egyéb csoda történik velem."

"Helgának egészen addig nem volt félelemérzete, legyőzhetetlennek hitte magát. Ugyan ki és mi ellen kellene harcolni, mikor olyan szép az élet, nem igaz?"

"A szüleim arra tanítottak, hogy az idősebbnek mindig igaza van, hát csak tudja, hogy hány kupica unicumot és hány korsó sört bírok."

"Én szeretem a matuzsálemet és a fiatal húst is. Ahogyan az sem érdekel, hogy neki száz gyereke van, és a családjából minden második ember ült már előzetesben. Ha egyszer ő nekem az igazi, ez mind nem számít."



Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 15%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...