2020. április 28., kedd

Budai Lotti: Édes lázadás (A szerelem rabszolgái 2.)


"Blanca szótlanul bámulta a szétszóródott kagylókat."

*

Az Édes lázadásban folytatódnak a D'Avila család asszonyainak kalandjai és viszontagságai. A századfordulóhoz közeledve a Fehér Orom ültetvényt immár Veronica két örökbe fogadott lánya, Sofía és Rebecca vezeti, és a testvérekre hamarosan nehéz idők várnak: Kubát újra eléri a forradalom szele, amely végleg kisöpri a rabszolgaságot és a spanyol elnyomókat a szigetről. A két testvér azonban nagy árat fizet ezért: nemcsak a szerelem és a féltékenység, de a háború eseményei is közéjük állnak, árulások és ármányok sorát indítva útjára… És felfedve egy régi titkot, amely éppúgy megpecsételi sorsukat, mint az Öreg Morró réges-régi jóslata.

Budai Lotti az Édes ébredés folytatásaként most a 19. századi gyarmati Kuba egy újabb izgalmas időszakát és a d'Avila család következő generációjának kalandjait mutatja be.


A tavalyi évem nagy kedvence volt az Édes ébredés, ami A szerelem rabszolgái első része. Már nagyon vártam, hogy megjelenjen a második rész és alig bírtam türtőztetni magam, amikor kézhez kaptam. Eddig ez a duológia a kedvencem, és azt hiszem sokáig ez is fog maradni. Kuba, felkelések, ültetvények és a századforduló eseményei. Ez vár az olvasóra, ha elkezdi ezt a feledhetetlen regényt.

Már nem Veronica a főszereplő, mint az első részben, hanem a lányai Rebecca és Ana. Két erős nő, két törhetetlen szív és két sors, ami az idő folyamán egybeforrt, akarva-akaratlanul. Nemcsak a századforduló eseményei peregnek le előttünk a maguk véres jeleneteivel, borzadalmaival és árulásaival, hanem a lélek harca is. Két különböző nő története fut a lapok között. Igaz, hogy jóslások is tarkítják a cselekményt, mégis azt mondom, hogy A szerelem rabszolgái második része Rebecca és Ana története. Morró jóslásai és Blanca kérdései keretbe foglalják a két részt és egy egységes, megdöbbentő kapoccsal köti össze őket. Maga a regény három szálon is fut, Blanca ugyanúgy szereplője, mint az első résznek. Ezek a részek nemcsak sejtelmesek, de baljósak is. Vágni lehet általuk a feszültséget és a bizonytalanságot. A kötet többi része javarészt Rebecca múltjára, jelenére összpontosít, de Ana is ugyanúgy kiveszi a részét a cselekményből. Egyszerre kaptam egy erős, határozott tényállást és történelemmel átitatott regényt. Budai Lotti bebizonyítja, hogy ez a duológiája az eddigi legjobb és az eddigi legkülönlegesebb. 

Bajtársiasságról, szerelemről, testvéri szeretetről, hazafiságról, ármányokról és megbocsátásról ír. Nemcsak a történelem egy darabkáját kapjuk meg, hanem ma is értékkel rendelkező fogalmakra világít rá egy pörgős, eseménydús, cselekményben gazdag kötettel. Nemcsak megmutatja az igazi arcát, hanem fel is készít a csatára, mert nemcsak a lapok alatt dúl, hanem a szívben is. 

A d'Avila nők sorsa sosem volt egyszerű, s talán sosem lesz az, mégis Lotti egy teljesen új megközelítésben tárja elénk a két lány sorsát. Adott a védelmező nővér, aki maga elé engedte a húgát. És adott a szeretett húg, aki gyermeki bájossággal kezeli az eseményeket és aki eleinte túl gyermeki, túl bájos a regényhez, majd jön Lotti és mindent felkavar, új helyzetek elé állítja karaktereit és döntésre sarkallja őket. 

Eleinte féltem, hogy nem fogja megütni az első kötet szintjét, de az Édes lázadás megmutatja, hogy lakozik benne erő. Ami magát a cselekményt illeti egy csőre töltött puskaporos hordó, ami alig várja, hogy eltalálják és robbanhasson, hogy maga alá temethessen mindent is mindenkit. Feszült helyzetek, átverések és eltitkolt igazságok alkotják a regény robbanóelegyét, ami a puskaporos hordóval érintkezve robban és elpusztít mindent. 

Egyszerre meghökkentő és furfangos, egyszerre talál benne az ember szeretetet és igaz szerelmet. Árulást és megrázó pillanatokat. Rebecca és Ana nemcsak a regény főszereplői, hanem a regény mozgatórugói is. Hiszen nincs regény kemény és tettre kész nők nélkül, akiket nemcsak a saját rokonuk, de a szerelmük és a szövetségesük is kész elárulni. 

Rávilágít a kötet arra, hogy nem szabad mindenkiben megbízni, hogy olykor a szív tévedhet és hogy az ígéreteket meg lehet szegni, és ezt kihasználva felbolygatni a cselekményt. Maguk az események követik a történelem fonalát, valós képet adnak és emellett szórakoztatnak és ahol kell szívbemarkolóan eltipornak. Rebecca valamivel közelebb került hozzám, nemcsak a sorsa miatt, de erős és határozott jelleme miatt is. 

Igazi példakép, aki megmutatja, hogy attól hogy nő vagy lehet hangod és ennek a hangnak érvényt kell szerezni. A vége felé, amikor végre Ana szemszöge is elkerül, éreztem azt először, hogy nem az, aminek elsőnek mutatta Lotti, annál jóval több. Néha gyermeki? Igen, de emellett eszes, jószívű és hiszékeny is. Ő adja a kötet ártatlanságát és nélküle nem lenne ugyanaz az Édes lázadás, mint ami. 

Fantasztikusan pörgő események láncolata, amiket a legkisebb és legerősebb kapcsok fognak össze. A szív ereje is megmutatkozik, előtérbe hozza a döntések okozta láncfolyamatokat és egy teljesen más megközelítésbe helyezi a cselekményt. Ami pedig magát az írásmódot illeti, érezhető az az érzékeny, kecses és olyannyira Lottira jellemző hang, ami végigkíséri a regényt, ami csak az utolsó oldalon hal el az utolsó leütött szavakkal.  Temérdek váratlan fordulat és kalandos, veszélyes, mindent megrengető cselekmény vár azokra, akik beteszik lábukat a 19. századi forrongó Kubába. Már rég nemcsak az ültetvények és a rabszolgák sorsa a tét, hanem Kuba önállósága és jövője. Pazar írásmódjával az írónő kézen fogva vezeti az olvasóit és a folytonos váratlan fordulataival a mélybe taszítja őket. A lezárás váratlan, meglepő, idegtépő, ugyanakkor kellett ez a csavar, hiszen kevesebbel be sem értem volna. Kellett, ugyanúgy mint a felnőtté válás rögös útja, a szerelem és a vágy pillanatai, a boldog egymásra tálalás és a megbocsátás.
" - Fehér Orom nem eladó - mondta végül Rebecca. - Ami pedig az ön személyét illeti, Mr. Harris, szívesebben kerülnék meghittebb kapcsolatba egy meztelen csigával, mint önnel, már ne vegye zokon. Vagy tudja, mit? Vegye csak!"

" - És mégis miért tennék ilyet, Rebecca? Te mindig jó voltál hozzám. Miért utasítanálak el, ha segítséget kérsz? Különben is, nálam jobban senki sem tudja, hogy mennyire megérdemelsz egy kis boldogságot. Ugyanakkor, arra kell intselek, hogy vigyázz!"

" - Ugyanaz az ember viselkedhet egészen máshogy, gyermekkori játszótársként és hites férjként."

" - Úgy van! Hiszen most hazaviheti a saját fészkébe azt a jóképű jenkit. Biztos ráfér az istápolgatás a nagy ijedtség után. Na, mi az, talán nem erre vágyott? - tett hozzá Bania, majd Anára kacsintott."



Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 15%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...